Originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých

Ako nadšení záhradkári teraz premýšľate, čo podniknúť s prebytkom svojich výpestkov?

Niečo ste už spotrebovali na pečenie, niečo zavarili, zvyšok môžete využiť tak, že vyskúšate naše recepty na domácu marmeládu a to úplne bez chémie.

Jej výhody sú jednoznačné – kedykoľvek máte po ruke niečo, čím môžete namazať palacinky, chlieb alebo čím naplníte ovocné knedle.

Ríbezľová marmeláda

Pomerne zložitá na výrobu je ríbezľová marmeláda. A to hlavne preto, že ríbezle sa musia nielen očesať, ale tak riadne spracovať mletím na špeciálnom mlynčeku, aby ste získali jeho čistú šťavu na výrobu marmelády.

Ingrediencie

  • 1 kg šťavy z červených ríbezlí
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 balenie Džem-fix s agarom od Vitany

Postup

  • Natrhané červené ríbezle umyjeme a aj so stopkami ho pomelieme na šnekovom mlynčeku, čím vytlačíme čistú šťavu.
  • Ríbezľovú šťavu dáme hrnce a pridáme 25 g Džem-fixu zmiešanú s lyžicou cukru a privedieme do varu.
  • Odstavíme z ohňa a pridáme zvyšok cukru.
  • Opäť zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.
  • Z pripravenej marmelády odoberieme penu a ihneď plníme do suchých a nahriatych pohárov.
  • Poháre uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom na 5 minút.
Domáci džem z červených ríbezlí.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Jahodová marmeláda

Nadúrodu jahôd je okrem mrazenia tiež dobré spracovať na marmeládu, ktorú obľubujú hlavne malé deti.

Ingrediencie

  • 1 kg jahôd
  • 1 balenie želírovacieho prostriedku na 1 kg ovocia
  • 1 kg kryštálového cukru

Postup

  • Jahody zbavíme stopiek a umyjeme.
  • Potom dáme jahody do hrnca a privedieme do varu.
  • Aby sme nemali v marmeláde kúsky, môžeme jahody rozmixovať tyčovým mixérom.
  • Potom prisypeme cukor a želírovací prostriedok a varíme 2 až 3 minúty.
  • Ešte vriacu marmeládu nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme viečkami a na 5 minút preklopíme hore dnom.
Chlieb namazaný domácou marmeládou z jahôd.
Zdroj: kotibeth.com

Marhuľová marmeláda

Výborná je však aj marhuľová marmeláda, s ktorou obzvlášť chutí napríklad piškótová roláda.

Ingrediencie

  • 1 kg marhúľ
  • 1 kg krupicového cukru
  • Šťava z 1ks citróna
  • 1 balenie želírovacieho prostriedku – napr. Želírfix 1:1

Postup

  • Marhule umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca.
  • Pridáme cukor, citrónovú šťavu a želírovací prostriedok a privedieme do varu.
  • Povaríme asi 2 minúty, odoberieme penu a marmeládu naplníme do čistých vyvarených pohárov.
  • Zavrieme viečkami a prevrátime dnom hore aspoň na dobu 5 minút.
Poháre s domácou marmeládou z marhúľ.
Zdroj: dishbydish.net

Z ovocia môžete okrem marmelády vyrobiť aj rôzne džemy, sirupy a tak ďalej . Ostatne sa presvedčte u našich ďalších receptov.

Cibuľová marmeláda

Vyskúšajte aj túto netradičnú marmeládu z cibule. Hodí sa skôr do slaných pokrmov ako napríklad na pizzu, hamburger, do omáčok či ako dip.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500g cibule (červené alebo biele)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • Soľ
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžička chilli (voliteľne)
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 hrnček jablčného džúsu
  • 1/4 hrnčeka vínneho octu

Postup

  • Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Restujte 3 minúty.
  • Pridajte soľ, korenie, chilli a cukor.
  • Zakryte panvicu a duste 40-50 minút na miernom ohni za občasného miešania.
  • Prilejte jablkový džús s vínnym octom a varte zakryté ďalších 40-50 minút.
  • Odoberte pokrievku a ešte chvíľku povarte na silnom ohni 3-4 minút.
  • Ešte horúcu marmeládu rozdeľte do pohárov a nechajte chladnúť viečkom dole.
  • Skladujte na chladnom a temnom mieste až 1 mesiac.
Marmeláda z cibule vhodná na dochutenie slaného pokrmu.
Zdroj: whiskaffair.com

Malinová marmeláda

Ak máte prebytok malín alebo ste ich milovníci, urobte si zásoby na zimu tejto výbornej marmelády z malín.

Ingrediencie

  • 1kg malín
  • 100ml vody
  • 1kg želírovacieho cukru

Postup

  • Maliny v hrnci zmiešajte so želírovacím cukrom a vodou.
  • Priveďte do varu a varte 4-8 minút.
  • Potom skúste pokvapkať niekoľko kvapiek na studený povrch. Ak marmeláda hneď tuhne, je hotová a môžete začať s plnením pohárov.
  • Naplňte čisté poháre, zatvorte viečkom a preklopte nahor viečkom dole. Nechajte takto vychladnúť, aby sa viečko zatiahlo.
Džem z domácich čerstvých malín v pohároch.
Zdroj: thecafesucrefarine.com

Černicová marmeláda

Černice máte buď vlastné zo záhradky, alebo si na ne môžete ísť do lesa. Taká černicová marmeláda za trochu námahy stojí.

