Čírovka je kulinársky zaujímavá huba, ktorá rastie cez zimu! Naučte sa ju s nami spoznať a pripraviť

Kuchári ju zaraďujú medzi najlahodnejšie druhy húb, ktoré kedy ochutnáte! Čírovka má nielen zaujímavé sfarbenie, ale aj zaujímavú vegetačnú dobu, v ktorej rastie!

Prečítajte si viac o tejto neobvyklej hube a zistite ako ju bezpečne spoznať a naopak, aké huby sú jej podobné a na čo si u nich dávať pozor!

V našom článku nájdete aj veľa tipov, ako si ich pripraviť a jeden jednoduchý, ale lahodný recept!

Čo je to čučoriedka?

Jedná sa o krásnu a lahodnú špongiu, ktorá je veľmi intenzívne vyhľadávaná labužníkmi po celom svete.

Tento druh húb rastie od novembra do februára a nájdete jej vyrastať predovšetkým z dreva dubov, borievok alebo cédrov. Čírovky majú rady zimu a začnú sa objavovať, keď teplota klesne pod – 8 stupňov.

Disponujú silnou hubovou arómou a ich telo má pevnú mäsitú textúru, ktorá dobre absorbuje vodu.

Ľahko fialkastá huba so šupinatou nohou.
Zdroj: mushroomgrove.com

Všeobecné znaky čuroviek

  • Nájdeme ich najmä počas jesenných a zimných mesiacov.
  • Vyrastajú z tvrdého dreva pod dubmi a blízko borievok a jaseňov.
  • Čírovky majú klasický „hubovitý“ tvar: jednoduchý klobúk, hrubá noha, tesné lupene. Okolo stonky nemajú žiadny prsteň ani závoj.
  • Klobúk je hladký levanduľovo fialový, pripomínajúci semiš.
  • NIKDY nebude slizký alebo lepkavý .
  • Ich klobúky sú často béžové až fialové. Ako huba starne, okraje klobúka sa zvlnia a pri dopade svetla sa zdajú lesklé a dúhové.
  • Levanduľovú farbu nájdeme aj pod lupene.
  • Tieto huby nerastú vo veľkých skupinách, skôr ich nájdeme väčšie množstvo voľne rozprestreté v priestore.
  • Nerastú vo zväzkoch ani na mŕtvom dreve.
  • Výtrusy, sú jedným zo spôsobov, ako si byť istí, že máte jedlú črievku. Keď odrežte klobúk z huby a položte ho lupene dole na biely papier – výtrusy by mali mať svetlú farbu, belavú, matne ružovú až ružovkastú béžovú . Ich jedovatá obdoba, má tmavšie, hrdzavo sfarbené výtrusy.

Ako čučoriedky chutia?

Ich chuť je považovaná za jemnú, a ak ich necháte celé alebo na veľké kúsky majú skvelú žuvavú štruktúru.

Utrhnuté malé fialové hubky.
Zdroj: parkseed.com

Druhy jedlých čuroviek

Čírovka májovka

  1. Nájdeme ju predovšetkým na trávnatých miestach, ako sú záhrady alebo parky, ale aj v listnatých lesoch
  2. Jej klobúk je mäsitý a pevný, zafarbený do odtieňov krémovej až svetlunke okrovej
  3. Lupene sú biele
  4. Dreň je mäsitá a pevná, má bielu až krémovo bielu farbu.
  5. Jej vôňa aj chuť pripomína namletú múku
  6. Tieto huby sú jedlé a ideálne do bielych omáčok a volských ôk
Biela huba s ohnutým klobúkom.
Zdroj: fotocommunity.de

Čírovka fialová

  1. Vyrastá v listnatých i ihličnatých lesoch, od septembra do decembra
  2. Klobúk je lysý au mladých húb, predovšetkým v období mokra sýto fialový až modrý
  3. V starobe sa klobúk zafarbuje do hneda
  4. Farba lupienkov sa mení s vekom rovnako ako farba klobúka
  5. Noha je svetlo modrá
  6. Dreň po rozrezaní nemení farbu a je stále fialová s mäsitou textúrou
  7. Jedná sa o jedlú špongiu, ale je potrebná jej dlhšia tepelná úprava
Krásne sfarbená fialová huba.
Zdroj: i.pinimg.com

Čírovka dvojfarebná

  1. Nájdeme ju v trávnatých porastoch lúk, lúk, záhrad a parkov
  2. Vyrastá v období od septembra do decembra
  3. Klobúk je hladký, krémovo zafarbený a neskôr hnedý
  4. Lupiny sú krémové a hnedasté
  5. Dreň sa po rozrezaní nemení a zostáva stále pevná, mäsitá a béžová
  6. Disponuje hubovou vôňou a príjemnou chuťou, ktoré sa využíva predovšetkým v slaných nálevoch a nakladaných pokrmoch
Huba s hnedým kĺbkom a fialovú nohu.
Zdroj: nahuby.sk

Čírovka havelka

  1. Nájdeme ju v ihličnatých lesoch
  2. Klobúk je lesklý, vláknitý, lepkavý a zelenkavo žltý s fialovými odleskami
  3. Lupienky sú ľahko žltkasté
  4. Dreň je šedá a nemenná
  5. Jedná sa o jedlú špongiu ideálnu na prípravu na masle, do polievok a omáčok
Veľa nazbieraných húb, ktoré sú položené na jednom mieste.
Zdroj: flickr.com

