Kvalitný rum na pečenie jednoducho neodmysliteľne patrí, ao to viac to platí keď je rum základnou esenciou celého receptu.
Preto sa nebojte do neho investovať, pretože tieto recepty na rumové guličky, kvalitné rum vyžadujú.
Bez neho nikdy nedosiahnete perfektný výsledok ao výsledný produkt nám predsa predovšetkým ide!
Ako vybrať kvalitný rum sa dočítate na konci článku. Tak hor sa dole!
Rumové guličky z piškótov
Klasické detské piškóty a kondenzované sladké mlieko nám vytvoria skvelú lepivú štruktúru pre naše úžasné gule z rumu a kokosu. Ľahký aromatický chvostík tomuto receptu dodáva pomarančová kôra, ktorá je tam cítiť ľahko, ale tak akurát!
Čo budeme potrebovať
- 250 g piškótov
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 80 g sušeného kokosu
- 25 g holandského kakaa
- Lyžička jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
- 60 ml tmavého rumu
- 40 g sušeného kokosu (opečený)
Postup
- Sušienky spracujeme na jemné omrvinky
- Omrvinky presunieme do veľkej misy
- Pridáme kondenzované mlieko, kokos, preosiate kakao, pomarančovú kôru a rum
- Všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Z cesta vytvarujeme guličky o veľkosti vlašského orecha
- Guľôčky obalíme v extra kokose
- Umiestnime ich na tácku, zakryjeme a chladíme do stuhnutia

Kokosové guličky s rumom
Pre tento recept rada používam tmavý kokosový rum, ktorý napomôže k zvýrazneniu kokosovej chuti guličiek. Pokiaľ chcete, môžete použiť aj bežný tmavý rum, dosiahnete tým výraznú rumovú chuť, skôr než kokosovú.
Čo budeme potrebovať
- 350 g vanilkových sušienok
- 200 g pekanových orechov
- 90 g práškového cukru
- 60 g vysoko kvalitného kakaa
- 30 ml tmavého kokosového rumu (môžete použiť bežný tmavý rum)
- 3 lyžice svetlého kukuričného sirupu
- 200 g strúhaného kokosu (na obalenie)
Postup
- Kokos nasypeme do nádoby kuchynského robota a spracujte, pokiaľ nebude jemný
- Kokos dáme bokom do plytkej misky na neskoršie použitie
- Sušienky a orechy vložíme do kuchynského robota
- Prísady spracovávame, kým nebudú namleté na malé kúsky
- Zmes sušienok a orieškov nasypeme do veľkej misy a pridáme práškový cukor a kakao
- Miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Pridáme kukuričný sirup a rum
- Znovu premiešame
- Možno na miešanie budeme musieť použiť ruky, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili
- Rukami alebo malou naberačkou na sušienky urobíme zo zmesi guličky
- Každú guľôčku obalíme v odloženom kokose
- Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe
- Pred podávaním ich necháme aspoň jeden deň odležať, aby sa chuť rozvinula
Pre ďalšiu rumovú inšpiráciu siahnite po týchto receptoch na rumové vianočné pečivo a pochutnajte si!

Rumové gule s hrozienkami
Nič nenapovedá viac o príchode Vianoc, ako tieto jednoduché, sviatočné gule vyrobené z rumu a čokolády, kakaa a samozrejme rumových hrozienok.
Čo budeme potrebovať
- 50 g hrozienok (nakrájaných)
- 2 lyžice tmavého rumu
- 250 g čokoládových sušienok
- 50 g holandského kakaového prášku (plus navyše 50 g)
- 180 g sušeného kokosu
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
Postup
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Hrozienka a rum dáme do veľkej misy a necháme 10 minút odstáť, aby hrozienka zmäkli
- Medzitým vložíme sušienky do kuchynského robota a mixujeme, kým nebudú jemne rozdrvené
- Do hrozienkovej zmesi pridáme sušienky, kakao, kokos a kondenzované mlieko a čistými rukami dobre premiešame
- Na tanier k ruke si nasypeme extra kakao
- Ľahko namazanými rukami z cesta tvarujeme rumové guličky, ktoré potom obalíme v extra kakau
- Guličky umiestnime na pripravený plech a chladíme ich 2 hodiny do stuhnutia

