5 luxusných verzií niceského šalátu, ktoré musíte ochutnať!

Výdatný francúzsky šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami a zemiakmi má nespočetné množstvo obmien.

My vám predstavíme tie najlepšie recepty na šalát Niçoise, ktoré si zamilujete.

Či už si vyberiete tradičný variant s konzervovaným tuniakom alebo zvolíte údeného lososa či steaky z tuniaka, zakaždým vám na tanieri vznikne jedinečný a delikátny pokrm.

Prajeme vám dobrú chuť!

Tradičný šalát Niçoise

Lahodný šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi je dostatočne výdatný sám o sebe, takže ho pokojne môžete podávať ako samostatné hlavné jedlo. Nalejte si k nemu pohár obľúbeného bieleho vína a užite si ho!

Ingrediencie:

Na zálievku:

  • 1/3 šálky citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
  • 3/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice najemno nakrájané šalotky
  • 2 lyžice najemno nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lyžica najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 čajové lyžičky najemno nakrájaného čerstvého oregana alebo estragónu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • 2 až 3 (140 g) konzervy tuniaka, scedené
  • 6 vajec natvrdo, olúpaných a pozdĺžne rozkrojených na štvrtiny
  • 600 g malých červených zemiakov
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 stredne veľké hlávkové šaláty, natrhané na kúsky
  • 3 malé zrelé paradajky, zbavené jadier a nakrájané na kocky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 230 g zelených fazuliek, orezaných a nakrájaných na 5 cm kúsky
  • 1/4 šálky čiernych olív
  • 2 polievkové lyžice kapar, opláchnutých a/alebo niekoľko ančovičiek, voliteľne

Postup

  1. Do pohára nalejte olej, citrónovú šťavu alebo ocot, pridajte šalotku, bylinky a horčicu.
  2. Zaviečkujte a poriadne pretrepte.
  3. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Do malej misky vložte plátky cibule a zalejte 3 lyžicami zálievky.
  5. Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  6. Pridajte 1 polievkovú lyžicu soli.
  7. Zahrejte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
  8. Znížte plameň a varte asi 10 až 12 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  9. Sceďte.
  10. Ešte teplé zemiaky nakrájajte na polovičky alebo štvrťky, podľa veľkosti zemiakov.
  11. Vložte ich do misy a zalejte ich asi 1/4 šálky zálievky.
  12. Zatiaľ čo sa zemiaky varí, naplňte stredne veľký hrniec do polovice vodou a pridajte 2 lyžičky soli.
  13. Priveďte do varu a pridajte do vody zelené fazuľky.
  14. Varte do mäkka, ale boli fazuľky stále pevné na skus, asi 3 až 5 minút.
  15. Zlejte a buď opláchnite studenou vodou, aby sa varenie zastavilo, alebo ich dajte na pol minúty do ľadovej vody.
  16. Na servírovací tanier naložte hlávkový šalát.
  17. Tuniak dajte doprostred šalátu.
  18. Paradajky a cibuľu naložte okolo tuniaka.
  19. Zemiaky a zelené fazuľky naaranžujte na kôpky na kraje hlávkového šalátu.
  20. Uvarené vajíčka, olivy a ančovičky (ak ich používate) naaranžujte na kôpky na hlávkový šalát.
  21. Pokiaľ používate, posypte kapary.
  22. Ihneď podávajte.
  23. Šalát by mal byť podávaný mierne teplý alebo pri izbovej teplote.
Šalát s tuniakom, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi servírovaný na tácke s vedľa položenou vareškou.
www.simplyrecipes.com

Šalát s opečeným steakom z tuniaka

Jednoduchý a chutný šalát s opečeným tuniakom a skvelou zálievkou zo šampanského octu. Obsahuje množstvo bielkovín, zdravých tukov a sacharidov. Delikatesa!

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 1 lyžica avokádového alebo olivového oleja
  • 500 g steak z tuniaka
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na plátky
  • 4 vajcia
  • 230 g malých červených zemiakov
  • 2 šálky zelených fazuliek
  • 4 šálky šalátového mixu
  • 1/4 šálky čiernych olív
  • 1 polievková lyžica kapar
  • soľ a korenie na dochutenie

Na zálievku:

  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 šálky šampanského octu
  • 2 strúčiky lisovaného cesnaku
  • 1,5 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžičky čerstvého oregana, nakrájaného najemno
  • 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané najemno
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 2 lyžičky medu

