Ochutnajte tieto originálne recepty na maďarský guláš! Kyslá kapusta a smotana nikdy nechutili lepšie

Tieto recepty na segedínsky guláš sú tak lahodné, že ich budete variť skoro stále!

Vyskúšajte naše varianty, s bravčovým, hovädzím mäsom alebo bôčikom.

Aký z nich ochutnáte ako prvý?

Tradičný maďarský segedínsky guláš

Mäkké bravčové kúsky s omáčkou z kyslej kapusty! Hovoríme o recepty na segedínsky guláš, jednom z tradičných maďarských gulášov, ktorý je veľmi obľúbený aj v českej kuchyni.

Čo budeme potrebovať

  • 680 g bravčovej pleci
  • 110 g slaniny
  • 3 cibule strednej veľkosti
  • 280 g kyslej kapusty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 1 lyžica múky
  • 720 ml hovädzieho vývaru alebo vody
  • 180 g kyslej smotany
  • 1 lyžička soli

Postup

  • Bravčové mäso nakrájajte na kocky.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Strúčik cesnaku olúpte a prelisujte. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Kyslú kapustu sceďte (nepreplachujte!) a nakrájajte na kúsky.
  • V hrnci rozpustite na strednú teplotu polovicu sadla.
  • Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a smažte asi 3-5 minút. Občas premiešajte. Vyškvarenú slaninu dajte bokom.
  • Do rovnakého hrnca dajte zvyšok masti, posypte drvenou rascou. Miešajte.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju orestujte do zlatista.
  • Zvýšte teplotu, pridajte bravčové mäso a za častého miešania opekajte mäso 3 minúty.
  • Znížte teplotu na strednej, poprášte sladkou mletou paprikou.
  • Pridajte pretlačený cesnak. Vymažte 1 minútu.
  • Pridajte múku a smažte ďalšiu 1 minútu. Dobre premiešajte.
  • Základ na segedínsky guláš osoľte, zalejte vodou alebo hovädzím vývarom.
  • Priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút dusiť.
  • Až teraz pridáme opečenú slaninu, kyslú kapustu a necháme variť ďalších 30 minút, alebo kým bravčové nezmäkne. Občas premiešajte.
  • Ako posledný krok pridajte kyslú smotanu, ale už nevarte.
  • Osoľte podľa chuti a segedínsky guláš je hotový!

K maďarskému gulášu nemôžete podávať asi nič iné ako knedle! Pripravte si s nami tie najlepšie a najnadýchanejšie knedle na päť rôznych spôsobov . Ak nemáte chuť na knedle skúste tieto recepty na špecle , sú tak dobré!

Najlepšia omáčka s kyslou prasiatkou a knedľou.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Pomaly varený segedínsky guláš s bravčovým a hovädzím mäsom

Tento segedínsky guláš obsahuje pomaly dusené, šťavnaté mäso, cibuľu a kyslú kapustu v úžasne bohatom vývare s paprikou. Je neuveriteľne chutný!

Čo budeme potrebovať

  • 4 plátky hrubej slaniny (nakrájané na kocky)
  • 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 zelená paprika (zbavená semienok a nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 veľká paradajka (nakrájané nadrobno)
  • 680 g bravčového mäsa (napr. pliecko) a hovädzieho mäsa (zbavené tuku a nakrájané na kocky)
  • 4 polievkové lyžice kvalitnej sladkej maďarskej papriky
  • 1,5 lyžičky soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka rasce
  • 1 bobkový list
  • voda alebo hovädzie vývar
  • 140 g kyslej kapusty
  • Kyslá smotana na podávanie

Postup

  • V holandskej rúre alebo pomalom hrnci opečte slaninu, kým nebude hotová.
  • Pridajte cibuľu a varte na stredne vysokej teplote dozlatista.
  • Pridajte papriku a cesnak a varte ďalšie dve minúty.
  • Pridajte bravčové a hovädzie mäso a minútu varte. Vmiešame papriku a odstavíme z platne.
  • Pridajte zvyšné ingrediencie okrem kyslej kapusty a kyslej smotany.
  • Pridajte len toľko vývar.
  • Vráťte na platňu a priveďte do varu. Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte 90 minút.
  • Vmiešajte kyslú kapustu, vráťte do varu, prikryte a duste ďalších 20 minút.
  • Podľa chuti dosolíme.
  • Podávajte s kopčekom kyslej smotany.
  • Podávajte s chrumkavým chlebom, domácimi Spätzle alebo uhorkovým šalátom.

