Rybie nátierky patria medzi tie obľúbené a pripravujú sa vo väčšine domácností.
Poznáte ale tú s koriandrom, limetkovou šťavou a olivami?
Alebo s pečeným cesnakom, kaparami, chilli a čerstvými bylinkami?
Ak nie, ale máte chuť vyskúšať niečo nové, potom sa pozrite na naše recepty na sardinkové nátierky 6x inak.
Paleo sardínkový dip
Zdravá a chutná paleo nátierka zo sardiniek, uhoriek a červenej papriky obohatí váš jedálniček a vy si hravo pripravíte ľahkú večeru.
Ingrediencie
- 120 g plechovky sardiniek v olivovom oleji
- 1/3 šálky uhorky nakrájané na kocky
- 1/4 šálky červenej papriky nakrájanej na kocky
- 1 jarná cibuľka, nasekaná
- 1/2 malého citróna
- Piri piri (alebo iná pálivá omáčka), podľa chuti
Postup
- Vyberte sardinky z plechovky a vložte do malej misky.
- Zalejte jednou lyžicou olivového oleja zo sardiniek.
- Roztlačte ryby vidličkou.
- Jemne vmiešajte uhorky, červenú papriku a jarnú cibuľku.
- Do zmesi vytlačte šťavu z 1/2 citróna a podľa chuti pridajte pálivú omáčku.
- Podávajte s plátkami uhorky a chipsy z banánu plantain.

Brazílska sardínková paštéta
Lahodná paštéta zo sardiniek s olivami a koriandrom bude hitom na vašom stole a vaši hostia ju určite ocenia! Je jednoduchá a vy si ju hravo pripravíte behom chvíľky.
Ingrediencie
- 100 g plechovky sardiniek v oleji, scedených
- 10 olív, nasekaných
- 1/2 cibule, nasekané
- pažítka a koriander podľa chuti, nasekané
- 3 lyžice limetkovej šťavy
- 1/2 šálky majonézy
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Vyberte sardinky z plechovky.
- Pomocou malého ostrého noža každú opatrne otvorte a odkryte chrbticu.
- Odstráňte a zlikvidujte všetky kosti.
- Ak chcete, môžete použiť aj celé sardinky, voľba je na vás.
- Preneste sardinky do strednej misky a roztlačte ich vidličkou do hladkej pasty.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, olivy, nasekanú pažítku a koriander a dobre premiešajte.
- Ďalej pridajte limetkovú šťavu, majonézu a olivový olej a dobre premiešajte, pokiaľ nebude paštéta hladká.
- Teraz pridajte soľ a korenie podľa chuti, naposledy premiešajte a zmes preneste do servírovacej misky.
- Chlaďte asi hodinu v chladničke a podávajte ju studenú – chutí božsky!
- Nezabudnite servírovaciu misku zakryť potravinárskou fóliou.
- Paštétu podávajte na toastu alebo na sendviči.

