Ani v zimnom období by sa nemalo zabúdať na zeleninové šaláty. Preto volíme šaláty z dostupnej zeleniny, ktoré nám zaistí prísun chýbajúcich látok a snažíme sa ich čo najviac spestriť.
Zimné šaláty môžeme pripraviť a podávať ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.
Skúste si s nami skvelé zeleninové šaláty do zimy
Zelerový šalát s orechmi a jablkami
Celerový salát si v domácnostech našel uplatnění ve variaci s jablky, ananasem nebo kuřecím masem. Zde máte recept na výborný a svěží celerový salát s jablky.
INGREDIENCIE
- 2 stonky zeleru
- 2 ks veľkých červených jabĺk
- 100 ml bieleho jogurtu
- 100 g posekaných vlašských orechov
- 120 g tvrdého syra
- soľ a korenie
POSTUP
- Očistený zeler nakrájame na menšie kúsky.
- Syr nakrájame na menšie hranolčeky.
- Jablká nakrájame na malé klinky.
- Jogurt prošleháme so soľou a korením
- Všetky suroviny dáme do misy, premiešame a hneď podávame.
- Šalát posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
https: aggieskitchen.com
Objavte podobné tipy
Šalát z kyslej kapusty
S alat z kyslej kapusty je jednoduchý a zdravý šalát, ktorý by ste si určite raz za čas mali dopriať. Je nabitý vitamíny a zároveň veľmi chutný.
INGREDIENCIE
- 350 g kyslej kapusty
- 2 ks červené jablká
- 1 červená kapia
- 2 lyžice čerstvo strúhaného chrenu
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 malý zväzok jarnej cibuľky
- soľ a korenie
POSTUP
- Kyslá kapusta vložíme do väčšieho sita a necháme odkvapkať.
- Překrájíme ho na menšie kúsky, vsypeme do misy, premiešame s olejom, chrenom a podľa chuti s korením.
- Jablká zbavíme jadrovníkov, kapiu očistíme a zbavíme semienok a oboje nakrájame na menšie kúsky.
- Vmiešame do ochuteného kapusty.
- Očistíme cibuľku a pokrájame ju na kolieska.
- Podľa potreby dosolíme.
- Ozdobíme šalát cibuľkou a podávame.
fresh.iprima.cz
Fazuľový šalát
Úžasný a dostatočne sýty šalát, ktorý môžete podávať k večeru.
INGREDIENCIE
- 250 g tmavých fazule
- 480 g bielej fazule
- 1 červená cibuľa
- 1 cesnak
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- 100 g chudé anglickej slaniny
- soľ a korenie
POSTUP
- Fazuľu namočíme cez noc do vody.
- Vodu zlejeme, vymeníme a varíme fazuľa 2 hodiny do mäkka.
- Cibuľu a slaninu nakrájame na drobnejšie kocky.
- Slaninu opečieme na panvici.
- Všetky suroviny vložíme do misy a spoločne premiešame.
- Pridáme soľ a korenie podľa chuti.
swbeans.com
tuniakový šalát
Výživný ale pritom ľahký šalát, ktorý zasýti na celé popoludnie.
INGREDIENCIE
- 2 plechovky tuniaka vo vlastnej šťave
- soľ a korenie
- 3 lyžice majonézy
- 1/4 červenej cibule, nakrájané na kocky
- 1 stonku zeleru, nakrájaný na plátky
- hrsť koriandra, nakrájaný
POSTUP
- Všetky suroviny vložíme do veľkej misy.
- Pridáme majonézu a koreniny a premiešame.
- Necháme chvíľu vychladiť v chladničke.
myheartbeets.com
Brokolicový šalát
Nikdy Vás nenapadlo, že aj z brokolice možno pripraviť šalát? Doprajte si tento chutný šalát. Ale pozor!
Tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by nemali jesť väčšie množstvo brokolica. Mohla by zosilniť účinok liekov a zvýšiť riziko mŕtvice.
INGREDIENCIE
- 2 hlávky brokolice rozrobenej na ružičky
- 1/2 šálok sekaných mandlí
- 1/2 šálok hrozienok alebo sušených brusníc
- 1 ks nakrájanej červenej cibule
- 100 g mrazeného hrášku
- 200 g anglickej slaniny
na zálievku:
- 120 ml bieleho jogurtu
- 80 ml medu
- štipka soli a korenia
POSTUP
- Ružičky brokolice a hrášok varíme 5 minút v pare, potom prelejeme ľadovou vodou a necháme dobre odkvapkať.
- Brokolicu a hrášok dáme do misy, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, mandle, hrozienka alebo sušené brusnice a nakrájanú orestovanou slaninu.
- V miske prošleháme jogurt, med, soľ a korenie.
- Šalát prelejeme a premiešame.
- Necháme aspoň 15 minút odležať.
geniuskitchen.com
Šaláty podávame väčšinou len s pečivom. Môže to byť chlieb, žemle, rožky, toustový chlieb, rôzne hrianky a opekané kúsky pečiva alebo slané krekry. Dávame pritom prednosť celozrnnému pečivu.
Vyskúšajte aj chutné jarné šaláty.