Rebarbora. Nikto k nej nie je ľahostajný.
Buď ju milujete, alebo nie. Z rebarbory vyrábame džemy, marmelády a kompóty . Ale najčastejšie z nej robíme chutné múčniky.
A ak rebarboru zrovna vy milujete, máme pre vás 5 skvelých receptov s rebarborou, na ktoré nedáte dopustiť!
rebarborový koláč
INGREDIENCIE
- 4 hrnčeky rebarbory
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky jahôd
- 1 biely jogurt
- hrnček cukru
- 3/4 hrnčeka oleja
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- prášok do pečiva
- strúhané mandličky na posyp
POSTUP
- Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme múku s práškom do pečiva.
- Do zmesi vmiešame olej a jogurt.
- Vyšľaháme, výsledné cesto rozdelíme na 2 časti.
- Stopky rebarbory olúpeme, nakrájame na približne 2 cm dlhé kolíky.
- Mladú rebarboru použijeme buď surovú alebo ju chvíľu (cca minúty) povaríme v osladenej vode, necháme odkvapkať, vychladnúť a potom používame.
- Starší rebarbora, kedy stonky už drevnatejú, sa k použitiu nehodí.
- Rebarboru zmixujeme s jahodami a cukrom a vznikne náplň, ktorú pokryjeme prvú vrstvu cesta.
- Náplň prelejeme druhou polovicou cesta a posypeme mandličky.
- Pečieme 35 minút pri 180º C.

Rebarborová buchta
INGREDIENCIE
- 5 vajec
- 300 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 200 ml mlieka
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 450 g hrubej múky
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 2 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 ºC.
- Oddeľte žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešajte s cukrom, potom pridajte zmäknuté maslo a mlieko alebo smotanu.
- V inej miske ušľahajte dotuha bielky.
- S vanilínovým cukrom a múkou zmiešajte prášok do pečiva.
- Sneh a múku potom opatrne zamiešajte do žĺtkovej směsi.Pečte asi hodinu

Objavte podobné tipy
Bublanina s rebarborou
INGREDIENCIE
- 400 ml smotany na šľahanie
- 200 g krupicového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 5 vajec
- 450 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- 3 hrnčeky nakrájané, olúpané rebarbory
POSTUP
- Rúru predhrejte na 200 ° C.
- Do väčšej misy vlejeme smotanu, zmiešame ju s cukrom, vanilkovým cukrom a vyšľaháme do polotuha. Potom po jednom primiešame vajcia a múku preosiatu s kypriacim práškom.
- Rebarboru poukladáme navrh cesta v pekáči – pri pečení prepadne dovnútra cesta sama.
- Pečieme 30 minút pri 200 º C.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Kompót z rebarbory
Na prípravu múčnikov si môžeme pripraviť rebarboru vo vlastnej šťave.
INGREDIENCIE
- 8 hrnčekov nakrájané rebarbory
- 2 litrové zaváracie poháre s viečkom
- 4 lyžice cukru
POSTUP
- Stopky olúpeme a nakrájame na kúsky, niekoľko minút povaríme, odstavíme a necháme stáť.
- Potom vyberieme, narovnáme do pohárov, posypeme kryštálovým cukrom v pomere 2 lyžice cukru na litrovú pohári a uzatvoríme viečkami.
- Sterilizujeme 10 minút pri 85 ° C a potom ihneď ochladíme.

Rebarborová marmeláda
Rebarborový džem pripravujeme buď zo samotnej rebarbory alebo mu môžeme dodať ešte lepšiu chuť pridaním iného ovocia. Osvedčený je ananás, pomaranče alebo banány.
INGREDIENCIE
- 1 kg rebarbory
- 1/2 kg cukru
- zaváracie poháre
- citrónová šťava
- škorica
- pektín
POSTUP
- Ošúpanú a nakrájanú rebarboru podusíme v troche vody, pridáme cukor.
- Povaríme dohusta.
- Ak pridávame ďalšie ovocie, povaríme ich s rebarborou.
- Dochutíme citrónovou šťavou, môžeme pridať aj trochu škorice.
- Potom pridáme buď trochu konzervačného prostriedku alebo džem.
- 15 minút sterilizujeme a obrátime hore dnom.

Odporúčame dopĺňať pokrmy s rebarborou o mliečne výrobky, napríklad tvarohom či kyslou smotanou.
Ak vám chutí špeciálne bublanina z rebarbory, skúste i naše ďalšie recepty na rôzne bublaniny .
Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi!