Sladké letné mámenie v podobe dezertov z jahôd

Jahody sú každoročne prvým čerstvým domácim ovocím.

Veľmi obľúbené sú predovšetkým pre svoju chuť a vôňu, sfarbenie a široké možnosti použitia do múčnikov, sladkých jedál i pre výrobu kompótov, džemov a marmelád.

Takto by sme mali využívať iba prebytky jahôd a pri bežnej spotrebe sa zamerať na ich spotrebu v surovom stave.

A alebo si z nich pripravte výborné dezerty. S šiestich z nich vás zoznámime v tomto článku. Inšpirujte sa.

jahodové knedle

Jednoduchý recept na klasické jahodové tvarohové knedle.

INGREDIENCIE

  • 2 žĺtky (možno aj s 1 celým vajcom)
  • 80 g masla 20 g pri podávaní
  • 2 lyžice cukru
  • 250 g mäkkého tvarohu v kocke
  • 200 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • asi 250 g čerstvých jahôd

POSTUP

  1. Žĺtky zmiešame s cukrom, maslom a štipkou soli.
  2. Po častiach pridávame tvaroh, potom postupne aj múku, až získame vláčne cesto.
  3. Cesto je dobré nechať chvíľu odležať v chladničke.
  4. Na pomúčenej ploche z cesta vyvaľkáme valček a rozdelíme ho rovnaké dieliky.
  5. Z každého dielika si rukou vytvarujeme placku a zabalíme do nej strednej jahodu.
  6. Cestá by nemalo byť príliš, len na obalenie jahody.
  7. Knedle varíme 5-7 minút v mierne osolenej vode.
  8. Určite musí vyplávať na povrch.
  9. Podávame posypané práškovým cukrom, preliate maslom a zdobené kyslou smotanou.
jahodové knedle
Zdroj: albert.cz

Palacinky s domácou jahodovou marmeládou

palacinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým.

INGREDIENCIE

  • 250 ml mlieka
  • 160 – 200 g hladkej múky
  • 2 ks vajec
  • štipka soli a cukru
  • jahodová marmeláda na potretie

na marmeládu

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc medu

POSTUP

  1. Pripravíme si jahodovú marmeládu.
  2. Jahody nakrájame, dáme do panvice a zalejeme troškou vody.
  3. Pridáme citrónovú šťavu a dusíme asi 15 minút do zmäknutia jahôd.
  4. Ak sa na povrchu vytvorí pena, pozbierame ju.
  5. Pridáme med a varíme ďalších 10 minút.
  6. Akonáhle marmeláda zhustne, dáme ju do čistej sterilnej pohára, zvyšok čo nepoužijeme na palacinky, môžeme potom uchovať v chladničke.
  7. Zmiešame mlieko a cukor s rozšľahanými vajcami.
  8. Pridáme múku a ušľaháme na hladké cesto, ktoré necháme aspoň pol hodiny odležať v chladničke.
  9. Na rozohriatom oleji smažíme postupne palacinky.
  10. Naplníme je marmeládou, môžeme ich posypať cukrom múčkou a ozdobiť čerstvými jahodami.
Palacinky s domácou jahodovou marmeládou
Zdroj: paleonewbie.com

jahodová bublanina

INGREDIENCIE

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia (bielka a žĺtka zvlášť)
  • 170 g cukru múčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kg jahôd

POSTUP

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov.
  2. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
  3. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny.
  4. Pridáme zmäknuté maslo a premiešame.
  5. Do múky vsypeme kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor.
  6. Do prvej vaječnej zmesi vlejeme 150 ml mlieka, miešame a postupne pridávajte múku.
  7. Na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  8. Vlejeme na vymastený a hrubou múkou alebo krupicou vysypaný plech.
  9. Bohato poukladáme očistenými jahodami. Aby jahody neprepadli počas pečenia dole, obalíme ich v hrubej múke.
  10. Pečieme na 170 ° C asi 30 minút.
jahodová bublanina
Zdroj: receptyonline.cz

Jahodové rezy s tvarohom s želatínou

INGREDIENCIE

  • 250 g jahôd
  • 2 balíčky želatíny

na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g cukru múčka
  • 5 ks vajec
  • 5 lyžíc mlieka
  • balenie prášku do pečiva
  • 4 lyžice oleja

tvarohová náplň

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g masla
  • cukor podľa chuti

POSTUP

  1. Prášok do pečiva zmiešame s hladkou múkou.
  2. Mlieko, vajíčka, cukor a olej vyšľaháme.
  3. Pridáme múku s práškom do pečiva a opäť šľaháme do hladkého cesta.
  4. Pripravíme si pekáč s papierom na pečenie, kam cesto nalejeme a rovnomerne rozotrieme.
  5. Predhrejeme si rúru na 180 ° C. Korpus pečieme asi 15 minút.
  6. Než sa nám korpus upečie, máme čas nachystať si tvarohovú náplň.
  7. Maslo necháme zmäknúť a pomocou mixéra ho ušľaháme s tvarohom a smotanou.
  8. Podľa chuti tvarohovú náplň osladíme.
  9. Hotový korpus necháme vychladnúť a potrieme ho tvarohovou zmesou.
  10. Jahody opláchneme a nakrájame na plátky.
  11. Želé uvaríme podľa návodu na obale.
  12. Na tvarohovú zmes poukladáme jahody a potom ich prelejeme hotovou želatínou.
  13. Dáme stuhnúť do chladničky.
Jahodové rezy s tvarohom a želatínou
Zdroj: itesco.cz

