Lahodné recepty roastbeef na jednom mieste. Na tomto krehkom pečenom mäse si pochutí si celá rodina

Naše recepty na pomaly pečený roastbeef sa vám rozplynie na jazyku.

V tomto prípade naozaj platí, že počkať sa vypláca.

U nás nájdete aj nápady na vhodné omáčky alebo prílohy, ktoré toto jedlo urobia ešte viac špeciálnym.

Hovädzie roastbeef s mrkvou

Tento jednoduchý recept na hovädzie pečienku s mrkvou a jednoduchou omáčkou je ideálny pre úžasnú nedeľnú večeru pre rodinu. Príprava zaberie iba 15 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžička hladkej múky
  • 1 lyžička horčičného prášku
  • 950 g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa (nakrájaná na 8 nechtíkov)
  • 500 g mrkvy (pozdĺžne rozpolené)

Na omáčku

  • 1 lyžica hladkej múky
  • 250 ml hovädzieho vývaru

Postup

  • Rúru rozohrejte na 240 stupňov.
  • Zmiešajte 1 lyžičku hladkej múky a 1 lyžičku horčičného prášku s trochou korenia a potom potrite 950 g hovädzieho mäsa.
  • Do pekáča vložíme 1 cibuľu nakrájanú na 8 nechtíkov a 500 g mrkvy, pozdĺžne rozpolené, navrch položíme hovädzie mäso a pečieme ho 20 minút.
  • Znížte teplotu rúry 190 stupňov a pokračujte v pečení hovädzieho mäsa po dobu 30 minút, pokiaľ chcete mäso „rare“, 40 minút pre stredné prepečenie a 1 hodinu pre dobre prepečené.
  • Hovädzie mäso a mrkvu vyberte z rúry, položte na teplé taniere a prikryte fóliou, aby zostali teplé.
  • Hovädzie mäso nechajte 30 minút odpočinúť.
  • Na omáčku dajte plech so všetkou šťavou z mäsa a cibuľou do hrnca na platňu.
  • Vmiešajte 1 polievkovú lyžicu hladkej múky.
  • Varte 30 sekúnd, potom pomaly po troškách vmiešajte 250 ml hovädzieho vývaru.
  • Uvarte do konzistencie omáčky, okoreňte a potom podávajte k hovädziemu mäsu nakrájanému na plátky a mrkve.

Ak si chcete byť istí, že váš roastbeef zostane šťavnatý a plný chuti, môžete si všetky recepty pripraviť v niektoromz týchto nami recenzovaných pomalých hrncov ! Sami musíte ochutnať, ten rozdiel!

Do ružova upečené hovädzie mäso so zemiakmi, muffiny a mrkvou.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Roastbeef s korenistou omáčkou

Moderné poňatie receptu na hovädzie pečienku premení nudné jedlo, na sviatočné.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • 120 g cibule (nakrájané nadrobno)
  • 240 g húb (nakrájaných najemno)
  • 2 lyžice cesnaku (nakrájaného na kocky)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 60 ml hoisin omáčky
  • 2 lyžičky mletého čerstvého zázvoru

Na korenistú omáčku

  • 3 zelené cibule (nakrájané na plátky)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 120 ml hovädzieho vývaru
  • 120 ml červeného vína
  • 2 lyžičky mletého korenia

Na cibuľku

  • 1 cibuľa na krájané na kolieska
  • 100 g kukuričného škrobu
  • soľ
  • korenie
  • 200 ml repkový olej
  • 2 lyžice sezamového oleja

