Najlepšie recepty z hrnca na pomalé varenie: inšpirujte sa!

Máte doma pomalý hrniec? Recepty v brožúrke od výrobcu môžete mať ľahko a rýchlo vyčerpané.

Čo teraz?

Pripravili sme si pre vás skvelé recepty, ktoré chutia dobre práve vďaka pomalému vareniu.

Obrovskou výhodou je, že si napríklad taký obed môžete pripraviť už pred noc.

Nie je nutné stáť pri platni a strážiť, aby sa vám niečo nepripálilo.

Zemiaky v pomalom hrnci

Tieto lahodné pomaly varené zemiaky možno využiť ako prílohu alebo aj len tak samotné. Napríklad na večeru.

Ingrediencie:

  • 1 a ½ kg baby zemiakov
  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisovať)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného kôpru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ½ citróna (vytlačiť šťavu)

Postup:

  • Zemiaky umyte a nakrájajte na polovice.
  • Zvyšok ingrediencií k zemiakom pridajte a dôkladne ich premiešajte.
  • Dajte ich variť do mierne vymasteného pomalého hrnca.
  • Varte na mierny stupeň 4-5 hodín alebo na vysoký stupeň 2-3 hodiny.
zemiaky z pomalého hrnca
spicysouthernkitchen.com

Pečená kačica z pomalého hrnca

Či už čakáte návštevu, alebo si chcete pripraviť výborný obed, potom pomaly pečená kačica uspokojí všetku požiadavku. Akú prílohu zvolíte, je čisto na vás.

Ingrediencie:

  • 1 a ½ kg kačice
  • 2 pomaranče
  • 1 cibuľa
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica pyré zo zázvoru
  • 90 g hnedého cukru
  • 150 ml medu

Postup:

  • Zo sójovej omáčky, medu, zázvoru, cukru a medu si urobte marinádu.
  • Cibuľu nakrájate na veľké kocky, dajte ich do pomalého hrnca.
  • Taktiež si nakrájate pomaranče a dajte na cibuľu, na ňu potom kačicu.
  • Potrite ju marinádou a dajte variť na nízky stupeň.
  • Varte asi 8 hodín.
A Simple Slow Cooker Duck, with Orange and Ginger
kačica pripravená v pomalom hrnci
pinterest.com

Ku kačici odporúčame červenú kapustu a tiež zemiakovú knedľu .

Zdravé jedlá z hrnca na pomalé varenie

Jedlá plné nutričných hodnôt sú pre tento typ varu samozrejmosťou. A nielen to, zachováva aj chute a špecifické vône. Tu sú 3 recepty na prípravu zdravých jedál z mäsa. Inšpirujte sa!

Pečená hus na cesnaku

Hľadáte tipy, ako si pripraviť úžasnú hus? Pomaly pečená hus chutí naozaj náramne. Mäso je krásne krehké a šťavnaté. Na niektoré veci sa naozaj nemá ponáhľať.

In grediencia:

  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • 1 husí prsník
  • 1 a ½ lyžice wolcestrovej omáčky
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru

Postup:

  • Maslo si rozohrejte, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a chvíľu restujte.
  • Pridajte hus a nechajte ju zatiahnuť z oboch strán.
  • Všetko premiestnite do pomalého hrnca, podlejte vývarom, worcestrom a pečte na vyšší stupeň asi 6-8 hodín.
hus z pomalého hrnca
sweetloveandginger.com

Husacie mäso obsahuje vitamíny B1, B2 a B6. Bohaté je taktiež na železo.

Pomaly pečené kura

Kuracie mäso, ktoré je pečené v pomalom hrnci predstavuje náramnú dobrotu. Ak hľadáte inšpiráciu, čo na obed, skúste to. Mäso je pečené spolu so zemiakmi, takže už nemusíte obstarávať prílohu.

Ingrediencie:

  • celé kura bez drobov (s hmotnosťou 3,5-3 kg)
  • ½ citróna nakrájaného na kolieska
  • korenie (paprika, cibuľový prášok, cesnakový prášok, oregano, tymián, čierne korenie, soľ a kajenské korenie)
  • 1-2 stonky stopkového zeleru
  • 5-6 strúčika cesnaku
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • zväzok čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 veľká cibuľa
  • 5-6 stredne veľkých červených zemiakov

Postup:

  • Kurča si umyte (podľa veľkosti hrnca naporciujte), osušte a nachytajte si marinádu z korenia a 3 ks prelisovaných cesnakov. Kurča celé marinádou potrite, položte plátky citrónov a nechajte marinovať najlepšie cez noc.
  • Druhý deň si nakrájajte cibuľku na drobno, mrkvu a zeler na kocky a zemiaky na polovice.
  • Všetko dajte do pomalého hrnca spolu s kuraťom (prsiami nahor), pridajte zvyšok prelisovaného cesnaku, zväzok tymiánu a bobkový list.
  • Varte pri teplote 75 ° C asi 4-5 hodín.
  • Nakoniec potrite olivovým olejom a dopečte v rúre nastavenej na 200 °C (ideálne na funkciu gril) do chrumkava (približne 15 minút).
  • Podávajte pokvapkané citrónom a nazdobené čerstvým tymianom.
kura v hrnci na pomalé varenie
recipetineats.com

Pomaly pečená bravčová bábika

Hoci je panenská sviečková skvelým mäsom na minútky, je možné ju náramne pripraviť aj v pomalom hrnci. Nielen, že je chuťovo plná, ale aj krásne šťavnatá.

Ingrediencie:

  • 500-1000 g bravčovej bábiky
  • 1 hrnček kečupu
  • ¼ hrnčeka hnedéhoukru
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica sušenej cibule (alebo lyžičku cibuľového prášku)

Postup:

  • Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte spolu.
  • Bábiku umyte a osušte, dajte do hrnca podlejte marinádou.
  • Dajte variť na 8 hodín.
bravčová bábika pomaly pečená
washingtonpost.com

Bravčová bábika je veľmi chudé mäso, ktoré má v sebe obsiahnutú veľmi šetrnú dávku tuku. Navyše je bohatá na vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík a bielkoviny.

Marinovaný bravčový bôčik

Naším ďalším tipom, ako využiť pomalý hrniec , je pomaly pečený bôčik. Pokiaľ máte záľubu v tučnom mäse, potom vám tento recept určite urobí veľkú radosť.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového bôčika

Na omáčku:

  • 1 l vody
  • 1 lyžička prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice červeného vína
  • 1 kúsok celej škorice
  • 1 hviezdička anízu
  • štipka kardamóm

Marináda:

  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice medu
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 6 lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky chilli plátkov

Postup:

  • Všetky ingrediencie na omáčku dajte do pomalého hrnca, pridajte naporciovaný bôčik.
  • Varte na nízky stupeň 6 hodín.
  • Potom bôčik vyberte, osušte a ugrilujte do chrumkava zo všetkých strán.
  • Ingrediencie na marinádu si zmiešajte v hrnci a priveďte do varu.
  • Bôčik podávajte podliaty marinádou.
bôčik v marináde
tastesbetterfromscratch.com

Sviečková v pomalom hrnci

Nájde sa veľmi málo tých, ktorí by nemilovali sviečkovú na smotane. A keď je na to uvarená domáca knedľa, to je ešte len niečo.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovej (alebo iného mäsa, napríklad na falošnú sviečkovú)
  • 100 g slaniny na prešpikovanie
  • 1 cibuľa
  • 4 ks mrkvy
  • 3 ks petržlenu
  • ½ hlavy zeleru
  • 10 ks korenia celého a nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • soľ
  • maslo (ideálne ghí)
  • 500 ml smotany na šľahanie

Postup:

  • Mäso si umyjeme, osušíme, prešpikujeme kúsky slaniny.
  • Na masle si ho osmažíme zo všetkých strán a dáme bokom.
  • Potom pridáme trochu masla a orestujeme cibuľku, potom pridáme ostatnú zeleninu.
  • Pridáme horčicu, korenie, mäso, podlejeme horúcou vodou.
  • Dáme variť na nízky stupeň asi 6-8 hodín.
  • Potom vyberieme mäso, korenie, rozmixujeme zeleninu tyčovým mixérom.
  • Podlejeme smotanou a varíme do zhustnutia.
sviečková na smotane z pomalého hrnca
mattawamum.com

Tip: Mrknite, ako pripraviť naozaj dobrý domáci knedľa .

Bravčové rebierka v marináde

Máte chuť na slanú dobrotu? Čo by ste povedali lahodným pomaly pečeným rebrám? Tento recept je vhodným doplnkom nielen k pivu.

