Viete, že chutný a pritom aj lacný pokrm pripravíte z ryže?
Na prípravu sladkej ryže existuje niekoľko výborných receptov, ktoré by ste mali určite vyskúšať.
Sladkým jedlom sa zavďačíme nielen deťom, tento pokrm chutí aj dospelým.
Dosť rečí a poďme rovno na 6 skvelých pokrmov zo sladkej ryže. Nebudete ľutovať!
Ryžová kaša b>
Okrem samostatného podávania je uvarená ryžová kaša základom pre prípravu ryžového nákypu. Môžeme ju podávať ako ľahký obed alebo tiež večeru.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- štipka soli
- kakao alebo čokoláda
- mletý cukor
- škorica alebo strúhaný perník
- maslo, smotana alebo biely jogurt
POSTUP
- Ryžu odmeriame a prepláchneme. Celkový objem mlieka by mal tvoriť dvojnásobok ryže.
- Pridáme len štipku soli pre vyrovnanie chute a miernym varom uvaríme domäkka.
- U prílohové ryže sa vyvarujeme miešania, aby ryža zostala sypká, u kaše môžeme miešať, pretože potrebujeme kašovitú štruktúru.
- Hotovú ryžu osladíme a podávame ju teplú pokvapkanú maslom, smotanou alebo jogurtom a posypanú čokoládou, kakaom, škoricou alebo strúhaným perníkom.
- Kašu tiež môžeme podávať s kompótovým ovocím a častí sladkého nálevu ju poliať.
- Ovocie je k ryžové kašu vhodným prídavkom a čerstvé ovocie môžeme pridávať do hotovej kaše alebo podľa potreby ju v nej aj povariť.
allrecepis.com
Objavte podobné tipy
Ryžový nákyp b>
Z ryžovej kaše ľahko pripravím ryžový nákyp. Je to kyprý a nadýchaný múčnik, ktorý bude chutiť hlavne deťom.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- maslo
- vajcia
- cukor
- hrozienka alebo zavárané ovocie
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku domäkka na kašu a necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej ryže zapracujeme cukor, trochu masla a žĺtky.
- Vmiešame tuhý sneh z bielkov, ktorý zaistí kyprosť nákypu.
- Priamo do nákypovej hmoty ešte môžeme pridať hrozienka a čerstvé alebo zavárané ovocie.
- Nákyp pokvapkaný maslom zapekáme najmenej 30 minút v rúre.
- Ak máme zvyšné bielka, nákyp môžeme vylepšiť bielkovým snehom, ktorý pred koncom pečenia navŕšime na nákyp a necháme ho zružovieť.
taste.com.au
ryžové lievance
Zostala Ak nám dusená ryža alebo ryžová kaša, môžeme z nej jednoducho pripraviť ryžovej lievančeky na sladko.
INGREDIENCIE
- zvyšok ryžovej kaše alebo dusené ryža
- cukor
- mlieko
- múka
- vajcia
- džem
POSTUP
- Vezmeme zvyšok ryžovej kaše alebo dusené ryže a osladíme.
- Pridáme trochu mlieka a múky.
- Premiešame so žĺtkami a so snehom z bielkov.
- Lyžicou tvarujeme do horúceho oleja malej lievančeky.
- Osmažíme je po oboch stranách.
- Lievance podávame potreté džemom, pokladní duseným ovocím, pokvapkané kyslou smotanou alebo jogurtom alebo je obaľujeme v cukre so škoricou.
geniuskitchen.com
mliečna ryža
K najjednoduchším sladkým múčnikom patrí mliečna ryža.
INGREDIENCIE
- ryža
- soľ
- mlieko
- cukor
- šľahačka
- čokoláda, ovocná šťava alebo ovocie
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku so štipkou soli domäkka.
- Osladíme ju a po vychladnutí doplníme ušľahanú smotanou, čokoládou, ovocnou šťavou alebo ovocím.
- Ryžu podávame dostatočne vychladenú v miskách alebo pohároch ako dezert.
foodnetwork.com
Pudingová ryža
Jednoduchá príprava je hlavnou prednosťou tohto rýchleho pokrmu, ktorý ocenia hlavne tí, čo majú radi sladké maškrtenie.
INGREDIENCIE
- ryža
- soľ
- puding
- mlieko
- čerstvé alebo zavárané ovocie
- cukor
POSTUP
- Ryžu podusíme zaliatu vodou domäkka. Mierne ju osolíme.
- Medzitým si uvaríme puding z mlieka a pudingového prášku ľubovoľnej chuti.
- Horúcim pudingom ryžu zalejeme.
- Podľa možností môžeme pridať čerstvé alebo zavárané ovocie a ryžu podľa chuti dosladiť.
thedailymeal.com
Ryžové flameri b>
Klasický ryžový dezert je flameri z ryže, ktorý podávame riadne vychladený.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- soľ
- maslo
- cukor
- citrónová šťava
- vlašské orechy
- zavárané ovocie
POSTUP
- V mlieku s troškou soli uvaríme prebrané a premytá ryžu.
- Do uvarenej a mierne vychladnutej ryže vmiešame maslo, cukor, citrónovú šťavu a nasekané orechy.
- Dobre zamiešame.
- Sklenenú misku vypláchneme vodou a dáme do nej polovicu ryže.
- Pridáme kompótové ovocie a prikryjeme zvyškom ryže.
- V chladničke necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí vyklopíme z misky a ozdobíme ovocím.
chowhound.com
Niektoré ryžové pokrmy – nákyp alebo kaša – podávame ešte horúce. Naopak ryžové flameri musíme pred podávaním poriadne vychladiť v chladničke. Varenie ryže môže vyzerať na prvý pohľad zložito, ale opak je pravdou, ak viete, ako na to. Dôležité je dodržať jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnček ryže budete potrebovať jeden a pol hrnčeka vriacej vody.
A ak sa vám zdá, že sme vám predložili málo receptov na sladkú ryžu, mrknite na recepty na ryžový nákyp na viac spôsobov . Dobrú chuť prajeme.