Rýchly obed či večera z cestovín s omáčkou

Ak vám došli všetky nápady, čo uvariť na obed alebo teplú večeru, potom neváhajte pripraviť cestoviny.

Dajú sa totiž pripravovať varené aj zapečené v rôznych obmenách – tú s mäsom, inokedy s hubami, zeleninou či vajcami.

Alebo možno uvariť cestoviny s omáčkou, ktoré tiež dobre chutia a sú rýchlo uvarené. Práve o tých sme napísali tieto recepty:

Cestoviny s paradajkovou omáčkou

Kečup alebo paradajkový pretlak sa môžu stať základom pre prípravu paradajkovej omáčky k cestovinám. Môžeme použiť klasické špagety alebo aj iné tvary cestovín – kolienka, vrtuľky či mašličky.

INGREDIENCIE

  • špagety
  • paradajkový pretlak alebo kečup
  • olej
  • cibuľa
  • cesnak
  • oregano
  • soľ
  • tvrdý syr – Eidam, Ementál, Gouda

POSTUP

  1. Cestoviny uvaríme v horúcej vode podľa návodu. Najchutnejšie sú na skus.
  2. Medzitým si na oleji orestujeme v hrnci nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, trochu rozriedime vodou.
  3. Dochutíme roztlačeným cesnakom, oreganom a povaríme.
  4. Syr nastrúhame najemno.
  5. Jednotlivé porcie špagiet na tanieri prelievame paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

Hotový recept na cestoviny s paradajkovou omáčkou CC0 Creative Commons

Cestoviny s hubovou omáčkou

Chutnú kombinácií sú cestoviny a smotanová hubová omáčka. Hríbiky si môžeme nazbierať sami v lese, alebo použijeme kupované šampiňóny.

INGREDIENCIE

  • cestoviny
  • huby alebo šampiňóny
  • olej
  • cesnak
  • biele víno
  • sladká smotana
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tvrdý syr

POSTUP

  1. V kastróle osmažíme rozotrený cesnak, pridáme nakrájané huby, ktoré tiež orestujeme.
  2. Všetko zalejeme bielym vínom a dusíme do vydusenia šťavy.
  3. K hubám pridáme smotanu a nastrúhaný tvrdý syr, ktoré povaríme tak dlho, až sa celkom rozpustí.
  4. Cestoviny uvaríme podľa návodu v horúcej vode, scedíme a rozdelíme na jednotlivé porcie do tanierov, kde je prelejeme hubovou omáčkou.

Hotový recept na cestoviny s hubovou omáčkou CC0 Creative Commons

Cestoviny s nivovou omáčkou

Syr s modrou plesňou – napríklad Niva – je výbornou východiskovou surovinou na prípravu omáčky k cestovinám.

INGREDIENCIE

  • cestoviny
  • syr Niva
  • smotana na šľahanie
  • provensálske korenie
  • dusená šunka

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme cestoviny podľa návodu, ktoré uvaríme v horúcej vode najlepšie na skus.
  2. Medzitým si nakrájame dusenú šunku, ktorú opražíme na oleji v hrnci, pridáme nastrúhanú nivu a necháme ju rozpustiť.
  3. Prilejeme šľahačku, ochutíme provensálskym korenie a necháme chvíľu povariť.
  4. Cestoviny rozdelíme na porcie do tanierikov a prelejeme nivovou omáčkou.

Hotový recept na cestoviny s nivovou omáčkou CC0 Creative Commons

Cestoviny s brokolicou a syrovou omáčkou

Brokolica je bohatá na draslík a vitamín C a bolo by škoda sa jej zriecť pri príprave pokrmov. Vyskúšajte uvariť brokolicu so syrovou omáčkou a doplniť ju cestovinami.

INGREDIENCIE

  • cestoviny
  • 500 g brokolice
  • téglik smotany na šľahanie
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 tavené syry
  • cesnak podľa chuti
  • maslo
  • polohrubá múka
  • 250 g šunky vcelku

POSTUP

  1. Na masle opražíme 2 lyžice polohrubej múky, zalejeme trochou vody a smotanou a uvaríme bešamel.
  2. Do bešamelu pridáme tavený syr a necháme ho rozpustiť.
  3. Doplníme nakrájanú dusenú šunkou a nastrúhaným tvrdým syrom, ktorý povaríme, až sa rozpustí.
  4. Dochutíme soľou a cesnakom.
  5. Brokolicu umyjeme, rozoberieme na jednotlivé ružičky, ktoré uvaríme v horúcej osolenej vode – asi 5 minút.
  6. Uvarenú brokolicu rozsekajú na kúsky.
  7. Cestoviny premiešame s nasekanou brokolicou, dáme do tanierikov a jednotlivé porcie polievame pripravenou syrovou omáčkou.

Hotový recept na cestoviny s brokolicou a syrovou omáčkou CC0 Creative Commons

Vyššie uvedený zoznam omáčok samozrejme nie je kompletný. Môžeme ešte pripravovať mäsové omáčky z mletého či iného mäsa alebo vnútorností, hubové omáčky a ďalšie.

Cestoviny pripravujeme nielen s omáčkami, ale výborne chutia aj zapekané cestoviny, ktoré omáčkou v pekáčiku polejeme a krátko zapečieme.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.