Máte radi huby? Rýdzok môžete v kľude jesť a pripraviť najrôznejšími spôsobmi. Pozrite sa, ako si ho najlepšie vychutnať!

Huby sú veľmi zdravé a chutné!

Rýdzec pravý nie je medzi ľuďmi príliš známy, ale chutí skvele.

Ako môžete túto špongiu rozpoznať medzi ostatnými?

Pozrite sa na dva vynikajúce recepty, ktoré si vychutná celá rodina.

Môžete jesť rýdzic pravý?

Rýdza je huba známa medzi profesionálnymi kuchármi. Ľudia ju bohužiaľ toľko nepoznajú. Je to veľká škoda, pretože ide o veľmi chutnú špongiu. Dobrou správou je, že je úplne jedlá.

Ide o jednu z mála druhov húb, ktorú môžete bezpečne konzumovať aj surovú. Ani v surovom stave nespôsobí otravu. Zažívacích problémov sa obávať nemusíte.

Ako nezameniť rýdzic?

Zámena rýdko nie je príliš častá, ale môže sa to stať. Ako spoznať rýdzic pravý?

Charakteristická je pre nich oranžová farba, niekedy s náznakmi žltej. Klobúčiky majú priemer 6 až 15 cm a uprostred mávajú malú priehlbinu.

Poznáte ich tiež podľa zrnitého povrchu, ktorý je vo vlhku trochu lepkavý. Dužina je oranžová, v reze má oranžovú až zelenavú farbu.

Mladé huby tohto druhu môžu mať kombináciu ružového a oranžového sfarbenia.

Rýdzec pravý sa podobá rýdzke červenohnedému a rýdzke oranžovohnedému.

Rýdzec pravý na kameni v lese
Zdroj: pixabay.com

Použitie rýdko pravého

Recepty pre rýdzok nájdete nielen na internete, ale aj v tradičných kuchárkach. Táto huba je dosť rozšírená a lahodná. Použiť ju môžete dvoma spôsobmi: na varenie av liečiteľstve.

V kuchyni

Základným pravidlom pre tieto aj iné huby je jasné: spracujte ich do 24 hodín od zberu. Ak ich kupujete v obchode, uvarte ich do niekoľkých hodín.

Huby môžete pridať do šalátov (s bielou kapustou, cibuľou a paradajkami). Na vyprážanie ich môžete skombinovať s cibuľou, kyslou smotanou, smotanou, tvrdým syrom alebo zemiakmi. Chuť budú ale skvele aj po taliansky so špagetami.

Ak si chcete užiť tradičné chute, uvarte si ich s krúpami alebo pohánkovou kašou. Vynikajúca ale bude tiež hubová vyprážačka alebo klasické hubové fašírky . Vychutnajte si tradičné slovenské chute s trochu netradičnými hubami. Táto huba sa príliš nehodí na klasické rezne, ale pripraviť ju môžete inými spôsobmi, napr.

  • hubový krém,
  • nátierka,
  • krémové polievky,
  • vyprážaná zmes na hrianky,
  • pečené huby s prílohou.

V prírodnom liečiteľstve

V tejto oblasti máte niekoľko možností. Tinktúra zo sušených húb je skvelá na dermatitídu a psoriázu. Tinktúru vyrobíte pomerne jednoducho. Asi 100 gramov sušených húb zalejte 500 ml vodky. Nechajte lúhovať 3 týždne a potom pite trikrát denne (jednu polievkovú lyžicu).

Ďalšou možnosťou je použitie surových húb. Tie fungujú skvele na uhryznutie od hmyzu alebo malé rany. Čisté huby nakrájajte a priložte na postihnuté miesta. Prospešné látky vydržia v hubách 20-30 minút od nakrájania. Dostanú sa kožou do tkaniva a urýchlia hojenie rán.

Rýdzec pravý v lese
Zdroj: pixabay.com

Zdravotné benefity rýdzo pravého

Všetky jedlé huby sú veľmi zdravé. V jedálničku by nemali chýbať. Prečo by ste mali jesť práve rýdzic pravý? Čerstvá dužina je plná vitamínov a minerálov.

Obsahuje:

  • draslík,
  • fosfor,
  • vápnik,
  • horčík,
  • železo,
  • vitamín C,
  • sodík,
  • vitamíny B,
  • vitamín A,
  • aminokyseliny,
  • proteínové zlúčeniny,
  • celulóza.

