5 skvelých receptov na obrátené rezne alebo na poradí záleží!

Rezne sú jedným z klasických pokrmov slovenskej kuchyne.

Myslíte si, že na ich príprave sa už nedá vymyslieť nič zaujímavé?

Vyskúšajte naše recepty na rezne naruby!

Ich tajomstvo spočíva v tom, že sa obaľujú najprv v strúhanke a až potom vo vajíčku. Navyše sa po osmažení zapekajú v rúre, najčastejšie s cibuľou.

Či ich pripravíte z mäsa bravčového, kuracieho či teľacieho, vždy chutia výborne.

Klasické bravčové rezne naruby

Aj keď väčšinou sa obrátené rezne po osmažení zapekajú, nie je to bezpodmienečne nutné. Dajú sa pripraviť aj iba na panvici.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčových rezňov, prípadne vykostených kotliet či krkovice
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Plátky bravčového mäsa naklepte a následne osoľte, okoreňte a potrite tiež prelisovaným cesnakom.
  2. Potom mäso postupne obaľte, najprv v strúhanke a potom vo vajíčku.
  3. Obalené rezne vložte na rozpálenú panvicu s dostatočným množstvom oleja.
  4. Zmažte jednotlivé plátky 3-4 minúty z každej strany dozlatista.
  5. Po vybratí z panvice rezne položte na papierové utierky, ktoré absorbujú prebytočný olej.

Obrátené rezne z bravčového mäsa chutia skvele so zemiakovou kašou či zemiakmi a zeleninovou oblohou.

Bravčové rezne obaľované v strúhanke a pokryté orestovanou cibuľou
zdroj: rosemarieskitchen.website

Tradičné rezne v trojobale alebo obalené postupne v múke, vajíčku a strúhanke sú ozdobou každej sviatočnej tabule. Načerpajte inšpiráciu z našich vyprážaných rezňov v siedmich rôznych podobách!

Rezne naruby zapečené v rúre

Strúhanku môžete ozvláštniť najrôznejšími bylinkami, napríklad oreganom, rozmarínom či saturejkou, prípadne aj korením. Obľúbená je paprika či mletá rasca.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové alebo kuracie rezne
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 vajcia
  • 2 cibuľa
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 2 PL mlieka
  • olej na vyprážanie
  • maslo
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Mäso umyte, naklepte, osoľte, okoreňte a posypte mletým cesnakom.
  3. Následne plátky mäsa obaľte najskôr v strúhanke a potom v rozšľahaných vajciach s trochou mlieka.
  4. V panvici rozohrejte olej a obalené rezne osmažte z oboch strán dozlatista.
  5. Po vybratí rezňov na panvici orestujte cibuľu nakrájanú na kolieska.
  6. Keď cibuľa zľahka zozlatne, vložte ju na dno pripraveného pekáča.
  7. Na cibuľu položte osmažené rezne a pridajte trošku masla a prípadne aj vody na podliatie.
  8. Pečte približne 30 minút.

Tieto rezne chutia znamenite s rozmanitými prílohami zo zemiakov či so zeleninovým šalátom.

Obrátený rezeň s osmaženou cibuľkou podávaný s pečenými zemiakmi a citrónom
zdroj: chefkoch.de

Luxusné obrátené rezne z teľacieho mäsa

Krehké teľacie mäso robí z tohto pokrmu pravý gurmánsky zážitok. Pri klepaní odporúčame prekryť plátky mäsa potravinovou fóliou či igelitovým vreckom, ochránite tak mäso od prípadného potrhania.

Ingrediencie:

  • 4 teľacie rezne
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 vajcia
  • 2 cibuľa
  • 1 šálka vývaru
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Teľacie mäso naklepte paličkou a plátky mäsa z oboch strán osoľte a okoreňte.
  3. Následne ich obaľte najskôr v strúhanke a potom v rozšľahanom vajci.
  4. V panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja a vložte do neho predpripravené rezne.
  5. Vymažte z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty.
  6. V medziobdobí si olúpte cibuľu a nakrájajte ju na kolieska.
  7. Osmažené rezne vložte do pekáča av panvici zľahka osmažte cibuľu.
  8. Cibuľu následne vložte do pekáča k rezňom a všetko zalejte vývarom.
  9. Pekáč dajte do rúry a pečte po dobu približne 30 minút.

Teľacie rezne naruby podávajte s cibuľou a zemiakmi preliatemi vypečenou šťavou.

