Kĺzok je rozšírená jedlá huba, ktorá stojí za to! Zistite o ňom čo najviac

Ak ste milovníci prechádzok po lese a chceli by ste začať so zbieraním húb, tak neváhajte a prečítajte si tento článok!

V ňom sa dozviete všetky potrebné informácie o kĺzku! Zistíte aké sú ich druhy, aké charakteristiky pre neho platia a kde ho nájdete.

Zároveň neprídete ani o postup ako ho očistiť a následne spracovať a použiť!

Čo je to kĺzok?

Patrí medzi najrozšírenejšie letné a jesenné huby, ktoré môžeme v lese nazbierať. Je pre neho typické, že za mokrého počasia je jeho klobúk veľmi slizký, čo viedlo aj k jeho názvu.

Táto jedlá huba je najčastejšie vidieť vo veľkých zhlukoch pri cestách v borovicových lesoch. Ďalším typickým znakom je, že na jeho nohe sa nachádza prstenec, ktorý je u mladých húb biely neskôr sa sfarbuje do tmavších odtieňov.

Tento druh huby si dobre poradí v chladných podnebiach a je veľmi bežný napríklad v Škandinávii, ale vyskytuje sa aj vo zvyšku Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

Huba s typickým slizkým klobúkom a žltými pórmi.
Zdroj: mykoweb.com

Ako vyzerá kĺzok (všeobecná charakteristika):

  • Rastú pod ihličnany
  • Majú slizký klobúk (najmä v období dažďov a vlhka)
  • Žilnaté bodkovanie na nohe
  • Póry sú často usporiadané do kruhu
  • Závoj, ktorý tvorí prsteň alebo tkanivo visiace na okraji klobúka
  • Ako všeobecné pravidlo pre identifikáciu platí, že by huba mala spĺňať aspoň 3 z vyššie uvedených vlastností
  • Všetky druhy kĺzkov sú jedlé

Ako spoznať jednotlivé druhy kĺzkov?

Kĺzok obyčajný (borovicový)

  1. Nájdeme ho pohromade vo veľkých rodinách
  2. Jeho klobúk je pri suchom počasí lesklý, keď je mokro tak slizký
  3. Klobúk má hnedú až červenohnedú farbu
  4. Jeho póry sa sfarbujú do odtieňov žltej
  5. Jeho noha je v mladom veku biela a časom sa môže sfarbiť až do hnedofialovej a je na ňom umiestnený výrazný prstenec.
  6. Huba, vďaka svojmu mäkkému mäsu sa najlepšie hodí do hubových zmesí alebo mäsových zmesí
Huba s veľkým klobúkom, ležiaca na ihličie vedľa šišky.
Zdroj: funghiitaliani.it

Kĺzok strakoš (hríb strakoš)

  1. Niekedy označovaný ako hríb strakoš
  2. Vyhovujú mu kyslé pôdu v okolí rašelinísk
  3. Klobúk je šupinatý a sfarbuje psr do odtieňov olivovej
  4. Póry sú drobné a šedožlté
  5. Ak špongiu rozrežeme, dreň sa bude sfarbovať ľahko do modra
  6. Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa používa do nálevov
Malá huba v na mokrom machu vytrhnutá aj s celou nohou.
Zdroj: wikigrib.ru

Šmykľavý šmykľavý (smrekovcový)

  1. Nájdeme ho ako v ihličnatých tak zmiešaných lesoch a najčastejšie vyrastá pri smrekovcoch
  2. Klobúk je typicky slizký so žltou až okrovou farbou
  3. Prstenec je nepatrný špinavo biely
  4. Póry sa sfarbujú do žltých odtieňov a po stlačení menia farbu do ružova
  5. Keď sa huba rozkrojí, trenie sa nepatrne začne zafarbovať do ružova
  6. Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa hodí do zeleninových zmesí
Huba nájdená pod smrekovcom otočená póry smerom k fotografovi.
Zdroj: flic.kr

