Recepty z quinoy alebo ako využiť túto záhadnú potravinu

Recepty z quinoy sú zdravé a výdatné.

Môžete si ich pripraviť zo semien, vločiek aj múky, a to ako naslano, tak aj nasladko.

Na otázku, čo ich quinoa zdopovieme. Ide o plod rastliny zvanej Merlík čilský.

Chuťou pripomína orechy, má krémovú a jemne žuvavú konzistenciu.

Výborne absorbuje chute, takže je vhodnou prílohou k rôznym omáčkam.

Celé semená sa využívajú na varenie kaší alebo príloh k hlavným chodom, ale aj ako proteínové shaky.

Inšpirujte sa našimi receptami!

Základný recept na quinú

Pokiaľ sa chystáte túto dobrotu uvariť prvýkrát, najskôr neviete, ako na to. My vám poradíme. Je to nesmierne jednoduché. Postačí vám tento univerzálny návod. Variť podľa neho môžete všetky druhy quinoy.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček quinoy
  • 2 hrnčeky vody
  • cca ¼ lyžičky soli

Postup:

  • Quinu prepláchnite dôkladne pod prúdom vody aspoň po dobu 30 sekúnd, zbaví sa tak horkosti.
  • Dajte ju spolu s vodou do hrnca a nechajte variť cca 10-20 minút.
  • Rýchlosť uvarenia quinoy je závislá od veľkosti semien (hotovo je, akonáhle sa tekutina vyparí a surovina zostane mäkká).
  • Po uvarení ju ešte nechajte pod pokrievkou ďalších 5 minút, aby napučala.
  • Potom ju posoľte a premiešajte.
quinoa a základný recept
Zdroj: eatingwell.com

Ak chcete quinú urobiť na viac dní bez toho, aby ste ju museli variť znova, v chladničke vám uvarená vydrží až 5 dní.

Z akých druhov si môžete vybrať?

Bielu, červenú a čiernu.

Každá z nich má trochu inú konzistenciu a chuť. Biela quinoa chutí mierne horkasto, je kašovité a žuvavé konzistencie. Červená má plnšiu chuť a žuvavú konzistenciu. A posledná čierna je viac chrumkavá a sladšie chuti.

Šalát z quinoy so sušenými paradajkami

Hľadáte tipy na rýchly a ľahký obed? Recepty z quinoy v podobe šalátu si nájdu uplatnenie v podobe rýchleho obedu alebo zdravej desiaty do práce, školy alebo na cesty. Je to ideálne, keď nestíhate alebo nemáte možnosť variť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček quinoy
  • ⅓ hrnček sušených paradajok nakladaných v olivovom oleji
  • 2 hrnčeky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu alebo rukoly
  • ⅓ hrnčeka nakrájaných mandlí
  • ¼ lyžičky olivového oleja
  • soľ podľa chuti

Na zálievku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ½ lyžičky soli
  • štipku červeného korenia
  • čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Quinu si prepláchnite pod prúdom vody, ako sa to odporúča pri základnom recepte.
  • Dajte ju variť spolu s 2 hrnčekmi vody na dobu asi 15 minút, kým sa voda neodparí.
  • Potom ešte 5 minút pod pokrievkou nechajte quinú napučať.
  • Medzitým si môžete nachystať zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Mandle si opražte na ¼ lyžičky olivového oleja.
  • Akonáhle sa olej zahreje, pridajte mandle a dôkladne miešajte, rýchlo sa pripaľujú.
  • Keď začnú voňať a zlátnuť, je hotovo.
  • Môžete ich premiestniť do väčšej šalátovej misy.
  • Hotovú quinu pridajte k mandliam, prilejte zálievku, nasekané paradajky a zamiešajte.
  • Špenát pridajte až na poslednú chvíľu pred podávaním, aby nezvädol.
šalát z quinoy chutný a zdravý recept
Zdroj: cookieandkate.com

Vedeli ste, že je quinoa bohatá na proteíny, vitamín B, železo, magnézium a kyselinu listovú?

Šalát s quinoou a červenou repou

Červená repa je náramnou surovinou, z ktorej sa dajú vytvoriť skvelé recepty. Z quinoy si môžete ukuchtiť aj túto zdravú a aromatickú delikatesu. Voliť sa dá ako chutná večera, ľahký obed, očarujúce predjedlo alebo aj desiata.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké repy (predvarené)
  • 1 hrnček quinoy
  • ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • štipka škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka chilli
  • 1 lyžica olivového alebo kokosového oleja
  • 1 a ½ hrnčeka rukoly
  • 1 avokádo
  • ½ stredne veľké červené cibule
  • ½ hrnčeka nakrájaného feta syra
  • 2 lyžice slnečnicových semienok
  • 1 lyžica čerstvej mäty
  • soľ a korenie podľa chuti