Ako vybrať dobrý pomalý hrniec, aby ste si mohli pripraviť lahodný segedínsky guláš? Pozrite sa nanaše recenzie na elektrické hrnce, s ktorými si ho môžete uvariť .

Sýto červený guláš s mäsom a kapustou ochutený paprikou.
Zdroj: berliner-kurier.de

Maďarský guláš s bôčikom a zemiakmi

Tento recept na segedínsky guláš je síce o niečo tučnejší, ale o nič menej lahodný! Vyskúšajte jeho delikátnu chuť.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g bravčového mäsa
  • 500 g bravčového bôčika
  • 180 g slaniny
  • 400 g cibule
  • 810 g kyslej kapusty
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 kocky zeleninového bujónu
  • 1-2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky papriky
  • ½ lyžičky rasce
  • 2 bobkové listy
  • 5 plodov borievky
  • 5 lyžíc kyslej smotany
  • 300 g zemiakov
  • 500-600 ml vody

Postup

  • Mäso a bôčik umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky asi 2,5 cm.
  • Cibuľu olúpte a nakrájajte na prúžky. Cesnak olúpte a nakrájajte na kocky. Plátky slaniny nakrájajte pozdĺžne a potom na malé kúsky.
  • V hrnci rozohrejte olej, pridajte slaninu a kocky mäsa a bôčika a opečte ich.
  • Pridajte cibuľu a cesnak, premiešajte a opekajte asi 5 minút.
  • Zmiešajte paradajkový pretlak s prísadami a pridajte vodu do hrnca. Navrch pridáme zeleninu, ďalej pridáme soľ, cukor, papriku, rascu, bobkové listy a borievky. Dobre premiešajte, priveďte do varu a stiahnite teplotu na stredne nízku.
  • Guláš necháme variť 50 minút. Čas od času mäso skontrolujte av prípade potreby doplňte odparenú vodu.
  • Ku gulášu pridajte kyslú kapustu a kyslú smotanu, dobre premiešajte ingrediencie a nechajte ešte 25 minút variť.
  • Zemiaky olúpeme a nastrúhame do guláša pomocou strúhadla s jemnými otvormi.
  • Za stáleho miešania varte ďalšie dve minúty a vypnite teplo.
  • Odstráňte bobkové listy a borievky a okoreňte podľa svojej chuti.
  • Segedínsky guláš podávajte s vareným zemiakom alebo knedľou.
Hrniec a tanier plný lahodného guláša s kyslou kapustou.
Zdroj: simply-yummy.de

História segedínskeho gulášu

Szekely guláš alebo segedínsky guláš je maďarský guláš z bravčového mäsa a kyslej kapusty. Toto jedlo je synonymum pre maďarskú tradičnú kuchyňu.

Szekely guláš je trochu neobvyklé jedlo, ktoré nedodržiava základné pravidlá tradičnej prípravy gulášu. Na rozdiel od tradičného guláša je jeho hlavnou zložkou bravčové mäso s prídavkom kyslej kapusty a smotany.

Tradične sa pripravuje vo väčšom množstve, pretože sa dá ohriať as každým ohrevom je chuťovo ešte lepšia.

Spôsob jeho vzniku však mnohé vysvetľuje. Pri tomto pokrme je známe aj miesto a čas, kedy vznikol. Stalo sa tak v roku 1846 v reštaurácii Komlo Garden v dnešnej Budapešti.

Podľa legendy je pôvod tohto pokrmu a jeho názov pripisovaný Józsefovi Székelymu. Bol to okresný archivár 19. storočia, básnik a spisovateľ. Podľa legendy prišiel Székely do reštaurácie so svojim priateľom, slávnym maďarským básnikom Sándorom Petőfim. Prišli ale na neskorý obed, keď došlo jedlo a jediné, čo mohol čašník ponúknuť, boli zvyšky kyslej kapusty a bravčového gulášu.

Vtipný Székely to namiešal do jedného jedla a tak vznikol Székely guláš.

Veľmi rýchlo mnoho budapeštianskych reštaurácií malo toto jedlo na jedálnom lístku. Prvýkrát bol pod týmto názvom spomenutý v Pravej maďarskej kuchárke z roku 1899.

Podľa iného výkladu názov pochádza z krajiny Székely, z oblasti v strednom Rumunsku. Táto oblasť je prevažne osídlená Maďarmi, ktorým sa hovorí Székely alebo „Seklerovia“.

My ho poznáme ako segedínsky guláš a názov odkazuje na mesto Szeged v južnom Maďarsku, známe pestovaním červenej papriky.

Guláš sa najlepšie podáva s chlebom a kyslou smotanou a skvele sa hodí k poháru (alebo dvom) červeného vína.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.