Recepty z zemiakovej, klasiky slovenskej kuchyne

Milujete zemiakové placky, ale doprajete si ho skôr na rôznych akciách a doma sa k príprave nedostanete?

To ste tu správne! Zemiakové placky sa radí medzi klasiku slovenských kuchýň a recepty na ne nemôžu na našich stránkach chýbať.

Inšpirujte sa štyrmi recepty na zemiakové placky a nemusíte vyberať dlho – všetky sú skvelé!

Bramborák s kapustou

Kapusta je chutné v mnohých variantoch, veľa ľudí nedá dopustiť na knedlík s kapustou a bravčovým mäsom.

V podobe zemiakovej je priamo božskú mannou.

ingrediencie

  • 500 g kyslej kapusty v sáčku (nikdy nezamieňajte za sterilizované)
  • 1 kg surových zemiakov
  • 3 – 4 vajcia
  • 180 – 200 g polohrubej múky
  • 6 strúčikov cesnaku (môže byť aj viac)
  • Mlieko podľa potreby
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 3 lyžičky majoránky
  • Soľ podľa chuti

postup

  1. Kapusta vyklopte z vrecka na cedidlo, aby sa zliali šťava. Ak jej radi pijete, položte si ho na misku a nechajte úplne odkvapkať.
  2. Potom kapustu dajte na dosku a ostrým nožom nakrájajte alebo nasekajte na veľmi jemné kúsky, čo najviac to pôjde.
  3. Dajte do misy a pridajte olúpané, na jemnom strúhadle nastrúhané zemiaky.
  4. Cesnak olúpte a pretlačte k zemiakom s kapustou. Prilejte trochu mlieka, rozklepnite do misy vajcia a premiešajte.
  5. Zasypte majoránom s rascou, osoľte, okoreňte a postupne pridávajte po častiach múku.
  6. Dôkladne premiešajte, až vznikne klasické cesto na zemiakové placky. Ak sa vám bude zdať až moc husté, zrieďte ho ešte trochou mlieka.
  7. Do panvice dajte vyššiu vrstvu oleja a postupne nalievajte cesto, ktoré tvarujte do zemiakovej. Usmažte z oboch strán dozlatista.
  8. Strážte si, aby bola vrstva oleja stále rovnako vysoká, inak budú zemiakové placky zbytočne vysušené.

kapustový zemiakové placky

Zemiakové placky s mäsovou zmesou

Ďalšia nesmrteľnú klasikou je zemiakové placky, ku ktorému si pripravíme vynikajúcu mäsovú zmes.

ingrediencie 1

  • 1 kg olúpaných surových zemiakov
  • 250 ml horúceho mlieka
  • 3 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté štvorfarebná korenie (2 – 3 otočenie mlynčeka)
  • 2 lyžice drhnutej majoránky
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 7 vrchovatých lyžíc hladkej múky
  • Trochu olivového oleja do cesta a stolový olej na vyprážanie

postup 1

  1. Zemiaky nastrúhame do veľkej misy, zalejeme horúcim mliekom a trochu premiešame.
  2. Pridáme vajcia, olivový olej, osolíme, okoreníme, prelisujeme cesnak a postupne za stáleho miešania prisypávame múku.
  3. Uvedené množstvo je len orientačné, pretože vždy záleží na vodnatosti zemiakov. Keď bude cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka, v opačnom prípade použite väčšie množstvo múky, aby vzniklo hladké, ale nie príliš riedke cesto.
  4. Akonáhle starostlivo premiešame, rozpálime v panvici olej a naberačkou vlejeme cesto, ktoré rozotrieme do strán, aby sa utvoril tvar zemiakovej. Osmažíme z oboch strán dozlatista.

ingrediencie 2

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 červenú papriku
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 3 jarné cibuľky
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 1 lyžička oregana (kto nemá rád, môže nahradiť napríklad ligurčekom)

postup 2

  1. Mäso nakrájajte na rezance, dáme do misky a zalejeme olejom, v ktorom rozmiešame korenie.
  2. Nechajte zhruba 1 – 2 hodinky odležať v chlade. Medzitým očistite cibuľu aj s jarnými cibuľkami a nakrájajte na plátky.
  3. Papriku tiež vyčistite a pokrájajte na menšie kocky. Na panvicu kvapneme trochu oleja, prihodíme mäso a opečieme domäkka.
  4. Osolíme, prihodíme cibule s paprikou a necháme ešte chvíľu restovat. Zelenina musí zmäknúť, ale zároveň si zachovať svoju chrumkavosť.
  5. Servírujeme tak, že zmes rozložíme na polovicu zemiakovej a zaklopíme druhou polovicou.
Zemiakové placky s mäsovou naplnou
modrykonik.cz