Objavte podobné tipy
Orechové rumové guličky
Rum Balls sú sladké, nepečené pečivo pre dospelých, ktoré sa skvele hodí na sviatky a večierky. Tieto jednoduché, žuvacie sušienky sú kombináciou drvených vanilkových oblátok, orechov, práškového cukru, kakaového prášku, medu, tmavého rumu a škorice. Na záver ich obaľte v drvených orieškoch, kakau alebo práškovom cukre. Tieto rumové guličky vydržia dlho v chladničke alebo ich zamrazte, aby ste si ich mohli vychutnať neskôr.
Čo budeme potrebovať
- 300 g vanilkových sušienok
- 100 g drvených pekanových orechov
- 50 g drvených mandlí
- 50 g lieskových orechov
- 250 g práškového cukru
- 60 g kakaového prášku
- Lyžička škorice
- 30 ml tmavého rumu
- 3 lyžice medu
Na ozdobu
- Múčkový cukor
- Kakaový prášok
- Drvené pekanové orechy
Postup
- Na opečenie orechov si predhrejeme rúru na 180 stupňov a orechy rozprestrieme na plech v jednej vrstve
- Orechy pečieme ich 6–8 minút, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
- Pred vložením do kuchynského robota ich vychladíme
- Vanilkové oblátky medzitým rozomelieme v kuchynskom robote, kým sa všetky nerozdrobia, a omrvinky presunieme do veľkej mixovacej nádoby
- Potom rozdrvíme v kuchynskom robote orechy, kým sa všetky nerozdrvia a nerozdrobia, a pridajte ich do mixovacej nádoby k sušienkam
- Pridáme zvyšné suché ingrediencie a všetko premiešame, kým sa rovnomerne nespoja
- Rum a med vyšľaháme do hladka a pridáme ich do zmesi sušienok
- Pomocou stierky premiešame cesto dohromady
- Pokiaľ je cesto trochu teplé, dáme ho pred tvarovaním na cca 30 minút do chladničky, uľahčí to tvarovanie guličiek
- Naberačkou naberáme cesto na guličky a tvarujeme
- Každú guľôčku obalíme v práškovom cukre, kakau alebo drvených orieškoch
- Rumové guličky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a chladíme, kým ich nechceme podávať

Nepečené guličky s bourbonom
Bezkonkurenčne najlepší recept na guličky plné voňavého rumu. Vychutnajte si silnú arómu a chuť, ktorú nájdete len a len v týchto špeciálnych guličkách s bourbonom a pekanovými orechmi. Doslova sa vám rozpustí v ústach.
Čo budeme potrebovať
- 350 g jemne nasekaných pekanových orechov (rozdelených 250 g + 100 g)
- 60 ml bourbonu
- 125 g masla, zmäkčeného
- 250 g práškového cukru
- 500 g polevy z tmavej čokolády (rozpustená)
Postup
- Zmiešame 350 g pekanových orechov a bourbon
- Takto zmes necháme prikrytú stáť 8 hodín alebo cez noc
- Zmäknuté maslo a práškový cukor zmiešame, kým sa ingrediencie nespoja a potom vmiešame pekanovú zmes
- Cesto necháme v chladničke zakryté asi 45 minút., kým nebudú dostatočne pevné na tvarovanie
- Z cesta vytvarujeme rumové gule
- Tie kladieme na plechy vyložené papierom na pečenie
- Guličky necháme v chlade do stuhnutia, asi 1 hodinu
- Stuhnuté guličky namáčame v čokoládovej poleve
- Rumové guličky posypeme zvyšnými pekanovými orechmi a necháme ich stáť, kým čokoláda nestuhne

Čím rum v receptoch nahradiť?
Primárnou ingredienciou v týchto receptoch na guličky je rum. Jeho aróma skvele dokresľuje celý recept, ale čo keď rum nechcete použiť, ale chcete zachovať jeho arómu? Použijete náhradku!
Nealkoholické
- Šťava z bieleho hrozna
- Ananásová šťava
- Jablkový džús
- Jablkový mušt
- Sirup s príchuťou mandlí
- Rumový extrakt
- Pomarančový džús
Alkoholické
- Brandy
- Gin
- Koňak
- Tequilla
- Sherry likér