Postup

  1. Suroviny na zálievku zmiešajte v mise a dobre prešľahajte.
  2. Uchovávajte v chladničke, kým nebudete pripravení ju použiť.
  3. Varte vajcia v hrnci 5 – 6 minút a potom ich preložte do ľadového kúpeľa.
  4. Zemiaky varte 10 – 12 minút alebo do zmäknutia.
  5. Potom zlejte, nakrájajte na polovice a premiešajte s ¼ zálievky.
  6. Zelené fazuľky sparte v hrnci s vodou asi 5 minút.
  7. Zlejte a dajte bokom.
  8. Nakrájajte paradajok.
  9. Tuniaka z oboch strán osoľte a okoreňte.
  10. Zahrejte olej na veľkej liatinovej panvici na stredne vysokej teplote.
  11. Opekajte tuniaka 1 minútu z každej strany, aby bol pekne rare.
  12. Nakrájajte ho na tenké plátky.
  13. Do misiek dajte šalátový mix, nakrájané vajíčka natvrdo, zelené fazuľky, paradajky, olivy, kapary, zemiaky a tuniaka.
  14. Zalejte zálievkou a užite si to!
Šalát so steakom z tuniaka, zelenými fazuľkami, varenými vajcami, paradajkami a zemiakmi servírovaný v hlbokej mise s vidličkou.
www.maryswholelife.com

Vyskúšajte aj niektorý z receptov na francúzsky guláš ratatouille, ktorý určite zmizne z tanierov, než poviete švec. Predstavíme vám zeleninový, so šampiňónmi ale aj s kuracím mäsom.

Niçoise s údeným lososom

Luxusná obmena klasického Niçoise šalátu s údeným lososom a pridaním ďalšej zeleniny namiesto vajec a olív. Podávajte ako netradičný brunch, špeciálny víkendový obed alebo ľahkú večeru.

Ingrediencie:

  • ½ malé uhorky, rozpolené, bez semienok a nakrájané na tenké plátky
  • 12 malých cherry paradajok, rozpolených
  • 110 g údeného lososa, nakrájaného na 5 cm kúsky
  • 230 g malých červených zemiakov, olúpaných a rozpolených
  • 170 g zelených fazuliek, orezaných a rozpolených
  • 2 lyžice majonézy so zníženým obsahom tuku
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ½ čajovej lyžičky sušeného kôpru
  • ¼ lyžičky čerstvo mletého korenia
  • 6 šálok šalátového mixu

Postup

  1. Vedľa sporáka postavte veľkú misku ľadovej vody.
  2. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu.
  3. Zemiaky vložte do paráka nad vriacu vodu, prikryte a uvarte v pare, kým nebudú hotové, 10 až 15 minút.
  4. Preneste zemiaky dierovanou lyžicou do ľadovej vody.
  5. Pridajte do paráka zelené fazuľky, prikryte a varte v pare, kým nebudú chrumkavé, 4 až 5 minút.
  6. Preneste zelenú fazuľu dierovanou lyžicou do ľadovej vody.
  7. Premiestnite zemiaky a fazuľu na plech vyložený papierom na pečenie, aby z nich odkvapkala voda.
  8. Medzitým vo veľkej mise prešľahajte majonézu, ocot, citrónovú šťavu, worcesterskú omáčku, horčicu, kôpor a korenie.
  9. Pridajte zemiaky a zelené fazuľky, šalátovú, uhorku a paradajky a všetko jemne premiešajte.
  10. Šalát a údeného lososa rozdeľte na 2 taniere a podávajte.
Šalát s údeným lososom, zeleninou a zemiakmi servírovaný na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.eatingwell.com

Vegánsky šalát s fazuľami, zeleninou a krémovou zálievkou

Vychutnajte si tento delikátny vegánsky šalát s dijonskými pečenými zemiakmi, bielymi fazuľami, palmovými srdiečkami, zelenými fazuľkami a najlepšou krémovou zálievkou všetkých čias!

Ingrediencie:

Na pečené zemiaky:

  • 4 šálky nakrájaných zemiakov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžičky provensálke korenia
  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • ¾ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

Na šalát:

  • 1 hlava rímskeho šalátu, nasekaná
  • 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
  • 1 šálka zelených fazuliek
  • ¾ šálky fazule cannellini, scedených a opláchnutých
  • ¾ šálky palmových srdiečok, nakrájaných na tenké plátky
  • ⅓ šálky čiernych olív, nakrájaných na polovice

Na dresing:

