Biela zrnká dusené ryža sú veľmi vhodnou prílohou predovšetkým k duseným mäsovým jedlám a to ako s omáčkou, tak s prírodnou šťavou.
Táto obilnina, ktorá sa do Európy dostala z Číny, má dnes aj u nás svoje miesto a pripravuje sa niekoľkými spôsobmi.
Pár z nich sme pre vás pripravili v týchto receptoch.
Dusená ryža v rúre
INGREDIENCIE
pre 4 osoby, 1 hrnček = 300 ml
- 1 úplne plný hrnček ryže
- 2 hrnčeky vody
- 1 lyžicu oleja
- 1 cibuľu
- pár guličiek čierneho korenia
- 8 ks klinčekov
- 1/2 lyžičky soľ
POSTUP
- Rozohrejeme hrniec s olejom.
- Prepláchneme ryžu a vložíme ju ho hrnca.
- Orestujeme zo všetkých strán.
- Ryžu zalejeme vodou a osolíme.
- Ryžu môžeme preložiť do pekáča, ak nemáme hrniec, ktorý možno použiť v rúre. Sklenený pekáčik má tú výhodu, že sa z boku môžeme pozrieť, koľko máme ryže a koľko vody.
- Doprostred ryže vložíme celú olúpanú cibuľu do nej zapichneme klinčeky.
- Priklopíme vekom a dusíme vo vopred vyhriatej rúre na cca 200 ° po dobu 30 – 35 minút.
01mandarin.com.ng
Objavte podobné tipy
Vyprážané ryža s vajcom
INGREDIENCIE
- 200 g dlhozrnnej divokej ryže
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 fenikel
- 1 hrsť hladkolisté petržlenu
- olej na vyprážanie
- soľ, korenie
Ingrediencie na podávanie
- 2 vajcia
- olej na vyprážanie
- soľ, korenie
- klíčky žeruchy
POSTUP
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale.
- Skvele sa hodí aj ryža, ktorá vám zostala z predošlého dňa.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Rozpálime panvicu, pridáme olej a cibuľu.
- Chvíľu restujeme, pridáme cesnak a restujeme dosklovata.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Fenikel nakrájame na tenké plátky a spoločne s mrkvou pridáme na panvicu.
- Chvíľu opekáme a pridáme uvarenú ryžu.
- Dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
- Rozpálime panvicu s olejom a rozbi na ňu vajcia a pozvoľna necháme smažiť.
- Osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením.
- Smaženú ryžu podávame s opraženým vajcom a zasypeme klíčky žeruchy.
kitchenstory.cz
Ryžové rezance s čínskou kapustou a hrášok
INGREDIENCIE
- 150 g ryžových rezancov
- 20 g nesolených burských orechov
- 75 g malých šampiňónov
- 1 jarná cibuľka
- 175 g čínskej kapusty
- 150 g vareného kuracieho mäsa
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 cesnak
- 1 chilli paprička
- 50 g zeleného hrášku, môže byť aj mrazený
- 1 vajce
- 1/2 limetky
- 5 lyžíc sójovej omáčky
POSTUP
- Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale.
- Orechy opražíme na panvici nasucho.
- Šampiňóny a jarnú cibuľku očistíme.
- Huby rozkrájame na polovice, cibuľku pokrájame na kolieska.
- Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso natrháme na kúsky.
- Na panvici rozohrejeme olej a šampiňóny 3 – 4 minúty orestujeme.
- Pridáme cukor, najemno nakrájaný olúpaný cesnak a chilli papričku pokrájanú na kolieska.
- Krátko opečieme.
- Vmiešame rozmrazený hrášok, polovicu jarnej cibuľky, mäso a kapusta.
- Pridáme vajce a premiešame ho so zeleninovou zmesou.
- Nakoniec pridáme scedené rezance a zmes dochutíme šťavou z limetky a sójovou omáčkou.
- Pripravený pokrm posypeme opraženými orechmi a zvyšnú jarnou cibuľkou.
jenprozeny.cz
Chuť ryže môžeme prispôsobiť aj jedla, ku ktorému je určená a dodať jej inú chuť. Tak si s pomocou trochy korenia, zeleniny alebo ovocia pripravíme úplne inú ryžu.
Z korenín využívame predovšetkým papriku, kari korenie, chilli korenie alebo niektorú z koreniacich zmesi, ktorá uvedené korenia obsahuje.
Zo zeleniny sa do ryže využíva cibule, vhodná je aj jarná cibuľka aj s vňaťou a môže sa použiť aj cesnak. Okrem cibule to môže byť aj sekaná pažítka alebo petržlenová vňať či iné zelené vňate alebo bylinky.
Z ryže môžete urobiť hlavný chod a to pokojne aj na sladko. Inšpirujte sa v našich ďalších receptoch.
A jak si rýži připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích.