Najlepšie recepty na koláče s ríbezľami s množstvom vitamínov

Ríbezle sú bohaté na stopové prvky – najmä železo, draslík, horčík, vápnik, fosfor a sodík.

Viete o tom, že toto ovocie vám dodá energiu a že pôsobí protizápalovo aj regeneračne?

Vďaka mrazeným ríbezlí si tieto dobroty môžete pripraviť počas celého roka.

Hurá na ríbezľové koláče – chutnú, a hlavne vitamínovú bombu.

Ríbezľový koláč s tvarohom

Spojenie kyselkavých ríbezlí a vláčneho tvarohu je ideálna kombinácia pre sviatočné i všedné dni.

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • ¼ šálky cukru
  • 60 g múky
  • štipka soli
  • 20 g kukuričného škrobu

Náplň:

  • 6 plátkov želatíny
  • 6 lyžíc vody
  • pol kila tvarohu
  • ½ šálky cukru
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 650 g 30% smotany
  • 1 balíček stužovača do šľahačky
  • 1 lyžica cukru

Ozdobenie:

  • 750 g čerstvých ríbezlí
  • 1 balíček červeného alebo bezfarebného želé
  • 3 lyžice cukru
  • 10 dkg mandlí – plátkov

Postup prípravy:

  • Rúru si predhrejte na 190 °C. Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie, ktorý pre istotu môžete ešte vymazať kokosovým olejom.
  • Z vaječných bielkov a soli si v nádobe ušľahajte tuhý sneh. Postupne počas mixovania pridávajte cukor.
  • V ďalšej miske si pripravte žĺtky, ktoré dôkladne rozšľaháte.
  • Pridajte žĺtky k bielkom veľmi pomaly, najlepšie pomocou kuchynskej stierky. Dávajte si pozor, aby sa sneh „nevyfúkol“.
  • Zmiešajte múku s kukuričným škrobom a jemne premiešajte so zmesou.
  • Pripravenú zmes vylejte do formy na pečenie a pečte asi 20 minút.
  • Po upečení nechajte koláčové cesto pomaly vychladnúť.
  • Do misy vložte želatínové plátky spolu so studenou vodou.
  • V ďalšej mise zmiešajte tvaroh s cukrom a vanilkovou pastou. Najlepšie je vyšľahať zmes mixérom.
  • V ďalšej mise si pripravte 600 g smotany, ktorú šľahajte na nízke otáčky spolu so stužovačom šľahačky a cukrom.
  • Zvyšných 50 g smotany nalejte do malého hrnca a zahrejte. Pridajte želatínové plátky namočené vo vode a miešajte, kým sa nerozpustia. Odoberte z ohňa a pridajte 1 – 2 lyžice tvarohovej zmesi. Potom celé prilejte k tvarohovej zmesi. Pomaly a dôkladne premiešajte.
  • Pomaly primiešajte šľahanú smotanu.
  • Tvarohovú vrstvu nalejte na koláčové cesto a zahlaďte až do okrajov. Uložte cez noc do chladničky.
  • Ríbezle umyte a nechajte osušiť. Zbavte ríbezle stopiek a rozložte rovnomerne na tvarohovú vrstvu.
  • Zmiešajte želatínu s cukrom a vodou, a nechajte povariť, až bude želatína tuhnúť.
  • Nalejte želatínu rovnomerne na ríbezle.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Po vytiahnutí z nádoby na pečenie obsypte kraj koláča plátkami mandlí.
  • Tento múčnik servírujte chladený.
tvarohový okrúhly koláč pokrytý čiernymi ríbezľami
Zdroj foto: newmexiko.org

Zostali vám ríbezle? Pripravte si lahodnú domácu marmeládu. Na vianočné pečivo sa hodí najlepšie, pretože svojou sladkokyslou chuťou skvele dopĺňa sladké mňamky.

Ríbezľový koláč so snehom

Ideálna kombinácia – chrumkavý sladký sneh, ktorý dopĺňa kyselkavá chuť ríbezlí! Budete mať chuť zjesť ho celý naraz! Neviete čo so zvyškom ríbezlí? Vyskúšajte recept na ríbezle ako brusnice s rumom .

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • 25 dkg hladkej múky
  • 10 dkg mletého cukru
  • 1 lyžičku sódy
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 130 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžicu vanilkového pudingu – prášku

Na ozdobenie:

  • 15 dkg mletého cukru
  • 280 g ríbezlí
  • 3 bielky
  • štipku soli

Postup prípravy:

  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • Formu na pečenie koláča vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
  • Najprv si nachystajte cesto na koláčový korpus: celé vajcia utrite s cukrom, až zmení farbu na svetlo žltú. Miešajte cesto aspoň 5 minút.
  • Do základu cesta pomaly metličkou vmiešajte lyžicu pudingového prášku, múku a sódu.
  • Až je zmes premiešaná, pridajte vlažné mlieko a olej.
  • Cesto na koláč nalejte do formy a pečte necelých 15 minút.
  • V čistej mise šľahajte bielky so štipkou soli a cukrom, až vám vznikne tuhý sneh.
  • Zmiešajte veľmi opatrne sneh s ríbezľami.
  • Vyberte koláč z rúry a naneste naň sneh s ríbezľami.
  • Pečte štvrť hodiny, potom teplotu rúry znížte na 130 °C.
  • Dopekajte koláč ďalších 15 minút, až bude sneh ružový a chrumkavý.
  • Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
koláč s vrstvou červených ríbezlí as pečeným snehom na povrchu
Zdroj foto: ihavesweetlife.blogspot.com

Koláč s ríbezľami a posýpkou

Milujete koláče s posýpkou? Keď zvládnete svoj prvý kúsok, už nebudete chcieť meniť! Ak vám aj napriek tomu zostalo dosť ríbezlí, vyskúšajte recepty na ríbezľové múčniky a marmelády .

Budete potrebovať:

Na koláčové cesto:

  • 1, 5 hrnčeka hladkej múky
  • ¾ hrnčeka masla
  • štipka soli
  • trošku veľmi studenej vody

Na posýpku:

  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¾ šálky múky
  • 1/3 šálky zmäknutého masla

Na náplň:

  • pol kila ríbezlí
  • pol šálky cukru
  • pol šálky múky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ¼ lyžičky mletej škorice

Postup prípravy:

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Najprv budete pripravovať koláčové cesto: zmiešajte maslo, múku a soľ. Prehneťte cesto, až z neho vznikne hmota podobná drobenca. Veľmi pomaly prilievajte ľadovú vodu a vytvorte hladké cesto.
  • Dajte si pozor, aby nebolo cesto lepivé a príliš mokré. Stále musí mať tendenciu byť sypké. Nachystajte si formu na pečenie a vyložte ju papierom alebo vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto krátko vyvaľkajte a položte do nádoby na pečenie. Cesto poprepichujte vidličkou.
  • Potom ich prikryte papierom na pečenie a použite fazuľu alebo iné strukoviny na zaťaženie, aby vám cesto príliš nevybehlo. Pečte štvrť hodiny.
  • Prichystajte si posýpku: všetky ingrediencie rúk dobre zmiešajte, až vám vznikne drobivá zmes. Nechajte si ju pripravenú na neskoršie posypanie.
  • Nachystajte si náplň: cukor, múku a mletú škoricu zmiešajte. Pridajte lyžičku citrónovej šťavy a znova premiešajte. Nakoniec vsypte umyté a osušené ríbezle a krátko premiešajte.
  • Na vychladnutý koláčový základ nasypte ríbezľovú zmes.
  • Koláč vložte do rúry a pečte štvrť hodiny.
  • Vyberte koláč z rúry a posypte ho rovnomerne posýpkou.
  • Pečte ďalších 15 minút.
  • Vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
okrúhly koláč sypaný čiernymi ríbezľami a posýpkou
Zdroj foto: pinterest.com

Rýchly koláč z ríbezlí

Nechcete v kuchyni tráviť dlhý čas? Nachystajte si vynikajúci múčnik za pár minút! Z jednoduchých ingrediencií a bez váženia!

Budete potrebovať:

  • lístkové cesto
  • ¼ šálky zmäknutého masla
  • 3 šálky ríbezlí
  • ⅓ šálky cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • šťava z 1 pomaranča
  • jemne nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • 1 rozšľahané vajcia

Postup prípravy:

  • Rozvaľkajte lístkové cesto a rozdeľte na dve polovice.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Vyložte nádobu na pečenie papierom na pečenie.
  • Prvú polovicu cesta vložte rovnomerne do nádoby na pečenie.
  • Pripravte si náplň: na panvici rozohrejte maslo a vložte naň umyté a osušené ríbezle.
  • Pomaly vmiešajte ostatné ingrediencie.
  • Vložte zmes na cesto.
  • Nachystajte si druhé cesto, ktorým prikryjete koláč. Môžete do neho pomocou vykrajovacích formičiek urobiť napríklad drobné dierky v podobe srdiečok.
  • Pred vložením do rúry vrchné cesto zľahka potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 150 ° C a pečte dozlatista ďalších zhruba 20 minút.
  • Nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
rýchly koláč s ríbezľovou náplňou
Zdrojfoto: pinterest.com

Zdravý ríbezľový koláč

Jednoduchý koláč z iba 4 ingrediencií je tou pravou desiatou v prípade, že ste sa rozhodli urobiť niečo pre svoje telo.

Budete potrebovať:

  • ⅓ šálky tapioka perál
  • ½ šálky vody
  • 200 ml ríbezľovej alebo inej ovocnej šťavy
  • 6 šálok ríbezlí

Postup prípravy:

  • V hrnci zmiešajte perle tapioky s vodou a pomaly zahrievajte.
  • Pridajte ovocnú šťavu a priveďte zmes do varu.
  • Pridajte 2 šálky ríbezlí, za stáleho miešania nechajte zmes zredukovať. Tento proces trvá zhruba 5 minút.
  • Zložte z platničky a vmiešajte zvyšnú časť ríbezlí.
  • Nechajte 5 – 10 minút vychladiť.
  • Zmes nalejte do koláčovej formy a prikryte potravinovou fóliou.
  • Vložte na pol hodiny do mrazničky.
  • Koláč podávajte s domácou vanilkovou zmrzlinou, môžete ho dosladiť napríklad pomocou kyslej smotany s trochou javorového sirupu.
koláč s ríbezľovou náplňou a pláty cesta na povrchu
Zdroj foto: simplyrecipes.com

Ríbezľový koláč s pudingom

Letné osvieženie si vďaka mrazeným ríbezľam môžete dopriať aj uprostred zimy! Je len na vás, kedy si pochutnáte na vitamínovej bombe, ktorá navyše dodáva energiu a čistí organizmus.

Budete potrebovať:

Na základ koláča:

  • 4 žĺtky
  • 30 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masla
  • 1 lyžička sódy
  • 3 lyžice krupicového cukru

Na náplň:

  • 4 bielky
  • štipka soli
  • 25 dkg mletého cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vanilkové pudingy
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • pol kila umytých a osušených ríbezlí

Postup prípravy:

