Recepty na syrové rolády ocenia predovšetkým tí, ktorí nechcú v kuchyni tráviť veľa času.
Tieto pochúťky sú jednoduché a môžu slúžiť ako predjedlo, pohostenie na oslavách alebo ako rýchla desiata.
Pusťte sa do príprav!
Jednoduchá syrová roláda s nivou
V tomto recepte nájdete, okrem nivy, ďalšie dva druhy syra a zaujímavú chuť karí.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý bude chutiť všetkým.
Ingrediencie
- 230 g taveného syra
- 1 šálka syra čedar (nastrúhaného)
- ½ šálky nivy (rozdrobené)
- 1 polievková lyžica masla
- 1–1,5 čajovej lyžičky kari prášku
- ½ šálky pekanových orechov (nasekaných najemno)
- 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate (namleté)
Postup
- V miske rozmixujte smotanový syr do hladka. Pridajte do neho čedar a nivu. Všetko prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 2 hodiny.
- Medzitým, na malej panvici, rozpustite maslo a vmiešajte doň karí prášok. Restujte 1–2 minúty.
- Pridajte pekanové orechy a restujte ďalšiu minútu.
- Primiešajte petržlen, odstráňte z tepla a nechajte mierne vychladnúť.
- Vychladenú syrovú zmes vyberte z chladničky a rozdeľte na polovicu. Z každej polovice vytvorte dva rovnaké valce.
- Každý z valcov obaľte v zmesi s pekanovými orechmi a môžete podávať.
- Servírujte s medom a obľúbenými krekermi či ovocím.

Orechy môžete mať po ruke celý rok. Inšpirujte sa návodom na zaváranie orechov .
Výborná syrová roláda so šunkou
Chcete si na víkend pripraviť nejakú dobrotu ku káve?
Nemáte chuť na sladké?
Pripravte si túto jednoduchú roládu, ktorú zvládnu aj začiatočníci.
Ingrediencie
- 1 ks lístkového cesta (zakúpite v potravinách)
- 230 g šunky
- 1 šálka syra mozzarella (nastrúhaného)
- čerstvá petržlen
- chren
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Listové cesto rozprestrite a celý jeho povrch pokryte plátkami šunky. Okraje (asi 1,5 cm široké) nechajte voľné.
- Plátky šunky posypte rovnomerne syrom a zrolujte.
- Stranu, na ktorej je zamotanie rolády ukončené, položte smerom dole na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený, plech.
- Vložte do rúry a pečte 50 minút, kým nezačne roláda hnednúť.
- Po upečení nechajte 10 minút odstáť a potom nakrájajte.
- Podávajte s chrenom a obľúbeným pečivom.

Upečte si vlastné pečivo. Inšpirujte sa recenziami domácich pekární .
Roláda s lučinou a jahodami
Pripravte si tento skvelý recept, ktorý môžete podávať vo všedné dni, ale skvele bude chutiť aj pri slávnostnejších príležitostiach.
Ingrediencie
- 1 šálka múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 5 vajec
- ½ šálky kryštálového cukru
- ¼ šálky hnedého cukru
- ⅓ šálky cmaru
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 1 šálka + 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 250 g lučiny
- 6 polievkových lyžíc masla (zmäkčeného)
- 2 polievkové lyžice rumu
- 2 šálky jahôd (nakrájaných na plátky)
Postup
- Rozohrejte rúru na 160 °C.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a odložte nabok.
- V malej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ. Rovnako odložte bokom.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do peny (potrvá to asi 5 minút).
- Do snehu z bielkov pridajte kryštálový cukor a šľahajte ďalšie 2 minúty, kým sneh poriadne nestuhne. Odložte bokom.
- V ďalšej miske rozšľahajte vaječné žĺtky, pridajte do nich cukor a šľahajte ďalej, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte zmes s múkou, cmarom a 1 lyžičku vanilky. Šľahajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Pridajte sneh z bielkov a jemne premiešajte pomocou lyžice.
- Takto pripravené cesto rozprestrite na pripravený plech a pečte 15–20 minút, kým cesto nestuhne. Po upečení nechajte chladnúť asi 1 minútu.
- Po tejto dobe poprášte čistú utierku, z oboch strán, práškovým cukrom a dajte ju na cesto. Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť. Potrvá to asi 1 hodinu.
- Medzitým v miske rozšľahajte lučinu a maslo tak, aby vznikla ľahká zmes. Šľahajte asi 4 minúty.
- Pridajte ½ šálky práškového cukru, rum a zvyšnú lyžičku vanilky. Vyšľahajte do hladka.
- Vychladené cesto rozbaľte, vyberte utierku a rovnomerne ho potrite pripravenou zmesou s lučinou.
- Po celej ploche rozložte jahodové plátky a znova zrolujte.
- Zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky na 8 hodín.
- Po tejto dobe odstráňte fóliu a poprášte zvyšným práškovým cukrom.
- Teraz môžete syrovú roládu s lučinou nakrájať a podávať.

