V každom úrodnějším roku, kedy nie je jabĺčko obyčajnou vzácnosťou, vyvstáva problém, čo s jablkami, ktorá nevydržala až do zberu na strome.
Takáto jablká sa musia olúpať a vykrájať, čo samo o sebe zaberie dosť času volíme ich ďalšiu úpravu takú, ktorá zaberie čo najmenej času.
My vám prinášame nasledujúce 3 recepty pre túto situáciu.
1 Jablkový kompót
Máte chuť na poctivý domáci kompót, skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu.
INGREDIENCIE:
- 750 g jabĺk po očistení (teda olúpané a bez jadrovníkov)
- 50-75 g cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 2 citróny
- 1 kúsok celej škorice
- 3 klinčeky
- 2 badiánu
POSTUP:
- Cukor nasypeme do hrnca, a zahrejeme ho, až bude svetlo hnedý.
- Zalejeme 250 ml vody a necháme karamel na miernom ohni rozpustiť.
- Nastrúhame kôru z jedného citróna a z oboch vytlačíme šťavu.
- Oboje pridáme spoločne s korením ku karamelu a mierne dve minúty povaríme.
- Očistená jablká nakrájame na menšie kúsky a pridáme ku karamelovému sirupu.
- Pomaly varíme do zmäknutia, nemala by sa však rozpadnúť na kašu.
- Mäkká jablká rozdelíme do misiek a zalejeme precedenú šťavou.
zdroj : vareniastolovani.blogspot.com
Prečo máme konzumovať jablká? Jablká majú blahodarný účinok na celú tráviacu sústavu a metabolizmus. Tieto účinky nám pomôžu predchádzať závažným ochoreniam ako rakovina čriev a ochorení zvaná dna .
Objavte podobné tipy
Ťahaný jablkový štrúdľa
K posedenie pri káve alebo čaju si upečte pravý ťahaný jablkový štrúdľu.
INGREDIENCIE:
na cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 ml teplej vody
- 2 lyžice octu
- 1 vajce
- štipku soli
- 100 g rozpusteného masla
na náplň
- 10 jabĺk (približne 1 kg po očistení)
- 4 lyžice strúhanky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- prípadne hrozienka alebo sekané vlašské orechy
POSTUP:
- Múku preosejeme do misy.
- Prilejeme k nej rozpustené maslo, vajce, soľ, ocot a časť odmerané vody.
- Zo surovín vymiesime vláčne cesto.
- Ťahané cesto necháme v mise asi 10 minút odležať pri izbovej teplote pod utierkou.
- Potom ho rozdelíme na dve polovice.
- Každú polku vyvaľkáme a vyvaľkaný plát opatrne prenesieme na pomúčenej plátno.
- Okraje potrieme rozšľahaným vajcom, stred posypeme strúhankou a poukladáme náplňou z jabĺk.
- Ťahané cesto opatrne zvinieme pomocou utierky, pričom ho dobre, ale jemne uťahujeme.
- Jablkový závin vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme asi 20 minút dozlatista.
- Upečený závin vyberieme z rúry, potrieme rozpusteným maslom a môžeme sypať práškovým cukrom.
Nemali by sme zabúdať ani na možnosť nasušiť si na zimu krížalky. Výhodou je to, že môžeme podľa časových možností jablká lúpať a krájať na hrubšie plátky a postupne sušiť.
Sušené jablká v rúre
INGREDIENCIE:
- jablká
POSTUP:
- Umytá a odkvapkané (osušené) jablká zbavíme stopiek, okvetie a zbavíme jadierok trubkovým vykrajovač.
- jablká sušíme aj v rúre (pootvorené dvierka), najlepšie v teplovzdušnej.
- Spočiatku pár hodín pri 70 ° C, potom pri 40 ° C.
- Usušené krížalky nasypeme do skrutkovacích pohárov a uskladníme v suchu.
zdroj : www.chefkoch.de
Veľkú úrodu jabĺk môžeme tiež nakladať, sterilizovať a mraziť.
V zime sa nám iste pripravené zásoby jabĺk budú hodiť napríklad aj v podobe chutného džemu alebo marmelády, jablčného octu, prípadne výživ pre deti.
Ak máte z jabĺk radi pripravili nejaký dezert, skúste napríklad jablčné torty.