5 ľahko pikantných receptov na šalát ako od Rumcajsa. Vyskúšajte!

Najlepšie recepty na šalát rumcajs, ktoré k nám dorazili až z lesa Ráholca.

Sú tak trochu retro, ale stále delikátne.

Podávajte ho na obloženom chlebíčku alebo ako zdravý variant popoludňajšej desiaty.

Všetkým sa budú zbiehať sliny!

Šalát rumcajs na chlebíčky

Ak ste fanúšikmi skôr ostrejšej kuchyne, tak neváhajte a dochuťte si svoje chlebíčky týmto pálivým šalátom. Navrch si ich ozdobte podľa svojej ľubovôle, napríklad pikantnou klobásou alebo chilli práškom.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 400 g šunkovej salámy
  2. 100 g mrkvy
  3. 50 g šalotky
  4. 100 g zeleru
  5. 100 g kyslých uhoriek
  6. 15 g feferónik
  7. 150 g majonézy
  8. 50 g horčica
  9. Lyžica octu (alebo náleve z uhoriek)
  10. Lyžica nálevu z feferónok
  11. 10 g cukru
  12. Lyžička worcesterskej omáčky
  13. Štipka korenia
  14. Štipka soli

Na ozdobu

  1. Tvrdý syr
  2. Plesnivý syr (hermelín)
  3. Čabajku
  4. Vajíčko
  5. Baranie rohy
  6. Veka

Postup

  1. Mrkva spoločne s zelerom si uvaríme vo vriacej osolenej vode
  2. Keď je zelenina uvarená, necháme ju vychladnúť a potom ju nakrájame na kocky
  3. Šunkovú salámu si nakrájame na tenké kolieska
  4. K šunkovej saláme pridáme nadrobno nakrájané kyslé uhorky, šalotku a feferónky
  5. Pridáme worcesterskou omáčkou, ocot a nálev
  6. Premiešame a dochutíme majonézou, horčicou, soľou, korením a cukrom
  7. Všetko spoločne zamiešame a ochutnáme, pokiaľ nám v recepte niečo chýba, tak rumcajs šalát dochutíme podľa seba
  8. Jednotlivé plátky veky potom natrieme pikantným šalátom a ozdobíme podľa vlastnej chuti a fantázie
Pikantný tradičný majonézový šalát na mäkké veci ozdobený zeleninou, salámou a syrom.
Zdroj: ceskatelevize.cz

Lúpežnícky šalát

Pálivý domáci rumcajs šalát, ktorý si obľúbi celá vaša rodina. Je to skvelá alternatíva k rodinnej večeri keď nechcete jesť obyčajný salámu a syr natretý na chlebe.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 500 g mäkkej salámy
  2. Bielu cibuľu
  3. Červenú cibuľu
  4. 4 nakladané uhorky
  5. 8 kozích rohov (nakladaných)
  6. Korenie
  7. 200 g majonézy

Na marinádu

  1. Lyžica oleja
  2. 2 lyžice horčice
  3. 2 lyžice kečupu
  4. Lyžica worcestrová omáčka
  5. 3 lyžice láku z kozích rohov

Postup

  1. Na marinádu si v malom hrnci za stáleho miešania na strednú teplotu povaríme olej, kečup, horčicu, worcestrovú omáčku a rôsol
  2. Mäkkú salámu nakrájame na slabé rezančeky a pridáme do misy
  3. K nemu potom pridáme nadrobno nakrájané cibule o uhorky
  4. Kozie rohy nakrájame na tenké plátky a tiež ich pridáme k saláme
  5. Rumcajs šalát okoreníme, osolíme a pridáme majonézu
  6. Premiešame a nakoniec ho zalejeme uvarenou a vychladnou marinádou
  7. Všetko dobre premiešame a misu so šalátom dáme na pár hodín odležať do chladničky
  8. Šalát podávame s čerstvým chlebom alebo iným obľúbeným pečivom
Lahodný pálivý šalát s cibuľou, salámou a zeleninou.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Pikantný šalát rumcajs s chilli

Pálivé ešte pálivejším. Presne tak by sme mohli popísať tento recept, ktorý je priamo pohladením pre chuťové bunky fajnšmekrom, ktorí si holdujú v pikantných pokrmoch.

Čo budeme potrebovať

  1. 150 g majonézy
  2. 50 g zeleru (nadrobno nakrájaného)
  3. 60 g jarnej cibuľky
  4. Hrsť čerstvé pažítky
  5. Lyžica medu
  6. 5 strúčikov cesnaku
  7. 2 lyžičky chilli
  8. 4 feferónky
  9. ½ lyžičky cukru
  10. ½ lyžičky worcesterskej omáčky
  11. Štipka soli
  12. 350 g mäkkej šunkovej salámy
  13. 30 g nasekaných pekanových orechov a mandlí

Postup

  1. Zeler si nakrájame na malé kocky
  2. Pridáme k nemu nakrájanú jarnú cibuľku, feferónky nakrájané na plátky a prelisovaný cesnak
  3. Pridáme nasekanú pažítku a majonézu
  4. Všetko spolu poriadne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  5. Vmiešame šunku a zvyšné korenie okrem orechov
  6. Šalát ochutnáme a podľa vlastných preferencií dochutíme soľou, korením, možno aj octom, či vám tam chýba
  7. Šalát preložíme do servírovacej misky a dáme ho schladiť a rozležať do chladničky
  8. Pred podávaním vmiešame pekanové orechy s mandľami
Extra pálivý salár s chilli, cesnakom a feferónkami.
Zdroj: Recepty bez brepty

