Viete, že chutný a pritom aj lacný pokrm pripravíte z ryže?
Na prípravu sladkej ryže existuje niekoľko výborných receptov, ktoré by ste mali určite vyskúšať.
Sladkým jedlom sa zavďačíme nielen deťom, tento pokrm chutí aj dospelým.
Dosť rečí a poďme rovno na 6 skvelých pokrmov zo sladkej ryže. Nebudete ľutovať!
Ryžová kaša
Okrem samostatného podávania je uvarená ryžová kaša základom pre prípravu ryžového nákypu. Môžeme ju podávať ako ľahký obed alebo tiež večeru.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- štipka soli
- kakao alebo čokoláda
- mletý cukor
- škorica alebo strúhaný perník
- maslo, smotana alebo biely jogurt
POSTUP
- Ryžu odmeriame a prepláchneme. Celkový objem mlieka by mal tvoriť dvojnásobok ryže.
- Pridáme len štipku soli pre vyrovnanie chute a miernym varom uvaríme domäkka.
- U prílohové ryže sa vyvarujeme miešania, aby ryža zostala sypká, u kaše môžeme miešať, pretože potrebujeme kašovitú štruktúru.
- Hotovú ryžu osladíme a podávame ju teplú pokvapkanú maslom, smotanou alebo jogurtom a posypanú čokoládou, kakaom, škoricou alebo strúhaným perníkom.
- Kašu tiež môžeme podávať s kompótovým ovocím a častí sladkého nálevu ju poliať.
- Ovocie je k ryžové kašu vhodným prídavkom a čerstvé ovocie môžeme pridávať do hotovej kaše alebo podľa potreby ju v nej aj povariť.

Ryžový nákyp
Z ryžovej kaše ľahko pripravím ryžový nákyp. Je to kyprý a nadýchaný múčnik, ktorý bude chutiť hlavne deťom.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- maslo
- vajcia
- cukor
- hrozienka alebo zavárané ovocie
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku domäkka na kašu a necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej ryže zapracujeme cukor, trochu masla a žĺtky.
- Vmiešame tuhý sneh z bielkov, ktorý zaistí kyprosť nákypu.
- Priamo do nákypovej hmoty ešte môžeme pridať hrozienka a čerstvé alebo zavárané ovocie.
- Nákyp pokvapkaný maslom zapekáme najmenej 30 minút v rúre.
- Ak máme zvyšné bielka, nákyp môžeme vylepšiť bielkovým snehom, ktorý pred koncom pečenia navŕšime na nákyp a necháme ho zružovieť.

ryžové lievance
Zostala Ak nám dusená ryža alebo ryžová kaša, môžeme z nej jednoducho pripraviť ryžovej lievančeky na sladko.
INGREDIENCIE
- zvyšok ryžovej kaše alebo dusené ryža
- cukor
- mlieko
- múka
- vajcia
- džem
POSTUP
- Vezmeme zvyšok ryžovej kaše alebo dusené ryže a osladíme.
- Pridáme trochu mlieka a múky.
- Premiešame so žĺtkami a so snehom z bielkov.
- Lyžicou tvarujeme do horúceho oleja malej lievančeky.
- Osmažíme je po oboch stranách.
- Lievance podávame potreté džemom, pokladní duseným ovocím, pokvapkané kyslou smotanou alebo jogurtom alebo je obaľujeme v cukre so škoricou.

Objavte podobné tipy
mliečna ryža
K najjednoduchším sladkým múčnikom patrí mliečna ryža.
INGREDIENCIE
- ryža
- soľ
- mlieko
- cukor
- šľahačka
- čokoláda, ovocná šťava alebo ovocie
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku so štipkou soli domäkka.
- Osladíme ju a po vychladnutí doplníme ušľahanú smotanou, čokoládou, ovocnou šťavou alebo ovocím.
- Ryžu podávame dostatočne vychladenú v miskách alebo pohároch ako dezert.

Pudingová ryža
Jednoduchá príprava je hlavnou prednosťou tohto rýchleho pokrmu, ktorý ocenia hlavne tí, čo majú radi sladké maškrtenie.
INGREDIENCIE
- ryža
- soľ
- puding
- mlieko
- čerstvé alebo zavárané ovocie
- cukor
POSTUP
- Ryžu podusíme zaliatu vodou domäkka. Mierne ju osolíme.
- Medzitým si uvaríme puding z mlieka a pudingového prášku ľubovoľnej chuti.
- Horúcim pudingom ryžu zalejeme.
- Podľa možností môžeme pridať čerstvé alebo zavárané ovocie a ryžu podľa chuti dosladiť.

Ryžové flameri
Klasický ryžový dezert je flameri z ryže, ktorý podávame riadne vychladený.
INGREDIENCIE
- ryža
- mlieko
- soľ
- maslo
- cukor
- citrónová šťava
- vlašské orechy
- zavárané ovocie
POSTUP
- V mlieku s troškou soli uvaríme prebrané a premytá ryžu.
- Do uvarenej a mierne vychladnutej ryže vmiešame maslo, cukor, citrónovú šťavu a nasekané orechy.
- Dobre zamiešame.
- Sklenenú misku vypláchneme vodou a dáme do nej polovicu ryže.
- Pridáme kompótové ovocie a prikryjeme zvyškom ryže.
- V chladničke necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí vyklopíme z misky a ozdobíme ovocím.

Niektoré ryžové pokrmy – nákyp alebo kaša – podávame ešte horúce. Naopak ryžové flameri musíme pred podávaním poriadne vychladiť v chladničke. Varenie ryže môže vyzerať na prvý pohľad zložito, ale opak je pravdou, ak viete, ako na to. Dôležité je dodržať jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnček ryže budete potrebovať jeden a pol hrnčeka vriacej vody.
A ak sa vám zdá, že sme vám predložili málo receptov na sladkú ryžu, mrknite na recepty na ryžový nákyp na viac spôsobov . Dobrú chuť prajeme.