Na minútku, čiže rýchlo opečené mäso, je kuracie mäso jedným z najvhodnejších.
Je málo tučné, takže ho môžeme počítať medzi zdravé jedlá.
Rýchlo sa opeká a mäkne, takže sa príprava obeda alebo večere skutočne počíta len na minúty.
Kuracie mäso znesie akékoľvek korenie alebo predchádzajúcu úpravu marinovaním, takže si môžeme uvariť jedlo nielen veľmi jemné, ale aj mierne pikantné alebo dokonca pálivé.
Je možné pripraviť na všetky spôsoby a na 7 takýchto spôsobov si môžete kuracie minútky pripraviť podľa tohto článku. Poďme na to.
Kuracia pečeň ako minútka
INGREDIENCIE
- 500 g kuracie pečeňou
- 250 g cibule
- 5 lyžíc olivového oleja
- 120 ml suchého bieleho vína
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžica petržlenovej vňate
POSTUP
- Pečeň utrieme papierovou utierkou a odblaníme.
- Pečeň nakrájame na rezance.
- Cibuľu nakrájame na tenké kolieska či polovičné kolieska.
- Na panvicu dáme rozohriať olivový olej, pridáme cibuľu.
- Restujeme do slabo hneda.
- Vložíme pečeň a pokračujeme v restovanie, tak aby sa zatiahla a osmahla.
- Pridáme biele víno a necháme vypariť alkohol.
- Posypeme petržlenovou vňaťou a ešte osmažíme 3-4 minúty.
- Hotová pečeň osolíme a okoreníme až na samotný záver, inak by nenávratne stvrdla.
- Pečeň podávame s dusenou ryžou alebo s čerstvým chlebom.

Minútkové kuracie prsia so zelenými fazuľkami
Hľadáte recept na zdravú večeru alebo obed, ktorý pripravíte behom krátkej chvíle? Žiadny problém tento recept, uspokojí chute vašu rodiny.
INGREDIENCIE
- 4 ks kuracích pŕs
- 100 g anglickej slaniny
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica masla
- soľ a korenie
- oregano
- olivový olej
- 500 g mrazených zelených fazuliek
POSTUP
- Mäso okoreníme soľou a čerstvo mletým korením a oreganom.
- Sprudka opečieme z oboch strán a podlejte cca 0,5 dcl vody a pod pokrievkou dusíme do zmäknutia.
- Občas podlejeme menším množstvom vody a mäso otočíme.
- Keď má mäso tú správnu farbu a je dobre prepečené, tak ho dáme bokom a výpek zahustíme lyžičkou múky a prevaríme
- Mäso vrátime vzpět a necháme v teple pod pokrievkou.
- Na druhej panvici si orestujeme cibuľu a cesnak na plátky spoločne so slaninou na kocky.
- Pridáme fazuľky, trošku vody, soľ, korenie a pod pokrievkou chvíľku poduste.
- Odklopíme pokrievku a už len restujeme.
- Na tanieri navŕšime fazuľky, nakrájané kuracie prso a pár lyžíc sosu.
TIP : Pokud budeme podávat kuřecí prsa k obědu zvolíme vhodnou přílohu v podobě dušené rýže nebo bramborové kaše.

Kuracie minútkový guláš
INGREDIENCIE
- 500 g kuracieho stehenného mäsa
- 2 cibule
- 150 g blanšírovaných krájaných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kapia
- 2 lyžice kečupu
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 malý paradajkový pretlak
- 3 lyžice oleja
- korenie a soľ
POSTUP
- Na časti oleja podusíme cesnak nakrájaný na tenké plátky, pridáme na rezance nakrájané kapie a väčšie kocky cibule.
- Kurča stehenné mäso nakrájame na kúsky opečieme na rozpálenom oleji.
- Osolíme, zaprášime múkou a pridáme pretlak, kečup, paradajky a zalejeme trochou vývaru.
- Povaríme a posypeme trochou petržlenu.
- Môžeme podávať s cestovinami alebo aj hranolkami.

Objavte podobné tipy
Balzamikový kuracie rezančeky na šampiňónoch
INGREDIENCIE
- 500 g kuracích pŕs
- 2 lyžičky olivového oleja
- 250 g šampiňónov, nakrájané na plátky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžice balzamicového octu
- 1/2 lyžičky tymián
- soľ a korenie
- 1 lžíce petržele, nasekané
POSTUP
- Kuracie mäso pokrájame na rezančeky a spoločne s cibuľkou a cesnakom osmažíme na oleji.
- Podlejeme vývarom a dusíme, kým nie je mäso takmer mäkké.
- Pridáme na kúsky nakrájané očistené šampiňóny, zastrekneme balzamikovým octom.
- Pridáme tymian, prisolíme a dusíme ešte asi 5 minút.
- Nakoniec petržlen a necháme ešte prejsť varom.
- Podávame s ryžou.