Obaľovaný teľací plátok s orestovanými kolieskami cibule
zdroj: bavariangrill.com

Nepostrádateľným pomocníkom pri príprave akéhokoľvek typu rezňa je kvalitná panvica. Neviete si rady, akú panvicu zo širokej ponuky vybrať? Nájdite tú pravú pomocou nášho veľkého testu panvíc .

Rezne zapečené s cibuľou, cesnakom a slaninou

Tajomstvo tohto pokrmu spočíva predovšetkým v lahodnej kombinácii bravčového mäsa a slaniny s cibuľou a cesnakom.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové rezne alebo kotlety
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Bravčové mäso naklepte a následne z oboch strán posoľte, okoreňte a posypte mletým cesnakom.
  3. Pripravte si dve misky, jednu so strúhankou, druhú s rozšľahanými vajcami.
  4. Najprv plátky mäsa vložte do misky so strúhankou a potom do vajíčka.
  5. Na panvici rozohrejte olej a predpripravené plátky mäsa na ňom z oboch strán osmažte dozlatista.
  6. Osmažené rezne následne vložte do olejom vymastenej zapekacej misky.
  7. Na rezne pokladajte látky slaniny a na plátky nakrájanú cibuľu a cesnak.
  8. Pečte v predhriatej rúre po dobu približne 40 minút.

Obrátené rezne so slaninou, cibuľou a cesnakom podávajte so zemiakovou kašou.

Rezeň so slaninou, cesnakom a cibuľou servírovaný s hranolčekmi
zdroj: gasthaus-buch.de

Obratené kuracie rezne zapekané so smotanou

Zapečenie osmažených plátkov mäsa spoločne so šľahačkou, ako je tomu v tomto recepte, robí výsledný pokrm ešte krehkejšie a šťavnatejšie ako obvykle.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie rezne
  • 2 cibuľa
  • 2 vajcia
  • 1 šálka šľahačky
  • 1 šálka strúhanky
  • olej na vyprážanie
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Plátky kuracieho mäsa naklepte cez potravinovú fóliu, osoľte a okoreňte.
  3. Do jednej misky si pripravte strúhanku a do druhej misky rozšľahané vajíčka.
  4. Potom mäso dôkladne obaľte najskôr v strúhanke a potom vo vajíčku.
  5. Obalené rezne osmažte dozlatista na panvici s rozpáleným olejom.
  6. V medziobdobí nakrájajte cibuľu na plátky a vložte ju do pekáča, v ktorom chcete rezne zapekať.
  7. Na cibuľu následne položte osmažené rezne a na vrchu ich opäť pokryte kolieskami cibule.
  8. Na záver všetko zalejte šľahačkou a pekáč priklopte.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.
  10. Na posledných päť minút pekáč odklopte.

Rezne naruby zapečené s cibuľou a smotanou podávajte so zemiakmi či zemiakovou kašou.

Obrátené rezne servírované s cibuľkou, zemiakmi a šalátkom
zdroj: holidaycheck.de

Niekoľko tipov a trikov na záver

Názov rezne naruby je samozrejme odkazom na spôsob ich prípravy. Mäso sa po naklepaní a okorenení najskôr obalí v strúhanke a potom vo vajíčku. Oproti tradičným rezňom v trojobale ide tak o obrátené poradie s tým, že sa vôbec nepoužíva hladká múka, ktorou sa v prípade klasických rezňov začína.

Strúhanku treba do mäsa dobre zatlačiť, či už prstami, alebo s pomocou paličky na mäso, pretože na samotnom mäse horšie drží. Pokiaľ chcete, môžete do strúhanky pridať rôzne čerstvé či sušené bylinky na ozvláštnenie chuti. Pokiaľ máte radi pikantnejšie pokrmy, je možné plátky mäsa pred vložením do strúhanky posypať pálivou paprikou alebo chilli. K rozšľahanému vajíčku je taktiež možné pridať trochu dijonskej horčice či sójovej omáčky.

Počas dopekania obrátených rezňov v rúre sa odporúča kontrolovať, či nepotrebujú v priebehu zľahka podliať, najlepšie vývarom, ale je možné použiť aj obyčajnú vodu.

Rezne naruby nielen s cibuľou

Ako veľmi cibuľku pred spoločným zapečením s rezňami orestujete, záleží na vašich chuťových preferenciách. Ak máte radi chrumkavejší variant, osmažte cibuľku viac, ak dávate prednosť cibuli iba zosklovatené, poduste ju kratšiu dobu. Obe dve verzie sú veľmi chutné.

Okrem cibule a cesnaku je možné k rezňom do pekáča samozrejme pridať aj ďalšie druhy zeleniny, napríklad papriku či koreňovú zeleninu všeobecne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.