Šaláty zo zeleniny v zime: plné živín

Ani v zimnom období by sa nemalo zabúdať na zeleninové šaláty. Preto volíme šaláty z dostupnej zeleniny, ktoré nám zaistí prísun chýbajúcich látok a snažíme sa ich čo najviac spestriť.

Zimné šaláty môžeme pripraviť a podávať ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.

Skúste si s nami skvelé zeleninové šaláty do zimy

Zelerový šalát s orechmi a jablkami

Celerový salát si v domácnostech našel uplatnění ve variaci s jablky, ananasem nebo kuřecím masem. Zde máte recept na výborný a svěží celerový salát s jablky.

INGREDIENCIE

  • 2 stonky zeleru
  • 2 ks veľkých červených jabĺk
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • 100 g posekaných vlašských orechov
  • 120 g tvrdého syra
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Očistený zeler nakrájame na menšie kúsky.
  2. Syr nakrájame na menšie hranolčeky.
  3. Jablká nakrájame na malé klinky.
  4. Jogurt prošleháme so soľou a korením
  5. Všetky suroviny dáme do misy, premiešame a hneď podávame.
  6. Šalát posypeme nasekanými vlašskými orechmi.

Zelerový šalát s orechmi a jablkami https: aggieskitchen.com

Šalát z kyslej kapusty

S alat z kyslej kapusty je jednoduchý a zdravý šalát, ktorý by ste si určite raz za čas mali dopriať. Je nabitý vitamíny a zároveň veľmi chutný.

INGREDIENCIE

  • 350 g kyslej kapusty
  • 2 ks červené jablká
  • 1 červená kapia
  • 2 lyžice čerstvo strúhaného chrenu
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 malý zväzok jarnej cibuľky
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Kyslá kapusta vložíme do väčšieho sita a necháme odkvapkať.
  2. Překrájíme ho na menšie kúsky, vsypeme do misy, premiešame s olejom, chrenom a podľa chuti s korením.
  3. Jablká zbavíme jadrovníkov, kapiu očistíme a zbavíme semienok a oboje nakrájame na menšie kúsky.
  4. Vmiešame do ochuteného kapusty.
  5. Očistíme cibuľku a pokrájame ju na kolieska.
  6. Podľa potreby dosolíme.
  7. Ozdobíme šalát cibuľkou a podávame.

Šalát z kyslej kapusty fresh.iprima.cz

Fazuľový šalát

Úžasný a dostatočne sýty šalát, ktorý môžete podávať k večeru.

INGREDIENCIE

  • 250 g tmavých fazule
  • 480 g bielej fazule
  • 1 červená cibuľa
  • 1 cesnak
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g chudé anglickej slaniny
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Fazuľu namočíme cez noc do vody.
  2. Vodu zlejeme, vymeníme a varíme fazuľa 2 hodiny do mäkka.
  3. Cibuľu a slaninu nakrájame na drobnejšie kocky.
  4. Slaninu opečieme na panvici.
  5. Všetky suroviny vložíme do misy a spoločne premiešame.
  6. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Fazuľový šalát swbeans.com

tuniakový šalát

Výživný ale pritom ľahký šalát, ktorý zasýti na celé popoludnie.

INGREDIENCIE

  • 2 plechovky tuniaka vo vlastnej šťave
  • soľ a korenie
  • 3 lyžice majonézy
  • 1/4 červenej cibule, nakrájané na kocky
  • 1 stonku zeleru, nakrájaný na plátky
  • hrsť koriandra, nakrájaný

POSTUP

  1. Všetky suroviny vložíme do veľkej misy.
  2. Pridáme majonézu a koreniny a premiešame.
  3. Necháme chvíľu vychladiť v chladničke.

tuniakový šalát myheartbeets.com

Brokolicový šalát

Nikdy Vás nenapadlo, že aj z brokolice možno pripraviť šalát? Doprajte si tento chutný šalát. Ale pozor!

Tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by nemali jesť väčšie množstvo brokolica. Mohla by zosilniť účinok liekov a zvýšiť riziko mŕtvice.

INGREDIENCIE

  • 2 hlávky brokolice rozrobenej na ružičky
  • 1/2 šálok sekaných mandlí
  • 1/2 šálok hrozienok alebo sušených brusníc
  • 1 ks nakrájanej červenej cibule
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 200 g anglickej slaniny

na zálievku:

  • 120 ml bieleho jogurtu
  • 80 ml medu
  • štipka soli a korenia

POSTUP

  1. Ružičky brokolice a hrášok varíme 5 minút v pare, potom prelejeme ľadovou vodou a necháme dobre odkvapkať.
  2. Brokolicu a hrášok dáme do misy, pridáme jemne nakrájanú cibuľu, mandle, hrozienka alebo sušené brusnice a nakrájanú orestovanou slaninu.
  3. V miske prošleháme jogurt, med, soľ a korenie.
  4. Šalát prelejeme a premiešame.
  5. Necháme aspoň 15 minút odležať.

Brokolicový šalát geniuskitchen.com

Šaláty podávame väčšinou len s pečivom. Môže to byť chlieb, žemle, rožky, toustový chlieb, rôzne hrianky a opekané kúsky pečiva alebo slané krekry. Dávame pritom prednosť celozrnnému pečivu.

Vyskúšajte aj chutné jarné šaláty.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.