Ingrediencie:

  • 2 menšie kúsky bravčových rebierok
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžička chilli prášku
  • ⅔ hrnčeka barbeque omáčky
  • ⅓ hrnčeka jablčného octu
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ⅓ hrnčeka ananásového džemu
  • ¼ hrnčeka kečupu
  • 2 jarné cibuľky

Postup:

  • Rebrá si umyte a osušte, osoľte, okoreňte, posypte čili práškom.
  • Zmiešajte si ocot s polovicou barbaque omáčky, prelisovaným cesnakom a zázvorom.
  • Rebrá spolu s rozmiešanou zmesou dajte do pomalého hrnca a varte asi 7-8 hodín.
  • Nakoniec budeme grilovať.
  • Nachystajte si gril a rozohrejte ho.
  • Mäso si položte na alobal, potrite z oboch strán kečupom zmiešaným s ananásovým džemom a zvyškom barbeque omáčky.
  • Grilujte 3-5 minút, nakoniec posypte na kolieska nakrájanou cibuľkou.
bravčové rebrá pomaly pečené
howtofeedaloon.com

K tejto pochúťke sa samozrejme hodí niečo, čo má šmrnc. Inšpirujte sa zaváraním feferónok .

Vegetariánska fazuľa

Aby sme nezabudli na vegetariánske recepty, tie sa v pomalom hrnci dajú tiež tvoriť. Tu máme jeden z nich. Fazuľa nie je nutné vopred namáčať!

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky sušených fazule pinto
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 1 jalapeno paprička
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ⅛ až 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 3 hrnčeky vody
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru

Postup:

  • Na rozpálenom oleji si orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané jalapeno papričky a ½ lyžičky soli.
  • Restujte 2 minúty, potom pridajte prelisovaný cesnak a restujete 30 sekúnd.
  • Všetko dajte do pomalého hrnca, pridajte korenie, zvyšok soli, opláchnutú a prebratú fazuľu, vývar a vodu.
  • Dajte variť na vysoký stupeň na 8-10 hodín.
fazuľa pinto
slowcookergourmet.net

Hovädzia pečienka v pomalom hrnci

Varenie v pomalom hrnci dodá hovädziemu mäsu tú pravú šťavu. Ak milujete hovädzie na víne, ako je napríklad boeuf bourguignon, potom to bude vaša srdcovka.

Ingrediencie:

  • 1 a ½ kg hovädzích kostí
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica oleja
  • 1 hrnček suchého červeného vína
  • 10 hrnčekov vody
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 veľká mrkva
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 4 vetvička petržlenu
  • 3 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky čierneho korenia

Postup:

  • Kosti si osoľte a opetrite, na rozohriatom oleji chvíľu orestujte za všetkých strán.
  • Podlejte vínom, 2 hnky vody a nechajte prejsť varom.
  • Potom podlejte zvyškom vody, pridajte všetku zeleninu a korenie.
  • Varte asi 6 hodín pri miernom vare.
hovädzie na víne z pomalého hrnca
dinnerthendessert.com

Pomaly dusené bravčové koleno

Toto pomaly pečené bravčové koleno sa od kosti krásne oddeľuje. Oproti iným receptom na koleno je výnimočný v tom, že sa pripravuje na ázijský spôsob.

Ingrediencie:

  • 1 bravčové koleno
  • ½ hrnčeka tmavej sójovej omáčky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ¼ hrnčeka čínskeho (ryžového) vína na varenie
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3 póry
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru (cca 5 cm dlhý)
  • 2 hrnčeky huby Shiitake
  • ½ lyžičky guličiek čierneho korenia
  • 5 hviezdičkiek anízu

Postup:

  • Zo všetkých tekutých prísad, cukru a cesnaku si vytvorte marinádu, do ktorej na noc koleno naložte.
  • Druhý deň si na dno hrnca nakrájajte pór a huby Shiitake.
  • Navrch dajte koleno a podlejte marinádou vodou tak, aby bolo koleno do ¾ ponorené.
  • Nakoniec pridajte guličky korenia a hviezdičky anízu.
  • Varte na vysoký stupeň 7-8 hodín.
  • Vydusenú šťavu nakoniec nechajte na panvičke zredukovať, aby nadobudla na hustote.
bravčové koleno z pomalého hrnca
sbs.com.au

Polievky v pomalom hrnci

Ako už ste si všimli, v pomalom hrnci je možné vytvoriť širokú škálu jedál, ktorým môžeme na chuti ešte oveľa viac dodať práve vďaka pomalému varu.