Zdravý rumcajs šalát s jablkami

Výpočet receptov nesmie byť ochudobnený ani o svoj zdravý variant tohto šalátu. Vyskúšajte tento recept tak trochu inak a možno aj lepšie.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. Stredné jablko
  2. Citrónová šťava (z 1 citróna)
  3. 300 g kuracej salámy
  4. 50 g feferónik
  5. Lyžička horčica
  6. 10 g cukru
  7. 50 g červeného hrozna bez kôstok
  8. Stopkový zeler
  9. 50 g hrozienok
  10. 70 g vlašských orechov (alebo mandlí)
  11. Štipka soli
  12. Štipka korenia

Na dresing

  1. 100 g jogurtu
  2. 150 g majonézy (alebo kyslej smotany)
  3. 50 ml pomarančovej šťavy
  4. Štipka soli
  5. Lyžica Sriracha omáčky
  6. Lyžica sójovej omáčky
  7. Lyžička mletej cibule

Postup

  1. Na marinádu si zmiešame všetky ingrediencie dohromady a dáme ju bokom
  2. Jablko umyjeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky do veľkej misy
  3. Zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky
  4. Guľôčky hrozna prepolíme a pridáme k jablko s zelerom
  5. Feferónky nakrájame na tenké plátky
  6. Kuraciu salámu nakrájame na kocky a pridáme k zvyšným ingredienciám
  7. Ďalej do misy pridáme hrozienka, orechy, šťavu z citróna a cukor
  8. Všetko spolu premiešame a pridáme marinádu
  9. Ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme
  10. Rumcajs šalát podávame na lôžku z hlávkového šalátu, posypaný opraženými vlašskými orechmi

Zdravých potravín nie je v našom jedálničku nikdy dosť. Medzi ďalšie zdraviu prospešné ingrediencie, ktoré prechádzajú všetkými týmito receptami na šalát rumcajs je aj zeler. Ten buď milujete alebo nenávidíte, a pokiaľ platí to prvé tak sa neváhajte pustiť do ďalších receptov s zelerom.

Zdravá alternatíva k majonézovému šalátu so salámovou šunkou s jablkom.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Klasický retro šalát rumcajs

Na návrat v čase sa stačí zahryznúť do čerstvého chleba spoločne s týmto lahodným majonézovým šalátom, ktorý chutí presne ako z bufetu v 80. rokoch.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g čapovaného salámu
  2. 120 g kyslých uhoriek
  3. 80 g cibule
  4. 50 g sterilizovanej papriky
  5. 15 g feferónik
  6. 200 g majonézy
  7. Lyžica horčica
  8. Lyžička worcesterskej omáčky
  9. Lyžička octu
  10. 10 g cukru
  11. Štipka korenia
  12. Štipka cukru

Postup

  1. Točenú salámu si olúpeme a nakrájame ho na tenké kolieska
  2. Uhorky a cibuľu taktiež nakrájame na tenké plátky, ktoré pridáme k saláme
  3. Sterilizované papriky spoločne s feferónkami nakrájame nadrobno
  4. Pridáme majonézu a horčicu
  5. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie v majonéze rovnomerne obalili
  6. Pokračujeme tak, že šalát dochutíme worcestrovou omáčkou, octom, cukrom, mletým čiernym korením a soľou
  7. Ochutnáme a poprípade ešte chuť doladíme soľou, korením alebo nálevom z feferónok či uhoriek
Český pálivý krémový šalát so šunkovým salámou a kozími rohmi.
Zdroj: Recepty bez brepty

Pálivé? Áno, alebo nie?

Tieto recepty na rumcajs šalát sa prevažne točí okolo pálivých ingrediencií. Prečo je vlastne dobe pikantné pokrmy do svojho jedálnička čas od času zaradiť. Na to sme sa pozreli a tu vám prinášame niekoľko benefitov, ktoré konzumáciou štipľavých jedál môžete získať.

Benefit, ktorý vyplýva z konzumácie napríklad čili papričiek alebo kajenského korenia je ten, že do tela dostávame rastlinný alkaloid, takzvaný kapsaicín, ktorý má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie.

Podpora krvného obehu

Kapsaicín významne podporuje krvný obeh a obehovú sústavu napomáha k správnej cirkulácii krvi a aj jej riedeniu. Ak sa radi zahryznete do chilli papričky, znižujete tým riziko výskytu srdcových alebo cievnych chorôb (ako je infarkt alebo mozgová mŕtvica).

Bojuje proti vysokému cholesterolu

Kapsaicín sa vydáva do boja proti takzvanému LDL cholesterolu, teda laicky povedané tomu zlému. Tento alkalioid ho pomáha rozpúšťať a odvádzať z tela von.

Zrýchľuje metabolizmus

Ďalším významným benefitom pálivých pokrmov je, že pomáhajú zrýchliť metabolizmus. Zrýchlenie metabolizmu je vítaným produktom predovšetkým pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Spoločne s aktívnym pohybom potom dochádza k rýchlejšiemu úbytku váhy.

Utlmenie pocitu hladu

Úspešná diéta ide v ruke v ruke aj s týmto bodom. Keď si napríklad na obed dáte nejaké pikantné jedlo, potom nebudete mať takzvané chute na niečo sladké, čo výrazne napomôže k tomu, že diétu nebudete porušovať.

Prevencia proti rakovine

Vedci z Nottinghamskej univerzity vo svojej štúdii vykonávanej na účinky kapsaicínu uviedli, že tento alkaloid dokáže poskytnúť dobrú prevenciu proti rakovine žalúdka, pľúc a pankreasu. Niektoré ďalšie štúdie poukazujú aj na to, že má pozitívne účinky na telo v boji proti rakovine prostaty.

Najrôznejšie druhy pálivých paprík, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.
Zdroj: marthastewart.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.