Ingrediencie

  • 1 kg černíc
  • 1 kg kryštálového cukru 1:1
  • 1 balenie želírovacieho prípravku

Postup

  • Černice umyjeme a zbavíme stopiek.
  • Potom dáme černice do hrnca, pridáme cukor spoločne so želírovacím prípravkom a pomaly privedieme do varu.
  • Krátko povaríme – asi dve minúty, než sa vytvorí pena.
  • Potom marmeládu naplníme do pohárov, uzavrieme viečkom a postavíme hore dnom aspoň na 10 minút.
Domáci džem z lesných černíc.
Zdroj: adventuresofmel.com

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda nám zaberie asi najdlhší čas, a to kvôli zdĺhavej príprave samotných šípok. Výsledok ale za to určite stojí!

Ingrediencie

  • 1 kg šípok
  • 500 g krupicového cukru

Postup

  • Šípky musíme zbaviť vnútrajška – teda zrniečok. To znamená, že každý plod rozrežeme a nožom zrniečka vydlabeme. Odrežeme aj všetky stopky a zelené časti.
  • Ako máme takto plody pripravené, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli plody všetky vo vode ponorené.
  • Šípky varíme do zmäknutia, ale nie na kašu.
  • Teraz pridáme cukor podľa chuti, môže to byť 500 g – alebo viac aj menej.
  • Opäť uvedieme do varu a varíme, až sa vyvarí tekutina a marmeláda stuhne.
  • Potom marmeládu naplníme do pohárov a uzavrieme.
  • Poháre s marmeládou sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 85 °C.
Domáci džem zo šípku.
Zdroj: eatsmarter.de

Čerešňová marmeláda

Ďalší tip je na marmeládu z čerešní, ktorá sa skvele hodí napríklad na palacinky.

Ingrediencie

  • 2 kg čerešní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 2 balenia Gelfix extra 2:1

Postup

  • Čerešne umyjeme a vykôstkujeme a dáme do hrnca, kde ich rozmixujeme tyčovým mixérom.
  • Pridáme cukor, ktorý zmiešame s Gelfixom.
  • Zmes uvedieme do varu a varíme asi 3 minúty.
  • Marmeládu naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.
  • Potom obrátime poháre hore dnom na 5 minút.
Výborná marmeláda s čerstvo natrhanými čerešňami.
Zdroj: chocolatemoosey.com

Hrušková marmeláda

Pri jeseni býva veľký zber hrušiek a jabĺk. Práve marmeláda z hrušiek vám skvele poslúži napríklad pri vymazávaní vianočných cukroviniek.

Ingrediencie

  • 1kg hrušiek
  • 125ml vody
  • 2 celé škorica
  • 4-5ks klinčekov
  • 500g želírovacieho cukru 2:1

Postup

  • Najprv hrušky umyte, olúpte, zbavte jadierok a potom nakrájajte na menšie kúsky.
  • Nakrájané hrušky dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia.
  • Potom, čo sa začnú rozpadať, pomocou mixéra hrušky rozmixujte na kašu.
  • Pridajte želírovací cukor, škoricu, klinčeky a varte 5-8 minút do zhustnutia.
  • Pre skúšku kvapnite marmeládu na studený povrch a pokiaľ začne tuhnúť, je hotová.
  • Ešte horúcu marmeládu rozdeľte do čistých pohárov, uzavrite a otočte hore dnom.
  • Takto ich nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom mieste.
Croissant namazaný domácou marmeládou z hrušiek.
Zdroj: domesticgothtess.com

Slivková marmeláda

Hojná úroda sliviek sa dá využiť na množstvo spôsobov. Jedným z nich je výborná marmeláda.

Ingrediencie

  • 1kg sliviek
  • 500g želírovacieho cukru
  • Šťava z 1ks citróna

Postup

  • Najprv očistite slivky, zbavte kôstok a pokrájajte.
  • Slivky dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte cukor a šťavu z citróna.
  • Hotovú marmeládu rozdeľte do čistých pohárov, zatvorte a otočte hore dnom.
Domáca marmeláda z domácich sliviek.
Zdroj: savoringitaly.com

Rebarbora je tiež skvelou surovinou na prípravu marmelády. A nielen to, vyskúšajte jednoduché recepty na využitie rebarbory.

Aký je rozdiel medzi marmeládou a džemom?

Pre mnohých je marmeláda a džem to isté. Nazývame tak bez rozdielu všetky zaváraniny zakúpené v obchodoch alebo vyrobené doma. Predtým to tak bolo, avšak dnes je to inak.

Pod pojmom marmeláda možno označiť iba tie produkty, ktoré aspoň z pätiny obsahu tvoria samotné plody. Všetky ostatné ovocné zaváraniny a želé sú práve džemy. Džem musí tvoriť aspoň 35% ovocia a pokiaľ je ho viac, je k jeho názvu pridané označenie extra alebo výberový.

Dôležité je tiež to, že v džeme je tiež na rozdiel od rôsolu, ten je vyrábaný iba z ovocnej šťavy, sú v ňom aj kúsky ovocia.

Domáce marmelády si môžete pohodlne pripraviť aj v domácej pekárni. Obrovskou výhodou je, že nemusíte stáť pri platni. Dozvedeli by ste sa radi o funkciách domácich pekární ešte viac ? Mrknite sa!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.