Ako nadšenie záhradkári teraz premýšľate, čo podniknúť s prebytkom svojich výpestkov?
Niečo ste už zavarili ako sterilizované šaláty, teraz si skúste vyrobiť napríklad domáce marmeládu.
Jej výhody sú jednoznačné – kedykoľvek máte po ruke niečo, čím môžete namazať palacinky alebo čím naplníte ovocné knedle.
ríbezľový lekvár
Pomerne zložitá na výrobu je ríbezľový lekvár. A to hlavne preto, že ríbezle sa musí nielen obrať, ale tak riadne spracovať mletím na špeciálnom mlynčeku, aby ste získali jeho čistú šťavu na výrobu marmelády.
INGREDIENCIE
- 1 kg šťavy z červených ríbezlí
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balenie Džem-fix s agarom od Vitany
POSTUP
- Natrhaný červené ríbezle umyjeme a aj so stopkami ho pomelieme na závitovkovom mlynčeku, čím vytlačíme čistú šťavu.
- Ríbezľovou šťavu dáme hrnca a pridáme 25 g Džem-fixu zmiešanú s lyžicou cukru a privedieme do varu.
- Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok cukru.
- Opäť zmes privedieme k varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.
- Z pripravenej marmelády odoberieme penu a ihneď plníme do suchých a nahriatych pohárov.
- Poháre uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom na 5 minút.
jessiesheehanbakes.com
Objavte podobné tipy
jahodová marmeláda
Úrodou jahôd je okrem mrazenie tiež dobré spracovať na marmeládu, ktorú majú v obľube hlavne malé deti.
INGREDIENCIE
- 1 kg jahôd
- 1 balenie želírovacieho prostriedku na 1 kg ovocia
- 1 kg kryštálového cukru
POSTUP
- Jahody zbavíme stopiek a umyjeme.
- Potom dáme jahody do kastróla a privedieme do varu.
- Aby sme nemali v marmeláde kúsky, môžeme jahody rozmixovať tyčovým mixérom.
- Potom prisypeme cukor a želírovací prostriedok a varíme 2 až 3 minúty.
- Ešte vriacej marmeládu nalejeme do čistých pohárov, uzatvoríme viečkami a na 5 minút preklopíme hore dnom.
savorthebest.com
marhuľová marmeláda
Výborná je však tiež marhuľová marmeláda, s ktorou obzvlášť chutí treba piškótová roláda.
INGREDIENCIE
- 1 kg marhúľ
- 1 kg krupicového cukru
- 1 balenie želírovacieho prostriedku – napr. Želírfix 1: 1
POSTUP
- Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca.
- Pridáme cukor spoločne so želírovacím prostriedkom a privedieme do varu.
- Povaríme asi 2 minúty, odoberieme penu a marmeládu naplníme do čistých vyvarených pohárov. Zavrieme viečkami a prevrátime hore dnom aspoň na dobu 5 minút.
tasteforlife.com
černicová marmeláda
Černice máte buď vlastné zo záhradky, alebo si na ne môžete ísť do lesa. Takáto černicová marmeláda za trochu námahy stojí.
INGREDIENCIE
- 1 kg černíc
- 1 kg kryštálového cukru 1: 1
- 1 balenie želírovacieho prípravku
POSTUP
- Černice umyjeme a zbavíme stopiek.
- Potom dáme černice do hrnca, pridáme cukor spoločne so želírovacím prípravkom a pomaly privedieme k varu.
- Krátko povaríme – asi dve minúty, kým sa vytvorí pena.
- Potom marmeládu naplníme do pohárov, uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom aspoň na 10 minút.
lifegonevegan.com
Rakytníková marmeláda
Netradičné, ale rovnako dobrá je Rakytníková marmeláda.
INGREDIENCIE
- 1 kg zrelých rakytníkových bobúľ
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 balenie želírovacieho prípravku – napr. Gelfix
POSTUP
- Rakytníkové bobule opláchneme vodou a dáme do hrnca.
- Pomaly privedieme k varu a dôkladne povaríme.
- Potom zmes prepasírujeme a pridáme cukor a Gelfix.
- Opäť uvedieme do varu a povaríme podľa návodu.
- Marmeládu naplníme do pohárov, zazátkujeme a obrátime hore dnom na 2 minúty.
supercomicworldpower.blogspot.com
Šípková marmeláda
Šípková marmeláda nám zaberie asi najdlhší čas, a to kvôli zdĺhavé príprave samotných šípok.
INGREDIENCIE
- 1 kg šípok
- 500 g krupicového cukru
POSTUP
- Šípky musíme zbaviť vnútra – teda zrniečok. To znamená, že každý plod rozrežeme a nožom zrniečka vydlabeme. Odrežeme tiež všetky stopky a zelené časti.
- Ako máme takto plody pripravené, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli plody všetky vo vode ponorené.
- Šípky varíme do zmäknutia, ale nie na kašu.
- Teraz pridáme cukor podľa chuti, môže to byť 500 g – alebo viac i menej.
- Opäť uvedieme do varu a varíme, až sa vyvarí tekutina a marmeláda stuhne.
- Potom marmeládu naplníme do pohárov a uzavrieme.
- Poháre s marmeládou sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 85 stupňov Celzia.
abcdsofcooking.com
čerešňová marmeláda
Na samotný záver si necháme čerešňovou marmeládu, ktorá je tiež vynikajúci potrebné na palacinkách.
INGREDIENCIE
- 2 kg čerešní
- 1 kg kryštálového cukru
- 2 balenia Gelfix extra 2: 1
POSTUP
- Čerešne umyjeme a vykôstkujeme a dáme do hrnca, kde je rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Pridáme cukor, ktorý zmiešame s Gelfix.
- Zmes uvedieme do varu a varíme po dobu asi 3 minút.
- Marmeládu naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.
- Potom obrátime poháre hore dnom na 5 minút.
mrswages.com
Z ovocia môžete okrem marmelády vyrobiť tiež rôzne džemy, sirupy a tak ďalej . Ostatne sa presvedčte u našich ďalších receptov.