Skvelé a jednoduché recepty so zemiakmi

Bez zemiakov by sme sa v našej kuchyni len ťažko obišli. Hoci rastlina pochádza z Južnej Ameriky, u nás rýchlo udomácnila.

Zemiaky sú k dostaniu po celý rok. Na jar využívame zemiaky skoré , ktoré sú zvyčajne menšie, a netreba ich lúpať. Na prípravu knedlí a rôznych ciest sú vhodnejšie zemiaky moučnější.

Medzi základné úpravu zemiakov patrí varenie vo vode či v pare. Aby sa zachovalo čo najviac vitamínov a prospešných látok, varíme často zemiaky v šupke.

Vyskúšajte nasledujúce recepty, kde zemiaky tvorí základnú surovinu.

Letný zemiakový šalát

Na šalátu si pochutnáte v sparnom lete, ale poteší aj v priebehu zimy.

INGREDIENCIE

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 200 g paradajok
  • 2 lyžice lučiny
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • hrsť nasekanej pažítky
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Zemiaky nakrájame na štvrťky a dáme do misy
  2. Pridáme cibuľu nakrájanú na drobné kolieska.
  3. Paradajky nakrájame a tiež dáme do misy.
  4. Lučinu zmiešame s majonézou a citrónovou šťavou.
  5. Šalát premiešame so zálievkou a posypeme čerstvou pažítkou.
  6. Podávame vychladené.

Hotový recept na skvelá zemiakový šalát

Babičkinej zemiakové placky

Tradičný recept na placky, ktoré zastúpia aj hlavné jedlo.

INGREDIENCIE

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Pridáme múku, osolíme a vypracujeme cesto.
  3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
  4. Rozohrejeme si panvicu s olejom.
  5. Smažíme dozlata z oboch strán.
  6. Podávame.

Hotový recept na výborné zemiakové placky

Tip: Placky jsou skvělé i na sladko, v tom případě však dáme do těsta méně soli.

Klasické zapečené zemiaky

Zapečené zemiaky si zamiluje každý.

INGREDIENCIE

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 1 plechovka hrášku
  • 2 mrkvy
  • 4 paradajky
  • 3 cibule
  • 300 g šunky (popr. Iný mäkký saláma)
  • 4 vajcia
  • 1 smotana na varenie
  • 300 g tvrdého syry

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  2. Zemiaky, cibuľu a zeleninu nakrájame na kocky a premiešame.
  3. Pridáme pokrájanú šunku.
  4. Vložíme do zapekacej misky.
  5. Vajcia rozšľaháme, pridáme smotanu a osolíme.
  6. Vmiešame aj nastrúhaný syr.
  7. Zemiaky zalejeme.
  8. Pečieme približne 30 minút.
  9. Podávame s nakladanými uhorkami.

Hotový recept na chutné zapečené zemiaky

Tip: Podívejte se na zdravotní přínos brambor.

Ľahké zemiakové knedle

Každá baba, čo sa motá v kuchyni, by mala zemiakové knedle minimálne raz za život pripraviť.

INGREDIENCIE

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 125 g hrubej múky
  • 25 g detskej krupice
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • ocot (na varenie zemiakov)

POSTUP

  1. Zemiaky necháme vychladnúť.
  2. Zemiaky nastrúhame a dáme do misy.
  3. Vmiešame zvyšok ingrediencií a vypracujeme cesto.
  4. Vytvarujeme knedle.
  5. Hrniec s vodou privedieme k varu.
  6. Pridáme trochu octu a osolíme.
  7. Knedle varíme približne 15 min.
  8. Podávame.

Hotový recept na najlepší zemiakové knedle

Trampskej zemiakový guláš

S zemiakovým gulášom budete mať pocit, že je vám opäť 10 rokov a ste u babičky na chate.

INGREDIENCIE

  • 500 g zemiakov
  • 200 g mäkkej salámy alebo párkov
  • 1 cibuľa
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej papriky
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • olej

POSTUP

  1. Rozohrejeme si kastról s olejom.
  2. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  3. Zasypeme paprikou.
  4. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky.
  5. Prelejeme vodou a dusíme domäkka.
  6. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením a majoránom.
  7. Prisypeme salámu alebo párok.
  8. Ešte 5 minút povaríme a podávame.

Hotový recept na skvelý zemiakový guláš

Šťouchané zemiaky s cibuľkou

Príloha, ktorú si vždy pôjdete pridať.

INGREDIENCIE

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masle dozlata.
  2. Smotanu ohrejeme.
  3. Zemiaky spracujeme Šťouchadlo.
  4. Pridáme cibuľku a vmiešame smotanu.
  5. Dochutíme soľou.
  6. Podávame.

Hotový recept na vynikajúce šťouchané zemiaky

Poctivá zemiaková polievka

Skvelá zemiaková na zahriatie žalúdka.

INGREDIENCIE

  • 500 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 1/4 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka sušených húb
  • rasca
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Zemiaky a ostatnú zeleninu olúpeme a pokrájame na kocky.
  2. Na masle orestujeme cibuľu a cesnak.
  3. Pridáme ostatnú zeleninu.
  4. Zaprášime hladkou múkou.
  5. Zalejeme vodou.
  6. Pridáme zemiaky a huby.
  7. Varíme domäkka.
  8. Dochutíme soľou, korením a majoránom.
  9. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hotový recept na poctivú zemiakovú polievku

Predstavili sme vám sedem osvedčených receptov na úpravu zemiakov.

Vhodným doplnkom k zemiakovým receptom je zeleninový šalát .

Vyskúšajte tiež naše obľúbené plnené zemiakové knedle .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.