Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou nášho nápojového repertoáru. Iste je príjemné, keď v chladných dňoch okrem chuti a povzbudenie aj zahreje.
Ale čo si počať s horúcou kávou v lete. Našťastie sa káva dá pripraviť aj ako veľmi osviežujúci chladný nápoj, vhodný práve pre horúce letné dni, ktorému môžeme hovoriť jednoducho ľadová káva.
V tomto článku sme pre vás pripravili 3 recepty na svieži a výbornej ľadovej kávy.
Ľadová káva so zmrzlinou
Káva v spojení so zmrzlinou je naozajstná pochúťka.
INGREDIENCIE
- 150 ml espreso alebo prekvapkávaná káva
- 6 kociek ľadu
- 1 lyžička cukru
- 50 ml mlieka
- 1-2 kopčeky zmrzliny
- možno zdobiť šľahačkou alebo čokoládovým topík
POSTUP
- Najprv si pripravíme espreso alebo prekvapkávanú kávu a dáme ju vychladiť.
- Spolu s niekoľkými kockami ľadu, cukrom a mliekom túto kávu pretrepeme v šejkri (alebo napríklad v zavárací pohár), až nám vznikne hustá pena.
- Do vysokého pohára dáme zmrzlinu a zalejeme ju namiešanú kávovú penou.
- Podľa chuti a možností ozdobíme šľahačkou alebo čokoládovým topík.
- Okamžite podávame.

Objavte podobné tipy
ľadové frappé
V sparnom horúcom lete príde naozaj vhod a výborne osvieži.
INGREDIENCIE
- 50 ml silného espressa alebo 2 lyžičky rozpustnej kávy v 50 ml vody
- 5 ľadových kociek
- 150 ml chladeného (možno aj kondenzovaného) mlieka
- cukor podľa chuti
POSTUP
- Uvaríme espresso a dáme ho schladiť alebo rozpustnú kávu.
- Akonáhle káva vychladne, pridáme k nej mlieko, kocky ľadu a cukor.
- Všetko rozmixujeme v mixéri, prípadne pretrepeme v šejkri.
- Nápoj nalejeme do pohára s objemom 3 dl a pridáme slamku.

Ľadové Caffé Latte
Ľadová káva pre milovníkov dostatočného množstva šľahaného mlieka.
INGREDIENCIE
- 50 ml espressa
- 5 ľadových kociek
- 160 – 170 ml studeného mlieka
- možné pridať ochutené sirupy do kávy (vanilkový, čokoládový, amareto, karamel …)
- šľahačka a škorice na zdobenie
POSTUP
- Do pohára s objemom 3 dl vložíme ľadové kocky.
- Pohár naplníme studeným mliekom asi 2 cm pod okraj.
- Do predhriatej kanvičky uvaríme espresso.
- Do uvarenej kávy ak chceme môžeme pridať ochutený sirup.
- Kávu potom opatrne nalejeme z kanvičky do pohára tak, aby vznikla ďalšia vrstva.
- Potom môžeme zdobiť šľahačkou a škoricou.

Aby bola káva naozaj studená, tak ju dopĺňame ľadovou drťou, sekaným ľadom alebo ľadovými kockami.
Okrem tejto ľadovej prísady môžeme do ľadovej kávy pridávať ešte ďalšie suroviny, už niektoré spomínané mlieko, smotanu, ovocné šťavy, alkohol, zmrzlinu, polárkový tortu, čokoládu, korenie.
Ak ste zároveň na sladké, ku káve si dajte jeden zo skvelých múčnikov z medovníka.