7 lahodných receptov na vianočné pečivo zo škvarkov. Vyskúšajte sladké aj slané varianty!

Škvarkové placky poznáme a milujeme všetci.

Poďme si ale dnes spoločne predstaviť recepty na škvarkové pečivo.

Stačí ich namlieť alebo jemne nasekať a pridať do cesta.

Žiadny iný tuk už nie je potrebný. Inšpirujte sa našimi rozmanitými sladkými aj slanými variantmi!

Krehké škvarkové pečivo s orechmi

Lahodné pečivo, v ktorom sa skvele snúbi chuť orechov, hrozienok a rozmanitého korenia. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 2 šálky škvarkov
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 šálka vlašských orechov alebo mandlí
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička mletého muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička mletého klinčeka
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Škvarky nameľte, alebo nasekajte nožom najemno.
  3. V mise zmiešajte namleté škvarky a oba druhy cukru.
  4. Pridajte vajcia, vanilku a mlieko.
  5. Preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ a pridajte do misy.
  6. Nakoniec pridajte aj nasekané orechy a hrozienka.
  7. Zmes dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
  8. Z cesta vytvorte malé placky a tie pokladajte ich na pripravený plech.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 7 minút, potom otočte a pečte ďalších 5 minút. Dobu pečenia prispôsobte veľkosti placiek.
  10. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Cukrovia sa škvarky a orechy.
zdroj: cannedpeachesproject.com

Túžite po zdravšom vianočnom pečive? Vyskúšajte raw cukroví plné orieškov, semienok a sušeného ovocia!

Vianočné pečivo zo škvarkov s čokoládovou náplňou

Škvarky a čokoláda. Na prvý pohľad možno zvláštne znejúca kombinácia, ktorá ale chutí dokonale. Presvedčte sa o tom pomocou tohto receptu.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 3/4 šálky škvarok
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky masla
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Čokoládová náplň

  • 1/4 šálky práškového cukru
  • 4 PL masla
  • 2 a 1/2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 PL smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Maslo, arašidové maslo a cukor vyšľahajte do krémovej a nadýchanej konzistencie.
  3. Pridajte vajcia a opäť premiešajte.
  4. Pridajte múku, namleté škvarky a prášok do pečiva.
  5. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Pomocou polievkovej lyžice vytvorte guličky a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 8-9 minút.
  8. Po vybratí v cukroví urobte lyžicou jamku na čokoládu.
  9. Keď škvarkové pečivo chladne, pripravte si polevu.
  10. Do malého hrnca pridajte kakaový prášok, práškový cukor a smotanu, zahrejte.
  11. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  12. Nechajte zmes prejsť do mierneho varu a za stáleho šľahania asi minútu povarte.
  13. Odstavte z ohňa, pridajte maslo a vanilku.
  14. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí a zmes nie je hladká.
  15. Naneste náplň do jamiek v cukroví.
Vianočné pečivo zo škvarkov s čokoládovou náplňou.
zdroj: porkkinggood.com

Práčky zo škvarkov

Práčky nesmú na žiadnom vianočnom stole chýbať. Tie pripravené so škvarkami sa vám budú na jazyku len rozplývať.

Ingrediencie:

  • 800 g hladkej múky
  • 350 g mletých škvariek
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 100 g mletých orechov
  • 3 vajcia
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. V misie zmiešajte múku s namletými škvarkami, maslom, cukrom, orechmi a vajcami.
  2. Pridajte kakao, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
  3. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny odležať do chladničky.
  4. Následne cestom naplňte formičky.
  5. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 5-7 minút.
  6. Nechajte vychladnúť a potom škvarkové pečivo vyklopte.
  7. Na záver môžete posypať práškovým cukrom.
Škvarkové vianočné pracny.
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Prekladané škvarkové pečivo s parmezánom

Tento recept môžete použiť aj pri príprave silvestrovského občerstvenia!

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 70 g masla
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 PL cukru a 1 PL múky + trochu teplého mlieka (na kvások)
  • 300 g škvarkov
  • 50 g nastrúhaného parmezánu

Postup:

  1. Najprv rozdrobte droždie, pridajte cukor a múku, zalejte vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások.
  2. Preosejte múku, pridajte soľ a cukor a všetko v miske zmiešajte.
  3. Pridajte ľahko ohriate mlieko, maslo a rozšľahané vajcia.
  4. Na záver pridajte tiež kvások a vypracujte v cesto.
  5. Podľa potreby pridajte múku.
  6. Cesto nechajte kysnúť na teplé miesto asi na 30 minút.
  7. Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si škvarkovú polevu.
  8. Škvarky nasekajte nadrobno alebo rozomelte.
  9. Potom ku škvarkom pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
  10. Cesto rozvaľkajte valčekom a potrite zmesou škvariek a parmezánu.
  11. Cesto preskladajte cez seba a nechajte 30 minút odpočívať.
  12. Potom ho znovu rozvaľkajte a ešte raz preložte. Proces váľania a skladania opakujte ešte raz.
  13. Keď ste cesto naposledy rozváľali, opatrne prejdite nožom po povrchu cesta a vytvorte „sieťku“.
  14. Pomocou vykrajovača alebo hrnčeka vykrájajte kolieska a vyložte ich na plech s papierom na pečenie.
  15. Potrite rozšľahaným vajcom a vložte do rúry predhriatej na 170 °C.
  16. Pečte približne 20 minút dozlatista.
Prekladané vianočné pečivo pripravované so škvarkami a parmezánom.
zdroj: rosacooking.com

Máte radi slané domáce pečivo ? Inšpirujte sa!

