Recepty z rakytníka rešetliakového, ktoré hravo zvládne každý

Je bohatý na vitamín A, B, C. Povzbudzuje imunitu a podporuje trávenie.

Aké ďalšie účinky na naše telo má?

V akých podobách si na ňom môžeme pochutnať?

Inšpirujte sa našimi receptami s rakytníkom!

Rakytníkový sirup na imunitu s medom

Na naštartovanie imunity stačí podávať raz až dvakrát do roka. Kôra vždy trvá 1-2 týždne.

INGREDIENCIA:

  • 500-600 g rakytníka (eventuálne rakytníková šťava alebo mrazený rakytník)
  • 200 g medu
  • šťava z 1-2 ks zázvoru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

POSTUP:

  • Rakytník si rozmixujeme a vytlačíme z neho šťavu cez jemnú tkaninu.
  • Zázvor si nastrúhame najemno, a tiež ho cez tkaninu vytlačíme.
  • K šťave z rakytníka a zázvoru pridáme šťavu z citróna, primiešame med a je hotovo.
  • Na lačno si dajte 1 lyžicu sirupu rozmiešanú vo vode.
Sirup z rakytníka a medu.
lavaca.ru

Okrem imunity podporuje aj trávenie, urýchľuje rekonvalescenciu a nakopáva pri jarnej únave.

Rakytníkový sirup s cukrom

A tu máme druhú verziu, ktorá sa oproti predchádzajúcemu receptu líši pridaním cukru namiesto medu a postráda zázvor.

INGREDIENCIA:

  • 1500 ml plodov rakytníka
  • 1 l vody
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 500 g cukru

POSTUP:

  • Rakytník si umyjeme, rozmixujeme, dáme do hrnca spolu s vodou a kyselinou citrónovou.
  • Necháme lúhovať 12-24 hodín.
  • Potom scedíme a zvaríme s cukrom len do rozpustenia.
  • Nalievame do vyvarených zaváracích pohárov.
Rakytníkový sirup z bobúľ robený za studena.
gourmandelle.com

Džem alebo marmeláda z rakytníka

Džem je síce redší, ale zato má kúsky bobúľ. Alebo by ste radšej chceli marmeládu? Stačí rozmixovať a trošku viac nechať zhustnúť.

INGREDIENCIA:

  • 1000 g bobúľ rakytníka
  • 3-4 lyžičky citrusového pektínu
  • 500 g cukru
  • 75 ml vody

POSTUP:

  • Bobule si umyjeme, dáme do hrnca spolu s vodou a varíme do zmäknutia (trvá to asi 5 minút).
  • Potom ich roztlačíme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom podľa požadovanej štruktúry.
  • Pridáme pektín zmiešaný s rovnakým množstvom cukru a povaríme ešte 5 minút.
  • Následne pridáme zvyšok cukru a povaríme do zhustnutia.
  • Džem nalievame do vysterilizovaných pohárov a skladáme hore dnom (necháme to do vychladnutia).
Džem alebo marmeláda z rakytníka.
lavaca.ru

Tu sa môžete pozrieť aj na videorecept:

How to harvest Sea Buckthorn Berries and make Jam - Tutorial

Rakytníkový čaj

Urobte si aj rakytníkový čaj. Je to úplne jednoduché, a ak máte príležitosť, využite to.

INGREDIENCIA:

  • 2 lyžice sušených plodov a listov rakytníka (alebo len lístky)
  • 1 hrnček horúcej vody

POSTUP:

  • V prípade, že využijeme len lístky rakytníka, stačí jedna lyžica.
  • Požadované množstvo zmesi si dajte do hrnčeka alebo kanvice a zalejte horúcou vodou.
  • Necháme lúhovať 10 minút.
Čaj s rakytníkovými bobuľami aj lístkami.
happykitchen.rocks

Je bohatý na antioxidanty, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny a reguluje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Čerstvý džús z rakytníka

Zdravé a výborné osvieženie. Skúste jednoduchý recept z rakytníka na džús.

