Sladké rolády z piškót: recepty po ktorých sa budete oblizovať

Dobré veľkonočné piškótové rolády nemusíte vyzerať len za oknami výlohy cukrárne.

Radi by ste si upiekli svoju vlastnú roládu pre raz nenakupovali veľkonočné cukroví v obchodoch?

Potom máme pre vás jednoduché a rýchle riešenie! Inšpirujte sa našimi piatimi najlepšími receptami.

Piškótová roláda s marmeládou

Základné korpus na roládu upečieme z klasického piškótového cesta . Výhodou je, že základný recept môžeme rôzne obmieňať a tak docielime zakaždým inej chuti.

INGREDIENCIE

základné cesto

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc polohrubej múky a cukru krupice
  • marmeláda na potretie (výraznejšie – ríbezľový, černicová)
  • cukor múčka na posypanie

POSTUP

  1. Vyšľahajte žĺtky.
  2. Z bielkov ušľahajte sneh a vmiešajte s polohrubú múkou do peny zo žĺtkov.
  3. Cesto rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pečte dozlata vo vyhriatej rúre na 200 – 220 ° C (asi 8 minút).
  5. Po upečení dajte piškótu na vlhkú utierku a pomocou jej ho zrolujte.
  6. po vychladnutí opäť rozbaľte, potrite marmeládou a opäť zrolujte.
  7. Nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete posypať práškovým cukrom.
Nakrájaný piškótová roláda s marmeládou na plátky
Zdroj: surfingtheworldcuisine.com

Kokosová roláda s jemným krémom

Máte radi poctivé domáce krémy? Jemný krém s príchuťou kokosu bude tou správnou voľbou pre prípravu sladké domáce rolády.

INGREDIENCIE

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 4 lyžice čerešňové alebo malinovej marmelády
  • 100 g strúhaného kokosu

Kokosový krém

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru múčka
  • 175 g masla
  • 80 ml kokosového mlieka
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

  1. Pripravíme roládu podľa základného receptu.
  2. Medzitým si pripravíme aj krém.
  3. Oddelíme bielky od žĺtkov.
  4. Bielky budeme ručne postupne šľahať na parou vo vodnom kúpeli a pridávať po častiach cukor.
  5. Akonáhle zmes stuhne a trochu vychladne, preložíme si ho do elektrického šľahača a začneme postupne pridávať maslo.
  6. Stále šľaháme a nakoniec pridávame kokosové mlieko a vanilkový cukor.
  7. Vychladnutý upečený plát rozbalíme, potrieme pripraveným krémom (malú časť si necháme bokom).
  8. Na krém nanesieme aj vrstvu marmelády.
  9. Znovu zvinieme do rolády, ktorú na povrchu potrieme zvyšným krémom a posypeme strúhaným kokosom.

Kokosová roláda s jemným krémom naservírovaná s kávou
Zdroj: domesticgothess.com

Ľahká šľahačková roláda bez múky

Roláda, ktorá poteší predovšetkým ľudí s ochorením celiakie. Roláda neobsahuje žiadnu múku, pritom je vláčna a ľahká.

INGREDIENCIE

Cesto

  • 120 g práškového cukru
  • 5 ks vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli

náplň

  • 1 smotana na šľahanie
  • 0,5 sáčku stužovača
  • vanilkový cukor

Na vymazanie

  • maslo
  • kokos na vysypanie (ak chcete naozaj roládu vhodnú pre celiakov, rozhodne nevysypávajte plech múkou!)

POSTUP

  1. Z bielkov a štipky soli ušľahajte pevný sneh.
  2. Zmiešajte práškový cukor kakao a žĺtky.
  3. Ľahko tieto dve hmoty spojte a vytvorte jednoliatu hmotu.
  4. Na vopred pripravený plytký plech s papierom na pečenie vymazaným maslom a kokosom rovnomerne cesto rozprestrite.
  5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 ° C 8 minút.
  6. Po vytiahnutí cesto preklopte z plechu tak, aby ste dokázali zložiť papier na pečenie.
  7. Počas chladnutia vyšľahajte smotanu so stužovačom a cukrom.
  8. Rozotrite krém na vychladnuté cesto a opatrne zatočte.

