8 lahodných receptov na šaláty z Grécka, ktoré si zamilujete. Inšpirujte sa!

Máte radi stredomorskú kuchyňu?

Pokiaľ áno, tak určite vyskúšajte naše luxusné recepty na grécke šaláty 8x inak!

Máme pre vás verziu s cícerom, grilovaným bravčovým mäsom alebo napríklad s pečenou červenou repou.

Všetky sú zdravé, jednoduché a úplne delikátne!

Grécky šalát s avokádom

Perfektný šalát, ktorý je neuveriteľne chutný a zdravý. V kombinácii s lahodným dresingom je to skutočná lahôdka, ktorá sa skvele hodí ako príloha napríklad ku grilovanému mäsu.

Ingrediencie:

Na zálievku:

  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica červeného vínneho octu
  • 1 a 1/2 lyžičky lisovaného cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 3/4 lyžičky medu
  • soľ podľa chuti

Na šalát:

  • 4 stredné paradajky, nakrájané na kocky
  • 1 stredná uhorka, voliteľne olúpaná a nakrájaná na polmesiaca
  • 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky alebo na kocky
  • 1 malá zelená alebo žltá paprika, bez semienok, nakrájaná
  • 3/4 šálky čiernych olív, scedených a nakrájaných na plátky
  • 110 g drveného syra feta
  • 1 stredné avokádo (nie príliš mäkké), nakrájané na kocky

Postup

  1. Pridajte všetky prísady na zálievku do malej misy a dobre premiešajte, dochuťte soľou a uložte do chladničky, kým nebudete pripravení na jej použitie.
  2. Pridajte paradajky, uhorku, cibuľu, papriku, olivy, avokádo a fetu do šalátovej misy.
  3. Zalejte zálievkou a jemne premiešajte.
  4. Dobrú chuť!
Šalát s olivami, červenou cibuľou, avokádom, paradajkami, uhorkou a fetou servírovaný na tanieri.
www.cookingclassy.com

Cícerový šalát z Grécka

Šalát z cíceru a čerstvej zeleniny premiešaný s bylinkami a rýchlym dresingom dohromady vytvára chutný a zdravý pokrm. Je ideálna ako príloha na grilovanie, ale aj na večeru či obed.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 3 a 1/2 šálok konzervované cícery, opláchnuté a scedené
  • 1 šálka cherry paradajok, nakrájaných na štvrtky
  • 1 šálka uhoriek, nakrájané na kocky
  • 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 1/2 šálky čiernych olív, rozpolených alebo nakárjených na štvrtky
  • 1 šálka roztvorených artičokových srdiečok, nakrájaných na polovice
  • 1/2 vrchovatej šálky rozdrvené fety
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
  • 1/4 šálky čerstvej mäty, nahrubo nasekané
  • 2 lyžice čerstvého kôpru, nahrubo nasekaného
  • soľ a korenie na dochutenie

Na zálievku:

  • 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Pripravte si zálievku zmiešaním červeného vínneho octu, citrónovej šťavy, olivového oleja, sušeného oregana, vločiek červeného chilli a soli a korenia.
  2. Pridajte cícer, paradajky, uhorku, cibuľu, olivy, artičoky a fetu do veľkej misy.
  3. Pridajte zálievku a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  4. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, mätu a kôpor a premiešajte ešte raz.
  5. Podľa potreby dochuťte soľou a korením a servírujte!
Šalát z cícera, uhoriek, paradajok a byliniek servírovaný v sklenenej mise s vareškou.
www.eatthegains.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cícerový šalát , ktorý je ľahký a napriek tomu výživný!

Grécky šalát z červenej repy

Jednoduchá pochúťka z pečenej repy, premiešanej v zmesi olivového oleja, vínneho octu a cesnaku. Repa v tomto recepte je krásne jemná, s príjemnou, ľahko pikantnou chuťou. Vyskúšajte ju sami!

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvej repy, orezané
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 3 strúčiky cesnaku, nastrúhané
  • hrubá soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Repu jemne vydrhnite pod tečúcou vodou mäkkou kefou, aby ste odstránili všetky čiastočky nečistôt.
  3. Repu zabaľte do alobalu a pevne uzavrite.
  4. Dajte na plech a pečte 1 hodinu alebo do mäkka.
  5. Vyberte z rúry a nechajte 15 minút vychladnúť.
  6. Olúpte a nakrájajte na požadované kúsky.
  7. Vo veľkej mise zmiešajte olej, ocot a cesnak.
  8. Dochuťte soľou a korením.
  9. Pridajte repu a jemne premiešajte.
Marinovaná pečená repa servírovaná na tanieri.
www.salu-salo.com

Máme pre vás 12 luxusných receptov na červenú repu , po ktorých sa budete olizovať! Ochutnajte slané aj sladké varianty.

