Rýchle domáce majonézy – pochutnáte si na nich

Na trhu je síce dostatočný výber rôznych majonéz vrátane už ochutených tatárskych omáčok, ale domáci majonézu si pripravíme podľa vlastnej chuti, v potrebnom množstve a pritom vieme, z čoho sme ju vyrobili.

Základom je dobrý stolový olej, výborný je slnečnicový olej a ak máme k dispozícii mixér stolný alebo tyčový, potom ju bez námahy pripravíme v niekoľkých minútach a to v rôznych druhoch.

Inšpirujte sa našimi receptami na domácu majonézu!

šťava z polovice citróna

Príprava tejto majonézy je veľmi jednoduchá a hlavne rýchla. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je čerstvosť vajec a trvanlivosť, v chladničke vydrží len pár dní.

1 žĺtok

  • soľ a korenie
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • Jogurtová majonéza bez vajec
  • soľ a korenie z mlynčeka

soľ

  1. Všetky suroviny vložíme do nádoby od tyčového mixéra.
  2. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomaly ťaháme hore asi 5 sekúnd.
  3. Majonézu môžete ihneď podávať.

Tip: Môžete skúsiť aj variant s olivovým olejom, do zemiakového šalátu sa pre výraznú chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným zemiakom alebo napríklad k rybe. Oleje musíme dať 200 ml, pretože je hustejšia. Potom môžeme pridať rozotrený cesnak, nasekanú bazalku alebo iné bylinky, kapary a pod.

Domáce rýchla žĺtková majonéza paleosnadno.cz

Tvarohová majonéza

Táto omáčka sa podobá majonéze. Chuť je trošku jemnejšia a môžete si navyše ju prispôsobiť podľa svojich chutí. Je vhodná pre tých, čo chcú niečo ľahšie. Tvarohovú majonézu používame do šalátov a nátierok. Hodí sa všade tam, kde chceme nahradiť tučnú klasickú majonézu.

1 žĺtok

  • cesnak
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 žĺtky
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g odtučneného tvarohu

soľ

  1. Čerstvý žĺtok osolíme a vymiešame s olejom a citrónovou šťavou do peny.
  2. Postupne vmiešame tvaroh, horčicu a mlieko.
  3. Hladký krém podľa chuti prisladíme a prisolíme.

 Tvarohová majonéza fifteenspatulas.com

3 uvarené bielky

Do tejto majonézy sa nedávajú vôbec žiadne vajcia, ako surovina sa používa iba olej a mlieko. Dôležitý je vzájomný pomer a kvalitnejšie mlieko.

1 žĺtok

  • kvalitný rastlinný olej
  • 100 ml čerstvého mlieka
  • 1 lyžica horčice
  • štipka soli a korenia

soľ

  1. Všetko pripravujeme v úzkej pohári alebo nádobe pomocou ponorného ručného mixéra.
  2. Do nádoby nalejeme mlieko a olej, pridáme horčicu, osolíme a okoreníme.
  3. Mixér položíme až na dno, pustíme a pomalým pohybom hore premiešavame do požadovanej hustoty.

3 uvarené bielky healthnutnation.com

Domáce žĺtková majonéza

Jogurtová majonéza patrí medzi odľahčené majonézy a využívame ju predovšetkým na zeleninové šaláty alebo ako studenú omáčku k pečeným alebo grilovaným mäsám.

1 žĺtok

  • 1 jogurt biely gréckeho typu
  • mliečna majonéza
  • Tip
  • zelené bylinky podľa chuti
  • POSTUP
  • bylinky podľa chuti (rozmarín, bazalka, tymián, pažítka, petržlenová vňať …)

soľ

  1. Suroviny zmiešame (bez byliniek) a pomaly pridávame olej.
  2. Až majonéza zhustne tak, pridáme bylinky.
  3. Najlepšie je majonézu robiť ručným šľahačom a nikdy nemixujeme – mohla by sa přešlehat, alebo zraziť.

Domáce žĺtková majonéza allrecipes.com.au

Diétne majonéza z varených bielkov

Pre diétu zdravotné či redukčná môžeme použiť majonézu, ktorá sa pripravuje len z vaječných bielkov a zelených byliniek alebo korenie povolené pre diétu.

1 žĺtok

  • 3 lyžice mlieka
  • 110 ml vlažného čerstvého mlieka
  • 35 g rastlinného oleja
  • INGREDIENCIE
  • 1 lyžica horčice
  • 200 ml rastlinného oleja

soľ

  1. Bielky rozsekajú na jemno,
  2. Vložíme ich do mixéra a rozmixujeme.
  3. Potom opatrne vlievame mlieko, pozor na množstvo – len aby vznikla hustá kaša.
  4. Potom vlejeme olej, tiež pomaly a opatrne a vymixujeme dohladka jemnú kašovitú nadýchanú konzistenciu.

Diétne majonéza z varených bielkov naturalfoodseries.com

Majonézu používame ako základ pre rôzne studené omáčky, ktoré pripravujeme ako preliv na rôzne teplá i studené jedlá a spájame jej rôzne šaláty, predovšetkým šaláty zo zemiakov.

Namiesto majonézy môžete používať aj špeciálne dipy, o ktorých sme napísali ďalší článok.

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.