Postup

  • Urobte plytké zárezy po celej pečeni.
  • Vložte plátky cesnaku do zárezov.
  • Všetko potrieme hrubozrnnou soľou, korením, hoisin omáčky a mletým zázvorom.
  • Položte tučnou stranou hore do plytkého pekáča a pridajte cibuľu, huby,
  • Pečiete nezakrytú na 220 stupňov na 10 minút.
  • Znížte teplotu na 140 stupňov a pečte 2 hodiny 20 minút až 2 hodiny 45 minút. Vyberte z rúry.
  • Prikryjeme fóliou a necháme aspoň 15 minút odstáť.
  • Na korenistú omáčku dáme do hrnca na stredne vysokú teplotu dajte vypečenú šťavu z roastbeefu a zelenú cibuľku.
  • Vmiešajte 2 lyžice múky. Varte za stáleho miešania 1 minútu.
  • Postupne vmiešajte hovädzí vývar a červené víno a 2 lyžičky mletého miešaného korenia.
  • Šľahajte, kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne, asi 4 minúty.
  • Nakrájaná cibuľa
  • Vhoďte jednotlivé kolieska cibule do kukuričného škrobu, ktorý bol ochutený trochou soli a korenia a obaľte.
  • Smažte na panvici po dávkach v horúcom repkovom oleji a sezamovom oleji, otočte, kým nebudú chrumkavé a zlaté, 2 až 3 minúty.
  • Pomocou dierovanej lyžice vyberte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby olej odkvapkal.
Krehké mäso s krémovou a lahodnou korenistou omáčkou.
Zdroj: joeshealthymeals.com

Bravčová bábika na spôsob roastbeefu

Táto pečená bravčová sviečková, je ideálna na zvláštne príležitosti, podávaná s bohatou omáčkou z červeného vína, ktorá sa ľahko pripravuje.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  • 110 g masla
  • 120 g nadrobno nakrájané šalotky
  • 300 ml červeného vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 6 vetvička čerstvého tymiánu
  • ¼ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice múky

Na mäso

  • 900 g až 1,3 kg bravčovej bábiky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 60 ml hovädzieho vývaru

Postup

  • Na omáčku si v strednom hrnci rozpustíme 70 g masla.
  • Pridajte šalotku a varte na stredne miernu teplotu za občasného miešania, kým nebude mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
  • Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
  • Varte na strednú teplotu asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
  • Zatiaľ čo sa tekutina redukuje, dajte zvyšných 40 g masla do malej misky, pridajte múku a malou lyžičkou premiešajte do hladkej pasty.
  • Akonáhle sa vínna zmes zredukuje, stiahnite teplotu na minimum a vyberte vetvičky tymiánu.
  • Do vriacej tekutiny zašľaháme múku a maslovú pastu po lyžiciach a niekoľko minút dusíme, kým omáčka nezhustne.
  • Na bábiku si pred pečením nechajte mäso 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote.
  • Nastavte mriežku rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 200 °C.
  • Hovädzie mäso po celom povrchu ochutíme kóšer soľou a korením.
  • Rozohrejte olej na panvici vhodné do rúry na stredne vysokú teplotu, kým nebude takmer fajčiť.
  • Opekajte, kým zo všetkých strán okrem jednej nezhnedne, celkom asi 10 minút.
  • Bábiku otočte tak, aby bola neopečená strana dole, a panvicu preložte priamo do predhriatej rúry.
  • Pečte asi 15 – 20 minút.
  • Mäso preložte na doštičku a nechajte voľne prikryté hliníkovou fóliou 10 až 15 minút odpočívať.
  • Postavte panvicu na sporák a pridajte vývar.
  • Vývar priveďte do varu.
  • Pridajte vývar do omáčky z červeného vína a potom omáčku priveďte do varu.
  • Bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s omáčku z červeného vína.

Neviete, aká príloha sa k tomuto receptu na roastbeef hodí? Prihoďte k nemu aj jeden z týchto lahodných nápadov na pečené zemiaky z rúry .

Jemná a lahodná bravčová bábika upečená ako hovädzí roastbeef s omáčkou z vína.
Zdroj: recipegirl.com

Sendvič s hovädzie pečenie

Tento recept na roastbeef v sendviči je nabitý na tenké plátky nakrájaným hovädzím mäsom, zeleninou a smotanovou chrenovou omáčkou. Ak chcete niečo lahodné, potom je presne pre vás.

