Luxusné a pritom jednoduché recepty na rezy z jahôd, ktoré si zamilujete!

Pripravte si tento neodolateľný múčnik v akúkoľvek ročnú dobu. Dnes totiž jahody zoženiete aj v zime.

Sú jednoduché a zvládne ich preto úplne každý.

Predstavme si tie najlepšie recepty na jahodové rezy, na ktorých si všetci pochutnajú!

Rezy z čerstvých jahôd a kyslou smotanou

Na tento recept sú ideálne čerstvé jahôdky. Ak ste zohnali iba v konzerve či mrazenej, nič sa nedeje.

Ingrediencie na cesto

  • 250g cukru kryštál
  • 150g hladkej múky
  • 5 žĺtkov + bielky na sneh
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • 5 lyžíc horúceho mlieka

Ingrediencie na krém

  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 1 smotana na šľahanie (33%)
  • Múčkový cukor (podľa vašej chuti)
  • 2 vrecká červenej želatíny
  • Jahody (množstvo podľa vašich preferencií)

Postup

  • Do misky vložte cukor kryštál, žĺtky s horúcim mliekom a ušľahajte ich do peny.
  • Vedľa si zmiešajte hladkú múku s kypriacim práškom, ktorú opatrne prisypávajte do cukrovej peny.
  • Ušľahajte sneh z bielkov a ten potom tiež vmiešajte do zmesi s múkou.
  • Plech vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Naneste naň cesto a pečte do zlatoružova cca 10 minút, podľa typu vašej rúry. Vyskúšajte špajľou.
  • Po upečení nechajte cesto vychladnúť a medzitým si pripravte krém.
  • Ušľahajte smotanu do tuha a vmiešajte do nej kyslú smotanu. Nakoniec oslaďte podľa chuti práškovým cukrom.
  • Vzniknutý krém naneste na vychladnuté cesto. Ozdobte jahodami.
  • Podľa návodu pripravte želatínu, ktorú rovnomerne nalejte na hotové rezy.
  • Nechajte tuhnúť v chladničke aspoň dve hodiny, najlepšie však cez noc.
Buchta s jahodami, krémom a želatínou.
Zdroj: wochenblatt.com

Tvarohové rezy s jahodami a želatínou

Tieto vynikajúce jahodové rezy s tvarohom vás chuťovo odrovnajú. Vďaka tvarohu sú sýte, ale napriek tomu božské.

Ingrediencie na cesto

  • 150g polohrubej múky
  • 180g cukor kryštál
  • 6ks vajec
  • 5 lyžíc vlažného mlieka
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva

Ingrediencie na krém

  • 200-250g smotany na šľahanie
  • 400g kyslej smotany
  • 500g mäkkého tvarohu (polotučný)
  • Čerstvé jahody (alebo mrazené)
  • 2 balenia červenej želatíny

Postup

  • V mise ušľahajte vajcia s cukrom a mliekom do peny. Vo vedľajšej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a opatrne vmiešajte do vaječnej zmesi.
  • Vymažte si plech tukom, vysypte múkou a nalejte rovnomerne cesto. Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte na 180 ° C cca 10-20 minút podľa druhu rúry.
  • Cesto nechajte vychladnúť.
  • V miske našľahajte tvaroh spolu s kyslou smotanou. Ušľahajte šľahačku a primiešajte do tvarohovej zmesi. Potrite krémom vychladnutú piškótu. Naskladajte nakrájané jahody.
  • Želatínu pripravte podľa návodu na balenie a nalejte na rezy.
  • Dajte do chladničky vychladiť aspoň na dve hodiny a podávajte nakrájané a ozdobené lístky mäty či ďalším ovocím.
Kúsok jahodového rezu s jahodami a tvarohovým krémom.
Zdroj: christinascatchycakes.blogspot.de

Potrebovali by ste kvalitnú váhu na potraviny? V našom hodnotení potravinových váh do kuchyne vám poradíme, ako si múdro vybrať.

Pudingové rezy z jahôd

Inšpirujte sa týmto rýchlym receptom na jahodové rezy s pudingom. Skvelý na oslavy alebo len tak na spoločné chvíle s rodinou.

Ingrediencie na piškótu

  • 200g hladkej múky
  • 180g cukor kryštál
  • 5 vajíčok
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 5 lyžíc oleja či rozpusteného masla

Ingrediencie na puding

  • 1 l mlieka
  • 5 lyžíc cukru kryštál
  • 2 balenia vanilkového pudingu

Ďalšie ingrediencie

  • Čerstvé jahody (či iné ovocie)
  • 2 vrecká želé v prášku

Postup

  • V miske ušľahajte vajcia s cukrom do hustej peny. Pridajte olej a všetko riadne premiešajte.
  • V ďalšej miske zmiešajte múku s kypriacim práškom. Múčnu zmes opatrne vmiešajte do vaječnej zmesi.
  • Plech vymažte a vysypte múkou. Cesto nalejte rovnomerne na vymastený plech a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečte do ružova cca 15 minút.
  • Piškótu nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte puding a ešte horúci ho nalejte na vychladnutú piškótu.
  • Navrch naskladajte nakrájané ovocie.
  • Želatínu pripravte podľa návodu na balenie a rovnomerne nalejte navrch rezov.
  • Nechajte stuhnúť a dajte vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
Nakrájaný dezert s čerstvými jahodami a pudingovým krémom.
Zdroj: xbeccabella.de

