Je bohatý na vitamín A, B, C. Povzbudzuje imunitu a podporuje trávenie.
Aké ďalšie účinky na naše telo má?
V akých podobách si na ňom môžeme pochutnať?
Inšpirujte sa našimi receptami s rakytníkom!
Rakytníkový sirup na imunitu s medom
Na naštartovanie imunity stačí podávať raz až dvakrát do roka. Kôra vždy trvá 1-2 týždne.
INGREDIENCIA:
- 500-600 g rakytníka (eventuálne rakytníková šťava alebo mrazený rakytník)
- 200 g medu
- šťava z 1-2 ks zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
POSTUP:
- Rakytník si rozmixujeme a vytlačíme z neho šťavu cez jemnú tkaninu.
- Zázvor si nastrúhame najemno, a tiež ho cez tkaninu vytlačíme.
- K šťave z rakytníka a zázvoru pridáme šťavu z citróna, primiešame med a je hotovo.
- Na lačno si dajte 1 lyžicu sirupu rozmiešanú vo vode.
Okrem imunity podporuje aj trávenie, urýchľuje rekonvalescenciu a nakopáva pri jarnej únave.
Rakytníkový sirup s cukrom
A tu máme druhú verziu, ktorá sa oproti predchádzajúcemu receptu líši pridaním cukru namiesto medu a postráda zázvor.
INGREDIENCIA:
- 1500 ml plodov rakytníka
- 1 l vody
- 10 g kyseliny citrónovej
- 500 g cukru
POSTUP:
- Rakytník si umyjeme, rozmixujeme, dáme do hrnca spolu s vodou a kyselinou citrónovou.
- Necháme lúhovať 12-24 hodín.
- Potom scedíme a zvaríme s cukrom len do rozpustenia.
- Nalievame do vyvarených zaváracích pohárov.
Džem alebo marmeláda z rakytníka
Džem je síce redší, ale zato má kúsky bobúľ. Alebo by ste radšej chceli marmeládu? Stačí rozmixovať a trošku viac nechať zhustnúť.
INGREDIENCIA:
- 1000 g bobúľ rakytníka
- 3-4 lyžičky citrusového pektínu
- 500 g cukru
- 75 ml vody
POSTUP:
- Bobule si umyjeme, dáme do hrnca spolu s vodou a varíme do zmäknutia (trvá to asi 5 minút).
- Potom ich roztlačíme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom podľa požadovanej štruktúry.
- Pridáme pektín zmiešaný s rovnakým množstvom cukru a povaríme ešte 5 minút.
- Následne pridáme zvyšok cukru a povaríme do zhustnutia.
- Džem nalievame do vysterilizovaných pohárov a skladáme hore dnom (necháme to do vychladnutia).
Tu sa môžete pozrieť aj na videorecept:
Objavte podobné tipy
Rakytníkový čaj
Urobte si aj rakytníkový čaj. Je to úplne jednoduché, a ak máte príležitosť, využite to.
INGREDIENCIA:
- 2 lyžice sušených plodov a listov rakytníka (alebo len lístky)
- 1 hrnček horúcej vody
POSTUP:
- V prípade, že využijeme len lístky rakytníka, stačí jedna lyžica.
- Požadované množstvo zmesi si dajte do hrnčeka alebo kanvice a zalejte horúcou vodou.
- Necháme lúhovať 10 minút.
Je bohatý na antioxidanty, minerály, aminokyseliny, mastné kyseliny a reguluje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Čerstvý džús z rakytníka
Zdravé a výborné osvieženie. Skúste jednoduchý recept z rakytníka na džús.
INGREDIENCIA:
- 1 kg bobúľ rakytníka (pokojne mrazeného)
- 500 ml vody
- 3 lyžice javorového sirupu
POSTUP:
- Bobule si umyjeme a dáme s trochou vody do mixéra.
- Mixujeme do úplného pyré a postupne prilievame vodu.
- Nakoniec pridáme sirup a chvíľu premixujeme.
- Podávame s ľadom.
Domáci rakytníkový olej
Recept na rakytníkový olej je úplne jednoduchý. Celý proces potrvá 4 týždne a postačia k nemu sušené bobule, ktoré sú ľahko na zohnanie napríklad v obchodoch so zdravou výživou alebo v lekárni.
INGREDIENCIA:
- 200 g sušených bobúľ rakytníka (500 g čerstvého)
- 1 l panenského olivového oleja
POSTUP:
- Bobuľky rakytníka si rozdrvíme (najlepšie v mažiari, ale môžeme aj rozmixovať).
- Pridáme k oleju a rozdelíme do uzatvárateľných fliaš.
- Necháme odležať 1 mesiac. (Ak používame čerstvý rakytník, stačí 5 dní).
- Počas tejto doby denne pretrepávame.
- Potom precedíme cez jemné platienko.
Tento domáci liek pôsobí na boľavé kĺby a spomaľuje proces starnutia buniek, tj odbúrava oxidatívny stres. Užívať ho môžeme vnútorne aj zovňajšku.
Vnútorne sa odporúča užívať 1 čajová lyžička 3x denne. Zovňajšku ho môžete využiť ako veľmi účinné mazanie pre krásnu pleť. Hodí sa nielen na suchú pleť, ale aj na pleť problematickú s tendenciou k tvorbe akné.
Rakytníkový likér
Tu máme zdravý likér na vypálenie bacila.
INGREDIENCIA:
- 500 g bobúľ rakytníka
- 500 ml vodky
- 500 g cukru
POSTUP:
- Bobule umyjeme, rozmixujeme a naložíme do vodky.
- Necháme zrieť 8 dní v uzavretej fľaši pri izbovej teplote.
- Pripravíme si cukrový sirup zmiešaním cukru a trochy vody.
- Zvaríme do sirupovej konzistencie a necháme vychladnúť.
- Rakytník precedíme cez platienko a primiešame cukrový sirup.
- Likér nalejeme do čistých pohárov, zazátkujeme a necháme 3 mesiace dozrieť na tmavom mieste.
Pokiaľ máte to šťastie, a doma si rakytník pestujete, určite vám tieto recepty môžu pomôcť k uchovaniu tejto vzácnej rastliny i jej plodu. V opačnom prípade ho možno zohnať v mrazenej alebo sušenej podobe. V podstate bohato postačí, keď si dáte rakytník iba tak.
Pomáha k zdraviu kardiovaskulárneho systému, proti únave, napätiu, stresu, ale aj na zdraví prostaty. Okrem už spomínaných vitamínov je bohatý na železo, fosfor a draslík. Zakomponovať ho môžete do rôznych múčnikov, dezertov, kompótov ako ostatné bobuľovité ovocie.
A ako ešte ďalej zužitkovať tento zdravý zázrak v kuchyni? Vyskúšajte rôzne recepty na palacinky a ozdobte si ich rakytníkovou marmeládou. V podstate ju môžete zakomponovať do akýchkoľvek pokrmov.
Na Vianoce si skúste napríklad zdravé mrkvové pečivo a naplňte rakytníkovou marmeládou.
Okrem mrkvy sa úžasne páruje s čučoriedkami, šípkami alebo jablkami. Nebolo by od veci ani ďalších experimentov. Skúsite si ich aj v omáčke zo šípok ?