  • Žĺtky trite s cukrom, až zmení farbu na svetlo žltú.
  • Pomaly a postupne primiešajte zmäknuté maslo a múku so sódou.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Nachystajte si nádobu na koláč, vymažte ju maslom a vysypte múkou alebo strúhankou.
  • Do nádoby na pečenie dajte polovicu cesta.
  • Teraz si nachystajte náplň: bielky šľahajte so štipkou soli v tuhý sneh. Počas šľahania pomaly prisypávajte mletý cukor a vanilkové cukry.
  • Postupne do bielka vmiešajte puding.
  • Opatrne do vzniknutej zmesi vmiešajte aj olej.
  • Takto vzniknutú zmes rozotrite rovnomerne na cesto.
  • Na zmes rozložte ríbezle.
  • Hore nastrúhajte zvyšok cesta alebo ozdobte snehom.
  • Pečte trištvrte hodiny.
  • Po upečení a vychladnutí môžete koláč posypať mletým cukrom.
pečený koláč so smotanovou náplňou s ríbezľami a bielkovým snehom
Zdroj foto: sororessa.blogspot.com

Kysnutý ríbezľový koláč

Tento koláč z ríbezlí je prekvapivo jednoduchý a rýchly. Aj keď sa vám kysnuté cesto často nedarí, tento koláč by ste mali v pohode zvládnuť!

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 5 lyžíc oleja
  • ½ kocky droždie
  • štipku soli
  • mlieko
  • 100 g cukru
  • červené alebo čierne ríbezle

Na posypku:

  • 200 g hrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla

Postup prípravy:

  • Zo všetkých prísad vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť.
  • Vykysnuté cesto potom rozložte na vymastený plech a posypte veľmi husto ríbezľami.
  • Pripravte z uvedených surovín posypkou, ktorú ovocie posypte.
  • Pečte pri strednej teplote cca 45 minút.
kysnutý koláč pokrytý čiernymi ríbezľami
Zdroj foto: stockfreeimages.com

Črepníkový koláč s ríbezľami

Tieto ríbezľové koláče sú najlepšou voľbou pre každého začiatočníka. Odpadá váženie prísad, skrátka len zosypete alebo zlejete z hrnčeka potrebné prísady.

Budete potrebovať:

Na prípravu celého koláča:

  • 1 vajce
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček ríbezlí
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • tuk na vymazanie podľa potreby.

Postup prípravy:

  • Čerstvé ríbezle zbavte väčších stopiek, umyte a nechajte uschnúť.
  • Hrnčekom si odmerajte množstvo cukru, múky, oleja a mlieka.
  • Všetko premiešajte v mise na cesto.
  • Na záver opatrne vmiešajte aj ríbezle.
  • Cesto nalejte na vymastený plech a pečte vo vyhriatej rúre.
koláč s ríbezľovou náplňou a kusmi cesta na povrchu
Zdroj foto: seitanismymotor.com

Tieto ríbezľové múčniky môžete doplniť svojou obľúbenou šálkou kávy. V našom teste kapsulových kávovarov sme si okrem iného uviedli modely, ktoré vedia studené nápoje. Pozrite sa!

Hrnčekový koláč sa výborne hodí na raňajky, desiatu, alebo len ako zákusok ku káve.

Ríbezle nemusíte využívať iba v kuchyni. Obzvlášť v období zberu oceníte priaznivé účinky čerstvých ríbezlí na pleť. Vyrobte si domáci vitamínový elixír mladosti.

Ak nemáte práve chuť na koláče, vyskúšajte recepty na všetko možné, čo ide z ríbezlí pripraviť .

Pleťová maska z ríbezlí

Ríbezle dokáže pokožku prirodzene hydratovať, zbavia ju mastnoty a nečistôt, a tiež ju vyživia vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálnych látok.

Budete potrebovať:

  • šálka ríbezlí
  • lyžicu bieleho jogurtu

Postup prípravy:

  • Ríbezle a biely jogurt vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
  • Naneste na umytú a vyčistenú pleť.
  • Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.
  • Potom opláchnite vlažnou vodou.
  • Postup opakujte raz týždenne.
pleťová maska z ríbezlí
Zdroj foto: ladyformula.com

Aký recept z ríbezlí si dnes pripravíte vy?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.