Náplne syrových rolád môžu byť rôzne. Vyskúšať môžete napríklad aj recept na neobvyklé pesto .
Najlepšie syrové roládky s chrenom
Pripravte si tento veľmi zaujímavý recept, ktorý bude chutiť všetkým, ktorí majú radi horúce pochúťky.
Ingrediencie
- 10–12 plátkov bieleho toastového chleba
- 50 g masla
- 50 g múky
- 2 lyžice cibule (najemno nakrájané)
- 300 ml mlieka
- 1–2 čajové lyžičky rozmarínu (nasekaného)
- 1–1,5 čajovej lyžičky chrenu (množstvo je voliteľné)
- 1 šálka syra na posypanie (druh voliteľný – čedar, gouda a pod.)
- soľ
- korenie
Postup
- Mlieko nalejte do hrnca a primiešajte do neho rozmarín. Pomaly priveďte do varu.
- Zatiaľ rozpustite v inom hrnci maslo, pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
- K cibuli pridajte múku a, za stáleho miešania, varte 5 minút.
- Postupne prilievajte mlieko s rozmarínom z prvého hrnca a stále miešajte. Varte ďalších 5 minút, kým nevznikne hustá omáčka.
- Pridajte nastrúhaný syr s chrenom a miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- Okoreňte soľou a korením, zakryte a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa všetko varí, rozohrejte rúru na 220 °C.
- Z hrianky odrežte kôrky a každý kus natrite hrubou vrstvou vychladenej syrovej zmesi a posypte trochou nastrúhaného syra. Pevne stočte, zaistite špáradlom a vložte na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Tento postup opakujte so všetkými kusmi toastového chleba a každú rolku potrite rozpusteným maslom a posypte nakrájaným rozmarínom.
- Vložte do rúry a pečte 8–10 minút, kým rolky nezezlátnu a na koncoch nie sú chrumkavé.
- Podávajte nakrájané alebo vcelku, a to ihneď po upečení.

Z toastového chleba si môžete pripraviť aj iné pokrmy. Vyskúšajte naše ďalšie recepty z toastov .
Objavte podobné tipy
Lososová roláda so syrom a nátierkovým maslom
Potrebujete pripraviť nápadité predjedlo, ktoré vám nezaberie veľa času a vy sa tak budete môcť venovať hosťom?
Vyskúšajte túto skvelú roládu a nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 450 g špenátu
- 3 vajcia
- 75 ml mlieka
- 1 čajová lyžička morskej soli
- štipka mletého korenia
- 200 g nátierkového masla
- 100 g taveného syra
- 2 polievkové lyžice citrónovej kôry (z chemicky neošetreného citróna)
- 3 polievkové lyžice pažítky (nasekané najemno)
- 300 g údeného lososa
- 200 g toastového chleba
Postup
- Zo špenátu vytlačte prebytočnú vodu.
- Bielky oddeľte od žĺtkov a žĺtky zmiešajte so špenátom, mliekom, soľou a čiernym korením.
- Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho opatrne do zmesi so špenátom.
- Takto pripravenú zmes rozložte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, kým povrch mierne nezhnedne.
- Pečte na 160 °C po dobu cca 15 minút. Potom plech vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa špenátová zmes pečie, zmiešajte v miske nátierkové maslo, tavený syr, citrónovú kôru a soľ. Mixujte, kým nezískate ľahkú krémovú zmes.
- Do zmesi vmiešajte pažítku a celú misu vložte do chladničky.
- Špenátový základ položte na potravinovú fóliu tak, aby papier na pečenie smeroval nahor. Opatrne ho stiahnite a špenátový základ potrite pripravenou zmesou z chladničky.
- Na zmes položte lososa tak, aby sa jednotlivé kúsky ryby prekrývali.
- Teraz začnite opatrne rolovať a hotovú roládu, zabalenú do potravinovej fólie, vložte na 1 hodinu do chladničky.
- Po tejto dobe studenú syrovú roládu s nátierkovým maslom vyberte a ihneď nakrájajte na asi 1,5 cm kúsky.
- Podávajte ozdobené pažítkou s opečeným toastovým chlebom.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z lososa .
Nepečená kuracia roláda so syrom a pestom
Neradi pečiete? Pri tomto recepte nebudete musieť.
Túto roládu totiž stačí iba krátko posmažiť. Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
- 4 ks kuracích pŕs
- 3 šálky čerstvej bazalky
- 2 polievkové lyžice parmezánu (nastrúhaného)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekaného nadrobno)
- 2 polievkové lyžice píniových orieškov (opečených)
- ¼ šálky olivového oleja
- 12 tenkých plátkov mozzarelly
Postup
- Kuracie prsia rozklepte, aby mäso zmäklo a malo na výšku cca 0,5 cm.
- V miske rozmixujte bazalku, parmezán, cesnak a píniové oriešky. Potom prilejte olivový cesnak a znovu pomixujte. Dochuťte soľou a korením a premiešajte.
- Pestom pomažte všetky štyri kúsky mäsa a na každý kus položte tri plátky syra mozzarelly.
- Každé kuracie prsník zrolujte a zaistite špáradlom. Posoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie rolky do nej vložte. Každú roládku opečte zo všetkých strán tak, aby mäso nebolo surové a bolo mierne zlatisté.
- Akonáhle sú roládky usmažené, vyberte ich z panvice a nechajte 5 minút odpočívať.
- Následne odstráňte špáradlá a nepečenú syrovú roládu z kuracieho mäsa nakrájajte na malé kúsky.
- Podávajte s chutným šalátom, zemiakmi alebo inou obľúbenou prílohou.