Kĺzok žltkastý

  1. Najlepšie sa mu darí vo vlhkom prostredí a na podmáčaných pôdach
  2. Klobúk je žltý s nádychom olivovo zelenej farby
  3. Póry sú žlté, okrové a po stlačení začnú hnednúť
  4. Na nohe nájdeme hrdzavý prstenec, ktorý býva slizký
  5. Po rozrezaní dreň nemení farbu a zostáva špinavo žltá niekedy svetlo hnedá
  6. Jeho chuť je jemne kyslastá a vôňa ovocná, preto sa najčastejšie upravuje dusením a pridáva sa do šalátov
Huba s veľmi tenkou nohou položená na vlhkom ihličí.
Zdroj: boletes.wpamushroomclub.org

Kĺzok kravský

  1. Táto huba má rada vlhké a mokré miesta blízko rašelinísk
  2. Jeho klobúk sa zafarbuje do žltej až okrovej farby a je lesklý
  3. Póry sú šedožlté a po stlačení tmavnú
  4. Po rozrezaní nemení farbu a zostáva krémová
  5. Jedná sa o jedlú špongiu a pre svoju nevýraznú chuť i vôňu sa hodí ku koreneným pokrmom
Malá huba rastúca v zhluku s ďalšími malinkatými hubami.
Zdroj: ultimate-mushroom.com

Kĺzek douglaskový

  1. Klobúk má u mladej huby žltobielu farbu, neskôr ju mení až do hrdzavej
  2. Póry majú najskôr žltú, neskôr tiež získavajú nádych hrdzavé
  3. Noha býva pokrytá hnedými bodkami a je na nej umiestnený výrazný prstenec
  4. Po rozrezaní dužina zostáva belavá
  5. Je to lahodná jedlá huba s ľahkou kyslastou chuťou
Nenápadné huby vyrastajúce spolu v zhluku.
Zdroj: boletes.wpamushroomclub.org

Kĺzok zrnitý

  1. Nájdeme ho najmä pri boroviciach
  2. Klobúk je za suchého počasia lesklý, hladký a za mokra opäť slizký a lepkavý
  3. Farba klobúka sa rôzni, ale najčastejšie je okrová, niekedy ružovkastá alebo červenkastá
  4. Póry sú žlté
  5. Po rozrezaní dužina farbu nemení a zostáva belavá
  6. Jedná sa o výbornú jedlú špongiu
Huba s veľkým klobúkom a výraznými pórmi.
Zdroj: thewildfoodhuntress.com.au

Kĺzok pieporný (hríb pieporný)

  1. Býva tiež označovaný ako hríb pieporný
  2. Je to rozšírená huba, ktorá rastie ako v ihličnatých, tak listnatých lesoch
  3. Jeho klobúk je za vlhkého počasia lepivý a zafarbuje sa do hnedej až hnedo oranžovej farby
  4. Póry sa zafarbujú do škoricovo hnedej a niekedy až hrdzavej farby
  5. Dužina je mäkká, krémová a po rozrezaní nemení farbu
  6. Huba sa spracováva do podoby sypkého korenia a používa sa na dochucovanie hubových pokrmov
Malá nenápadná huba ležiaca v lese.
Zdroj: botanichka.ru

Zdravotné benefity kĺzkov

Obsahuje antioxidanty

Kĺzky sú bohatým zdrojom antioxidantov, najmä selénu. Pomáhajú v boji proti poškodeniu buniek, predchádzajú rakovine a pomáhajú posilniť váš imunitný systém.

Znižuje hladinu cholesterolu a cukru

Tento druh húb má veľmi málo cholesterolu a taktiež pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu vo vašom tele. Obsahuje beta-glukán, druh rozpustnej vlákniny, ktorá je zodpovedná za znižovanie hladiny cholesterolu a taktiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko cukrovky 2. typu.

