Máte radi hovädzie mäso a neviete ak si bez neho grilovanie ani predstaviť?
V tom prípade vám prinášame jednoduché recepty na ich prípravu.
Berte však do úvahy, že kým kuracie mäso je pomerne lacné, tak grilovanie hovädzieho mäsa sa vám docela predraží. Pripravovať by ste ho totiž mali z toho najkvalitnejšieho mäsa – zo sviečkovice alebo z boku.
Grilované roštenky a marinády
Okrem bežného potretie olejom sa roštenky často vopred nakladajú do marinády, v ktorej mäso nielen skrehne, ale tiež získa lepšiu chuť. Hovädzie mäso sa dobre znáša s korením a koreniacimi prípravky, takže je len na nás, akú marinádu si pripravíme. Môže to byť napríklad:
- olejová marináda: em> Základom marinády je dobrý stolový olej, ktorý dochucujeme korením, prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou a rôznymi koreniacimi prípravkami.
- vínna marináda: em> Základ tvorí červené, prípadne biele víno. Aj túto vinnou marinádu dochucujeme rôznym korením alebo vhodnými bylinkami.
- horčicová marináda: em> Na základ môžeme použiť ako obyčajnú plnotucnu horčicu, tak pikantnejšiu horčicu kremžskou a obe tieto horčice môžeme ešte prichutiť ostrou dijonskej horčice. Do horčice môžeme pridať aj trochu kečupu, sójovej omáčky a korenia.
- kečupovú marináda: em> Na základ marinády dávame jemný aj ostrý kečup, ktorý doplníme podľa chuti ľubovoľným korením či prelisovaným alebo roztlačeným cesnakom.
- medová marináda: em> Marinádu, kde je základom med v tekutom stave, väčšinou ešte trochu riedime vínom, pivom alebo citrónovou šťavou. Korenie do marinády vyberáme podľa chuti, často pridávame prelisovaný cesnak.
- ovocná marináda: em> Ide o menej obvyklé, ale veľmi chutné marinády, kde na základ použijeme chuťovo ostrejšie ovocné džemy, lekvár alebo ovocný džús. Aj tieto suroviny z ovocia dopĺňame korením.
Grilované roštenky z hovädzieho mäsa
Pri príprave grilovaných roštěnek si vystačíme iba s olejom a korením.
INGREDIENCIE:
- 200 g hovädzie roštenky na jednu porciu
- olivový olej
- grilovacie korenie
POSTUP:
- Hovädzie roštenku nakrájame na jednotlivé plátky a naklepeme paličkou.
- Potom zmiešame grilovacie korenie s olejom a týmto mäso potrieme.
- Mäso zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať minimálne 2 hodiny.
- Potom rozohrejeme gril a položíme na neho mäso.
- Grilujeme, otáčame z oboch strán asi päť minút a potierame olejom.
- Potom ešte na slabom žiaru necháme mäso dôjsť. Pozor, nech sa nevysuší.
recipetips.com
Objavte podobné tipy
Roštenky na hubách
Obľúbeným doplnkom grilovanie sú huby. Dodajú jedlu svoju typickú chuť.
INGREDIENCIE:
- 800 g hovädzej roštenky
- 200 g šampiňónov alebo iných húb
- rastlinný olej
- soľ
- celý červené korenie
- celá škorica
- celý kardomon
- celý čierne korenie
POSTUP:
- Hovädzie roštenku nakrájame na jednotlivé porcie a opatrne naklepeme.
- V mažiari roztlčieme korenie a dáme do oleja. Osolíme.
- Pripravenú zmesiam natrieme roštenky a šampiňóny, dáme do potravinovej fólie a necháme v chlade marinovať aspoň 2 hodiny.
- Potom si pripravíme gril, ktorý naozaj veľa rozpálime.
- Dáme na neho grilovať ochutené roštenky a na plátky nakrájané šampiňóny.
- Grilujeme z oboch strán, až je mäso prepečené.
dricksramblingcafe.blogspot.com
Grilovaná bravčová roštenka
Aj z toho najlepšieho bravčového mäsa pripravíme chutné roštenky.
INGREDIENCIE:
- asi 800 g bravčovej panenky
- čerstvé bylinky: tymián, pažítka, petržlenová vňať, kôpor, rozmarín
- celé korenie
- soľ
- olivový olej
POSTUP:
- Bravčovú panenku nakrájame na jednotlivé kolíky.
- Opatrne je naklepeme paličkou.
- Čerstvé bylinky nasekáme, korenie rozdrvíme, doplníme olejom a soľou a v tejto zmesi bábiku obalíme.
- Dáme do chladu na 2 hodiny marinovať.
- Potom rozpálime gril a na ňom budeme bravčové roštenky domäkka grilovať.
bettycrocker.com
Ak máte chuť na ďalšie grilované jedlá, vyskúšajte si podľa nášho receptu pripraviť napríklad grilované ryby .