Najlepšie recepty na šalát rumcajs, ktoré k nám dorazili až z lesa Ráholca.
Sú tak trochu retro, ale stále delikátne.
Podávajte ho na obloženom chlebíčku alebo ako zdravý variant popoludňajšej desiaty.
Všetkým sa budú zbiehať sliny!
Šalát rumcajs na chlebíčky
Ak ste fanúšikmi skôr ostrejšej kuchyne, tak neváhajte a dochuťte si svoje chlebíčky týmto pálivým šalátom. Navrch si ich ozdobte podľa svojej ľubovôle, napríklad pikantnou klobásou alebo chilli práškom.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 400 g šunkovej salámy
- 100 g mrkvy
- 50 g šalotky
- 100 g zeleru
- 100 g kyslých uhoriek
- 15 g feferónik
- 150 g majonézy
- 50 g horčica
- Lyžica octu (alebo náleve z uhoriek)
- Lyžica nálevu z feferónok
- 10 g cukru
- Lyžička worcesterskej omáčky
- Štipka korenia
- Štipka soli
Na ozdobu
- Tvrdý syr
- Plesnivý syr (hermelín)
- Čabajku
- Vajíčko
- Baranie rohy
- Veka
Postup
- Mrkva spoločne s zelerom si uvaríme vo vriacej osolenej vode
- Keď je zelenina uvarená, necháme ju vychladnúť a potom ju nakrájame na kocky
- Šunkovú salámu si nakrájame na tenké kolieska
- K šunkovej saláme pridáme nadrobno nakrájané kyslé uhorky, šalotku a feferónky
- Pridáme worcesterskou omáčkou, ocot a nálev
- Premiešame a dochutíme majonézou, horčicou, soľou, korením a cukrom
- Všetko spoločne zamiešame a ochutnáme, pokiaľ nám v recepte niečo chýba, tak rumcajs šalát dochutíme podľa seba
- Jednotlivé plátky veky potom natrieme pikantným šalátom a ozdobíme podľa vlastnej chuti a fantázie

Lúpežnícky šalát
Pálivý domáci rumcajs šalát, ktorý si obľúbi celá vaša rodina. Je to skvelá alternatíva k rodinnej večeri keď nechcete jesť obyčajný salámu a syr natretý na chlebe.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 500 g mäkkej salámy
- Bielu cibuľu
- Červenú cibuľu
- 4 nakladané uhorky
- 8 kozích rohov (nakladaných)
- Korenie
- 200 g majonézy
Na marinádu
- Lyžica oleja
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice kečupu
- Lyžica worcestrová omáčka
- 3 lyžice láku z kozích rohov
Postup
- Na marinádu si v malom hrnci za stáleho miešania na strednú teplotu povaríme olej, kečup, horčicu, worcestrovú omáčku a rôsol
- Mäkkú salámu nakrájame na slabé rezančeky a pridáme do misy
- K nemu potom pridáme nadrobno nakrájané cibule o uhorky
- Kozie rohy nakrájame na tenké plátky a tiež ich pridáme k saláme
- Rumcajs šalát okoreníme, osolíme a pridáme majonézu
- Premiešame a nakoniec ho zalejeme uvarenou a vychladnou marinádou
- Všetko dobre premiešame a misu so šalátom dáme na pár hodín odležať do chladničky
- Šalát podávame s čerstvým chlebom alebo iným obľúbeným pečivom

Pikantný šalát rumcajs s chilli
Pálivé ešte pálivejším. Presne tak by sme mohli popísať tento recept, ktorý je priamo pohladením pre chuťové bunky fajnšmekrom, ktorí si holdujú v pikantných pokrmoch.
Čo budeme potrebovať
- 150 g majonézy
- 50 g zeleru (nadrobno nakrájaného)
- 60 g jarnej cibuľky
- Hrsť čerstvé pažítky
- Lyžica medu
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky chilli
- 4 feferónky
- ½ lyžičky cukru
- ½ lyžičky worcesterskej omáčky
- Štipka soli
- 350 g mäkkej šunkovej salámy
- 30 g nasekaných pekanových orechov a mandlí
Postup
- Zeler si nakrájame na malé kocky
- Pridáme k nemu nakrájanú jarnú cibuľku, feferónky nakrájané na plátky a prelisovaný cesnak
- Pridáme nasekanú pažítku a majonézu
- Všetko spolu poriadne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Vmiešame šunku a zvyšné korenie okrem orechov
- Šalát ochutnáme a podľa vlastných preferencií dochutíme soľou, korením, možno aj octom, či vám tam chýba
- Šalát preložíme do servírovacej misky a dáme ho schladiť a rozležať do chladničky
- Pred podávaním vmiešame pekanové orechy s mandľami

