Sladké recepty s rebarborou: koláče, buchty či marmeláda

Rebarbora. Nikto k nej nie je ľahostajný.

Buď ju milujete, alebo nie. Z rebarbory ​​vyrábame džemy, marmelády a kompóty . Ale najčastejšie z nej robíme chutné múčniky.

A ak rebarboru zrovna vy milujete, máme pre vás 5 skvelých receptov s rebarborou, na ktoré nedáte dopustiť!

rebarborový koláč

INGREDIENCIE

  • 4 hrnčeky rebarbory
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 hrnčeky jahôd
  • 1 biely jogurt
  • hrnček cukru
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • prášok do pečiva
  • strúhané mandličky na posyp

POSTUP

  1. Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva.
  2. Do zmesi vmiešame olej a jogurt.
  3. Vyšľaháme, výsledné cesto rozdelíme na 2 časti.
  4. Stopky rebarbory olúpeme, nakrájame na približne 2 cm dlhé kolíky.
  5. Mladú rebarboru použijeme buď surovú alebo ju chvíľu (cca minúty) povaríme v osladenej vode, necháme odkvapkať, vychladnúť a potom používame.
  6. Starší rebarbora, kedy stonky už drevnatejú, sa k použitiu nehodí.
  7. Rebarboru zmixujeme s jahodami a cukrom a vznikne náplň, ktorú pokryjeme prvú vrstvu cesta.
  8. Náplň prelejeme druhou polovicou cesta a posypeme mandličky.
  9. Pečieme 35 minút pri 180º C.

Rebarborový torta je najlepšie s bielkovou vrstvou.

Rebarborová buchta

INGREDIENCIE

  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 450 g hrubej múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 2 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ºC.
  2. Oddeľte žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešajte s cukrom, potom pridajte zmäknuté maslo a mlieko alebo smotanu.
  3. V inej miske ušľahajte dotuha bielky.
  4. S vanilínovým cukrom a múkou zmiešajte prášok do pečiva.
  5. Sneh a múku potom opatrne zamiešajte do žĺtkovej směsi.Pečte asi hodinu

Rebarboru spracujeme do koláčov a bublanín.

Bublanina s rebarborou

INGREDIENCIE

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 450 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku
  • 3 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 200 ° C.
  2. Do väčšej misy vlejeme smotanu, zmiešame ju s cukrom, vanilkovým cukrom a vyšľaháme do polotuha. Potom po jednom primiešame vajcia a múku preosiatu s kypriacim práškom.
  3. Rebarboru poukladáme navrh cesta v pekáči – pri pečení prepadne dovnútra cesta sama.
  4. Pečieme 30 minút pri 200 º C.
  5. Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Rebarbora má krátku sezónu, je potrebné rýchlo piecť koláče.

Kompót z rebarbory

Na prípravu múčnikov si môžeme pripraviť rebarboru vo vlastnej šťave.

INGREDIENCIE

  • 8 hrnčekov nakrájané rebarbory
  • 2 litrové zaváracie poháre s viečkom
  • 4 lyžice cukru

POSTUP

  1. Stopky olúpeme a nakrájame na kúsky, niekoľko minút povaríme, odstavíme a necháme stáť.
  2. Potom vyberieme, narovnáme do pohárov, posypeme kryštálovým cukrom v pomere 2 lyžice cukru na litrovú pohári a uzatvoríme viečkami.
  3. Sterilizujeme 10 minút pri 85 ° C a potom ihneď ochladíme.

Rebarboru rýchlo spracovávame.

Rebarborová marmeláda

Rebarborový džem pripravujeme buď zo samotnej rebarbory alebo mu môžeme dodať ešte lepšiu chuť pridaním iného ovocia. Osvedčený je ananás, pomaranče alebo banány.

INGREDIENCIE

  • 1 kg rebarbory
  • 1/2 kg cukru
  • zaváracie poháre
  • citrónová šťava
  • škorica
  • pektín

POSTUP

  1. Ošúpanú a nakrájanú rebarboru podusíme v troche vody, pridáme cukor.
  2. Povaríme dohusta.
  3. Ak pridávame ďalšie ovocie, povaríme ich s rebarborou.
  4. Dochutíme citrónovou šťavou, môžeme pridať aj trochu škorice.
  5. Potom pridáme buď trochu konzervačného prostriedku alebo džem.
  6. 15 minút sterilizujeme a obrátime hore dnom.

Rebarborová marmeláda je svieža a riginální.

Odporúčame dopĺňať pokrmy s rebarborou o mliečne výrobky, napríklad tvarohom či kyslou smotanou.

Ak vám chutí špeciálne bublanina z rebarbory, skúste i naše ďalšie recepty na rôzne bublaniny .

Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.