Rezy s jahodami a mascarpone

Tento dezert si možno pripraviť s akýmkoľvek letným ovocím ako napríklad s čučoriedkami či iným lesným ovocím. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie na cesto

  • 200g polohrubej múky
  • 4 žĺtky + bielky na sneh
  • 200g masla
  • 150g práškového cukru
  • 50g kakaa holandského typu
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Ingrediencie na krém

  • 500g mascarpone
  • 2 tégliky smotany na šľahanie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Čerstvé jahody (či mrazené)
  • 100ml vaječného likéru
  • 2 balenia želatíny

Postup

  • Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do hladka, pridajte žĺtky a vyšľahajte penu.
  • Múku zmiešajte s práškom do pečiva a kakaom. Potom ju vmiešajte opatrne do vaječnej zmesi.
  • Vedľa si vyšľahajte z bielkov sneh a nakoniec vmiešajte do cesta.
  • Plech s vyšším okrajom vymažte tukom a vysypte hrubou múkou. Vylejte na plech pripravené cesto a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C na 10-12 minút.
  • Po upečení nechajte piškótu vychladnúť a pripravte si krém.
  • Zmiešajte mascarpone s vaječným likérom, vanilkovým a práškovým cukrom. Pripravte želatínu podľa návodu na balenie a tú potom taktiež do zmesi vmiešajte.
  • Nakoniec pridajte aj našľahanú šľahačku.
  • Polovicu krému rozotrite na cesto, naskladajte ovocie a potom natrite druhú polovicu krému.
  • Hotové rezy dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
Kakaový dezert s krémom z mascarpone a čerstvými jahodami.
Zdroj: zuckerzimtundliebe.de

Pripravte si aj niektorý z týchto úžasných jahodových koláčov.

Tvarohové mieša rezy s jahodami

Tento dezert sa najlepšie pripravuje v tortovej forme, ale môžete ho pripraviť aj na plech. Ovocie si zvoľte podľa svojich chutí, najlepšie však chutí s jahodami.

Ingrediencie na cesto

  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 4 žĺtky + bielky na sneh
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa holandského typu

Ingrediencie na krém

  • 750g plnotučného mäkkého tvarohu
  • 150g práškového cukru
  • 200g zmäknutého masla
  • 400g čerstvých či mrazených jahôd

Ingrediencie na polevu

  • 80g čokolády na varenie
  • 50g masla
  • 1 lyžica mlieka

Postup

  • Najprv v mise vyšľahajte žĺtky s cukrom a olejom do peny. Za stáleho miešania prisypávajte múku, ktorá je zmiešaná s kypriacim práškom a kakaom.
  • Vedľa si vyšľahajte sneh z bielkov a ten postupne aj do cesta zapracujte.
  • Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a nalejte cesto.
  • Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 ° C cca 15 minút. Skúste špajľou, či je cesto hotové.
  • Cesto nechajte vychladnúť najlepšie na mriežke.
  • Pripravte si krém tak, že rozpustené maslo vyšľaháte s tvarohmi a cukrom. Krém potom následne nanesiete na korpus rovnomerne po celom povrchu.
  • Následne naskladajte na krém nakrájané jahody a jemne ich do neho vtlačte. Stierkou urovnajte krém tak, aby ste jahody schovali krémom.
  • Nakoniec pripravte polevu tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíte maslo, čokoládu potom vmiešate lyžicu mlieka. (Čokoláda tak nebude tvrdá, ale mäkká na krájanie)
  • Čokoládovú polevu nalejte na tortu a stierkou vyrovnajte.
  • Tortu vložte do chladničky najlepšie cez noc, aspoň na dve hodiny. Hotovú tortu krájajte nahriatym nožom.
Čokoládová torta s tvarohom a čerstvými jahodami.
Zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Zostali vám jahody? Čo s nimi? Skúste jednoduché návody a recepty na zaváranie alebo si pripravte vynikajúcu smoothie z jahôd!

Jahody a ich antioxidačný účinok

Jahody, respektíve ich dužina obsahuje skoro 90% vody a sú veľmi bohaté na vlákninu. Ich červená farba je utváraná anthokyanmi, čo sú červené farbivá a patria medzi prírodné antioxidanty, ktoré náš organizmus chránia pred stresom.

Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Denná odporúčaná dávka je splnená už po 150g jahôd. Sú tiež zdrojom vitamínov A, K, E, ďalej draslíka a mangánu.

Vďaka tomu, že jahody dokážu neutralizovať účinky voľných radikálov, sú prostriedkom v prevencii proti arterioskléróze, ktorá spôsobuje ukladanie cholesterolu v stenách artérií a ich postupné zužovanie.

Toto blahodárne ovocie vďaka svojmu alkalizujúcemu účinku podporuje aj vylučovanie kyseliny močovej a tak je odporúčané pri chorobe dni a dnovej artritíde.

Vďaka bohatému obsahu rastlinnej vlákniny napomáhajú pohybu stolice naprieč črevami. Sú teda vhodné pri hemoroidoch, ťažkosťami s tekutinami v bruchu a chorobách pečene.

Pozor však musíte dať na to, že sa rýchlo kazia a preto s ich konzumáciou príliš neotáľajte. Čerstvejšie vydržia v chladničke.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.