Na zálievku:

  • 2 lyžice panenského olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku

Postup:

  • Pokiaľ nemáte predvarenú repu, dajte ju variť nad parou. Stačí do hrnca s vodou umiestniť sito na halušky, knedle alebo iné kovové sito a takto variť po dobu asi 20 minút do zmäknutia. Repu nelúpte, iba ju umyte a odrežte tvrdý koniec.
  • Quinu si dobre prepláchnite pod prúdom vody, dajte do hrnca spolu s 2 hrnčekmi vody a dajte variť na dobu zhruba 15 minút, kým sa voda nevyparí.
  • Na 1 lyžicu kokosového alebo olivového oleja si opražte vlašské orechy.
  • Počas praženia ich posypte škoricou, klinčekmi, čili a pražte asi 2-3 minúty.
  • Cibuľu si nasekajte nadrobno, avokádo nakrájajte na plátky a mätu nasekajte nahrubo.
  • Uvarenú repu olúpte a rozkrojte na plátky.
  • Rukolu zmiešajte s uvarenou, osolenou quinoou, hore navŕšte plátky repy, avokáda, posypte vlašskými orechmi, syrom, slnečnicovými semienkami a nasekanou mätou.
  • Pred podávaním polejte zálievkou.
šalát z quinoy s červenou repou
Zdroj: glamradar.com

Tip: Máte viac červenej repy a neviete, ako ju využiť? Vyskúšajte skvelé recepty na smoothie z červenej repy v 4 variantoch .

Recept s quinoou v podobe šalátu s tuniakom

Ste zvedaví, ako chutí červená quinoa? Recept na tento spôsob vám môže napovedať. Šalát z quinoy s tuniakom tvorí sviežu kombináciu. Ochutnajte!

Ingrediencie:

  • 100 g červené quinoy
  • 3 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • ½ lyžice bieleho vínneho octu
  • 120 g plechovka tuniaka
  • 1 avokádo
  • 200 g cherry paradajok
  • 2 lyžice opražených semienok (slnečnicových, tekvicových, sezamových)
  • bylinková soľ – soľ, korenie, cesnak, petržlenová vňať
  • šalát podľa vlastnej voľby (ľadový, rukola)

Postup:

  • Quinu si dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
  • Odmerajte si množstvo v hrnčeku a pridajte raz toľko studenej vody.
  • Dajte variť na dobu asi 15 minút.
  • Medzitým si nachystajte zálievku na šalát zmiešaním oleja, citrónovej šťavy, vínneho octu a bylinkovej soli.
  • Uvarenú quinú nechajte vychladiť, sceďte prebytočnú tekutinu a zmiešajte ju so zálievkou.
  • Pridajte na polovice nakrájané paradajky, na kúsky nakrájaného a scedeného tuniaka a na kúsky nakrájané avokádo.
  • Posypte opraženými semienkami.
  • Podávajte so svojim obľúbeným šalátom, napríklad rukolou.
recept s quinoou na saát s tunákom
Zdroj: cookimglight.com

Quinoa má nízky glykemický index. To znamená, že si ju môžu smelo dopriať diabetici, ale aj nadšenci keto diéty. Navyše je 100% bez lepku, takže je vhodná aj pre celiakov.

Čokoládový koláč z quinoy

Recepty z quinoy sa dajú vykúzliť v bezlepkovom variante rôznych dezertov a koláčov. My sme si pre vás pripravili tento čokoládový kúsok. Ak hľadáte tipy na sladké recepty, odporúčame vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky uvarené a vychladnuté quinoy
  • ¾ hrnčeka rozpusteného masla
  • 4 vajcia
  • ⅓ hrnčeka mlieka
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček kakaového prášku
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka nastrúhanej čokolády
  • ½ hrnčeka nasekaných pekanových orechov (nemusí byť)

Postup:

  • Quinu, maslo, vajcia, mlieko a vanilkový extrakt a vymiešajte dohladka.
  • V inej miske si zmiešajte soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu, kakao a cukor.
  • Potom oba obsahy zmiešajte dohromady, pridajte nastrúhanú čokoládu a pekanové orechy (kto chce).
  • Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy.
  • Pečte na 175 ° C asi 40-45 minút.
koláč s quinoou bezlepkový a čokoládový
Zdroj: goodforyouglutenfree.com

Raňajková quinoa kaša z vločiek

Hľadáte tipy na plnohodnotné a zdravé raňajkami? Potom vyskúšajte túto skvelú kašu z quinoa. Príprava je rýchla, a navyše sa týmito raňajkami výdatne posilníte.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka quinoových vločiek
  • 1 lyžica mletých ľanových semienok
  • 1 štipka škorice
  • ½ hrnčeka kokosového alebo iného mlieka
  • ¾ hrnčeka vody
  • javorový sirup
  • ovocie podľa vlastného výberu

