Šípka má celý rad zdravotných výhod, ktoré získate ak si pripravíte náš recept na šípkový čaj.
Nielen že vás v chladných mesiacoch zahreje, ale aj vášmu telu veľké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti ochoreniam ako je chrípka.
Vyskúšajte ho sami!
Šípkový čaj z čerstvých šípok
Čaj z čerstvých šípok je starý osvedčený liečivý prostriedok podporujúci našu imunitu v chladných a vlhkých zimných mesiacoch.
Čo budeme potrebovať
- 20 šípok
- 250 ml vody
Postup
- Čerstvo natrhané šípky rozpolíme alebo rozdrvíme, zalejeme studenou vodou a necháme 12 hodín vylúhovať.
- Druhý deň zahrejeme na teplotu asi 80 ° C, odstavíme a necháme 10 minút lúhovať.
- Potom čaj precedíme cez jemné sitko alebo plátno.
Dávajte si pozor pri použití šípok do pečeného čaju, aby sa úplne neroztlačili a nevypadli z nich semienka. Semienka totiž majú pomerne agresívne chĺpky, ktoré môžu dráždiť k silnému kašľu, až dáveniu. Preto sa čaj zo šípok musí cediť cez plátno, nestačí cez obyčajné sitko.

Šípkový čaj zo sušených šípok
Ak nemáte dostať čerstvý šípok, nezúfajte a kúpte si sušený. Aj z neho si môžete uvariť lahodný a zdravý čaj.
Čo budeme potrebovať
- 300 g sušených šípok
Postup
- Večer pokrájame šípky na polovice a zalejeme vo väčšej nádobe studenou vodou.
- Necháme cez noc lúhovať.
- Druhý deň je čaj pripravený a stačí ho zahriať. Len mierne, aby sa nezničili vitamíny.
- Ideálne do 70 stupňov.
Mimo prípravy šípkového čaju môžeme šípky sušiť a zamraziť. Alebo skúsiť pripraviť šípkovú marmeládu , sirup, víno alebo omáčku.

Objavte podobné tipy
Pečený čaj zo šípky s jablkami
Alternatíva ku klasike je tento recept na šípkový čaj. Je plný voňavého korenia a sladkého jabĺčka. Ochutnajte sami.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg jabĺk
- 1 lyžicu mletej škorice
- 2 ks celej škorice
- 0,5 kg šípok
- 5 ks klinčekov
- 450 g cukru
- 150 ml rumu
- čerstvý tymián
Postup
- Jablká umyjeme, vykrájame jadrovníky a nakrájame na kocky.
- Šípky tiež prepláchneme a odstránime stopky.
- Všetko rozprestrieme na hlboký plech a poprášime mletou škoricou. Pridáme niekoľko klinčekov a kúsky celej škorice.
- Pečieme 15 – 20 min. pri 220°C.
- Pridáme cukor – na plný veľký plech 300 – 450 g a pečieme ďalších 20 min.
- Nakoniec pridáme rum na plný plech asi 5 lyžíc a dopečieme posledných 15 min.
- Nakoniec primiešame zdrhnuté lístky tymiánu a premiešame.
- Horúce plníme do vyparených pohárov.
- Do každého pohára môžeme na vrch ešte naliať 1 lyžičku rumu – zabraňuje prípadnému rozvoju plesní.
Prečo pridávame do pečeného čaju čerstvý tymian ? Pôsobí totiž ako silné prírodné antibiotikum . Pomáha predovšetkým liečiť problémy horných dýchacích ciest, angínu, ale pôsobí priaznivo aj na cukrovkárov a reumatikov. Pridajte ho až na úplný záver, pred premiešaním, než naplníte čaj do pohárov.

Aké sú účinky šípkového čaju?
Šípkový čaj je bylinný čaj vyrobený z plodov rastliny ruže. Má jemnú kvetinovú chuť, ktorá je ľahko sladkastá s výrazným kyslým podtónom.
Tu je 8 zdravotných výhod pitia šípkového čaju.
Bohatý na antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia alebo znižujú poškodenie buniek spôsobené molekulami nazývanými voľné radikály.
V štúdii o obsahu antioxidantov v šiestich ovocných extraktoch sa zistilo, že šípok má najvyššiu antioxidačnú kapacitu.
Môže podporovať zdravý imunitný systém
Jednou z najpôsobivejších výhod šípok je ich vysoká koncentrácia vitamínu C. Vitamín C zohráva zásadnú úlohu vo vašom imunitnom systéme, vrátane tvorby bielych krviniek zvaných lymfocyty, ktoré chránia vaše telo pred infekciou.
Môže napomáhať chudnutiu
Výskumy naznačujú, že šípkový čaj môže pomôcť pri chudnutí. Štúdie ukazujú, že šípky z rastliny Rosa canina majú vysoký obsah antioxidantu zvaného tilirosid, ktorý môže mať vlastnosti na spaľovanie tukov.
Môže bojovať proti starnutiu pleti
Kolagén je najhojnejší proteín vo vašom tele a je zodpovedný za udržanie pružnosti pokožky. Šípkový čaj navyše obsahuje karotenoid astaxantín, ktorý môže mať účinky proti starnutiu, pretože pomáha predchádzať rozpadu kolagénu.