Máte radi stredomorskú kuchyňu?
Pokiaľ áno, tak určite vyskúšajte naše luxusné recepty na grécke šaláty 8x inak!
Máme pre vás verziu s cícerom, grilovaným bravčovým mäsom alebo napríklad s pečenou červenou repou.
Všetky sú zdravé, jednoduché a úplne delikátne!
Grécky šalát s avokádom
Perfektný šalát, ktorý je neuveriteľne chutný a zdravý. V kombinácii s lahodným dresingom je to skutočná lahôdka, ktorá sa skvele hodí ako príloha napríklad ku grilovanému mäsu.
Ingrediencie:
Na zálievku:
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica červeného vínneho octu
- 1 a 1/2 lyžičky lisovaného cesnaku
- 1 a 1/2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušeného oregana
- 3/4 lyžičky medu
- soľ podľa chuti
Na šalát:
- 4 stredné paradajky, nakrájané na kocky
- 1 stredná uhorka, voliteľne olúpaná a nakrájaná na polmesiaca
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky alebo na kocky
- 1 malá zelená alebo žltá paprika, bez semienok, nakrájaná
- 3/4 šálky čiernych olív, scedených a nakrájaných na plátky
- 110 g drveného syra feta
- 1 stredné avokádo (nie príliš mäkké), nakrájané na kocky
Postup
- Pridajte všetky prísady na zálievku do malej misy a dobre premiešajte, dochuťte soľou a uložte do chladničky, kým nebudete pripravení na jej použitie.
- Pridajte paradajky, uhorku, cibuľu, papriku, olivy, avokádo a fetu do šalátovej misy.
- Zalejte zálievkou a jemne premiešajte.
- Dobrú chuť!

Cícerový šalát z Grécka
Šalát z cíceru a čerstvej zeleniny premiešaný s bylinkami a rýchlym dresingom dohromady vytvára chutný a zdravý pokrm. Je ideálna ako príloha na grilovanie, ale aj na večeru či obed.
Ingrediencie:
Na šalát:
- 3 a 1/2 šálok konzervované cícery, opláchnuté a scedené
- 1 šálka cherry paradajok, nakrájaných na štvrtky
- 1 šálka uhoriek, nakrájané na kocky
- 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1/2 šálky čiernych olív, rozpolených alebo nakárjených na štvrtky
- 1 šálka roztvorených artičokových srdiečok, nakrájaných na polovice
- 1/2 vrchovatej šálky rozdrvené fety
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
- 1/4 šálky čerstvej mäty, nahrubo nasekané
- 2 lyžice čerstvého kôpru, nahrubo nasekaného
- soľ a korenie na dochutenie
Na zálievku:
- 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Pripravte si zálievku zmiešaním červeného vínneho octu, citrónovej šťavy, olivového oleja, sušeného oregana, vločiek červeného chilli a soli a korenia.
- Pridajte cícer, paradajky, uhorku, cibuľu, olivy, artičoky a fetu do veľkej misy.
- Pridajte zálievku a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, mätu a kôpor a premiešajte ešte raz.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením a servírujte!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cícerový šalát , ktorý je ľahký a napriek tomu výživný!
Grécky šalát z červenej repy
Jednoduchá pochúťka z pečenej repy, premiešanej v zmesi olivového oleja, vínneho octu a cesnaku. Repa v tomto recepte je krásne jemná, s príjemnou, ľahko pikantnou chuťou. Vyskúšajte ju sami!
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvej repy, orezané
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 3 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- hrubá soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Repu jemne vydrhnite pod tečúcou vodou mäkkou kefou, aby ste odstránili všetky čiastočky nečistôt.
- Repu zabaľte do alobalu a pevne uzavrite.
- Dajte na plech a pečte 1 hodinu alebo do mäkka.
- Vyberte z rúry a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Olúpte a nakrájajte na požadované kúsky.
- Vo veľkej mise zmiešajte olej, ocot a cesnak.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte repu a jemne premiešajte.

Máme pre vás 12 luxusných receptov na červenú repu , po ktorých sa budete olizovať! Ochutnajte slané aj sladké varianty.
Tuniakový šalát v gréckom štýle
Šalát nabitý čerstvou zeleninou a bylinkami je inšpirovaný chuťami Grécka. Tuniak v olivovom oleji s chrumkavými uhorkami, šťavnatými paradajkami a slanými olivami, to všetko premiešané s množstvom nasekanej petržlenovej vňate a oregana, vytvára dohromady luxusný pokrm, ktorý je skvelý napríklad na toastu.
Ingrediencie:
- 2 (140 g) konzervy tuniaka v oleji, scedené
- 1/2 šálky rozpolených cherry paradajok
- 1/2 šálky uhoriek, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1/4 šálky čiernych olív, vykôstkovaných a nasekaných
- 2 polievkové lyžice nahrubo nasekaných čerstvých listov oregana
- 2 polievkové lyžice nahrubo nasekaných čerstvých listov petržlenu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Vložte všetky ingrediencie do strednej misky a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Objavte podobné tipy
Grécka šalátová misa s omáčkou tzatziki
Čerstvé a zdravé jedlo v stredomorskom štýle, ktoré je bohaté na bielkoviny, si stopercentne zamilujete! Navyše je neuveriteľne rýchle a jednoduché na prípravu.
Ingrediencie:
Na šalátovú misu:
- 1 šálka celozrnnej ryže
- 2 – 3 kuracie prsia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica rasce
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 uhorka nakrájaná na stredne veľké kúsky
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na plátky
- nakrájaný hlávkový šalát
- syr feta
- čierne olivy
- cherry paradajky
Na tzatziki:
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 1 uhorka, najemno nasekaná
- 1 strúčik cesnaku, najemno nasekaný
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice čerstvého kôpru, najemno nasekaného
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Uvarte ryžu.
- Kurča ochuťte cesnakom, rascou, soľou a korením a opečte na panvici s trochou oleja alebo na grile.
- Nakrájajte na kocky.
- Všetky ingrediencie na tzatziki dajte do veľkej misy a dobre premiešajte.
- Dajte do chladu aspoň na 30 minút.
- Pridajte všetky prísady na šalát do misky, posypte kuracím mäsom a pridajte tzatziki.
- Užite si to!

Karfiolový šalát po grécku
Táto karfiolová pochúťka plná skvelých gréckych chutí a množstva čerstvej zeleniny je jednoduchá na prípravu, je nízkosacharidová, bezlepková a vegánska, takže si ju môže vychutnať naozaj každý.
Ingrediencie:
Na šalát:
- 1 stredný karfiol
- 1 stredne veľká uhorka
- 230 g cherry paradajok
- 10 čiernych olív, vykôstkovaných
- ¼ veľké červené cibule, nakrájané na kocky
- 110 g rozdrobeného syra feta
Na zálievku:
- ½ šálky olivového oleja
- ½ šálky jablčného octu
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice dijonskej horčice
- ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
- 3 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V malej miske zmiešajte olivový olej, jablkový ocot, dijonskú horčicu, oregano, bazalku, cesnak, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Dajte bokom.
- Medzitým priveďte do varu slanú vodu vo veľkom hrnci.
- Karfiol rozoberte na ružičky a dajte ho do vriacej vody.
- Varte asi 7 minút.
- Sceďte a opláchnite studenou vodou, aby sa varenie zastavilo.
- Dajte odkvapkaný karfiol do veľkej šalátovej misy.
- Pridajte nakrájanú uhorku, čierne olivy, paradajky, červenú cibuľu, syr feta, pripravený šalátový dresing a dobre premiešajte.
- Zakryte a uchovávajte v chladničke až päť dní.

Grécky zemiakový šalát
Ideálny letný šalát zo zemiakov je plný čerstvých byliniek a je krásne doplnený citrónovou zálievkou. Možno ho podávať teplý aj studený a pripravený ho máte raz dva.
Ingrediencie:
- 5 – 7 stredne veľkých zemiakov (približne 700 g), olúpaných a nakrájaných na polovice a potom roztvorených
- 1 malý zväzok pažítky alebo zelenej časti jarnej cibuľky (voliteľne)
- 1 malý zväzok petržlenu (približne ¼ šálky), nasekané
- 1 malý zväzok kôpru (približne 2 polievkové lyžice), nasekaného
- ½ malej cibule nakrájanej najemno pozdĺžne alebo jedna šalotka
- ½ lyžičky suchého oregana (voliteľne)
- 4 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 citróna alebo 2–3 lyžice bieleho alebo červeného vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Priveďte vodu do varu a poriadne ju osoľte.
- Duste, kým nebudú zemiaky mäkké.
- Alternatívne môžete zemiaky variť v pare.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, nakrájajte všetky čerstvé bylinky a cibuľu a dajte ich do misky spolu s citrónovou šťavou alebo octom.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, zlejte ich a vložte priamo do misy s bylinkami.
- Jemne premiešajte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte oregano a soľ a korenie podľa chuti
- Podávajte teplé alebo nechajte vychladnúť a podávajte studené.
- V oboch prípadoch sú vynikajúce!

Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na zemiakový šalát a to ako v klasickej, tak aj v diétnej úprave!
Šalát s grilovaným bravčovým mäsom
Ochutnajte klasický grécky šalát so šťavnatým grilovaným bravčovým mäsom a chutným krémovým dresingom a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravo vykúzlite rýchle jedlo ideálne na horúci letný večer.
Ingrediencie:
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 šálka 18% smotany
- 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- bravčová bábika alebo vykostené bravčové kotlety nakrájané na 1 cm
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájaného na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1/2 uhorky, nakrájaná na kocky
- 1/4 červenej cibule, nasekané
- 6 šálok natrhaného rímskeho šalátu
- 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
- 12 čiernych olív
- nakrájaná čerstvá mäta (voliteľne)
Postup
- V odmerke alebo mise zmiešajte cesnak, oregano, soľ, korenie a smotanu.
- Postupne zašľahajte citrónovú šťavu (zmes zhustne).
- Bravčové mäso vložte do uzatvárateľného plastového vrecka alebo plytkej misky.
- Pridajte 1/3 šálky smotanovej zmesi a bravčové mäso v nej poriadne obaľte.
- Utesnite vrecko alebo prikryte misku a dajte do chladničky aspoň na 15 minút alebo až na 1 deň.
- Zvyšnú smotanovú zmes zvlášť prikryte a dajte do chladničky vychladiť.
- Gril predhrejte na strednú teplotu.
- Bravčové mäso vyberte z marinády, dajte ho na namastený gril, prikryte a grilujte z každej strany 3 až 4 minúty.
- Nechajte 5 minút odpočívať.
- Grécky jogurt vyšľahajte do vyhradenej smotanovej zmesi.
- Vo veľkej mise zmiešajte stopkový zeler, červenú papriku, uhorku a cibuľu; prilejte polovicu smotanovej zmesi a premiešajte.
- Rozdeľte rímsky šalát na servírovacie taniere, naň dajte zeleninovú zmes, potom bravčové mäso.
- Zalejte zvyšnou smotanovou zmesou a posypte syrom feta, olivami a mätou (ak používate).

A ktorý šalát chutil najviac vám? Napíšte nám do komentárov!