Krehké lievance s cukrom, ovocím, tvarohom alebo rôznymi sladkými nátierkami patrí dlhodobo k sladkým jedlám podávaným nielen v našej kuchyni.
K ich obľube iste prispela aj pomerne ľahká príprava, na ktoré nemožno nič pokaziť a rýchlosť tepelnej úpravy.
Podávajú sa buď ako múčnik po hlavnom chode alebo priamo ako hlavný chod po sýte polievke na obed alebo s vhodným nápojom k večeri deťom i dospelým.
Poďte sa s nami pozrieť na 6 skvelých receptov na sladké lievance.
Lievance z ovsených vločiek
Máte radi sladké raňajky? Skúste túto sladkú alternatívu v zdravej forme, na ktoré si iste pochutnáte.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček rozmixovaných ovsených vločiek
- 1 vajce
- 1 hrnček mlieka
- 1 banán
- 3 polievkové lyžice šalvie semienok
- štipku soli
- škorica
- 1 kypriaci prášok
- olej
- ovocie, oriešky, javorový sirup – na dozdobenie
POSTUP
- Zmiešame ovsené vločky, vajcia, roztlačený banán, mlieko a šalvie semienka.
- Ľahko posolíme a podľa chuti pridáme škoricu.
- Na panvici rozohrejeme olej.
- Cesto naložíme na panvicu a vyprážame do zlatista.
- Hotové lievance naukladáme na seba, posypeme ovocím, orieškami, alebo a polejeme javorovým sirupom.
onegreenplanet.org
Objavte podobné tipy
Jablkové lievance so škoricou
Tento variant bude určite chutiť nielen deťom, ale aj dospelým.
INGREDIENCIE
na 4 porcie
- 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
- 6 lyžíc cukru
- 1/2 l mlieka
- 350 g polohrubej múky
- 2 rovné lyžičky prášku do pečiva
- 250 g ošúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk, jemne nastrúhaných
- 1 lyžička škorice
- olej
- javorový sirup alebo med a plátky jabĺk na podávanie
POSTUP
- Žĺtky zmiešame s polovicou cukru, metličkou v ruke prošleháme, pridáme mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a rozmiešame na hladké cesto.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh a nakoniec do neho krátko zašľaháme druhú polovicu cukru.
- Sneh opatrne vmiešame do žĺtkového základu, pridáme nastrúhané jablká a zamiešame.
- Smažíme na panvici na malom množstve oleja po oboch stranách do zlatista.
- Podávame za tepla preliate javorovým sirupom alebo medom, ozdobíme plátkami jabĺk.
justputzing.com
Tvarohové lievance s ovocím
Tieto lievance si môžu dať s chuťou aj ľudia, ktorí si strážia svoju životosprávu, nie sú príliš kalorické a možno nimi nahradiť dopoludňajšiu alebo olovrant.
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- 3 vajcia
- 4 lyžice hnedého cukru
- 5 lžic hladké mouky
- 250 g tvarohu jemného
- javorový sirup alebo med
- čerstvé ovocie
- rostlinný olej
- mlieko podľa potreby ak by bolo cesto príliš husté
POSTUP
- Všetky suroviny zamiešame do hladkého cesta.
- Rozpálime teflónovú panvicu s malou kvapkou oleja a smažíme pozvoľna menšie lievance.
- Tvarohové lievance môžeme podávať s javorovým sirupom alebo medom a čerstvým ovocím.
countrysidecravings.com
Pudingové lievance s banánmi
INGREDIENCIE
- 1 sáček pudinku dle chuti
- 125 g tvarohu
- 2 vajcia
- 2 lžička medu či třtinového cukru
- 1 banán
- 50 g tvarohu 1 lyžica medu 5 lyžice hnedého cukru na podávanie
POSTUP
- V miske si vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme pudingový prášok a nakoniec tvaroh a med.
- Všetko vyšľaháme do hladkého cesta.
- Na panvici tvoríme lyžicou tenké lievance, ktoré smažíme z oboch strán na miernom ohni.
- Podávame so šľahaným tvarohom s medom a banánom, môžeme posypať cukrom.
cookingmamas.com
Ovsené lievance s jogurtom
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- ½ kg bieleho jogurtu
- 250-300 ml hladké alebo lepšie celozrnné jemne mletej špaldovej múky
- 250-300 ml ovsených vločiek
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 2 lyžičky olivového oleja
- štipka soli
- topené maslo alebo olej na pečenie
- džem
- med
- mletá škorica
POSTUP
- Biely jogurt zmiešame s múkou, vločkami, kypriacim práškom, celými vajciami, štipkou soli a dvoma lyžičkami olivového oleja.
- Cesto necháme aspoň 20 minút odstáť.
- Cesto má mať hustejšiu liatu konzistenciu.
- Na rozpálenom lievanečníku, pečieme lievance dozlatista z oboch strán.
- Lievance môžeme potierať džemom, zdobíme ovocím a podľa chuti zladíme medom a sypeme mletou škoricou.
damndelicious.net
Kysnuté lievančeky z droždia
cesto na lievance je krásne nadýchané a ľahké, v spojení s ovocím a kyslou smotanou z nich robí naozajstnú lahôdku.
INGREDIENCIE
- 400 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 50 g krupicového cukru
- 3 vajcia
- 3/4 vrecúška sušeného droždia
- štipka soli
POSTUP
- Do vlažného mlieka vmiešame droždie a potom múku s cukrom, nakoniec vajíčka a štipku soli.
- Všetko riadne vymiešame a necháme nakysnúť.
- Cesto je redší a väčšinou znásobí raz svoj objem.
- Je to naozaj dôležité práve preto, aby boli lievance pekne nadýchané.
- Necháme kysnúť asi 45 minút.
- Potom vyprážame v panvici na lievance lievance z oboch strán do zlatej farby.
- Podávame s kyslou smotanou, medom a čerstvými čučoriedkami.
smoothcooking.cz
A ak už prestanete mať chuť na sladké lievance, môžete skúsiť lievance v slanej podobe treba zeleninové, Cuketové, alebo mrkvovej.