Jahodový koláč s čokoládovou náplňou

INGREDIENCIE

na cesto

  • 200 g polohrubej múky
  • 7 lyžíc cukru kryštál
  • štipka prášku do pečiva
  • 5 lyžíc vychladeného masla
  • 2 lyžice Hery
  • 1 vajce rozšľahané s 1 lyžičkou vody

na náplň

  • jahodový džem
  • 250 g kvalitnej čokolády
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 1 kg čerstvých jahôd

POSTUP

  1. Pripravíme si koláčový korpus.
  2. Suroviny na cesto, okrem vajíčka dáme do veľkej misy, kde je spoločne rozotrite prstami.
  3. Vznikne sypká posýpka, pridáme vajcia rozšľahané s vodou a rýchlo utlačíme na hladké cesto.
  4. Promačkáme dôkladne, aby sa všetky suroviny poriadne spojili.
  5. Z cesta utvoríme guľu, ktorú zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na niekoľko hodín do chladničky.
  6. Vychladené cesto rozvaľkáme na kruh.
  7. Formu na koláč (priemer 22 – 25 cm) vymastíme trochou masla.
  8. Testovať placku prenesme do formy a upravíme.
  9. Cesto musí byť zdvihnuté aj okolo okrajov.
  10. Na cesto dáme papier na pečenie a naň vysypeme fazuľa.
  11. PECM v rúre vyhriatej na 190 ° C asi 6 minút.
  12. Potom zložíme fazuľa, popicháme vidličkou dno a pečieme ďalších 10 minút.
  13. Cesto musí stmavnúť a okraje sa začnú ľahko oddeľovať od stien.
  14. Hotový korpus necháme vychladnúť a potrieme džemom.
  15. Pripravíme si náplň.
  16. Očistené jahody nakrájame na pláty a necháme ich stranou.
  17. Smotanu dymom do hrnca a privedieme k varu.
  18. Vypneme a nasypeme nalámanú čokoládu.
  19. Necháme 5 minút stáť a potom dôkladne premiešame metličkou.
  20. Čokoládovú hmotu vylejeme do pripraveného korpusu.
  21. Na hmotu naukladáme jahody.
  22. Necháme chvíľu vychladnúť a prenesieme do chladničky.
  23. Necháme poriadne stuhnúť.
Zdroj: kuchynelidlu.cz

Nepečený jahodový torta s kakaom

INGREDIENCIE

na korpus

  • 80 g Bebe kakaových sušienok
  • 1 lyžica kokosového tuku

na krém

  • 750 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškovej želatíny
  • 100 g cukru múčka
  • 1 vanilkový struk
  • 800 g jahôd
  • 2 lyžice kakaa

POSTUP

  1. Pripravíme si rozbaľovací tortovú formu s priemerom 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte papierom na pečenie.
  2. Do mixéra dáme všetky sušienky a kokosový tuk.
  3. Spoločne premixujeme, až vznikne kompaktná hmota.
  4. Túto hmotu rozprestrieme na dno formy a utlačíme.
  5. Smotanu na šľahanie ohrejte.
  6. Nemala by variť, ale mala by byť horúca.
  7. Metličkou v nej rozmiešame želatínu tak, aby v smotane neboli hrudky.
  8. Necháme trochu vychladnúť.
  9. Do misky dáme mascarpone a vyšľaháme ho s cukrom, pridáme vanilková semienka a ďalej šľaháme.
  10. Pomaly vlievame vlažnou smotanu.
  11. Dobre šľaháme, aby v kréme nevznikli hrudky.
  12. Nakrájame trištvrte jahôd na malé kocky. Zvyšok jahôd na plátky.
  13. Hotový krém nalejeme do formy.
  14. Najprv polovicu krému. Na tú nasypeme všetky jahody na kocky.
  15. Prikryte druhou polovicou krému.
  16. Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do neho plátky jahôd.
  17. Povrch posypeme kakaom a necháme vychladnúť v chladničke minimálne 10 – 12 hodín.
Nepečený jahodový torta s kakaom
Zdroj: bohynekuchyne.cz

Z jahôd môžeme pripraviť spústy iných skvelých dezertov poháre, krémy a peny, zmrzlinu, nepečené múčniky.

Jahody do nich pridávame v surovom stave a preto okrem zmrzliny sú všetky určené druhy dezertov určené na rýchlu spotrebu.

A ak máte zmrzlinu radi, inšpirujte sa našimi recepty na zmrzlinu nielen z jahôd .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.