Čo je to falošná nátierka? Ide o nejaký podvod na stravníkov?
Nie, nejde o žiadne falošné nátierky ako také, ale iba o nátierky, ktoré na pohľad vyzerajú a niekedy aj chutia úplne inak ako by mali podľa surovín, z ktorých sú pripravené.
Zámena surovín im rozhodne neuberá na príťažlivosti, ale práve naopak, ešte spestruje už tak široký sortiment nátierok.
Dnes vám ukážeme päť receptov na nátierky, ktorých názvy moc nekorešpondujú s použitými surovinami. Akonáhle je však vyskúšate, ihneď pochopíte.
Falošná humrové nátierka
INGREDIENCIE
- 90 g surového zeleru
- 60 g surovej mrkvy
- 50 g husté okorenené majonézy
- kúsok jarnej cibuľky
- citrónová šťava
- štipka cukru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Umytý a olúpaný zeler a mrkvu nastrúhame na chrenovou strúhadle, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Jarnú cibuľku nakrájame na drobno.
- Nepatrne osolíme, pridáme pol lyžičky práškového cukru, podľa chuti okorenenú majonézu a všetko zmiešame.
- Natierame na plátky celozrnného pečiva.
- Táto nátierka je tiež skvelá príloha ku Carpaccio z červenej repy.

Falošná krabie nátierka
INGREDIENCIE
- 100 g podusené ryby (napríklad treska)
- 100 g zeleniny (mrkva + zeler)
- Hustý biely jogurt alebo kyslú smotanu (množstvo podľa konzistencie)
- citrónovú šťavu
- Na dochutenie – soľ, biele korenie (možno vynechať), horčicu, trochu kečupu
POSTUP
- Rybu osolíme a krátko podusíme v pare alebo pod pokrievkou v troche vody. Bude stačiť 10 minút.
- Mrkvu a zeler nastrúhame najemno a 2 minúty povaríme vo vode.
- Zelenina sa dá použiť aj surová, ale keď sa takto krátko upraví, nebude potom púšťať do nátierky vodu a chuť zeleru bude jemnejšia.
- Akonáhle zelenina trochu vychladne, vytlačíme z nej vodu a zmiešame s hustým jogurtom alebo kyslou smotanou.
- Premiešame, pridáme horčicu, trochu kvalitného kečupu, biele korenie, soľ.
- Rybu rozdrobíme medzi prstami do zmesi.
- Na záver ešte pridáme trochu citrónovej šťavy.

Objavte podobné tipy
Falošná oškvarková nátierka
INGREDIENCIE
- 1/4 hrnčeka pohánky
- 2 hrnčeky vody
- 1 cibuľa, stredne veľká
- olej na osmaženie cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica horčice
- 3 lyžice olivového oleja, do nátierky
- soľ
- korenie
- 2 menšie kyslé uhorky
POSTUP
- 1/4 hrnčeka pohánky uvaríme v dvoch hrncoch vody do úplného vyvarenia vody.
- Odstavíme, necháme vychladiť.
- Na troške olivového oleja osmažíme veľa dozlatista cibuľu, až počas vyprážania pridáme nadrobno nakrájaný cesnak.
- Osmaženú cibuľu a cesnak dáme do uvarenej pohánky, pridáme horčicu, majoránku, soľ a korenie podľa chuti.
- Všetko premixujeme tyčovým mixérom, ale len málinko, nie na úplnú kašu.
- Nátierka by mala nielen chutiť, ale tiež trochu vyzerať, ako oškvarková.
- Nakoniec primiešame nadrobno nakrájané uhorky.
- Falošnú Oškvarkové nátierku necháme vychladiť v chladničke.

Falošná lososová nátierka
INGREDIENCIE
- 1 krabička rybičiek olejovek v paradajkovom pretlaku
- 1 kocka tofu natural
- 1 balenie nátierkového masla bez príchuti
- 50 g majonézy
- 1 malá cibuľa
- korenie, soľ a citrónová šťava
POSTUP
- Olejovky roztlačíme.
- Tofu jemne nastrúhame.
- Všetko zmiešame s majonézou, nátierkovým maslom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
- Falošnú nátierku dochutíme citrónovou šťavou, korením a osolíme.

falošný tatarák
INGREDIENCIE
- 150 g zemiakov varených v šupke
- 150 g jemného salámy
- soľ, korenie drvená rasca
- 1 cibuľa
- 2 sterilizované uhorky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička pálivej papriky
- 2 lyžice kečupu
- 2 žĺtky
- 1 lyžica kremžskej horčice
- 1 lyžička sójovej omáčky
POSTUP
- Zemiaky uvaríme.
- Varené zemiaky po olúpaní nastrúhame, salámu pomelieme v mlynčeku
- Pridáme soľ, korenie, rascu, pálivú papriku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorky, prelisovaný cesnak, horčicu, kečup, žĺtky a sójovú omáčku.
- Zmes poriadne premiešame.
- Podávame najčastejšie so hriankou alebo toastom pečeným na sucho.

Falošné nátierky natierame na rôzne druhy bieleho i tmavého pečiva vrátane celozrnných druhov. Pečivo krájame na úhľadné plátky, podľa potreby je aj opečieme alebo osmažíme, s niektorými nátierkami môžeme aj zapekať. Zdobíme podľa možností čerstvou alebo sterilizovanú zeleninou.