Dobré veľkonočné piškótové rolády nemusíte vyzerať len za oknami výlohy cukrárne.
Radi by ste si upiekli svoju vlastnú roládu pre raz nenakupovali veľkonočné cukroví v obchodoch?
Potom máme pre vás jednoduché a rýchle riešenie! Inšpirujte sa našimi piatimi najlepšími receptami.
Piškótová roláda s marmeládou
Základné korpus em> na roládu upečieme z klasického piškótového cesta em>. Výhodou je, že základný recept môžeme rôzne obmieňať a tak docielime zakaždým inej chuti.
INGREDIENCIE
základné cesto
- 6 vajec
- 6 lyžíc polohrubej múky a cukru krupice
- marmeláda na potretie (výraznejšie – ríbezľový, černicová)
- cukor múčka na posypanie
POSTUP
- Vyšľahajte žĺtky.
- Z bielkov ušľahajte sneh a vmiešajte s polohrubú múkou do peny zo žĺtkov.
- Cesto rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte dozlata vo vyhriatej rúre na 200 – 220 ° C (asi 8 minút).
- Po upečení dajte piškótu na vlhkú utierku a pomocou jej ho zrolujte.
- po vychladnutí opäť rozbaľte, potrite marmeládou a opäť zrolujte.
- Nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete posypať práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Kokosová roláda s jemným krémom
Máte radi poctivé domáce krémy? Jemný krém s príchuťou kokosu bude tou správnou voľbou pre prípravu sladké domáce rolády.
INGREDIENCIE
Cesto strong>
- základné piškótové cesto
- 4 lyžice čerešňové alebo malinovej marmelády
- 100 g strúhaného kokosu
Kokosový krém strong>
- 3 vajcia
- 150 g cukru múčka
- 175 g masla
- 80 ml kokosového mlieka
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
- Pripravíme roládu podľa základného receptu.
- Medzitým si pripravíme aj krém.
- Oddelíme bielky od žĺtkov.
- Bielky budeme ručne postupne šľahať na parou vo vodnom kúpeli a pridávať po častiach cukor.
- Akonáhle zmes stuhne a trochu vychladne, preložíme si ho do elektrického šľahača a začneme postupne pridávať maslo.
- Stále šľaháme a nakoniec pridávame kokosové mlieko a vanilkový cukor.
- Vychladnutý upečený plát rozbalíme, potrieme pripraveným krémom (malú časť si necháme bokom).
- Na krém nanesieme aj vrstvu marmelády.
- Znovu zvinieme do rolády, ktorú na povrchu potrieme zvyšným krémom a posypeme strúhaným kokosom.

Ľahká šľahačková roláda bez múky
Roláda, ktorá poteší predovšetkým ľudí s ochorením celiakie. Roláda neobsahuje žiadnu múku, pritom je vláčna a ľahká.
INGREDIENCIE
Cesto strong>
- 120 g práškového cukru
- 5 ks vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
náplň
- 1 smotana na šľahanie
- 0,5 sáčku stužovača
- vanilkový cukor
Na vymazanie strong>
- maslo
- kokos na vysypanie (ak chcete naozaj roládu vhodnú pre celiakov, rozhodne nevysypávajte plech múkou!)
POSTUP
- Z bielkov a štipky soli ušľahajte pevný sneh.
- Zmiešajte práškový cukor kakao a žĺtky.
- Ľahko tieto dve hmoty spojte a vytvorte jednoliatu hmotu.
- Na vopred pripravený plytký plech s papierom na pečenie vymazaným maslom a kokosom rovnomerne cesto rozprestrite.
- Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 ° C 8 minút.
- Po vytiahnutí cesto preklopte z plechu tak, aby ste dokázali zložiť papier na pečenie.
- Počas chladnutia vyšľahajte smotanu so stužovačom a cukrom.
- Rozotrite krém na vychladnuté cesto a opatrne zatočte.
TIP: Roláda, ktorá nepraská, je sen každej kuchárky. Naozaj dbajte na to, aby bola rúra maximálne vyhriata a aby ste nepiekli roládu dlhšie, než po určený čas. Po vytiahnutí sa postarajte o to, aby sa čo najrýchlejšie dostala z plechu – dlhšie pôsobenie tepla by spôsobilo jej popraskanie.

Orechová roláda s kávovým krémom
Pre milovníkov orechov a kávy prinášame niečo špeciálne. Orechová roláda s kávovým krémom em> je priamo božská. Príprava je úplne jednoduchá, ale výsledkom nepohrdne žiadny člen vašej rodiny. Em>
INGREDIENCIE
Cesto strong>
- základné piškótové cesto
- 60 g mletých vlašských orechov
Krém strong>
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 200 ml mlieka
- 70 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 6 lyžíc kávy
POSTUP
- K príprave piškótového cesta využite základný recept, len do neho primiešajte vlašské orechy. Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
- Uvarte silnú malú kávu (cca 100 ml) a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte mlieko, cukor, múku a žĺtky a uvarte hustú kašu.
- Do kaše zašľahajte kávu a maslo.
- Mlieko, cukor, múku a žĺtky vymiešame dohladka a uvaríme v hustú kašu, potom ju necháme vychladnúť.
- Medzitým si uvaríme silnú kávu, vychladíme a zašľaháme ju spolu s maslom do pripravenej kaše.
- Oddeľte menšia časť krému bokom. Zvyšok rozotrite na cesto a zrolujte. Oddelenú časť krému natrite na povrch stočené rolády.
- Pokud vám zbude více ořechů, můžete jimi roládu posypat.

Kakaová roláda s parížskou šľahačkou
Extra jemná krémová roláda s plnou chuťou kakaa a smotany, ktorú si vychutnajú milovníci čokolády a šľahačky.
INGREDIENCIE
Cesto strong>
- základné piškótové cesto
- 2 lyžice pravého kakaa
Krém strong>
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 100 g čokolády na varenie (ideálne s vyšším percentom kakaa)
POSTUP
- Opäť použijeme klasický postup prípravy piškótového cesta, len s tým rozdielom, že k múke primiešame kakao.
- Dobu chladnutia cesta využijeme na prípravu náplne.
- Medzitým si pripravíme parížsku šľahačku.
- Na kúsky nalámanú čokoládu vložíme do misy. Prilejeme časť smotany a rozpustíme kúsky vo vodnom kúpeli.
- Vytvoríme hladkú hmotu. Akonáhle si budete istí, že je čokoláda rozpustená, dodajte zvyšok smotany.
- Po premiešaní necháme poriadne vychladnúť, uľahčí nám to šľahanie.
- Vyšľahajte parížsku náplň.
- Krém rozotrite na vychladnuté piškótové cesto a zrolujte.
- Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme parížsku šľahačkou.
- Môžete presvetliť posypom z práškového cukru.

Tip: Všetky rolády pred krájaním nechajte dobre vychladnúť. Ideálne hrúbka plátkov je asi 2 centimetre.
Vychutnajte si domáce roládu s lahodnou kávou čajom či iným drinkom. Ak máte čas a chuť, môžete pripraviť aj zdravý domáci džús.