Skvelé čučoriedkové recepty pre každú príležitosť na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Fandíte lesnému ovociu a môžete ho konzumovať v akejkoľvek podobe? Potom práve pre vás sú určené recepty na čučoriedky.

Sú lahodné, chutné a dajú sa z nich vykúzliť úžasné dobrôtky. Inšpirujte sa v našom článku.

Pozvite svojich blízkych či priateľov na popoludňajší večierok, rodinnú oslavu alebo len na posedenie pri káve.

Prekvapte ich niečím novým, zaujímavým, čo pohladí ich chuťové poháriky a zaplní ich bruška, aj keď treba len na chvíľu.

Domáci čučoriedkový koláč

Hlavnú úlohu tu zohráva jednoznačne obľúbené lesné ovocie, ktorému perfektne sekunduje škorica, ale aj ďalšie úžasné korenie.

To všetko zavŕši dokonale nedokonalá mriežka, ktorú vytvoríme zo zvyšného cesta. Prejdite si aj iné recepty na mriežkový koláč . Taký jablčný je úplne super.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 hotové krehké cesto (v obchode bežne kúpime 400 g balenia)
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky čerstvo strúhanej citrónovej kôry
  • 1/8 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky morskej soli
  • 6 – 7 hrnčekov čerstvých čučoriedok (môžeme použiť aj mrazené)
  • 1 polievkové lyžice masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžica smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 lyžica hrubšieho cukru na ozdobu

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Krehké cesto vyvaľkáme (ak už nekúpime rovno vyvaľkané) a vykrojíme podľa veľkosti formy s tým, že pridáme o 1-2 cm navyše, aby bolo možné cesto pekne natlačiť dovnútra.
  • Zvyšok cesta zatiaľ uložíme do chladničky, aby sa vychladilo.
  • Akonáhle vyložíme formu papierom na pečenie, cesto opatrne vložíme do formy a natlačíme vo vnútri formy. Odrežeme to, čo nám prečuhuje cez jej okraj.
  • Formu aj s cestom dáme do chladničky, aby sa vychladilo, a medzitým si pripravíme náplň.
  • Do veľkej misy dáme cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, nové korenie, škoricu aj soľ. Premiešame a pridáme čučoriedky.
  • Opatrne prehádžeme, aby sa všetky chute spojili s čučoriedkami, a hotovú náplň prenesieme na pripravené cesto do formy.
  • Dôkladne uhladíme a zo zvyšku cesta si vyvaľkáme plát, z ktorého nakrájame prúžky široké cca 1 – 1,5 cm.
  • Naukladáme na náplň tak, že utvoríme pravidelnú mriežku.
  • Maslo rozpustíme a pomocou mašlovačky potrieme vždy len náplň medzi jednotlivými dielmi mriežky.
  • Vajcia rozšľaháme so smotanou a vzniknutou zmesou potrieme na zmenu cesto/mriežku.
  • Nakoniec posypeme mriežku lyžicou hrubého cukru.
  • Takto pripravený koláč dáme na 20 minút do chladničky, aby sa vychladil. Ak sa ponáhľame, môžeme ho dať chladiť aj do mrazničky cca na 5 – 7 minút.
  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov. Koláč vyberieme z chladničky/mrazničky a rovno vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme cca 20 minút, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte 35 až 45 minút.
  • Kôrka musí byť krásne zlatá a šťava z čučoriedok bude divoko bublať. Keby kôrka začala hnednúť, zakryjeme vrch koláča alobalom a pečieme, kým neubehne čas.
  • Potom vyberieme hotový koláč z rúry a necháme 3 hodiny odpočívať, aby vychladol. Až potom nakrájame a servírujeme.
Jednoduchý koláč plný čučoriedok a voňavého korenia.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Krehký, jemný a veľmi chutný, presne taký je tento vynikajúci múčnik, po ktorom sa budete olizovať až za ušami. Skvelé cesto ide ruka v ruke s obľúbeným ovocím a ešte im na to sekunduje maslo, ktoré je súčasťou posypu.

Ingrediencie:

Cesto:

Na posýpku:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 6 polievkových lyžíc rozpusteného neslaného masla

Čučoriedková náplň:

  • 3 a 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok (môžeme použiť aj mrazené)
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 čajové lyžičky čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Postup:

  • Začneme prípravou mrveničky. Do strednej misky dáme cukor, múku, škoricu aj soľ a premiešame. Pridáme rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle začneme miešať.
  • Pokračujeme tak dlho, až sa začnú tvoriť väčšie kúsky, čo držia pohromade. Hotovú posýpku dáme do chladničky, aby sa vychladila.
  • Medzitým si nachystáme čučoriedkovú náplň. Prepláchneme čučoriedky a necháme ich na site odkvapkať.
  • Odkvapkané ovocie nasypeme do veľkej misy, zasypeme cukrom, kukuričným škrobom, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Náplň dáme tiež ochladiť do chladničky k drobcovi.
  • Podľa receptu si pripravíme krehké cesto, dáme do formy vyloženej papierom na pečenie a necháme vychladiť.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Hneď ako cesto vyberieme, prenesieme naň čučoriedkovú náplň, rozprestrieme a posypeme posýpkou.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 60 minút, aby bol povrch koláča zlatohnedý a šťava z ovocia bublala na okraji.
  • Keď začne koláč rýchlo hnednúť, čo sa väčšinou po zhruba 40 minútach stáva, zakryjeme ho kúskom alobalu.
  • Akonáhle je hotovo, vyberieme formu z rúry a necháme 15 minút odstáť. Potom aj s papierom na pečenie prenesieme na kuchynskú mriežku a počkáme, až koláč úplne vychladne. Až potom ho nakrájame a servírujeme.

Tip: Ku koláču je super pridať kopček vanilkovej zmrzliny ak tomu poriadnu porciu šľahačky.

Drobenkový koláč s čučoriedkami.
Zdroj: https://www.hummingbirdhigh.com/

Ovocné knedle

Niekto má radšej tie klasické kysnuté čučoriedkové knedle, ale verte, že tieto si zamilujete. Tento recept nie je nijako náročný na prípravu, ale chutí skvele.

Ingrediencie:

Na omáčku:

  • 4 hrnčeky čerstvých čučoriedok
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škorice
  • Štipka čierneho korenia
  • 4 lyžice vody

Na knedle:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • Štipka soli
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1/2 hrnčeka cmaru

Postup:

  • Čučoriedky prepláchneme a nasypeme do hrnca. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, škoricu, korenie a vodu.
  • Premiešame, aby sa všetko spojilo a na miernom ohni privedieme do varu.
  • Medzitým si v mise zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok do pečiva, soľ aj jedlú sódu.
  • Vmiešame rozpustené maslo a zalejeme cmarom. Vidličkou premiešame, aby sa utvorilo lepkavé cesto.
  • Akonáhle sa čučoriedky v hrnci varí, pridáme na ne hotové cesto av hrnci ho rozprestrieme tak, aby sa rozdelilo na 4 – 6 porcií.
  • Zakryjeme pokrievkou a necháme 15 minút variť.
  • Pomocou veľkej lyžice potom knedle s čučoriedkami rozdelíme do servírovacích misiek.
  • Podávame ešte teplé s vanilkovou zmrzlinou. Kto chce, môže ešte pridať šľahačku.
Luxusné knedle varené v čučoriedkovej omáčke s vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: https://www.beyondkimchee.com/

Kysnuté knedle v pare s omáčkou

Pokiaľ ide o túto zaujímavú receptúru, snúbia sa tu nadýchané, ľahučké, jemné a veľmi chutné bochníčky cesta s luxusnou omáčkou, ktorá je dokonale sladká a lahodná.

Ingrediencie:

Na knedličky:

  • 1 vrecúško droždia
  • 1/4 hrnčeka vlažnej vody
  • 1/2 hrnčeka teplého mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 až 3 hrnčeky polohrubej múky

Na čučoriedkovú omáčku:

  • 3 hrnčeky čerstvých čučoriedok
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • Trochu vody
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy

Postup:

  • Droždie nasypeme do vlažnej vody, necháme asi 5 minút odstáť, potom miešame, kým sa nerozpustí.
  • V mise zmiešame cukor, maslo, soľ, vajcia a teplé mlieko. Akonáhle je mlieko miešaním vlažnejšie, vmiešame rozpustené droždie.
  • Postupne pridávame múku tak, aby vzniklo tuhé cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a necháme zvoľna kysnúť na dvojnásobný objem.
  • Potom vyklopíme na pomúčenú dosku a ľahko miesime, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Vyvaľkáme na plát s hrúbkou 1 cm a vykrájame kolieska s priemerom asi 3 cm.
  • Zakryjeme utierkou a necháme znova kysnúť na dvojnásobok.
  • Potom zľahka vymažeme parný kôš, naukladáme doň kolieska a necháme 10 minút naparovať.
  • Medzitým dôkladne prepláchneme čučoriedky, dáme do hrnca, zasypeme cukrom, prilejeme trochu vody a privedieme na strednom ohni do varu, aby sa cukor rozpustil.
  • Varíme tak dlho, pokiaľ nebude omáčka konzistenciu ako sirup. Nakoniec pridáme ešte citrónovú šťavu a naposledy zamiešame.
  • Odstavíme z tepla a prelejeme do misky. Dáme ochladiť do chladničky.
  • Keď sú knedle hotové, prelejeme ich na tanieri čučoriedkovou omáčkou.

Tip: Omáčku je najlepšie pripraviť vo chvíli, keď cesto ešte len kysne, aby mala čas dobre vychladnúť.

Nemecké naparované knedle zaliate omáčkou plnou čerstvých čučoriedok.
Zdroj: https://food52.com/

Ovocná kvasnicová torta

Čučoriedky sú veľmi vďačné ovocie, ktoré chutí snáď úplne vo všetkom. Táto rýchla buchta je jednoduchá, veľmi chutná, a keď sa hneď nezje, vydrží pokojne aj 4 dni.

Ingrediencie:

  • 4 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 1/2 hrnčeka vlažnej vody
  • 1 hrnček čerstvých alebo rozmrazených čučoriedok
  • 1 a 1/4 lyžičky soli
  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1/3 hrnčeka sušeného odstredeného mlieka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 hrnčeky chlebovej múky

Na ozdobu:

  • Rozpustené maslo
  • Škorica
  • Cukor múčka

Postup:

  • Droždie rozšľaháme vo vode pomocou vidličky a necháme chvíľku stáť.
  • Do misy dáme cukor, soľ, vajcia, maslo, sušené mlieko a časť múky. Pridáme rozpustené droždie a miešame, aby sa ingrediencie ľahko zmiešali.
  • Prihodíme prepláchnuté a dobre odkvapkané čučoriedky, zasypeme zvyšnou múkou a utvoríme husté cesto.
  • Zakryjeme utierkou a necháme odpočívať po dobu 30 minút.
  • Medzitým si vyložíme okrúhlu formu papierom na pečenie a dáme predohrať rúru na 180 stupňov.
  • Akonáhle si cesto odpočinie, preložíme ho do formy a dobre uhladíme. Zakryjeme papierom na pečenie a necháme stúpať tak dlho, až dosiahne okraj formy.
  • Než dáme formu do rúry, pokvapkáme povrch rozpusteným maslom, poprášime cukrom a škoricou.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút, kým nezačne povrch získavať zlatohnedý nádych.
  • Hotovú buchtu vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, až potom ju vyberieme z formy a odložíme na drôtený stojan, aby vychladla.
Kysnutý čučoriedkový koláč.
Zdroj: https://www.food.com/

Raňajkový zákusok

Pokiaľ ide o tento luxusný čučoriedkový koláč, potom verte, že jeden kúsok vám určite nevystačí. Vonia ako puding, chutí po čučoriedkach a pritom je dokonale výdatný, že poslúži ako raňajky.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia veľkosti L
  • 125 g kryštálového cukru
  • 85 g rozpusteného neslaného masla
  • 230 g syra Ricotta
  • 230 g kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 120 g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 260 g čerstvých čučoriedok (môžeme samozrejme použiť aj mrazené)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a guľatú tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • Do veľkej misy dáme vajcia s cukrom a pomocou ručného šľahača dôkladne našľaháme do hustej peny, ktorá bude mať svetlejšiu farbu.
  • Pridáme maslo, Ricottu, kyslú smotanu, vanilkovú esenciu a znovu zamiešame.
  • Nakoniec prisypeme múku, soľ aj kypriaci prášok do pečiva a naposledy starostlivo premiešame.
  • Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a na povrch rozprestrieme prepláchnuté odkvapkané čučoriedky.
  • Pečieme zhruba 45 – 50 minút, pokiaľ však použijeme mrazené čučoriedky, necháme v rúre až 65 minút.
  • Okraje musia byť zlatohnedé, ale nie spálené. Vyberieme z rúry a necháme odpočívať 30 minút vo forme.
  • Ešte teplé podávame. Pred servírovaním poprášime škoricou. Kto chce, môže ešte ozdobiť práškovým cukrom.
Čučoriedkový koláč s tvarohom a vôňou pudingu.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Čučoriedkové muffiny

