10 perfektných receptov so zemiakmi, ktoré vás nesmú minúť! Aký vyskúšate ako prvý?

Bez zemiakov by sme sa v našej kuchyni len ťažko obišli.

V súčasnej dobe u nás existuje nespočet receptov zo zemiakov a tie najlepšie sme vybrali práve tu pre vás.

Vyskúšajte ich a uvidíte, že si pochutnáte!

Francúzske zemiaky

Alebo gratinované zemiaky, je francúzska klasika, známa aj ako zemiaky Dauphinoise, sa vyrába s jemne nakrájanými zemiakmi, smotanou, maslom a syrom s nádychom čerstvého tymiánu.

Čo budeme potrebovať

  • 375 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g masla, rozpusteného
  • 1,25 kg zemiakov
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 250 g syra gruyere (alebo mozzarelly)
  • 2 lyžičky lístkov tymiánu

Postup

  • Do misy dajte maslo, smotanu a cesnak. Miešajte, kým sa nespoja.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
  • 1/3 zemiakov rozložte do zapekacej misy, potom prelejte 1/3 smotanovej zmesi, posypte 1/3 soli, korenia a tymiánu. Posypeme 190 g syra.
  • Opakujte pre druhú a tretiu vrstvu, ale nekončite syrom na hornej vrstve (bude pridaný neskôr).
  • Prikryte vekom alebo alobalom a pečte 1 hodinu 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky uprostred mäkké.
  • Odstráňte alobal, navrch dajte syr.
  • Pečte ďalších 10 až 15 minút dozlatista a bubliniek.
Vrstvené zemiaky zapečené s jemným syrom.
Zdroj: dontgobaconmyheart.co.uk

Zemiakové knedle

Knedle zo zemiakov, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne.

Čo budeme potrebovať

  • 900 g zemiakov, uvarené so šupkou, vychladnuté
  • 390 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžička soli

Postup

  • Zemiaky uvarte deň vopred so šupkou a nechajte ich cez noc úplne vychladnúť.
  • Pred prípravou zemiakového cesta dajte na sporák hrniec s ľahko osolenou vodou a priveďte ju do varu.
  • Vychladnuté zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno na ručnom strúhadle.
  • Pridajte múku, zemiakový škrob, vajcia a soľ.
  • Suroviny spracujeme na zemiakové cesto.
  • Trochu múky si nechajte bokom, aby ste si do nej mohli ponoriť ruky, keby sa cesto príliš lepilo.
  • Cesto rozdeľte na rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na valec s hrúbkou 5-7 cm.
  • Pripravené knedle ihneď vložíme do mierne vriacej vody.
  • Knedle varíme 20-25 minút.
  • Po uvarení knedle opatrne vyberieme z hrnca.
  • Pokiaľ knedle nepodávate hneď, potrite ich trochou rozpustenej masti, aby povrch nevysychal.

Ak si chcete urobiť plnené zemiakové knedle, potom zemiakové cesto rozdeľte na 4 časti a rozvaľkajte ich na placičku, kam do ich prostriedku pridáte napríklad kocky údeného mäsa, alebo cibuľku atď.
Z cesta vytvoríte guľôčku, aby sa náplň obalila, a varíte 10 – 12 minút v mierne vriacej vode.

Zo zemiakového cesta je možné uvariť aj sladké plnené knedle , inšpirujte sa v našich receptoch!

Pečená chrumkavá kačica s červenou kapustou so zemiakovou knedľou.
Zdroj: cooklikeczechs.c o m

Letný zemiakový šalát

Na šaláte si pochutnáte v sparnom lete, ale poteší aj v priebehu zimy.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 200 g paradajok
  • 2 lyžice lučiny
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 červená cibuľa
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • hrsť nasekané pažítky
  • soľ
  • korenie

Postup

  1. Zemiaky pokrájame na štvrtky a dáme do misy
  2. Pridáme cibuľu nakrájanú na drobné kolieska.
  3. Paradajky nakrájame a tiež dáme do misy.
  4. Lučinu zmiešame s majonézou a citrónovou šťavou.
  5. Šalát premiešame so zálievkou a posypeme čerstvou pažítkou.
  6. Podávame vychladené.