  • ⅓ šálky olivového oleja
  • 2 lyžice jemne nasekané šalotky
  • 2 lyžice šampanského octu (alebo bieleho vinného octu)
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ½ lyžice tamari alebo sójovej omáčky
  • ½ lyžice bieleho alebo žltého misa
  • ½ čajovej lyžičky provensálskeho korenia
  • ¼ lyžičky soli
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190˚ C.
  2. Zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, provensálske korenie, cesnak, soľ a korenie.
  3. Primiešajte do zmesi zemiaky a rovnomerne ich rozložte na plech.
  4. Pečte do zmäknutia a do miernej chrumkavosti – asi 30 – 35 minút.
  5. Medzitým v malom hrnci priveďte do varu vodu.
  6. Znížte plameň na minimum a potom na 2 minúty pridajte zelené fazuľky, kým nebudú jasne zelené a jemné.
  7. Okamžite preneste do misky naplnenej ľadovou vodou, aby sa prestali variť.
  8. Prešľahajte všetky ingrediencie na dresing.
  9. 2 lyžice dresingu vmiešajte do fazule cannellini.
  10. Keď sú zemiaky hotové, pred zostavením šalátu nechajte 10 minút vychladnúť.
  11. Všetko dobre premiešajte v dresingu a podávajte.
Šalát s dijonskými pečenými zemiakmi, bielymi fazuľami, palmovými srdiečkami, zelenými fazuľkami a krémovou zálievkou servírovaný na tácke s vidličkami.
www.crowdedkitchen.com

Zeleninu nemáte práve v láske? Potom nám verte, že netradičné recepty na šaláty z rukoly si zamilujete! Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá. Presvedčte sa sami!

Kalifornský šalát Niçoise s avokádom

Kalifornská verzia šalátu Niçoise s avokádom namiesto zemiakov je úplne perfektná a tiež zdravá! Je vhodná pre vegánov aj celiakov. Je dobre vyvážená s vysoko kvalitnými bielkovinami, tukmi a množstvom zeleniny. Dobrú chuť!

Ingrediencie:

Na zálievku:

  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • ½ polievkovej lyžice dijonskej horčice
  • 2 polievkové lyžice šampanského alebo bieleho vínneho octu
  • ⅓ šálky nerafinovanej, za studena lisovaného extra panenského olivového oleja

Na šalát:

  • 230 g zelených fazuliek, orezaných
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 4 – 6 natvrdo uvarených veľkých vajec, olúpaných a pozdĺžne rozpolených
  • 1–2 plechovky vysoko kvalitného tuniaka, najlepšie baleného v olivovom oleji, scedeného a rozlámaného na kúsky
  • 1 veľké avokádo, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky čiernych olív
  • 340 g cherry paradajok, rozpolených
  • 4 reďkovky, orezané a nakrájané na tenké plátky
  • hlávkový šalát na vystlanie taniera

Postup

  1. V strednej mise zmiešajte všetky prísady na dresing alebo pretrepte v zaváracom pohári.
  2. Na zelené fazuľky si pripravte misku ľadovej vody.
  3. Priveďte veľký hrniec vody do varu a pridajte soľ.
  4. Pridajte fazuľu a nastavte časovač na 3 minúty.
  5. Potom, čo sa fazuľa varí 3 minúty, vyskúšajte krehkosť.
  6. Mali by byť chrumkavé, ale nemali by chutiť surovo.
  7. Zlejte a ihneď ponorte do ľadového vodného kúpeľa.
  8. Asi po 5 minútach sceďte a osušte.
  9. Šalát zostavte tak, že suroviny rozdelíte do samostatných skupín.
  10. Tanier vystlajte šalát a naň vrstvite skupiny surovín.
  11. Všetko pokvapkajte dresingom alebo ho nechajte bokom, aby si každý sám zalial šalát podľa chuti.
Šalát s vajíčkom, avokádom a zeleninou servírovaný na tanieri s vedľa položenými paličkami.
www.pamelasalzman.com

Ako si pripraviť šalát Niçoise vopred

Zostavte celý šalát tesne pred podávaním, ale nasledujúce ingrediencie si môžete pripraviť deň dopredu.

Zálievku pripravte deň vopred a dajte do chladu.

Cibuľu marinujte deň vopred a dajte do chladu.

Vajcia uvarte natvrdo deň vopred a dajte do chladu. Olúpte a nakrájajte tesne pred podávaním.

Zemiaky uvarte deň vopred. Pevne zakryte a dajte do chladu.

Zelené fazuľky uvarte deň vopred. Pevne zakryte a dajte do chladu.

Šalát a paradajky nakrájajte. Dajte do chladu.

A ktorý z receptov chutil najviac vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.