TIP: Roláda, ktorá nepraská, je sen každej kuchárky. Naozaj dbajte na to, aby bola rúra maximálne vyhriata a aby ste nepiekli roládu dlhšie, než po určený čas. Po vytiahnutí sa postarajte o to, aby sa čo najrýchlejšie dostala z plechu – dlhšie pôsobenie tepla by spôsobilo jej popraskanie.

Nakrájaná šľahačková roláda pripravená na servírovanie
Zdroj: gimmesomeoven.com

Orechová roláda s kávovým krémom

Pre milovníkov orechov a kávy prinášame niečo špeciálne. Orechová roláda s kávovým krémom je priamo božská. Príprava je úplne jednoduchá, ale výsledkom nepohrdne žiadny člen vašej rodiny.

INGREDIENCIE

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 60 g mletých vlašských orechov

Krém

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • 6 lyžíc kávy

POSTUP

  1. K príprave piškótového cesta využite základný recept, len do neho primiešajte vlašské orechy. Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
  2. Uvarte silnú malú kávu (cca 100 ml) a nechajte vychladnúť.
  3. Zmiešajte mlieko, cukor, múku a žĺtky a uvarte hustú kašu.
  4. Do kaše zašľahajte kávu a maslo.
  5. Mlieko, cukor, múku a žĺtky vymiešame dohladka a uvaríme v hustú kašu, potom ju necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si uvaríme silnú kávu, vychladíme a zašľaháme ju spolu s maslom do pripravenej kaše.
  7. Oddeľte menšia časť krému bokom. Zvyšok rozotrite na cesto a zrolujte. Oddelenú časť krému natrite na povrch stočené rolády.
  8. Pokud vám zbude více ořechů, můžete jimi roládu posypat.
Orechovo-kávová roláda na sklenenom podnose, posypaná plátky orechov
zdroj: ohnuts.com

Kakaová roláda s parížskou šľahačkou

Extra jemná krémová roláda s plnou chuťou kakaa a smotany, ktorú si vychutnajú milovníci čokolády a šľahačky.

INGREDIENCIE

Cesto

  • základné piškótové cesto
  • 2 lyžice pravého kakaa

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 100 g čokolády na varenie (ideálne s vyšším percentom kakaa)

POSTUP

  1. Opäť použijeme klasický postup prípravy piškótového cesta, len s tým rozdielom, že k múke primiešame kakao.
  2. Dobu chladnutia cesta využijeme na prípravu náplne.
  3. Medzitým si pripravíme parížsku šľahačku.
  4. Na kúsky nalámanú čokoládu vložíme do misy. Prilejeme časť smotany a rozpustíme kúsky vo vodnom kúpeli.
  5. Vytvoríme hladkú hmotu. Akonáhle si budete istí, že je čokoláda rozpustená, dodajte zvyšok smotany.
  6. Po premiešaní necháme poriadne vychladnúť, uľahčí nám to šľahanie.
  7. Vyšľahajte parížsku náplň.
  8. Krém rozotrite na vychladnuté piškótové cesto a zrolujte.
  9. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme parížsku šľahačkou.
  10. Môžete presvetliť posypom z práškového cukru.
Nakrojení kakaová roláda s parížskou šľahačkou posypaná práškovým cukrom
Zdroj: velemenyarena.hu

Tip: Všetky rolády pred krájaním nechajte dobre vychladnúť. Ideálne hrúbka plátkov je asi 2 centimetre.

Vychutnajte si domáce roládu s lahodnou kávou čajom či iným drinkom. Ak máte čas a chuť, môžete pripraviť aj zdravý domáci džús.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.