Ryža je univerzálna surovina! Pripravte si ju, ako lahodnú prílohu na 3 rôzne spôsoby

Biele zrnká dusené ryže sú veľmi vhodnou prílohou predovšetkým k duseným mäsovým jedlám a to ako s omáčkou, tak s prírodnou šťavou.

Táto obilnina, ktorá sa do Európy dostala z Číny, má dnes aj u nás svoje miesto a pripravuje sa niekoľkými spôsobmi.

Pár z nich sme pre vás pripravili v týchto receptoch.

Ryžové rezance s kuracím mäsom a zeleninou

Ide o rýchly a jednoduchý recept na ryžové rezance, ktorý pripravíte za 30 minút. Recept je ideálny pre rušné víkendy a navyše je ľahší a zdravší ako jedlo so sebou!

Čo budeme potrebovať

  • 150 g ryžových rezancov
  • 20 g nesolených búrskych orechov
  • 75 g malých šampiňónov
  • 1 jarná cibuľka
  • 175 g čínskej kapusty
  • 150 g vareného kuracieho mäsa
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 cesnak
  • 1 chilli paprička
  • 50 g zeleného hrášku, môže byť aj mrazený
  • 1 vajce
  • 1/2 limetky
  • 5 lyžíc sójovej omáčky

Postup

  1. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale.
  2. Orechy opražíme na panvici nasucho.
  3. Šampiňóny a jarnú cibuľku očistíme.
  4. Huby rozkrájame na polovice, cibuľku pokrájame na kolieska.
  5. Kapustu očistíme a nakrájame na rezančeky. Mäso natrháme na kúsky.
  6. Na panvici rozohrejeme olej a šampiňóny 3 – 4 minúty orestujeme.
  7. Pridáme cukor, najemno nakrájaný olúpaný cesnak a čili papričku pokrájanú na kolieska.
  8. Krátko opečieme.
  9. Vmiešame rozmrazený hrášok, polovicu jarnej cibuľky, mäso a kapustu.
  10. Pridáme vajcia a premiešame ho so zeleninovou zmesou.
  11. Nakoniec pridáme scedené rezance a zmes dochutíme šťavou z limetky a sójovou omáčkou.
  12. Pripravený pokrm posypeme opraženými orechmi a zvyšnou jarnou cibuľkou.
Tanier plný najlepších ryžových rezancov s mäsom a zeleninou.
Zdroj: natashaskitchen.com

Vyprážaná ryža s vajcom

Tento čínsky recept na vyprážanú ryžu je rýchly a jednoduchý na prípravu a tak neodolateľne chutný.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g dlhozrnnej divokej ryže
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 hrsť petržlenu
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie

Na podávanie

  • 2 vajcia
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie
  • klíčky žeruchy

Postup

  1. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale.
  2. Skvele sa hodí aj ryža, ktorá vám zostala z predošlého dňa.
  3. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
  4. Rozpálime panvicu, pridáme olej a cibuľu.
  5. Chvíľu restujeme, pridáme cesnak a restujeme dosklovata.
  6. Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  7. Fenikel nakrájame na tenké plátky a spoločne s mrkvou pridáme na panvicu.
  8. Chvíľu opekáme a pridáme uvarenú ryžu.
  9. Dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
  10. Rozpálime panvicu s olejom a vyklepneme na ňu vajcia a pozvoľna necháme smažiť.
  11. Osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  12. Vyprážanú ryžu podávame s osmaženým vajcom a zasypeme klíčkami žeruchy.

Ryžu s vajíčkami si môžete prichystať aj na panvičkách Lamart – obľúbených a cenovo dostupných . Viac v recenzii.

Mistička plná vyprážané ryže so zeleninou a vajcom.
Zdroj: thatspicychick.com

Dusená ryža v rúre

Ryža pečená v rúre je jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako ju zakaždým uvariť perfektne. Zaberie to iba 30 minút a výsledkom je lahodná príloha!

Čo budeme potrebovať

pre 4 osoby, 1 hrnček=300 ml

  • 1 úplne plný hrnček ryže
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 cibuľu
  • pár guličiek korenia
  • 8 ks klinčekov
  • 1/2 lyžičky soľ

Postup

  1. Rozohrejeme hrniec s olejom.
  2. Prepláchneme ryžu a vložíme ju ho hrnce.
  3. Orestujeme zo všetkých strán.
  4. Ryžu zalejeme vodou a osolíme.
  5. Ryžu môžeme odobrať do pekáča, pokiaľ nemáme hrniec, ktorý je možné použiť v rúre. Sklenený pekáčik má tú výhodu, že sa z boku môžeme pozrieť, koľko máme ryže a koľko vody.
  6. Doprostred ryže vložíme celú olúpanú cibuľu, do nej zapichneme klinček.
  7. Priklopíme vekom a dusíme vo vopred vyhriatej rúre na cca 200 ° po dobu 30 – 35 minút.

Ešte ľahším spôsobom, ako si ryžu pripraviť, je v ryžovare . V našej recenzii si vyberiete ten najlepší!

Nadýchaná ryža s bylinkami.
Zdroj: barefeetinthekitchen.com

Chuť ryže môžeme prispôsobiť aj jedlu, ku ktorému je určená a dodať jej inú chuť. Tak si s pomocou trochy korenia, zeleniny alebo ovocia pripravíme úplne inú ryžu. V našom špeciálnom článku o ryži sa dozviete, na čo sa aký typ ryže najlepšie hodí a ako jej uvariť!

Z korenia využívame predovšetkým papriku, karí korenie, čili korenie alebo niektorú z koreniacich zmesí, ktoré uvedené korenie obsahuje.

Zo zeleniny sa do ryže využíva cibuľa, vhodná je aj jarná cibuľka aj s vňaťou a môže sa použiť aj cesnak. Okrem cibule to môže byť aj sekaná pažítka alebo petržlenová vňať či iné zelené vňate alebo bylinky.

Z ryže môžete urobiť hlavný chod a to pokojne aj na sladko . Inšpirujte sa v našich ďalších receptoch.

A ako si ryžu pripravujete vy? Podeľte sa s nami v komentároch. 🙂

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.