K zemiakovému šalátu si môžete pripraviť jeden z týchto skvelých receptov na rezeň !

Čerstvé zemiaky obalené v majonéze s bylinkami.
Zdroj: julieseatsandtreats.com

Babičkine zemiakové placky

Tradičný recept na placky, ktoré zastúpi aj hlavné jedlo.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Postup

  1. Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Pridáme múku, osolíme a vypracujeme cesto.
  3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
  4. Rozohrejeme si panvicu s olejom.
  5. Vyprážame dozlatista z oboch strán.
  6. Podávame.

Vyskúšajte si placky na panvičke Tescoma . Akú z tejto recenzie by ste si vybrali vy?

Vyprážané placky zo strúhaných zemiakov s majonézou.
Zdroj: jocooks.com

Klasické zapečené zemiaky

Zapečené zemiaky si zamiluje každý.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 1 plechovka hrášku
  • 2 mrkvy
  • 4 paradajky
  • 3 cibuľa
  • 300 g šunky (príp. iná mäkká saláma)
  • 4 vajcia
  • 1 smotana na varenie
  • 300 g tvrdého syry

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  2. Zemiaky, cibuľu a zeleninu nakrájame na kocky a premiešame.
  3. Pridáme pokrájanú šunku.
  4. Vložíme do zapekacej misky.
  5. Vajcia rozšľaháme, pridáme smotanu a osolíme.
  6. Vmiešame aj nastrúhaný syr.
  7. Zemiaky zalejeme.
  8. Pečieme približne 30 minút.
  9. Podávame s nakladanými uhorkami.

Zapečené zemiaky môžete oživiť brokolicou, údeným mäsom, kuracím mäsom alebo iným mäsom podľa vášho výberu.

Kuracie mäso so zeleninou a zemiakmi.
Zdroj: jocooks.com

Trampský zemiakový guláš

So zemiakovým gulášom budete mať pocit, že máte opäť 10 rokov a ste u babičky na chate.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g zemiakov
  • 200 g mäkkej salámy alebo párkov
  • 1 cibuľa
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej papriky
  • soľ
  • korenie
  • majorán
  • olej

Postup

  1. Rozohrejeme si kastról s olejom.
  2. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  3. Zasypeme paprikou.
  4. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky.
  5. Prelejeme vodou a dusíme domäkka.
  6. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránom.
  7. Prisypeme salámu alebo párok.
  8. Ešte 5 minút povaríme a podávame.

Ďalšie recepty na guláš so zemiakmi nájdete v našom článku!

Jemný ochutený guláš so zemiakmi a bylinkami.
Zdroj: lilvienna.com

Šťuchané zemiaky s cibuľkou

Príloha, ktorú si vždy pôjdete pridať.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g uvarených zemiakov
  • 2 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ

Postup

  1. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masle dozlatista.
  2. Smotanu ohrejeme.
  3. Zemiaky spracujeme šťouchadlom.
  4. Pridáme cibuľku a vmiešame smotanu.
  5. Dochutíme soľou.
  6. Podávame.
Jemné zemiaky prelisované s cesnakom a cibuľou.
Zdroj: cookingclassy.com

Poctivá zemiaková polievka

Skvelá zemiakovka na zahriatie žalúdka.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 1/4 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka sušených húb
  • rasca
  • majorán
  • soľ
  • korenie
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Zemiaky a ostatnú zeleninu olúpeme a pokrájame na kocky.
  2. Na masle orestujeme cibuľu a cesnak.
  3. Pridáme ostatnú zeleninu.
  4. Zaprášime hladkou múkou.
  5. Zalejeme vodou.
  6. Pridáme zemiaky a huby.
  7. Varíme domäkka.
  8. Dochutíme soľou, korením a majoránom.
  9. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tanier plný lahodnej polievky s opraženou slaninou.
Zdroj: greenhealthycooking.com