Cuketové zemiakové placky

Cuketa sa dá používať na mnoho spôsobov, napríklad vyprážané v trojobale, ale ako zemiakové placky je úplne dokonalá.

ingrediencie

  • 1 väčšiu cuketu
  • 3 vajcia
  • 6 strúčikov čerstvého cesnaku (2 lyžičky sušeného)
  • 200 g hladkej múky (dá sa použiť aj polohrubá)
  • 2 – 3 lyžičky majoránky
  • soľ podľa chuti
  • korenie štyroch farieb (asi tak dve otočenia mlynčekom)
  • Slnečnicový olej na vyprážanie

postup

  1. Cuketu musíme starostlivo olúpať, opláchnuť a nastrúhať na jemnom strúhadle. Ak používate kuchynského robota, potom nasaďte nadstavec, ktorý cuketu upraví na čo najjemnejšie rezance, alebo vhoďte priamo do misy a rozmixujte.
  2. Nastrúhanú cuketu dáme do väčšej misky, trochu osolíme a necháme zhruba 5 až 10 minút odstáť. Cuketu potom premiešame rúk a začneme pridávať jednotlivé suroviny.
  3. Najskôr rozklepneme vajcia, vlejeme do misy k cuketě a zamiešame varechou (metlou), aby sa vajcia s cuketou spojila.
  4. Pridáme olúpaný a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme, zasypeme majoránom a nakoniec za stáleho miešania prisypávame hladkú múku.
  5. Nie je na škodu, keď trochu oleja kvapnete aj do cesta, bude mať lepšiu konzistenciu. Všetky suroviny dôkladne premiešajte, aby vzniklo jemné hladké cesto.
  6. Nachystajte si panvu, vlejte trochu oleja (stačí tak 0,5 centimetrová vrstva), rozohrejte a pomocou naberačky vlejte trochu Cuketové zmesi, vytvarujte jej do podoby zemiakovej a osmažte z oboch strán. Výsledný výtvor by mal mať obe strany dozlatista.
Zemiakové placky z cukety
hobby.blesk.cz
Tip: Díky elektrickým pečícím pánvím půjde příprava jídel ve vaší kuchyni ještě lépe od ruky!

Zemiakové placky s údeným mäsom

Údené mäso milujeme hlavne so zemiakovou kašou alebo si ho dáme napríklad s šošovkou, ale v takom bramboráku nie je vôbec zlé.

ingrediencie

  • 1 kg surových zemiakov
  • 4 vajcia
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa potreby
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 lyžice majoránky
  • 3 lyžičky sušeného cesnaku
  • Hladká múka (podľa vodnatosti zemiakov)
  • údené mäso

postup

  1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme vajce, osolíme, okoreníme, zasypeme majoránkou, cesnakom a premiešame. Premiešame a začneme postupne prisypáva múku, až nám vznikne cesto, ktoré bude mať konzistenciu asi ako na palacinky. Nezabúdajte miešať, nech sa vám v ňom neutvorí hrudky.
  2. Údené mäso nakrájajte na čo najtenšie plátky (čím tenšie, tým lepšie). Na rozpálený olej do panvice nalejeme trochu cesta, panvíc trochu zakrútime, aby sa roztieklo na väčšiu plochu, na cesto položíme plátok údeného a zalejeme ďalším cestom.
  3. Stačí len slabá vrstva, ale toľko, aby bolo údené mäso úplne zakryté. Osmažíme z oboch strán dozlatista a servírujeme. Kto chce, môže pridať nasekané jarné cibuľky alebo pažítku na ozdobu.
Zemiakové placky plnene údeným mäsom
eurodenik.cz

Kto má rád, môže si zemiakové placky posypať na tenučké plátky nakrájanou cibuľou, ideálne červenú, ale dá sa použiť aj klasická kuchynská alebo tiež jarný.

Ak milujete zemiaky na všetky spôsoby, vyskúšajte naše TOP 3 recepty s novými zemiakmi .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.