Sladké pokušenie – domáce marmeláda

Ako nadšenie záhradkári teraz premýšľate, čo podniknúť s prebytkom svojich výpestkov?

Niečo ste už zavarili ako sterilizované šaláty, teraz si skúste vyrobiť napríklad domáce marmeládu.

Jej výhody sú jednoznačné – kedykoľvek máte po ruke niečo, čím môžete namazať palacinky alebo čím naplníte ovocné knedle.

ríbezľový lekvár

Pomerne zložitá na výrobu je ríbezľový lekvár. A to hlavne preto, že ríbezle sa musí nielen obrať, ale tak riadne spracovať mletím na špeciálnom mlynčeku, aby ste získali jeho čistú šťavu na výrobu marmelády.

INGREDIENCIE

  • 1 kg šťavy z červených ríbezlí
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 balenie Džem-fix s agarom od Vitany

POSTUP

  1. Natrhaný červené ríbezle umyjeme a aj so stopkami ho pomelieme na závitovkovom mlynčeku, čím vytlačíme čistú šťavu.
  2. Ríbezľovou šťavu dáme hrnca a pridáme 25 g Džem-fixu zmiešanú s lyžicou cukru a privedieme do varu.
  3. Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok cukru.
  4. Opäť zmes privedieme k varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.
  5. Z pripravenej marmelády odoberieme penu a ihneď plníme do suchých a nahriatych pohárov.
  6. Poháre uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom na 5 minút.

Hotový recept na ríbezľovou marmeládu jessiesheehanbakes.com

jahodová marmeláda

Úrodou jahôd je okrem mrazenie tiež dobré spracovať na marmeládu, ktorú majú v obľube hlavne malé deti.

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahôd
  • 1 balenie želírovacieho prostriedku na 1 kg ovocia
  • 1 kg kryštálového cukru

POSTUP

  1. Jahody zbavíme stopiek a umyjeme.
  2. Potom dáme jahody do kastróla a privedieme do varu.
  3. Aby sme nemali v marmeláde kúsky, môžeme jahody rozmixovať tyčovým mixérom.
  4. Potom prisypeme cukor a želírovací prostriedok a varíme 2 až 3 minúty.
  5. Ešte vriacej marmeládu nalejeme do čistých pohárov, uzatvoríme viečkami a na 5 minút preklopíme hore dnom.

Hotový recept na jahodovú marmeládu savorthebest.com

marhuľová marmeláda

Výborná je však tiež marhuľová marmeláda, s ktorou obzvlášť chutí treba piškótová roláda.

INGREDIENCIE

  • 1 kg marhúľ
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 balenie želírovacieho prostriedku – napr. Želírfix 1: 1

POSTUP

  1. Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca.
  2. Pridáme cukor spoločne so želírovacím prostriedkom a privedieme do varu.
  3. Povaríme asi 2 minúty, odoberieme penu a marmeládu naplníme do čistých vyvarených pohárov. Zavrieme viečkami a prevrátime hore dnom aspoň na dobu 5 minút.

Hotový recept na marhuľovú marmeládu tasteforlife.com

černicová marmeláda

Černice máte buď vlastné zo záhradky, alebo si na ne môžete ísť do lesa. Takáto černicová marmeláda za trochu námahy stojí.

INGREDIENCIE

  • 1 kg černíc
  • 1 kg kryštálového cukru 1: 1
  • 1 balenie želírovacieho prípravku

POSTUP

  1. Černice umyjeme a zbavíme stopiek.
  2. Potom dáme černice do hrnca, pridáme cukor spoločne so želírovacím prípravkom a pomaly privedieme k varu.
  3. Krátko povaríme – asi dve minúty, kým sa vytvorí pena.
  4. Potom marmeládu naplníme do pohárov, uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom aspoň na 10 minút.

lifegonevegan.com

Rakytníková marmeláda

Netradičné, ale rovnako dobrá je Rakytníková marmeláda.

INGREDIENCIE

  • 1 kg zrelých rakytníkových bobúľ
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 balenie želírovacieho prípravku – napr. Gelfix

POSTUP

  1. Rakytníkové bobule opláchneme vodou a dáme do hrnca.
  2. Pomaly privedieme k varu a dôkladne povaríme.
  3. Potom zmes prepasírujeme a pridáme cukor a Gelfix.
  4. Opäť uvedieme do varu a povaríme podľa návodu.
  5. Marmeládu naplníme do pohárov, zazátkujeme a obrátime hore dnom na 2 minúty.

Hotový recept na rakytníkovú marmeládu supercomicworldpower.blogspot.com

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda nám zaberie asi najdlhší čas, a to kvôli zdĺhavé príprave samotných šípok.

INGREDIENCIE

  • 1 kg šípok
  • 500 g krupicového cukru

POSTUP

  1. Šípky musíme zbaviť vnútra – teda zrniečok. To znamená, že každý plod rozrežeme a nožom zrniečka vydlabeme. Odrežeme tiež všetky stopky a zelené časti.
  2. Ako máme takto plody pripravené, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli plody všetky vo vode ponorené.
  3. Šípky varíme do zmäknutia, ale nie na kašu.
  4. Teraz pridáme cukor podľa chuti, môže to byť 500 g – alebo viac i menej.
  5. Opäť uvedieme do varu a varíme, až sa vyvarí tekutina a marmeláda stuhne.
  6. Potom marmeládu naplníme do pohárov a uzavrieme.
  7. Poháre s marmeládou sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 85 stupňov Celzia.

Hotový recept na šípkovú marmeládu abcdsofcooking.com

čerešňová marmeláda

Na samotný záver si necháme čerešňovou marmeládu, ktorá je tiež vynikajúci potrebné na palacinkách.

INGREDIENCIE

  • 2 kg čerešní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 2 balenia Gelfix extra 2: 1

POSTUP

  1. Čerešne umyjeme a vykôstkujeme a dáme do hrnca, kde je rozmixujeme tyčovým mixérom.
  2. Pridáme cukor, ktorý zmiešame s Gelfix.
  3. Zmes uvedieme do varu a varíme po dobu asi 3 minút.
  4. Marmeládu naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.
  5. Potom obrátime poháre hore dnom na 5 minút.

Hotový recept na čerešňovú marmeládu mrswages.com

Z ovocia môžete okrem marmelády vyrobiť tiež rôzne džemy, sirupy a tak ďalej . Ostatne sa presvedčte u našich ďalších receptov.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.