Podporuje zdravie srdca

Obsahuje draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko srdcových chorôb. Obsahuje aj vitamín C, ktorý je tiež dobrý pre srdce.

Bohatý zdroj vitamínu D

Huba je dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý posilňuje kosti a znižuje riziko vírusových ochorení.

Zdraviu prospešná polievka plná zdravých húb.
Zdroj: grownandgathered . com.au

Ako kĺzky očistiť?

  • Kĺzky, rovnako ako ostatné huby je potrebné ihneď očistiť a spracovať. Huby všeobecne veľmi rýchlo podliehajú skaze.
  • Ako prvé je potrebné odrezať spodnú časť nohy, pokiaľ ste to neurobili už vonku. V tejto časti sa nachádza najviac nečistôt, červov a hmyzu.
  • Klobúk huby by mal byť kompaktný a pevný. Vždy z neho zlúpnite hnedú šupku.
  • Z pod klobúka odstráňte aj póry. Ak v ruke držíte mladú špongiu, póry na klobúku nechajte tak ako sú.
  • Očistenú špongiu namočte pár hodín do slanej vody a potom ich dobre opláchnite.
  • Použite asi 1 polievkovú lyžicu soli na šálku vody.
  • Klzáky môžete takto ihneď spracovať, alebo ich vysušiť a uložiť na neskoršie použitie.
Cleaning slippery jacks, suillus luteus
Zdroj: Forager|Chef

Ako kĺzky usušiť?

  1. Huby očistite a nakrájajte
  2. Klobúk krájajte vrátane pórov
  3. Nastavte si sušičku alebo rúru na 40 stupňov
  4. Sušiaci proces zaberie dosť času a treba s tým počítať
  5. Huby sušte minimálne 24 hodín
  6. Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby na tmavé miesto

Vysušené kĺzky je možné neskôr použiť do polievok. Polievkam dodajú príjemnú zemitú chuť a skvele nahradia mäsový aj zeleninový bujón.

Usušené kúsky húb v sklenenej nádobe a hubový prášok.
Zdroj: foragerchef.com

Ako namočené kĺzky pripraviť?

  1. Huby nesušte
  2. Panvicu rozpáľte na maximum a namočené huby do nej vhoďte
  3. Vymažte ich nasucho bez oleja, aby ste z neho vyvarili prebytočnú vlhkosť

Ako kĺzky naložiť?

Huby je možné tiež naložiť do láku.

  • Kĺzky varte po dobu 15 minút
  • Potom ich zalejte kyslým lákom napríklad z kyslých uhoriek (alebo si prečítajte tieto recepty o nakladaní húb a pripravte si vlastný rôsol)
  • Pridajte vybrané korenie, bylinky a zeleninu (napríklad guličky korenia, kôpor, cibuľu, mrkvu … )
  • Huby v pohári uložte na pár týždňov do chladničky a potom ich použite napríklad od zeleninového šalátu alebo na opečený chlieb s čerstvým syrom a petržlenovou vňaťou
Nakrájané huby naložené v láku so zeleninou a bylinkami.
Zdroj: findingfeasts.com.au

Recept na vyprážané kĺzky

Ingrediencie

  1. 12 malých kĺzkov (očistených od nečistôt)
  2. 2 vajcia (rozšľahané)
  3. 50 g hladkej múky
  4. 100 g polenty
  5. Olej (na vyprážanie)
  6. Soľ

Postup

  1. Zahrejte olej na 180 stupňov (to poznáte tak, že do neho vhodíte trochu múky a budete sledovať, ako počas 5-10 sekúnd zhnedne)
  2. Do samostatných misiek dajte múku, rozšľahané vajcia a polentu
  3. Kĺzky obaľte v múke, potom vajcami a nakoniec v polente
  4. Smažte ich 2-3 minúty na oleji, kým polenta nezíska zlatohnedú farbu
  5. Umiestnite ich na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja
  6. Posypte soľou a podávajte

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)