Čírovka masová

  1. Nájdeme ju v záhradách, parkoch, sadoch v období, od júna do októbra
  2. Klobúk má mäsovú farbu, teda je ružovkastý až ružovo hnedý
  3. Jej noha je biela až ružovo biela
  4. Po rozrezaní sa brva huby nemení a zostáva ružovkastá
  5. Je to jedlá huba, ale pre svoj malý vzrast sa často nepoužíva
Huby vo farbe mäsa na jednom mieste.
Zdroj: pbase.com

Čírovka špinavá

  1. Nájdeme ju v dobre pohnojených zeminách, kedy vyrastá od augusta do decembra
  2. Klobúk je až 8 cm široký, s modrou až fialovou farbou
  3. Lupene sú husté ružovo sfarbené
  4. Dreň je mäsitá, biela až šedofialová, na priereze svoju farbu nemení
  5. Je to jedlá huba, ktorá je chuťovo veľmi podobná fialovej čučoriedke. Najčastejšie sa pridáva do mäsových pokrmov.
Zhluk húb na jednom mieste a dve sú točené klobúkom dole.
Zdroj: flickr.com

Ako spoznať jedovaté druhy

  • Huba Cortinarius alebo Pavučinec má slizký, oveľa viac fialový klobúk.
  • Okolo nohy uvidíte hrdzavú farbu, ktorá zodpovedá farbe hrdzavých výtrusov, ktoré jej padajú z lupeňov pod klobúkom.
  • Pod závojom čiapky nájdete „pavučiny“.
  • Je dôležité vykonať výtrusový test (pozri vyššie) – výtrusy čurovky sú svetlo ružové až biele a výtrusy pavučincov sú hrdzavo sfarbené.

Ktorá čučoriedka je jedovatá?

  1. Čírovka zelánka
  2. Čírovka sírožltá
  3. Čírovka zemná
  4. Čírovka mydlová
  5. Čírovka oranžová
Jedovatá huba, ktorá rastie pod bukom.
Čírovka mydlová Zdroj: flic.kr

Ako pestovať čučoriedky?

Doma si ich môžete vypestovať na záhrade na komposte.

Na ich pestovanie potrebujete, je hubové výtrusy, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch alebo vo väčších záhradníctvach.

Ako pripraviť čučoriedky?

Rovnako ako niektoré iné huby musia byť vždy dôkladne uvarené a nikdy sa nesmú jesť surové. Vždy je dôležité huby pred konzumáciou uvariť, aby sa rozložil chitín. Tepelne neupravené huby môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie

Namiesto toho, aby ste ich pripravovali na cesnaku, skúste šalotku
Sú dobré v smotanovej omáčke, ale aj uvarené samostatne na masle s korením
Mladé huby sa nelepšia variť celé alebo nakrájané na veľké kusy, aby sa zachovala ich štruktúra
Vyhnite sa prílišnému koreneniu a vsádzajte skôr na jednoduchosť
Môžete ich pridať do smotanovej omáčky alebo ich restovať na masle (vyskúšajte jednu z týchto lahodných omáčok )
Sú skvelé s vajcami v raňajkových toastoch (alebo sa podľa nás naučte pripraviť lahodnú ciabattu a urobte si tieto skvelé recepty na bruschette )
Majú výraznú chuť, takže sa dobre kombinujú s cesnakom, pórom alebo cibuľou (skúste ich pridať do tejto lahodnej haše )
Tieto huby je možné po blanšírovaní konzervovať v olivovom oleji alebo bielom octe
Čírovky dajte do panvice bez oleja, zapnite teplotu na stredne nízku a restujte, kým huby nepustia vodu. Keď panvica začne vyzerať suchá, pridajte maslo alebo tuk, soľ a ďalšie korenie, napríklad nakrájanú šalotku
Celé alebo polené, mladé huby sú výborné v nálevoch nakladaných uhoriek
Sú tiež dobré v polievkach alebo dusených pokrmoch a takmer všade, kde by ste použili aj iné huby
Huby v smotanovej omáčke s ryžou.
Zdroj: wildfooduk.com

Recept na vyprážané čučoriedky

  1. 500 g čuroviek
  2. 250 g strúhanky
  3. 60 g pažítky, jemne nasekané
  4. 60 g petržlenovej vňate, jemne nasekané
  5. 60 g estragónu, jemne nasekané
  6. 100 g parmezánu, strúhaného
  7. Soľ
  8. Korenie
  9. 250 g hladkej múky
  10. 3 vajcia, rozšľahané
  11. 100 ml extra panenského olivového oleja
  12. 1 citrón, nakrájaný na mesiačiky

Postup

  1. Odrežte nohy huby pri ich klobúku
  2. Väčšie huby nakrájajte pozdĺžne na hrubšie plátky
  3. Zmiešajte strúhanku, bylinky a parmezán.
  4. Zmes dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte
  5. Každý kúsok huby obaľte v múke a jeden po druhom, obaľte vo vajciach a strúhanke
  6. V panvici rozpáľte olej a huby na ňom z každej strany zľahka dozlatista opečte
  7. Pečte asi 45 sekúnd z každej strany
  8. Preložte ich na savý papier a nechajte odkvapkať prebytočný olej, posypte trochou soli
  9. Podávajte ich ešte horúce s mesiačikmi citróna.
Vyprážané huby v trojobale s dvoma dipy.
Zdroj: en.wikipedia.org

Skladovanie

Čírovky, možno tiež sušiť alebo dehydrovať v sušičke na potraviny, čo je najlepší spôsob ako ich konzervovať pokiaľ máte veľkú úrodu. Sušené huby je možné použiť do polievok, dusených pokrmov a omáčok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)