Smotanová kuracie rýchlovka so šampiónmi
Krémové kuracie rezančeky s šampiňóny je jednoduché a chutné jedlo, ktoré pripravíte za menej ako 30 minút. Biele víno spolu so smotanou dáva omáčke lahodnú chuť.
INGREDIENCIE:
- 3-4 kuracie prsia, nakrájané na rezance
- 1/2 šálky nakrájanej bielej cibule
- 3 šálky nakrájaných šampiňónov
- 1 polievková lyžica masla
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
- 1/2 šálky bieleho vína
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 3 lyžičky vody
- 1 lyžička nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Vo veľkej panvici zohrejeme 1 lyžicou oleja a 1 lyžice masla.
- Pridáme kuracie rezance, ktoré sme osolili a okorenil.
- Kuracie rezance restujeme asi 3-4 minúty.
- Mäso vyberieme z panvice a odložíme.
- Do rovnakej panvice pridáme 1 PL oleja a cibuľu
- Orestujeme ju ľahko do zlatista.
- Pridáme šampiňóny a restujeme asi 2 minúty.
- Potom prilejeme do panvice biele víno a necháme variť, až sa zníži na polovicu.
- Vložíme späť kuracie rezančeky a zalejeme smotanou.
- V malej miske rozmiešame kukuričný škrob a vývar.
- Pridáme k omáčke a prevaríme asi 3 minúty.
- Nakoniec vmiešame petržlen a môžeme ešte pridať soľ a korenie podľa chuti.
- Podávame s varenými cestovinami.

Kuracie stehná na spôsob KFC
Čo robí toto vyprážané kurča tak chutné? Unikátna zmes 12 byliniek. Tak na čo ešte čakáte? Skúste recept a zahryznite sa do chrumkavého pikantného kurčaťa ako z KFC ešte dnes.
INGREDIENCIE
- 5 až 10 kuracích paličiek alebo celých stehien
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2/3 lyžice soli
- 1 lyžica mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžice sušeného tymianu
- 1/2 lyžice sušenej bazalky
- 1/3 lyžice oregana
- 1 lyžica zelerovej soli
- 1 lyžica sušenej horčice
- 4 lyžice mletej papriky
- 1 lyžica cesnakové soli
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 3 lyžice bieleho korenia
- mlieko
- vajcia
POSTUP
- Pripravíme si olej na vyprážanie.
- Vlejeme do panvičky silnú vrstvu a necháme ho rozpáliť.
- V mise zmiešame všetko uvedené korenie spolu so soľou a múkou.
- V inej mise zmiešame asi hrnček mlieka na jedno vajce.
- Obalíme kurča najprv v mlieku a potom v korenené múke.
- Kuracie stehná alebo paličky vyprážame 10 až 15 minút podľa veľkosti porcií.
- Upečené kuracie stehná necháme chvíľu vychladnúť na mriežke.
Pikantné kuracie vyprážané stehná môžeme podávať so zeleninovými šalátmi, s domácimi zemiakovými kroketami alebo hramolkami a rôznymi dipy.

Kurča na panvici so zeleninou
Vyskúšajte kurča na červenom víne . Mäso dostane vďaka vínu novú chuť, ktorú si obľúbite. Spolu so zeleninou je jedlo ľahko stráviteľné a môžeme ho tak zaradiť aj medzi jedla zdravé.
INGREDIENCIE
- 2 ks vykostených kuracích stehien alebo pŕs
- 1 väčšia mrkva
- 100 g šampiňónov
- 100 g šalotky
- 100 g slaniny
- 200 ml červeného vína
- bobkový list, tymian, petržlenová vňať
- korenie a soľ
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky.
- V panvici rozohrejeme maslo a pridáme nakrájanú slaninu.
- Potom pridáme mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán.
- Pridáme nakrájanú mrkvu, šalotku, šampiňóny a korenie.
- Podlejeme vínom, priklopíme a dusíme asi 10 minút.
- Vyberieme bobkový list.
- Podávame najlepšie s dusenou ryžou alebo zemiakovou kašou.
Viete že bobkový list patrí k tradičnému korenie i českej kuchyne. Prepožičiava typickú chuť niektorým omáčkam (najmä sviečkovej a rajskej), gulášom a polievkam (smotanová, francúzska), nakladaným uhorkám a hubám. Je vhodný do marinády na mäso.
Bobkový list sa nesmie dlho variť , inak horkne.

Milujete kuracie a radi si z ním dáte trochu práce? Vyskúšajte naše ďalšie recepty na plnené kuracie vrecká . Sú naozaj skvelé.