Postup:

  • Do hrnca si nasypte vločky, mleté semienka, škoricu, ¾ hrnčeka vody a ½ hrnčeka mlieka, zamiešajte a varte asi 2-3 minúty do zhustnutia.
  • Počas varenia miešajte.
  • Pokiaľ je kaša príliš hustá, prilejte trochu vody alebo mlieka navyše.
  • Kašu servírujte poliatou javorovým sirupom, posypanú napríklad lesným ovocím a ozdobenou kúskom mäty.
kaša z quinoa vločiek raňajková
Zdroj: foodandwine.com

Tip: Premýšľate, aké ďalšie zdravé raňajky alebo desiaty si urobiť? Inšpirujte sa našimi receptami na raňajky a desiaty z ovsených vločiek .

Zeleninové placky s quinoou s videoreceptom

Hľadáte inšpiráciu na rýchly obed? Potom vám môžeme odporučiť tieto zeleninové placky. Možno si ich zamilujete, sú jednoducho dobré.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka nadrobno nakrájanej cibule
  • 1 hrnček nastrúhanej cukety
  • 1 hrnček nastrúhanej mrkvy
  • 1 hrnček quinoy
  • 1 balíček špenátových lístkov
  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka strúhanky
  • ¼ lyžičky soli
  • talianske korenie podľa chuti
  • sušený cesnak
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • olivový olej

Postup:

  • Dajte si variť quinú spolu s 2 hrnčekmi studenej vody.
  • Na panvici si orestujte na olivovom oleji cibuľu dozlatista.
  • Hotovú cibuľu si dajte do misy.
  • Na stále rozpálenú panvicu pridajte polovičné množstvo špenátu, po chvíli sa scvrkne, takže môžete prisypať zvyšok.
  • Až bude cibuľa, špenát aj quinoa vlažná, môžete pridať nastrúhanú mrkvu, cuketu, vajcia, strúhanku, soľ, korenie, citrónovú šťavu a cesnak.
  • Všetko dôkladne premiešajte, tvarujte placky a osmažte na troške olivového oleja dozlatista.
recept z quinoy na placky
Zdroj: holycowvegan.com

Videorecept tu:

Vegetable Quinoa Cakes

Ďalšími benefitmi pre zdravie je pohlcovanie škodlivého LDL cholesterolu, podpora trávenia aj zníženie potenciálneho rizika vzniku karcinómu hrubého čreva. V neposlednom rade quinoa pomáha v redukcii hmotnosti.

Ak milujete placky, ochutnajte aj naše zemiakové placky na rôzne spôsoby .

Tip: Komfortného vyprážania môžete docieliť s kvalitnou panvicou z ocele .

Banánový chlebíček z quinovovej múky

Už ste niekedy piekli z quinoovej múky? Je skvelým variantom bez lepku. Milujete dezerty z banánov? Potom ste našli ďalší recept na inšpiráciu. A navyše je vegán.

Ingrediencie:

  • 100 g múky z quinoy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 veľký zrelý banán
  • 100 g trstinového cukru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 pomaranč

Postup:

  • Formičku na biskupský chlebíček si vymazajte maslom a vysypte múkou.
  • Zmiešajte si múku a kypriaci prášok.
  • Banán a cukor si rozmixujte mixérom do hladka.
  • Pomarančovú kôru postrúhajte a pridajte k cestu spolu s jeho šťavou.
  • Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a dajte do nachystaného pekáča.
  • Pečte na 180 ° C asi 40-45 minút.
recepty z quinoa múky na banánový chlebíček
Zdroj: food.com

Tip: Hľadáte viac inšpirácie na recepty z banánov? Ochutnajte sladké dezerty z banánov . Či už si ich urobíte ku kávičke alebo pre návštevu, splní svoj zámer.

Domáca múka z quinoy

Medzi recepty z quinoy môžeme zahrnúť aj tento významný postup. Môžete ušetriť pár korún mesačne a to najmä, ak potrebujete múky veľa. Na prípravu to nie je nijako náročné.

Ingrediencie:

  • 200 g bielej quinoy

Postup:

  • Quinú si opražte na panvici, zbaví sa tak prebytočnej vlhkosti.
  • Pražte tak dlho, než začne voňať.
  • Potom ju nechajte dôkladne vychladnúť.
  • Rozmixujte v mixéri do hladka.
  • Múku uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe.
recept na múku z quinoy
Zdroj:sattvicfoods.in

Tak čo, zaujali vás nejaké recepty? Quinoa sa zdá byť celkom univerzálnou surovinou, čo?

Dúfame, že vám bude chutiť. A snáď sa táto zdravá potravina dostane na váš domáci jedálny lístok.


Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.