Čo budeme potrebovať

  • 4 kaiserky (rozkrojené na pol)
  • 100 g rukoly
  • 4 plátky vyzretého syra čedar
  • 60 ml smotanovej chrenovej omáčky
  • 500 g hovädzieho mäsa (nakrájaný na tenké plátky)
  • hŕstka microgreens
  • 4 reďkovky (na tenké plátky nakrájané)
  • ½ červenej cibule (na tenké plátky nakrájané)
  • 1 paradajka (na tenké plátky nakrájané)
  • 4 listy hlávkového slaátu

Postup

  • Začnite pridaním hlávkového šalátu na spodnú časť kaiserky.
  • Potom položte na syr a potom omáčku.
  • Hlávkový šalát a syr pomôžu ochrániť spodný diel žemle pred rozmočením.
  • Naskladajte na plátky nakrájané hovädzie mäso.
  • Pridajte voliteľnú mikrozeleninu. Môžete použiť akýkoľvek druh microgreens.
  • Položte nakrájané reďkovky a cibuľu.
  • Nakoniec pridáme nakrájané paradajky, a potom vrchný diel žemle.
Mäkká žemľa plnená lahodnou omáčkou z chrenu, zeleninou a mäsom.
Zdroj: billyparisi.com

Najlepšie omáčky k roastbeefu

Je čas roastbeef oživiť týmito bohatými receptami na omáčku.

  • Francúzska omáčka Au Jus z pomalého hrnca
  • Horčično-smotanová omáčka
  • Chrenové Aioli
  • Cibuľovo-octová omáčka Vidalia
  • Omáčka z čierneho piva
  • Burgundsko-hubová omáčka
  • Syrová omáčka s bylinkami a zeleninou
  • Domáca majonéza
  • Medová omáčka
  • Medová grilovacia omáčka
  • Thajská karí omáčka
  • Omáčka Giardiniera z nakladanej zeleniny v octe alebo oleji

4 spôsoby ako spoznať prepečené mäso

Určenie „hotovosti“ z hľadiska textúry, vzhľadu a šťavnatosti je často vecou osobných preferencií.

Z hľadiska bezpečnosti sú však potraviny „hotové“, keď sa uvaria na dostatočne vysokú vnútornú teplotu, aby sa z nich vylúčili škodlivé mikroorganizmy.

S teplomerom na mäso
Najpresnejším a najbezpečnejším spôsobom, ako otestovať prepečenosť mäsa, je použiť teplomer.

Hovädzie, jahňacie, bravčová pečienka: Vložte do najhrubšej časti pečienky, vyhnite sa kosti a tuku.
Burgery, steaky, kotlety: Vložte vodorovne do stredu, mimo kosti a tuk.
Celá hydina: Zmerajte teplotu v časti stehna, vyhnite sa kosti.
Časti hydiny: Vložte teplomer do najsilnejšej oblasti, vyhnite sa kosti.

Odporúčané bezpečné minimálne vnútorné teploty:

  • Hovädzie, teľacie, jahňacie a bravčové mäso (steaky a pečienka): 62 °C
  • Mleté mäso: 70 °C
  • Hydina: 75 °C

Test dotykom

S trochou cviku poskytuje „dotykový test“ rýchlu možnosť, ako otestovať prepečenosť mäsa. Keď zatlačíte ukazovák do stredu rezu mäsa, môžete odhadnúť, ako veľmi je prepečené.

Všimnite si, že dotykový test je najlepšie pre mäso, ako je ako bábika, rib eye, T-bone, bok, sviečková, a tri-tip steak.

Ruky ukazujúce ako spoznať upečené mäso podľa dotyku.
Zdroj: i.pinimg.com

Kontrola šťavy

Ak hľadáte možnosť, ako zistiť, či je kura hotové, zapichnite nôž do najhrubšej časti stehna. Je hotovo, ak šťava vyteká. Alebo zakrúťte nohou, ktorá by mala byť voľná.

Pri menších kúskoch, ako je kuracie prsia, rozkrojte nožom najhrubšiu časť. Ak šťava vyteká, kura by malo byť dostatočne prepečené, aby sa dalo bezpečne jesť. Pokiaľ sú šťavy červené alebo ružové, pravdepodobne to bude potrebovať ešte niekoľko minút.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.