Skvelé recepty pre jedného – pochutnáte si aj sami

Občas sa stáva, že v domácnosti zostáva len jedna osoba.

Ak sa jedná o len krátke niekoľkodňové obdobie, tak to rôznymi spôsobmi zvládne aj ten, kto si vie uvariť len čaj.

Ale ak niekto zostáva sám dlhšie, potom je lepšie si osvojiť aspoň najnutnejšie zásady varenia a pripravovať si čerstvú stravu sám.

Pri dobrej organizácii, troche fantázie a s pribúdajúcimi skúsenosťami možno varenie zvládnuť bez veľkých časových nárokov a finančných nákladov.

Inšpirujte sa našimi receptami pre jedného!

Kôprová polievka s vajcom pre jedného

Klasika českých kuchyní, chutná koprová polévka s vejcem.

Kôpor má príjemnú chuť a je súčasne ľahko stráviteľný, povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, uvoľňuje kŕče a upokojuje nervy.

Navyše chráni pred infekciami a posilňuje imunitný systém .

INGREDIENCIE

  • 1 veľký zemiak
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • 1/2 kelímku kyslej smotany
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžička hladkej múka
  • sekaný kôpor
  • soľ
  • rasca
  • 1 – 2 lyžice octu
  • 1 lžíce cukru
     

POSTUP

  1. Zemiak olúpeme a pokrájame na malé kocky.
  2. Dáme do hrnca s vodou osolíme, posypeme rascou a varíme do mäkka.
  3. Smotanu rozriedime mliekom a pridáme múku.
  4. Smotanovou zmes nalejeme do zemiakov (zemiaky necedíme) a za stáleho miešania povaríme.
  5. Dochutíme sekaným kôprom, octom a cukrom.
  6. Podávame s varenými vajcami.
Zdroj: bohynekuchyne.cz

Cestoviny s kuracím mäsom pre jedného

Svoju obľubu si tento pokrm získal predovšetkým kvôli svojej jednoduchej príprave, výbornej chuti a tiež kvôli tomu, že ho celý pripravíte len v jednom hrnci.

INGREDIENCIE

  • 1 ks kuracích pŕs nakrájané na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 80 g cestovín Penne
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • štipka muškátového orieška
  • sekaná petržlenová vňať
  • soľ

POSTUP

  1. Do hrnca si nalejeme trochu oleja a orestujeme kuracie prsia.
  2. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, muškátový oriešok a necháme asi jednu minútku restovat spoločne s kuracím mäsom.
  3. Následne pridáme vývar, cestoviny, smotanu a všetko privedieme k varu.
  4. Potom prikryjeme hrniec pokrievkou, znížime teplotu a varíme približne 15 – 20 minút.
  5. Po uplynutí doby ochutnáme cestoviny, či sú už mäkké, platničku vypneme a primiešame parmezán.
  6. Na tanieri ozdobíme ešte petržlenovou vňaťou.
Hlavné jedlo cestoviny s kuracím mäsom pre jedného
Zdroj: 6yes.net

Múčnik pre jedného

Máte radi jahody ?

Hľadáte stále nové a nové recepty, ako spracovať toto výborné ovocie, ale chcete niečo odľahčeného a menej kalorického, čo možno pripraviť celkom ľahko?

K výrobe tejto zmrzliny nebudete potrebovať žiadny zmrzlinovač, ani špeciálne náradie.

INGREDIENCIE

  • 500 g jahôd
  • 250 g tvarohu (vanička)
  • 2 lyžice medu
  • 50 – 100 g práškového cukru (alebo trstinový jemne mletý)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • Citrónová šťava na dochutenie

POSTUP

  1. Jahody očistíme a rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka s tvarohom.
  2. Přidýme med, cukor podľa chuti a zašľaháme smotanu.
  3. Na záver môžeme dochutiť citrónovou šťavou.
  4. Zmes dáme do nádobky celú stuhnúť do mrazničky.
  5. V priebehu tuhnutia je dobré ju niekoľkokrát premiešať.
  6. Tvorte kopčeky a podávame v mištičke.

 TIP : Pokud chcete zmrzlinu udělat dietnější, můžete místo smetany použít mléko. Místo cukru můžete k jahodám rozmixovat banán. Obsahuje velké množství přirozených cukrů, nebude pak potřeba zmrzlinu doslazovat. Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete použít mražené a zmrzlinu udělat v robotu. Výhodou je, že bude hned hotová. 

Múčnik pre jedného domáce jahodová zmrzlina
Zdroj: eat-drink-love.com

Ak varíte sami pre seba, rozhodne sa vypláca plánovať si nákupy, nekupovať zbytočne veľa potravín a naučiť sa ich správne uskladňovať.

Ak predsa len nakúpite viac potravín, môžete uvariť pre viac stravníkov a pozvať svojich priateľov na chutnú večeru o niekoľkých chodoch vrátane dezertu.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.