Tuniakový šalát v gréckom štýle

Šalát nabitý čerstvou zeleninou a bylinkami je inšpirovaný chuťami Grécka. Tuniak v olivovom oleji s chrumkavými uhorkami, šťavnatými paradajkami a slanými olivami, to všetko premiešané s množstvom nasekanej petržlenovej vňate a oregana, vytvára dohromady luxusný pokrm, ktorý je skvelý napríklad na toastu.

Ingrediencie:

  • 2 (140 g) konzervy tuniaka v oleji, scedené
  • 1/2 šálky rozpolených cherry paradajok
  • 1/2 šálky uhoriek, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 1/4 šálky čiernych olív, vykôstkovaných a nasekaných
  • 2 polievkové lyžice nahrubo nasekaných čerstvých listov oregana
  • 2 polievkové lyžice nahrubo nasekaných čerstvých listov petržlenu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vložte všetky ingrediencie do strednej misky a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  2. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Šalát s tuniakom, uhorkami, paradajkami, olivami a bylinkami servírovaný na tanieri s opečenými plátkami bagety.
www.thekitchn.com

Grécka šalátová misa s omáčkou tzatziki

Čerstvé a zdravé jedlo v stredomorskom štýle, ktoré je bohaté na bielkoviny, si stopercentne zamilujete! Navyše je neuveriteľne rýchle a jednoduché na prípravu.

Ingrediencie:

Na šalátovú misu:

  • 1 šálka celozrnnej ryže
  • 2 – 3 kuracie prsia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica rasce
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 uhorka nakrájaná na stredne veľké kúsky
  • 1/2 červenej cibule nakrájanej na plátky
  • nakrájaný hlávkový šalát
  • syr feta
  • čierne olivy
  • cherry paradajky

Na tzatziki:

  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1 uhorka, najemno nasekaná
  • 1 strúčik cesnaku, najemno nasekaný
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvého kôpru, najemno nasekaného
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Uvarte ryžu.
  2. Kurča ochuťte cesnakom, rascou, soľou a korením a opečte na panvici s trochou oleja alebo na grile.
  3. Nakrájajte na kocky.
  4. Všetky ingrediencie na tzatziki dajte do veľkej misy a dobre premiešajte.
  5. Dajte do chladu aspoň na 30 minút.
  6. Pridajte všetky prísady na šalát do misky, posypte kuracím mäsom a pridajte tzatziki.
  7. Užite si to!
Šalát z olív, paradajok, uhoriek, červenej cibule a kuracieho mäsa servírovaný v mise s vedľa položenou omáčkou tzatziki.
www.mylatinatable.com

Karfiolový šalát po grécku

Táto karfiolová pochúťka plná skvelých gréckych chutí a množstva čerstvej zeleniny je jednoduchá na prípravu, je nízkosacharidová, bezlepková a vegánska, takže si ju môže vychutnať naozaj každý.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 1 stredný karfiol
  • 1 stredne veľká uhorka
  • 230 g cherry paradajok
  • 10 čiernych olív, vykôstkovaných
  • ¼ veľké červené cibule, nakrájané na kocky
  • 110 g rozdrobeného syra feta

Na zálievku:

  • ½ šálky olivového oleja
  • ½ šálky jablčného octu
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
  • ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. V malej miske zmiešajte olivový olej, jablkový ocot, dijonskú horčicu, oregano, bazalku, cesnak, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  2. Dajte bokom.
  3. Medzitým priveďte do varu slanú vodu vo veľkom hrnci.
  4. Karfiol rozoberte na ružičky a dajte ho do vriacej vody.
  5. Varte asi 7 minút.
  6. Sceďte a opláchnite studenou vodou, aby sa varenie zastavilo.
  7. Dajte odkvapkaný karfiol do veľkej šalátovej misy.
  8. Pridajte nakrájanú uhorku, čierne olivy, paradajky, červenú cibuľu, syr feta, pripravený šalátový dresing a dobre premiešajte.
  9. Zakryte a uchovávajte v chladničke až päť dní.
Šalát z karfiolu, olív, paradajok a uhorky servírovaný v miske.
www.stephaniesain.com

Grécky zemiakový šalát

Ideálny letný šalát zo zemiakov je plný čerstvých byliniek a je krásne doplnený citrónovou zálievkou. Možno ho podávať teplý aj studený a pripravený ho máte raz dva.