Zlepované vianočné pečivo so škvarkami

Toto pečivo bude veľkou konkurenciou pre klasické linecké. Neveríte? Vyskúšajte!

Ingrediencie:

  • 250 g mletých škvarkov
  • 270 g hladkej múky
  • 260 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 PL rumu
  • marmeláda podľa vlastného výberu na zlepenie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Škvarky nameľte alebo nasekajte na malé kúsky.
  2. Na dosku nasypte múku a uprostred urobte malú jamku.
  3. Do jamky dajte cukor, vajcia, rum a škvarky a zmiešajte.
  4. Vypracujte v cesto a nechajte približne pol hodiny odpočívať.
  5. Potom cesto rozvaľkajte valčekom a vykrajovače vykrájajte rôzne tvary.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 200 ° C približne 15 minút dozlatista.
  7. Vychladnuté škvarkové pečivo potrite marmeládou a zlepte.
  8. Na záver posypte trochou práškového cukru.
Zlepované pečivo s marmeládou a škvarky.
zdroj: dolne-rakúsko.info

Vianočné pečivo zo škvarkov

Jednoduché pečivo so škvarkami, ktoré si určite nájde miesto na vašom stole.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g namletých škvariek
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce na potretie
  • hrubá soľ na posypanie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie, múku, namleté škvarky, vlažné mlieko, droždie, cukor, soľ a vajcia zmiešajte v mise.
  2. Dôkladne prehneťte a vypracujte na cesto.
  3. Misu prikryte utierkou a nechajte cesto približne hodinu kysnúť na teplom, mieste.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte valčekom a štvorcový tvar.
  5. Cesto preložte na tretinu, zvyšok preložte na polovicu a znova na polovicu.
  6. Cesto znovu rozvaľkajte a preloženie zopakujte.
  7. Naposledy cesto rozvaľkajte na hrúbku asi troch centimetrov a nožom urobte na povrchu plytké mriežkové zárezy.
  8. Okrúhlym vykrajovačom alebo hrnčekom vykrájajte kolieska a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Nechajte ešte 15 minút kysnúť.
  10. V medziobdobí si predhrejte rúru na 150 °C.
  11. Pred vložením do rúry potrite škvarkové pečivo vajíčkom a posypte hrubou soľou.
  12. Pečte približne 15 minút dozlatista.
Vianočné pečivo zo škvarkov.
zdroj: moleandqueen.weebly.com

Škvarkové rožteky

Nevšedné slané pečivo, ktoré ale ocení každá návšteva. Vanilkové rožteky pečie každý, ale tie škvarkové?

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 400 g mletých škvarkov
  • 100 ml mlieka
  • 100 g smotanového syra
  • 40 g droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 PL cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 PL soli
  • 80 g nastrúhaného tvrdého syra na posypanie
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások.
  2. V mise zmiešajte múku, soľ, cukor, vajcia, žĺtok, namleté škvarky, smotanový syr a kvások.
  3. Dôkladne prehneťte, môžete použiť tiež kuchynský robot a vypracujte na hladké cesto.
  4. Cesto prikryte utierkou a nechajte približne trištvrte hodiny kysnúť na teplom mieste.
  5. Vykysnuté cesto rozdeľte na osem dielov.
  6. Každý diel rozvaľkajte a nožom narežte na šesť rovnako veľkých trojuholníkov.
  7. Trojuholníky zrolujte do tvaru rožka a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Nechajte škvarkové pečivo ešte 10 až 15 minút kysnúť.
  9. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte nastrúhaným syrom.
  10. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C dozlatista.
Krehké škvarkové rožky.
zdroj: zuzkinemaskrty.sk

Toto škvarkové pečivo nie je jedinou obľúbenou, ako Vianoce ozvláštniť. Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na slané pečivo !

Škvarky a vianočné pečenie

Pokiaľ ide o tuk, ktorý možno pri pečení vianočných cukroviniek použiť, dá sa riadiť, že fantázii sa medze nekladú. Aj keď väčšina pečie z masla alebo hery, masť alebo škvarky sú tiež skvelou možnosťou. V prevažnej väčšine prípadov sa do cukroviniek dávajú škvarky namleté alebo najemno nasekané. Tuk, ktorý potom pri pečení pustí, cesto krásne prepojí. Cukrovie zo škvarkov je krehké, lahodné a jemné.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.