Zdravotné prínosy rýdko pravého

Tento druh húb prináša veľa dobrého pre vaše telo. Bojuje proti zápalom v tele a zvyšuje činnosť imunitného systému. Pri napadnutí patogénnymi baktériami im zabráni v útoku.

Rýdza má tiež antioxidačné účinky a dokáže detoxikovať nielen tráviaci systém, ale aj tkanivá. S tým súvisí aj rýchlejší metabolizmus. To vám pomôže s chudnutím aj zápchou.

Vďaka svojmu vplyvu na imunitný systém sa tiež skvele hodí pri prechladnutí a infekciách. Ak chcete zlepšiť zdravie svojho srdca, ciev, nervového aj svalového systému, huby sú skvelou možnosťou.

Nutričné hodnoty netradičnej huby

Rýdza je veľmi zdravá a obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo užitočné. Pozrime sa, na čo sa môžete tešiť pri konzumácii tohto druhu huby.

Energia 23 kcal
Bielkoviny 0,17 g
Sacharidy 2,86 g
Vláknina 4,05 g
Vápnik 3 mg
Železo 2,51 mg
Polievka z rýdko pravého
Zdroj: pixabay.com

Maďarská hubová polievka z rýdzo pravého

Táto polievka je jednoduchá, príjemne zasýti a krásne zahreje. Použiť môžete akýkoľvek druh húb. Vďaka tomu bude polievka vždy chutiť trochu inak. Hubové polievky si môžete pripraviť na mnoho spôsobov.

Ingrediencie

  • olej na vyprážanie
  • 1 veľká cibuľa (nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nadrobno)
  • 50 g masla
  • 3 lyžice múky
  • 200 g húb (na plátky)
  • 3 lyžičky papriky
  • 2 1/2 – 3 šálky kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky kyslej smotany

Postup

  • Na oleji pár minút opekajte cibuľu a cesnak.
  • Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť. Potom pridajte múku a miešajte.
  • Pridajte huby, papriku a vývar.
  • Varte asi 10 minút. Huby sa nesmú rozvariť.
  • Podávajte s kopčekom kyslej smotany a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Koláč z jedinečnej huby rýdzo pravého

Koláče z ovocia a zeleniny sú veľmi obľúbené. Vyskúšajte koláč z húb, ktorý si vychutná každý milovník tejto suroviny. Výroba nie je zložitá, ale budete potrebovať trochu kuchárskeho umenia. Ak máte aspoň trochu skúseností v kuchyni, zvládnete to.

Ingrediencie

Na cesto

  • 2 šálky hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 šálka jemne nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 1/2 – 2/3 šálky ľadovej vody

Na náplň

  • 5 ks rýdko pravého
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej na vyprážanie
  • 150 g syra brie
  • 3 vajcia
  • 1 šálka smotany
  • 1 šálka parmezánu
  • 2 vetvičky tymiánu

Postup

  • Prvé si pripravte cesto. V hlbokej mise zmiešajte múku, maslo, syr a soľ. Vložte do kuchynského robota a premiešajte.
  • Pridajte vajcia a vodu. Dôkladne premiešajte.
  • Hneťte rukami na pomúčenom povrchu a pridajte trochu vody (ak je to nutné).
  • Vložte na 45 minút do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky.
  • Teraz uvarte huby. Nakrájajte ich na plátky. Do panvice pridajte olej a opečte cesnak a potom huby.
  • Dochuťte soľou a korením. Nechajte trochu vychladnúť.
  • Rúru predhrejte na 200 stupňov.
  • Cestom vyplňte formu na koláče a naplňte závažím alebo fazuľami.
  • Pečte po dobu 20 minút. Odstráňte závažie a pečte ďalších 10-15 minút.
  • Znížte teplotu na 150 stupňov.
  • Vajcia a smotanu vyšľahajte s parmezánom. Nalejte do upečeného cesta a navrch rozprestrite huby a plátky syra brie. Navrch položte tymian a vložte do rúry.
  • Pečte 30-35 minút a podávajte teplé.

Rýdzec pravý je dokonalou možnosťou pre všetkých milovníkov húb. Pripraviť z neho môžete nespočetné množstvo receptov (dva vyššie recepty uvedené boli len inšpirácie). Rýdza prinesie do vašej kuchyne aj života nové chute, vône a zdravotné benefity. V sezóne si môžete nazbierať čerstvé huby v lese, ale zakúpite ich aj v obchode.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)