INGREDIENCIA:

  • 1 kg bobúľ rakytníka (pokojne mrazeného)
  • 500 ml vody
  • 3 lyžice javorového sirupu

POSTUP:

  • Bobule si umyjeme a dáme s trochou vody do mixéra.
  • Mixujeme do úplného pyré a postupne prilievame vodu.
  • Nakoniec pridáme sirup a chvíľu premixujeme.
  • Podávame s ľadom.
Zdravé osvieženie v podobe čerstvého džúsu s rakytníkom.
littlesunnykitchen.com

Domáci rakytníkový olej

Recept na rakytníkový olej je úplne jednoduchý. Celý proces potrvá 4 týždne a postačia k nemu sušené bobule, ktoré sú ľahko na zohnanie napríklad v obchodoch so zdravou výživou alebo v lekárni.

INGREDIENCIA:

  • 200 g sušených bobúľ rakytníka (500 g čerstvého)
  • 1 l panenského olivového oleja

POSTUP:

  • Bobuľky rakytníka si rozdrvíme (najlepšie v mažiari, ale môžeme aj rozmixovať).
  • Pridáme k oleju a rozdelíme do uzatvárateľných fliaš.
  • Necháme odležať 1 mesiac. (Ak používame čerstvý rakytník, stačí 5 dní).
  • Počas tejto doby denne pretrepávame.
  • Potom precedíme cez jemné platienko.
Blahodarný olej z rakytníka lisovaný za studena.
drweil.com

Tento domáci liek pôsobí na boľavé kĺby a spomaľuje proces starnutia buniek, tj odbúrava oxidatívny stres. Užívať ho môžeme vnútorne aj zovňajšku.

Vnútorne sa odporúča užívať 1 čajová lyžička 3x denne. Zovňajšku ho môžete využiť ako veľmi účinné mazanie pre krásnu pleť. Hodí sa nielen na suchú pleť, ale aj na pleť problematickú s tendenciou k tvorbe akné.

Rakytníkový likér

Tu máme zdravý likér na vypálenie bacila.

INGREDIENCIA:

  • 500 g bobúľ rakytníka
  • 500 ml vodky
  • 500 g cukru

POSTUP:

  • Bobule umyjeme, rozmixujeme a naložíme do vodky.
  • Necháme zrieť 8 dní v uzavretej fľaši pri izbovej teplote.
  • Pripravíme si cukrový sirup zmiešaním cukru a trochy vody.
  • Zvaríme do sirupovej konzistencie a necháme vychladnúť.
  • Rakytník precedíme cez platienko a primiešame cukrový sirup.
  • Likér nalejeme do čistých pohárov, zazátkujeme a necháme 3 mesiace dozrieť na tmavom mieste.
Zdravý likér z rakytníka a vodky môžete pridať do svojich obľúbených shakov.
jeffreymorgenthaler.com

Pokiaľ máte to šťastie, a doma si rakytník pestujete, určite vám tieto recepty môžu pomôcť k uchovaniu tejto vzácnej rastliny i jej plodu. V opačnom prípade ho možno zohnať v mrazenej alebo sušenej podobe. V podstate bohato postačí, keď si dáte rakytník iba tak.

Pomáha k zdraviu kardiovaskulárneho systému, proti únave, napätiu, stresu, ale aj na zdraví prostaty. Okrem už spomínaných vitamínov je bohatý na železo, fosfor a draslík. Zakomponovať ho môžete do rôznych múčnikov, dezertov, kompótov ako ostatné bobuľovité ovocie.

A ako ešte ďalej zužitkovať tento zdravý zázrak v kuchyni? Vyskúšajte rôzne recepty na palacinky a ozdobte si ich rakytníkovou marmeládou. V podstate ju môžete zakomponovať do akýchkoľvek pokrmov.

Na Vianoce si skúste napríklad zdravé mrkvové pečivo a naplňte rakytníkovou marmeládou.

Okrem mrkvy sa úžasne páruje s čučoriedkami, šípkami alebo jablkami. Nebolo by od veci ani ďalších experimentov. Skúsite si ich aj v omáčke zo šípok ?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.