Škvarkové placky poznáme a milujeme všetci.
Poďme si ale dnes spoločne predstaviť recepty na škvarkové pečivo.
Stačí ich namlieť alebo jemne nasekať a pridať do cesta.
Žiadny iný tuk už nie je potrebný. Inšpirujte sa našimi rozmanitými sladkými aj slanými variantmi!
Krehké škvarkové pečivo s orechmi
Lahodné pečivo, v ktorom sa skvele snúbi chuť orechov, hrozienok a rozmanitého korenia. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!
Ingrediencie:
- 4 šálky hladkej múky
- 2 šálky škvarkov
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 šálka bieleho cukru
- 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka vlašských orechov alebo mandlí
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého muškátového orieška
- 1 čajová lyžička mletého klinčeka
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Postup:
- Predhrejte rúru na 170°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Škvarky nameľte, alebo nasekajte nožom najemno.
- V mise zmiešajte namleté škvarky a oba druhy cukru.
- Pridajte vajcia, vanilku a mlieko.
- Preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ a pridajte do misy.
- Nakoniec pridajte aj nasekané orechy a hrozienka.
- Zmes dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
- Z cesta vytvorte malé placky a tie pokladajte ich na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 7 minút, potom otočte a pečte ďalších 5 minút. Dobu pečenia prispôsobte veľkosti placiek.
- Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Túžite po zdravšom vianočnom pečive? Vyskúšajte raw cukroví plné orieškov, semienok a sušeného ovocia!
Vianočné pečivo zo škvarkov s čokoládovou náplňou
Škvarky a čokoláda. Na prvý pohľad možno zvláštne znejúca kombinácia, ktorá ale chutí dokonale. Presvedčte sa o tom pomocou tohto receptu.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky arašidového masla
- 3/4 šálky škvarok
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1 vajce
- 1/2 šálky masla
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Čokoládová náplň
- 1/4 šálky práškového cukru
- 4 PL masla
- 2 a 1/2 PL nesladeného kakaového prášku
- 2 PL smotany na šľahanie
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Maslo, arašidové maslo a cukor vyšľahajte do krémovej a nadýchanej konzistencie.
- Pridajte vajcia a opäť premiešajte.
- Pridajte múku, namleté škvarky a prášok do pečiva.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pomocou polievkovej lyžice vytvorte guličky a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre približne 8-9 minút.
- Po vybratí v cukroví urobte lyžicou jamku na čokoládu.
- Keď škvarkové pečivo chladne, pripravte si polevu.
- Do malého hrnca pridajte kakaový prášok, práškový cukor a smotanu, zahrejte.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Nechajte zmes prejsť do mierneho varu a za stáleho šľahania asi minútu povarte.
- Odstavte z ohňa, pridajte maslo a vanilku.
- Miešajte, kým sa maslo nerozpustí a zmes nie je hladká.
- Naneste náplň do jamiek v cukroví.
Práčky zo škvarkov
Práčky nesmú na žiadnom vianočnom stole chýbať. Tie pripravené so škvarkami sa vám budú na jazyku len rozplývať.
Ingrediencie:
- 800 g hladkej múky
- 350 g mletých škvariek
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 100 g mletých orechov
- 3 vajcia
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- V misie zmiešajte múku s namletými škvarkami, maslom, cukrom, orechmi a vajcami.
- Pridajte kakao, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny odležať do chladničky.
- Následne cestom naplňte formičky.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 5-7 minút.
- Nechajte vychladnúť a potom škvarkové pečivo vyklopte.
- Na záver môžete posypať práškovým cukrom.
Objavte podobné tipy
Prekladané škvarkové pečivo s parmezánom
Tento recept môžete použiť aj pri príprave silvestrovského občerstvenia!
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 70 g masla
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 1 PL cukru a 1 PL múky + trochu teplého mlieka (na kvások)
- 300 g škvarkov
- 50 g nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Najprv rozdrobte droždie, pridajte cukor a múku, zalejte vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások.
- Preosejte múku, pridajte soľ a cukor a všetko v miske zmiešajte.
- Pridajte ľahko ohriate mlieko, maslo a rozšľahané vajcia.
- Na záver pridajte tiež kvások a vypracujte v cesto.
- Podľa potreby pridajte múku.
- Cesto nechajte kysnúť na teplé miesto asi na 30 minút.
- Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si škvarkovú polevu.
- Škvarky nasekajte nadrobno alebo rozomelte.
- Potom ku škvarkom pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
- Cesto rozvaľkajte valčekom a potrite zmesou škvariek a parmezánu.