Objavte podobné tipy
Zdravý rumcajs šalát s jablkami
Výpočet receptov nesmie byť ochudobnený ani o svoj zdravý variant tohto šalátu. Vyskúšajte tento recept tak trochu inak a možno aj lepšie.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- Stredné jablko
- Citrónová šťava (z 1 citróna)
- 300 g kuracej salámy
- 50 g feferónik
- Lyžička horčica
- 10 g cukru
- 50 g červeného hrozna bez kôstok
- Stopkový zeler
- 50 g hrozienok
- 70 g vlašských orechov (alebo mandlí)
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na dresing
- 100 g jogurtu
- 150 g majonézy (alebo kyslej smotany)
- 50 ml pomarančovej šťavy
- Štipka soli
- Lyžica Sriracha omáčky
- Lyžica sójovej omáčky
- Lyžička mletej cibule
Postup
- Na marinádu si zmiešame všetky ingrediencie dohromady a dáme ju bokom
- Jablko umyjeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky do veľkej misy
- Zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky
- Guľôčky hrozna prepolíme a pridáme k jablko s zelerom
- Feferónky nakrájame na tenké plátky
- Kuraciu salámu nakrájame na kocky a pridáme k zvyšným ingredienciám
- Ďalej do misy pridáme hrozienka, orechy, šťavu z citróna a cukor
- Všetko spolu premiešame a pridáme marinádu
- Ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme
- Rumcajs šalát podávame na lôžku z hlávkového šalátu, posypaný opraženými vlašskými orechmi
Zdravých potravín nie je v našom jedálničku nikdy dosť. Medzi ďalšie zdraviu prospešné ingrediencie, ktoré prechádzajú všetkými týmito receptami na šalát rumcajs je aj zeler. Ten buď milujete alebo nenávidíte, a pokiaľ platí to prvé tak sa neváhajte pustiť do ďalších receptov s zelerom.

Klasický retro šalát rumcajs
Na návrat v čase sa stačí zahryznúť do čerstvého chleba spoločne s týmto lahodným majonézovým šalátom, ktorý chutí presne ako z bufetu v 80. rokoch.
Čo budeme potrebovať
- 400 g čapovaného salámu
- 120 g kyslých uhoriek
- 80 g cibule
- 50 g sterilizovanej papriky
- 15 g feferónik
- 200 g majonézy
- Lyžica horčica
- Lyžička worcesterskej omáčky
- Lyžička octu
- 10 g cukru
- Štipka korenia
- Štipka cukru
Postup
- Točenú salámu si olúpeme a nakrájame ho na tenké kolieska
- Uhorky a cibuľu taktiež nakrájame na tenké plátky, ktoré pridáme k saláme
- Sterilizované papriky spoločne s feferónkami nakrájame nadrobno
- Pridáme majonézu a horčicu
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie v majonéze rovnomerne obalili
- Pokračujeme tak, že šalát dochutíme worcestrovou omáčkou, octom, cukrom, mletým čiernym korením a soľou
- Ochutnáme a poprípade ešte chuť doladíme soľou, korením alebo nálevom z feferónok či uhoriek

Pálivé? Áno, alebo nie?
Tieto recepty na rumcajs šalát sa prevažne točí okolo pálivých ingrediencií. Prečo je vlastne dobe pikantné pokrmy do svojho jedálnička čas od času zaradiť. Na to sme sa pozreli a tu vám prinášame niekoľko benefitov, ktoré konzumáciou štipľavých jedál môžete získať.
Benefit, ktorý vyplýva z konzumácie napríklad čili papričiek alebo kajenského korenia je ten, že do tela dostávame rastlinný alkaloid, takzvaný kapsaicín, ktorý má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie.
Podpora krvného obehu
Kapsaicín významne podporuje krvný obeh a obehovú sústavu napomáha k správnej cirkulácii krvi a aj jej riedeniu. Ak sa radi zahryznete do chilli papričky, znižujete tým riziko výskytu srdcových alebo cievnych chorôb (ako je infarkt alebo mozgová mŕtvica).
Bojuje proti vysokému cholesterolu
Kapsaicín sa vydáva do boja proti takzvanému LDL cholesterolu, teda laicky povedané tomu zlému. Tento alkalioid ho pomáha rozpúšťať a odvádzať z tela von.
Zrýchľuje metabolizmus
Ďalším významným benefitom pálivých pokrmov je, že pomáhajú zrýchliť metabolizmus. Zrýchlenie metabolizmu je vítaným produktom predovšetkým pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Spoločne s aktívnym pohybom potom dochádza k rýchlejšiemu úbytku váhy.
Utlmenie pocitu hladu
Úspešná diéta ide v ruke v ruke aj s týmto bodom. Keď si napríklad na obed dáte nejaké pikantné jedlo, potom nebudete mať takzvané chute na niečo sladké, čo výrazne napomôže k tomu, že diétu nebudete porušovať.
Prevencia proti rakovine
Vedci z Nottinghamskej univerzity vo svojej štúdii vykonávanej na účinky kapsaicínu uviedli, že tento alkaloid dokáže poskytnúť dobrú prevenciu proti rakovine žalúdka, pľúc a pankreasu. Niektoré ďalšie štúdie poukazujú aj na to, že má pozitívne účinky na telo v boji proti rakovine prostaty.