Rýchla dobrôtka, po ktorej sa len zapráši? V tom prípade sa vám bude hodiť nasledujúci recept. Prevonia celú domácnosť a je hneď hotová.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • Štipku mletého muškátového orieška
  • 1 hrnček tvarohu
  • 1/3 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 1 hrnček čučoriedok

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 200 stupňov a formu na muffiny vystriekame kuchynským sprejom a do každého otvoru dáme papierový košíček.
  • Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ aj muškátový oriešok. Zatiaľ odložíme bokom.
  • Do inej misky dáme vajcia, tvaroh, maslo, citrónovú kôru aj vanilkový extrakt a dôkladne našľaháme.
  • Keď je zmes dobre našľahaná, vmiešame po častiach suché ingrediencie.
  • Nakoniec vmiešame čučoriedky a hotové cesto rozdelíme do jednotlivých košíčkov.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 – 22 minút, až kým nie sú muffiny zlatohnedé.
  • Upečené muffiny necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom servírujeme.
  • Pred podávaním poprášime práškovým cukrom alebo pokvapkáme čokoládou.
Vynikajúce jemné muffiny s chuťou čučoriedok a vôňou citróna.
Zdroj: https://www.eggs.ca/

Žahour

Táto jednoduchá, a pritom veľmi chutná čučoriedková omáčka je vyrobená z čerstvých čučoriedok a poteší svojou jemnou štruktúrou aj vynikajúcou chuťou.

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 1 hrnček vody + 3 lyžice vody
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo 1 vrecko vanilkového cukru

Postup:

  • Čučoriedky prepláchneme a 1 a 1/2 hrnčeka dáme do hrnca. Prilejeme hrnček vody s vanilkovým extraktom, zasypeme cukrom a na stredne vysokom ohni začneme zahrievať.
  • Akonáhle privedieme do varu, začnú sa čučoriedky postupne rozpadať.
  • Kukuričný škrob rozmiešame v 3 lyžiciach vody, pridáme k čučoriedkam a za stáleho miešania pri nízkej teplote varíme cca 3 minúty.
  • Keď bude omáčka veľmi hutná/hustá, môžeme po lyžiciach pridávať vodu, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu.
  • Odstavíme z platne, prisypeme zvyšné čučoriedky a jemne zamiešame.
  • Servírujeme na palacinky, lievance, ovocné knedle, skrátka s čímkoľvek máme radi.
Omáčka z rozvarených čučoriedok, cukru a smotany.
Zdroj: https://pinchofyum.com/

Prečo jesť čučoriedky?

Konzumáciou čučoriedok doplníme nášmu telu dôležité vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Čo najdôležitejšie obsahujú?

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín A, C, E a K
  • Mangán
  • Vápnik
  • Železo
  • Horčík
  • Fosfor
  • Draslík
  • Zinok
  • Organické kyseliny
  • Veľké množstvo vody
  • Vlákninu

Na čo môžu byť čučoriedky prospešné?

  • Pomáhajú so znížením cholesterolu
  • Zlepšujú náš imunitný systém
  • Majú pozitívny vplyv na zrak
  • Sú odporúčané pri problémoch s aterosklerózou
  • Znižujú cukor v krvi
  • Pomáhajú s regeneráciou tela
  • Mierni bolesti pri menštruácii
  • Disponujú antibakteriálnymi účinkami

V akej podobe môžeme na čučoriedky naraziť?

  • Čerstvé
  • Sušené
  • Mletý prášok zo sušených plodov
  • 100% šťava
  • Sirup
  • Džem
  • Lyofilizované
  • Mrazené

Čo je dobré si zapamätať?

Keď dávame čučoriedky do mrazničky, vydržia tam až 12 mesiacov, pričom musia byť uložené v krabičke či sáčku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.