Vyskúšajte aj naše recepty na rybie filety na 5 spôsobov. Sú vynikajúce a určite si pochutnáte!
Stredomorská nátierka zo sardiniek
Vynikajúci dip zo sardiniek s pečeným cesnakom, kaparami, chilli a čerstvými bylinkami je skvelou ľahkou večerou či pohostením pre vašich hostí. S nami si ho hravo pripravíte behom chvíle.
Ingrediencie
- 1 hlava cesnaku
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 plechovky sardiniek v oleji (každá po 100 g)
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 2 lyžice scedených kapar
- 1/4 lyžičky červených čili vločiek
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Odrežte vrchnú časť cesnaku, aby ste odkryli strúčiky, a položte ho na malý kúsok alobalu.
- Pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte cesnak do alobalu.
- Pečte 25 min do mäkka.
- Ochlaďte a potom vytlačte strúčiky cesnaku do kuchynského robota.
- Zlikvidujte cesnakovú kožu.
- Pridajte do kuchynského robota sardinky (vrátane oleja v plechovke), citrónovú šťavu, kapary, červené čili vločky a soľ.
- Rozmixujte na hrubú pastu a zoškrabte strany podľa potreby.
- Pridajte petržlenovú vňať a kôpor a pulzujte, kým sa nespoja.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Sardínková paštéta so sušenými paradajkami
Táto jednoduchá paštéta zo sardiniek zachutí aj tým, ktorí rybie konzervy nemajú práve dvakrát v láske. Recept trvá 10 minút, obsahuje iba 5 kľúčových ingrediencií a navyše je veľmi zdravý a výživný.
Ingrediencie
- 120 g plechovky sardiniek
- 4 polovičky sušených paradajok v oleji
- 1,5 lyžice majonézy
- 1 lyžica nakrájanej jarnej cibuľky alebo červenej cibule
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička pikantnej omáčky alebo Srirachy (voliteľne)
Postup
- Pridajte všetky prísady do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- Preneste do misky a podávajte s chrumkavým chlebom, nakrájanou zeleninou, nízkotučnými alebo paleo krekermi alebo použite do šalátu.

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na 7 jednoduchých nátierok z póru , ktoré zvládne každý.
Údená sardinková nátierka
Spojenie sardiniek, majonézy a údenej papriky vytvára lahodnú krémovú nátierku plnú bielkovín a omega-3. Užite si ju!
Ingrediencie
- 120 g plechovky sardiniek vo vlastnej šťave a vo vode, scedené
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1/8 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky údené papriky
- 1 lyžička nasekané šalotky
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady, kým sa dobre nespoja.
- Dobrú chuť!

Nátierka zo sardiniek so syrom a pažítkou
Tento dip je jedným z najjednoduchších predjedál, ktoré môžete urobiť a vždy bude dobre prijatý. Perfektný pre improvizované stretnutia, pretože je veľmi rýchlo hotový a stačí k nemu pridať nejaké krekry či zeleninové tyčinky a máte postarané.
Ingrediencie
- plechovka sardiniek v olivovom oleji, scedená
- 100 g smotanového syra
- 1/2 šalotky
- lyžice citrónovej šťavy
- lyžice olivového oleja
- pažítka
- soľ a čerstvo mleté korenie
Postup
- Šalotku olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Zmiešajte šalotku, smotanový syr, citrónovú šťavu, olivový olej a trochu soli a mletého korenia.
- Pridajte sardinky a všetko vidličkou premiešajte.
- Dokoreňte podľa chuti a pridajte nasekanú pažítku.
- Uložte do chladničky, kým nebudete pripravení na podávanie.

Pripravte si aj naše recepty na domáce nátierky z mäsa v 7 luxusných prevedeniach.
Aké sardinky kúpiť?
Najlacnejšia, najpohodlnejšia a najdostupnejšia forma sardiniek je tá konzervovaná . Môžete ich zohnať vykostené bez kože, vo vlastnej šťave, v rôznych olejoch, údené, s paradajkovou či inou omáčkou. Neotvorené konzervy uložené v chladnej, tmavej komore alebo skrini vydržia až 1 rok . Po otvorení skladujte sardinky v tesne uzavretej nádobe v chladničke po dobu 2 až 3 dní.
Ak máte spoľahlivý zdroj na kúpu celých sardiniek , potom vyberajte iba tie, ktoré majú jasné oči (bez začervenania), jasné žiabre, pevné mäso a jemnú sviežu morskú vôňu (žiadny silný „rybí“ zápach). Predajca potom môžete požiadať, aby vám sardinky vypitval a vykostil. Filety zo sardiniek alebo celej ryby sa najlepšie pripravujú v rovnaký deň, kedy ich zakúpite , ale je možné ich mať v chladničke 1 až 2 dni.
Kvalitné mrazené sardinky by mali byť tvrdé a lesklé. Tie v mrazničke vydržia až 6 mesiacov .
A ako vám nátierky zo sardiniek chutili? Napíšte nám do komentárov!