- Cesto preskladajte cez seba a nechajte 30 minút odpočívať.
- Potom ho znovu rozvaľkajte a ešte raz preložte. Proces váľania a skladania opakujte ešte raz.
- Keď ste cesto naposledy rozváľali, opatrne prejdite nožom po povrchu cesta a vytvorte „sieťku“.
- Pomocou vykrajovača alebo hrnčeka vykrájajte kolieska a vyložte ich na plech s papierom na pečenie.
- Potrite rozšľahaným vajcom a vložte do rúry predhriatej na 170 °C.
- Pečte približne 20 minút dozlatista.
Máte radi slané domáce pečivo ? Inšpirujte sa!
Zlepované vianočné pečivo so škvarkami
Toto pečivo bude veľkou konkurenciou pre klasické linecké. Neveríte? Vyskúšajte!
Ingrediencie:
- 250 g mletých škvarkov
- 270 g hladkej múky
- 260 g cukru
- 2 vajcia
- 1 PL rumu
- marmeláda podľa vlastného výberu na zlepenie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Škvarky nameľte alebo nasekajte na malé kúsky.
- Na dosku nasypte múku a uprostred urobte malú jamku.
- Do jamky dajte cukor, vajcia, rum a škvarky a zmiešajte.
- Vypracujte v cesto a nechajte približne pol hodiny odpočívať.
- Potom cesto rozvaľkajte valčekom a vykrajovače vykrájajte rôzne tvary.
- Pečte v rúre predhriatej na 200 ° C približne 15 minút dozlatista.
- Vychladnuté škvarkové pečivo potrite marmeládou a zlepte.
- Na záver posypte trochou práškového cukru.
Vianočné pečivo zo škvarkov
Jednoduché pečivo so škvarkami, ktoré si určite nájde miesto na vašom stole.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g namletých škvariek
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce na potretie
- hrubá soľ na posypanie
Postup:
- Všetky ingrediencie, múku, namleté škvarky, vlažné mlieko, droždie, cukor, soľ a vajcia zmiešajte v mise.
- Dôkladne prehneťte a vypracujte na cesto.
- Misu prikryte utierkou a nechajte cesto približne hodinu kysnúť na teplom, mieste.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte valčekom a štvorcový tvar.
- Cesto preložte na tretinu, zvyšok preložte na polovicu a znova na polovicu.
- Cesto znovu rozvaľkajte a preloženie zopakujte.
- Naposledy cesto rozvaľkajte na hrúbku asi troch centimetrov a nožom urobte na povrchu plytké mriežkové zárezy.
- Okrúhlym vykrajovačom alebo hrnčekom vykrájajte kolieska a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte ešte 15 minút kysnúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 150 °C.
- Pred vložením do rúry potrite škvarkové pečivo vajíčkom a posypte hrubou soľou.
- Pečte približne 15 minút dozlatista.
Škvarkové rožteky
Nevšedné slané pečivo, ktoré ale ocení každá návšteva. Vanilkové rožteky pečie každý, ale tie škvarkové?
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 400 g mletých škvarkov
- 100 ml mlieka
- 100 g smotanového syra
- 40 g droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 PL cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1/2 PL soli
- 80 g nastrúhaného tvrdého syra na posypanie
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások.
- V mise zmiešajte múku, soľ, cukor, vajcia, žĺtok, namleté škvarky, smotanový syr a kvások.
- Dôkladne prehneťte, môžete použiť tiež kuchynský robot a vypracujte na hladké cesto.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte približne trištvrte hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na osem dielov.
- Každý diel rozvaľkajte a nožom narežte na šesť rovnako veľkých trojuholníkov.
- Trojuholníky zrolujte do tvaru rožka a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte škvarkové pečivo ešte 10 až 15 minút kysnúť.
- Potrite rozšľahaným vajcom a posypte nastrúhaným syrom.
- Pečte v rúre predhriatej na 200 °C dozlatista.
Toto škvarkové pečivo nie je jedinou obľúbenou, ako Vianoce ozvláštniť. Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na slané pečivo !
Škvarky a vianočné pečenie
Pokiaľ ide o tuk, ktorý možno pri pečení vianočných cukroviniek použiť, dá sa riadiť, že fantázii sa medze nekladú. Aj keď väčšina pečie z masla alebo hery, masť alebo škvarky sú tiež skvelou možnosťou. V prevažnej väčšine prípadov sa do cukroviniek dávajú škvarky namleté alebo najemno nasekané. Tuk, ktorý potom pri pečení pustí, cesto krásne prepojí. Cukrovie zo škvarkov je krehké, lahodné a jemné.