Bez zemiakov by sme sa v našej kuchyni len ťažko obišli. Hoci rastlina pochádza z Južnej Ameriky, u nás rýchlo udomácnila.
Zemiaky sú k dostaniu po celý rok. Na jar využívame zemiaky skoré , ktoré sú zvyčajne menšie, a netreba ich lúpať. Na prípravu knedlí a rôznych ciest sú vhodnejšie zemiaky moučnější.
Medzi základné úpravu zemiakov patrí varenie vo vode či v pare. Aby sa zachovalo čo najviac vitamínov a prospešných látok, varíme často zemiaky v šupke.
Vyskúšajte nasledujúce recepty, kde zemiaky tvorí základnú surovinu.
Letný zemiakový šalát
Na šalátu si pochutnáte v sparnom lete, ale poteší aj v priebehu zimy.
INGREDIENCIE
- 500 g uvarených zemiakov
- 200 g paradajok
- 2 lyžice lučiny
- 1 lyžica majonézy
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- hrsť nasekanej pažítky
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zemiaky nakrájame na štvrťky a dáme do misy
- Pridáme cibuľu nakrájanú na drobné kolieska.
- Paradajky nakrájame a tiež dáme do misy.
- Lučinu zmiešame s majonézou a citrónovou šťavou.
- Šalát premiešame so zálievkou a posypeme čerstvou pažítkou.
- Podávame vychladené.

Babičkinej zemiakové placky
Tradičný recept na placky, ktoré zastúpia aj hlavné jedlo.
INGREDIENCIE
- 500 g uvarených zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno.
- Pridáme múku, osolíme a vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
- Rozohrejeme si panvicu s olejom.
- Smažíme dozlata z oboch strán.
- Podávame.

Klasické zapečené zemiaky
Zapečené zemiaky si zamiluje každý.
INGREDIENCIE
- 500 g uvarených zemiakov
- 1 plechovka hrášku
- 2 mrkvy
- 4 paradajky
- 3 cibule
- 300 g šunky (popr. Iný mäkký saláma)
- 4 vajcia
- 1 smotana na varenie
- 300 g tvrdého syry
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Zemiaky, cibuľu a zeleninu nakrájame na kocky a premiešame.
- Pridáme pokrájanú šunku.
- Vložíme do zapekacej misky.
- Vajcia rozšľaháme, pridáme smotanu a osolíme.
- Vmiešame aj nastrúhaný syr.
- Zemiaky zalejeme.
- Pečieme približne 30 minút.
- Podávame s nakladanými uhorkami.

Ľahké zemiakové knedle
Každá baba, čo sa motá v kuchyni, by mala zemiakové knedle minimálne raz za život pripraviť.
INGREDIENCIE
- 500 g uvarených zemiakov
- 125 g hrubej múky
- 25 g detskej krupice
- 1 vajce
- štipka soli
- ocot (na varenie zemiakov)
POSTUP
- Zemiaky necháme vychladnúť.
- Zemiaky nastrúhame a dáme do misy.
- Vmiešame zvyšok ingrediencií a vypracujeme cesto.
- Vytvarujeme knedle.
- Hrniec s vodou privedieme k varu.
- Pridáme trochu octu a osolíme.
- Knedle varíme približne 15 min.
- Podávame.

Objavte podobné tipy
Trampskej zemiakový guláš
S zemiakovým gulášom budete mať pocit, že je vám opäť 10 rokov a ste u babičky na chate.
INGREDIENCIE
- 500 g zemiakov
- 200 g mäkkej salámy alebo párkov
- 1 cibuľa
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ
- korenie
- majoránka
- olej
POSTUP
- Rozohrejeme si kastról s olejom.
- Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
- Zasypeme paprikou.
- Pridáme zemiaky pokrájané na kocky.
- Prelejeme vodou a dusíme domäkka.
- Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením a majoránom.
- Prisypeme salámu alebo párok.
- Ešte 5 minút povaríme a podávame.

Šťouchané zemiaky s cibuľkou
Príloha, ktorú si vždy pôjdete pridať.
INGREDIENCIE
- 500 g uvarených zemiakov
- 2 cibule
- 2 lyžice masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masle dozlata.
- Smotanu ohrejeme.
- Zemiaky spracujeme Šťouchadlo.
- Pridáme cibuľku a vmiešame smotanu.
- Dochutíme soľou.
- Podávame.

Poctivá zemiaková polievka
Skvelá zemiaková na zahriatie žalúdka.
INGREDIENCIE
- 500 g zemiakov
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- 1/4 zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 hrnčeka sušených húb
- rasca
- majoránka
- soľ
- korenie
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
- Zemiaky a ostatnú zeleninu olúpeme a pokrájame na kocky.
- Na masle orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme ostatnú zeleninu.
- Zaprášime hladkou múkou.
- Zalejeme vodou.
- Pridáme zemiaky a huby.
- Varíme domäkka.
- Dochutíme soľou, korením a majoránom.
- Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Predstavili sme vám sedem osvedčených receptov na úpravu zemiakov.
Vhodným doplnkom k zemiakovým receptom je zeleninový šalát .
Vyskúšajte tiež naše obľúbené plnené zemiakové knedle .