Americké zemiaky

Na prípravu týchto chrumkavých zemiakov s nadýchaným a dokonalým vnútrom potrebujete len panvicu a pokrievku.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g zemiakov
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • čierne korenie
  • jemne nasekané čerstvé bylinky (1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu)
  • 1 lyžica masla

Postup

  • Zemiaky nakrájajte na kocky alebo mesiačiky.
  • Zahrejte 2 lyžice rastlinného oleja na panvici.
  • Pridajte zemiaky a dochuťte 1/2 lyžičky soli.
  • Prikryte pokrievkou a varte, kým zemiaky nezmäknú asi 20 minút.
  • Medzitým si nadrobno nasekajte bylinku podľa vlastného výberu.
  • Odkryte a zemiaky otočte.
  • Dochuťte zvyšné 1/2 lyžičky soli a mletým čiernym korením.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú a varte odkryté, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvajte podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
  • Pridajte bylinku a podľa potreby 1 lyžicu nesoleného masla a varte za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.

Skúste aj hranolky zo sladkých zemiakov ! Ako na to sa dozviete v našom recepte!
Najrýchlejším spôsobom, ako si pripraviť hranolky je vo fritéze. Aká je tá najlepšia sa dočítate v našej recenzii na fritovacie hrnce .

Dozlatista opečené zemiaky.
Zdroj: seriouseats.com

Zemiaková nátierka na chlebíčky

Jednoduchá a nevšedná nátierka zo zemiakov a cesnaku, ktorá sa skvele hodí na slávnostné chlebíčky.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g zemiakov, olúpané a nakrájané
  • soľ
  • 85 g celých blanšírovaných mandlí
  • 4 až 6 stredných strúčikov cesnaku
  • 90 ml plus 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu a/alebo čerstvej citrónovej šťavy
  • 180 ml extra panenského olivového oleja
  • petržlen, na ozdobu
  • chlieb na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zemiaky nakrájané na kocky priveďte v osolenej vode do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým nebudú uvarené, 10 až 15 minút.
  • Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte mandle, cesnak, 30 ml studenej vody a vínny ocot a/alebo citrónovú šťavu.
  • Spracovávajte, kým sa cesnak a mandle nezredukujú na pastu. Dochutíme soľou.
  • Zemiaky rozprestrite v rovnomernej vrstve na papier na pečenie a preložte do rúry, kým sa prebytočná vlhkosť neodparí a povrch zemiakov nebude suchý, asi 6 minút.
  • Roztlačte zemiaky vo veľkej mise šťuchadlom.
  • Vmiešajte olivový olej a mandľovo-cesnakovú zmes, kým sa dôkladne nespoja.
  • Dochuťte soľou, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte s teplou pitou alebo chlebom.

Ďalšietradičné aj netradičné nátierky zo zemiakov nájdete v našich receptoch!

Miska plná krémovej nátierky s pitou.
Zdroj: seriouseats.com

Typy zemiakov a ako ich použiť v kuchyni

Pečené : Odroda Russet Burbank sú klasikou na pečenie, ale možno upiecť akékoľvek iné zemiaky.

Polievka : Do polievky použite voskové zemiaky (malé biele alebo červené zemiaky), pretože si zachovajú svoj tvar.

Hranolčeky : Väčšina hranolčekov sa vyrába z červenohnedých zemiakov.

Zemiaky alebo placky : Russet Burbank sú tiež ideálne, pretože držia pohromade lepšie ako voskové odrody.

Kaša : Škrobové (červenohnedé) tvoria najnadýchanejšiu zemiakovú kašu, ale možno použiť akúkoľvek ľubovoľnú odrodu.

Zemiakový šalát : Voskové odrody sú najlepšie, pretože sa nerozpadajú.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.