Rýchle recepty na spotrebu opadaných jabĺk

V každom úrodnějším roku, kedy nie je jabĺčko obyčajnou vzácnosťou, vyvstáva problém, čo s jablkami, ktorá nevydržala až do zberu na strome.

Takáto jablká sa musia olúpať a vykrájať, čo samo o sebe zaberie dosť času volíme ich ďalšiu úpravu takú, ktorá zaberie čo najmenej času.

My vám prinášame nasledujúce 3 recepty pre túto situáciu.

1 Jablkový kompót

Máte chuť na poctivý domáci kompót, skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu.

INGREDIENCIE:

  • 750 g jabĺk po očistení (teda olúpané a bez jadrovníkov)
  • 50-75 g cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 2 citróny
  • 1 kúsok celej škorice
  • 3 klinčeky
  • 2 badiánu

POSTUP:

  1. Cukor nasypeme do hrnca, a zahrejeme ho, až bude svetlo hnedý.
  2. Zalejeme 250 ml vody a necháme karamel na miernom ohni rozpustiť.
  3. Nastrúhame kôru z jedného citróna a z oboch vytlačíme šťavu.
  4. Oboje pridáme spoločne s korením ku karamelu a mierne dve minúty povaríme.
  5. Očistená jablká nakrájame na menšie kúsky a pridáme ku karamelovému sirupu.
  6. Pomaly varíme do zmäknutia, nemala by sa však rozpadnúť na kašu.
  7. Mäkká jablká rozdelíme do misiek a zalejeme precedenú šťavou.

jablkový kompót zdroj : vareniastolovani.blogspot.com

Prečo máme konzumovať jablká? Jablká majú blahodarný účinok na celú tráviacu sústavu a metabolizmus. Tieto účinky nám pomôžu predchádzať závažným ochoreniam ako rakovina čriev a ochorení zvaná dna .

Ťahaný jablkový štrúdľa

K posedenie pri káve alebo čaju si upečte pravý ťahaný jablkový štrúdľu.

INGREDIENCIE:

na cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 100 ml teplej vody
  • 2 lyžice octu
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 100 g rozpusteného masla

na náplň

  • 10 jabĺk (približne 1 kg po očistení)
  • 4 lyžice strúhanky
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • prípadne hrozienka alebo sekané vlašské orechy

POSTUP:

  1. Múku preosejeme do misy.
  2. Prilejeme k nej rozpustené maslo, vajce, soľ, ocot a časť odmerané vody.
  3. Zo surovín vymiesime vláčne cesto.
  4. Ťahané cesto necháme v mise asi 10 minút odležať pri izbovej teplote pod utierkou.
  5. Potom ho rozdelíme na dve polovice.
  6. Každú polku vyvaľkáme a vyvaľkaný plát opatrne prenesieme na pomúčenej plátno.
  7. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, stred posypeme strúhankou a poukladáme náplňou z jabĺk.
  8. Ťahané cesto opatrne zvinieme pomocou utierky, pričom ho dobre, ale jemne uťahujeme.
  9. Jablkový závin vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme asi 20 minút dozlatista.
  10. Upečený závin vyberieme z rúry, potrieme rozpusteným maslom a môžeme sypať práškovým cukrom.

Ťahaný jablkový štrúdľa

Nemali by sme zabúdať ani na možnosť nasušiť si na zimu krížalky. Výhodou je to, že môžeme podľa časových možností jablká lúpať a krájať na hrubšie plátky a postupne sušiť.

Sušené jablká v rúre

INGREDIENCIE:

  • jablká

POSTUP:

  1. Umytá a odkvapkané (osušené) jablká zbavíme stopiek, okvetie a zbavíme jadierok trubkovým vykrajovač.
  2. jablká sušíme aj v rúre (pootvorené dvierka), najlepšie v teplovzdušnej.
  3. Spočiatku pár hodín pri 70 ° C, potom pri 40 ° C.
  4. Usušené krížalky nasypeme do skrutkovacích pohárov a uskladníme v suchu.

Sušené jablká v rúrezdroj : www.chefkoch.de

Veľkú úrodu jabĺk môžeme tiež nakladať, sterilizovať a mraziť.

V zime sa nám iste pripravené zásoby jabĺk budú hodiť napríklad aj v podobe chutného džemu alebo marmelády, jablčného octu, prípadne výživ pre deti.

Ak máte z jabĺk radi pripravili nejaký dezert, skúste napríklad jablčné torty.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.