Ingrediencie:

  • 5 – 7 stredne veľkých zemiakov (približne 700 g), olúpaných a nakrájaných na polovice a potom roztvorených
  • 1 malý zväzok pažítky alebo zelenej časti jarnej cibuľky (voliteľne)
  • 1 malý zväzok petržlenu (približne ¼ šálky), nasekané
  • 1 malý zväzok kôpru (približne 2 polievkové lyžice), nasekaného
  • ½ malej cibule nakrájanej najemno pozdĺžne alebo jedna šalotka
  • ½ lyžičky suchého oregana (voliteľne)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna alebo 2–3 lyžice bieleho alebo červeného vínneho octu
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Zemiaky dajte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené.
  2. Priveďte vodu do varu a poriadne ju osoľte.
  3. Duste, kým nebudú zemiaky mäkké.
  4. Alternatívne môžete zemiaky variť v pare.
  5. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, nakrájajte všetky čerstvé bylinky a cibuľu a dajte ich do misky spolu s citrónovou šťavou alebo octom.
  6. Akonáhle sú zemiaky hotové, zlejte ich a vložte priamo do misy s bylinkami.
  7. Jemne premiešajte a pokvapkajte olivovým olejom.
  8. Pridajte oregano a soľ a korenie podľa chuti
  9. Podávajte teplé alebo nechajte vychladnúť a podávajte studené.
  10. V oboch prípadoch sú vynikajúce!
Šalát zo zemiakov a byliniek servírovaný v miske s vedľa položenou mištičkou so soľou.
www.oliveandmango.com

Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na zemiakový šalát a to ako v klasickej, tak aj v diétnej úprave!

Šalát s grilovaným bravčovým mäsom

Ochutnajte klasický grécky šalát so šťavnatým grilovaným bravčovým mäsom a chutným krémovým dresingom a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravo vykúzlite rýchle jedlo ideálne na horúci letný večer.

Ingrediencie:

  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1 šálka 18% smotany
  • 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • bravčová bábika alebo vykostené bravčové kotlety nakrájané na 1 cm
  • 1/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájaného na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1/2 uhorky, nakrájaná na kocky
  • 1/4 červenej cibule, nasekané
  • 6 šálok natrhaného rímskeho šalátu
  • 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
  • 12 čiernych olív
  • nakrájaná čerstvá mäta (voliteľne)

Postup

  1. V odmerke alebo mise zmiešajte cesnak, oregano, soľ, korenie a smotanu.
  2. Postupne zašľahajte citrónovú šťavu (zmes zhustne).
  3. Bravčové mäso vložte do uzatvárateľného plastového vrecka alebo plytkej misky.
  4. Pridajte 1/3 šálky smotanovej zmesi a bravčové mäso v nej poriadne obaľte.
  5. Utesnite vrecko alebo prikryte misku a dajte do chladničky aspoň na 15 minút alebo až na 1 deň.
  6. Zvyšnú smotanovú zmes zvlášť prikryte a dajte do chladničky vychladiť.
  7. Gril predhrejte na strednú teplotu.
  8. Bravčové mäso vyberte z marinády, dajte ho na namastený gril, prikryte a grilujte z každej strany 3 až 4 minúty.
  9. Nechajte 5 minút odpočívať.
  10. Grécky jogurt vyšľahajte do vyhradenej smotanovej zmesi.
  11. Vo veľkej mise zmiešajte stopkový zeler, červenú papriku, uhorku a cibuľu; prilejte polovicu smotanovej zmesi a premiešajte.
  12. Rozdeľte rímsky šalát na servírovacie taniere, naň dajte zeleninovú zmes, potom bravčové mäso.
  13. Zalejte zvyšnou smotanovou zmesou a posypte syrom feta, olivami a mätou (ak používate).
Šalát z bravčového mäsa, zeleniny a krémového dresingu servírovaný v miske s vedľa položenou vidličkou.
www.dairyfarmersofcanada.ca

A ktorý šalát chutil najviac vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.