Ku kuraciemu mäsu sa skvele hodia paradajky. Pripravte si recept na šalát z paradajok .
Recept na syrovú roládu z mozzarelly
Tento pokrm je skvelý ako rýchla dobrota na pivo. K chuti vám príde napríklad pri oslave Silvestra!
Ingrediencie
- 2 balenia mozzarelly
- 50 g syra s chilli (nastrúhaného, druh voliteľný)
- 2 červené papriky
- čerstvá bazalka
- 2 polievkové lyžice sušených paradajok (nasekaných)
- 1 ks cukety (nakrájané na plátky, ugrilované)
- 1 kus listového šalátu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie, a na jeho celú plochu položte plátky mozzarelly.
- Plech vložte do rúry a pečte 15 minút, kým sa mozzarella nezleje vo veľký plát.
- Potom plech vyberte a celý základ z mozzarelly posypte postrúhaným syrom s chilli a bazalkou.
- Pridajte aj plátky grilovanej cukety, šalátu a sušené paradajky.
- Teraz môžete začať rolovať. Akonáhle je roláda hotová, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočívať.
- Akonáhle syrová roláda s mozzarellou vychladne, fóliu odstráňte a pokrm nakrájajte na, asi 1,5 cm, kusy.
- Ihneď podávajte.

Inšpirujte sa a pripravte si aj ďalšie chutné recepty so sušenými paradajkami .
Prečo jesť syr?
Recepty na syrové rolády sú nielen chutné, ale môžu byť aj zdravé.
Skutočne! Syr má niekoľko zdravotných výhod. Zoznámte sa s nimi.
- Znižuje riziko srdcových chorôb: Niektorí vedci si myslia, že by syr mohol vysvetliť takzvaný francúzsky paradox. Ide o to, že Francúzi majú nízku mieru srdcových chorôb, a to napriek spotrebe syra a iným potravinám, bohatým na nasýtené tuky, ako je maslo alebo napríklad kačica.
- Znižuje riziko vzniku cukrovky: Americký časopis American Journal of Clinical Nutrition zverejnil odbornú správu, že cca 28 g syra denne môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2 až o 8 %. Syr navyše obsahuje vápnik, ktorý zvyšuje sekréciu inzulínu a môže znížiť inzulínovú rezistenciu, čím môže znížiť riziko vzniku choroby.
- Spomaľuje starnutie: Podľa štúdie z roku 2016, ktorú zverejnila organizácia European Journal of Clinical Nutrition, ľudia, ktorí jedli cca 50 g syra denne, znížili pravdepodobnosť úmrtia až o 38 % ako tomu bolo u ľudí, ktorí sa syru vyhýbali. Vedci si toto vysvetľujú prítomnosťou vápnikov, ktorý znižuje krvný tlak a obmedzuje vstrebávanie tukov v čreve.
- Zlepšuje hladinu cholesterolu: Štúdia z roku 2015, zverejnená organizáciou International Life Sciences Institute, porovnávala hladinu cholesterolu v krvi u ľudí, ktorí jedli predpísanú stravu so syrom au ľudí, ktorí jedli maslo. Hoci obe diéty mali približne rovnaké množstvo nasýtených tukov a kalórií, jedáci syrov ukončili svoje pokusy s nižším cholesterolom ako ich náprotivky, konzumujúce maslo. Svoju úlohu môže hrať nielen prítomnosť vápnika, ale aj vitamín K2, ktorý sa v syre nachádza.
- Posilňuje ľudské telo: Štúdia z roku 2014, ktorú zverejnila organizácia Clinical Interventions in Aging, uviedla, že mliečne bielkoviny, kazeín a srvátka, ktoré sú v syre obsiahnuté, by mohli byť zdrojom energie, a teda celkového zlepšenia telesnej sily u dospelých nad 60 rokov .