Kuracia polievka

Ingrediencie:

  • 230 g mrkvy
  • 170 g stopkového zeleru
  • 1 malá cibuľa
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 a ¾ bobkového listu
  • soľ
  • 1 kg kuracích stehien
  • 8 hrnčekov vody
  • mleté korenie

Postup:

  • Zeleninu si nakrájajte na menšie kúsky.
  • Cibuľu len umyte, ale nelúpte (pekne vývar zafarbí).
  • Pridajte korenie, kuracie stehná, podlejte vodou a varte na nízky stupeň 8 hodín.
  • Nakoniec pridajte rezance, knedličky alebo napríklad kvapkanie.
polievka kuracie pomaly varená
countryliving.com

Hrachová polievka

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 500 g deleného zeleného hrachu
  • 1 veľký pór
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • korenie
  • 7 hrnčekov vody
  • ¼ hrnčeka bieleho jogurtu

Postup:

  • Hrach si preberte a prepláchnite.
  • Všetku zeleninu nakrájajte na menšie kúsky.
  • Všetko (okrem jogurtu) dajte do pomalého hrnca, osoľte, okoreňte, podlejte vodou a varte 6-8 hodín na nízky stupeň.
  • Na záver si polievku môžete rozmixovať tyčovým mixérom.
  • Podávajte posypané opečeným rožkom či zásmažkou a pokvapkané bielym jogurtom.
hrachová polievka
stripedspatula.com

Ťahaná zemiaková polievka

Ingrediencie:

  • 4 plátky slaniny
  • 1 kg zemiakov
  • 3 hrnčeky kuracieho vývaru
  • ½ cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 lyžica masla
  • 1 hrnček strúhaného čedaru
  • ⅔ hrnčeka kyslej smotany
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Slaninu nakrájajte na kúsky a dajte si osmažiť do chrumkava.
  • Zemiaky si olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Taktiež si nakrájajte aj cibuľu, prelisujte cesnak.
  • Slaninu, zemiaky, cibuľku, cesnak, maslo, korenie, soľ a vývar dajte do pomalého hrnca a dajte variť na nízky stupeň na 7-8 hodín (na vysoký 3-4 hod.).
  • Nakoniec polievku roztlačte stláčadlom na zemiaky, pridajte smotany a syr a nechajte ešte 15-20 minút variť.
polievka so zemiakmi
jocooks.com

Kuracia polievka s ryžou a šampiňónmi

Ingrediencie:

  • 750 g kuracích pŕs
  • soľ
  • korenie
  • 6 hrnčekov vody
  • 1 hrnček indiánskej ryže
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 500 g krémových šampiňónov
  • ¼ hrnčeka masla
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Mäso si umyte a dajte do pomalého hrnca.
  • Pridajte prepranú ryžu, zeleninu nakrájanú na kocky, korenie a vodu.
  • Varte na nízky stupeň 6-8 hodín.
  • V posledných 30 minútach pridajte šampiňóny nakrájané na plátky.
  • Mäso z polievky vyberte a nakrájajte na kúsky.
  • Maslo si rozohrejte, zasypte múkou, urobte zápražku.
  • Podlejte ju mliekom tak, aby ste vytvorili bešamel.
  • Do hotového bešamelu pomaly pridávajte polievku.
  • Nakoniec ju týmto spôsobom zahustíte.
  • Hotovú polievku podávajte ozdobenú posekanou petržlenovou vňaťou.
hustá polievka so šampiňónmi
eatwell101.com

Pomalé hrnce sa teda hodia na ťahanie polievok, najmä vývarov. Odporúčame si v pomalom hrnci pripraviť hovädzí vývar s knedličkami , ktorý potrebuje naozaj dostatočný čas.

Ako vlastne pomalý hrniec používať?

Pokiaľ sa chystáte v pomalom hrnci uvariť svoje prvé jedlo, zaručene by ste mali vedieť, ako ho správne využiť.

Ale nebojte sa, nie je to náročné a zvládne to každý.

Najväčšou výhodou pomalých hrncov je, že sa počas prípravy pokrmu nemusíte o to, čo sa v hrnci deje, starať.

Príprava jedla

Všetky suroviny si pred varením pripravte do požadovanej veľkosti. Koreňová zelenina vyžaduje prípravu dlhšiu, preto je vhodné ju umiestniť do spod hrnca. Hore potom môžete umiestniť mäso, ktoré sa bude nad vzniknutou parou z tekutiny pekne dusiť.

Všeobecne by v hrnci mala byť tekutina zakaždým. Či už sa bude jednať o vodu, vývar alebo víno.

Podľa zvolenia teploty môžete proces varenia zrýchliť alebo spomaliť. V praxi to znamená, že s vyššou teplotou sa skracuje doba prípravy.

Tu máme pár tipov, čo pri varení v hrnci na pomalé varenie dodržať:

  • nedvíhajte pokrievku skôr, ako to bude nevyhnutné (každé žmurknutie pod pokrievku predĺži dobu prípravy jedla ao 20-30 minút)
  • využite skôr sušené korenie (čerstvé je potom rozvarené do hneda a navyše nedrží arómu tak dlho ako sušené)
  • jedlo po dovarení nenechávajte pod pokrievkou do vychladenia (dlhé držanie jedla v teple napomáha množeniu baktérií)

Tak čo na to hovoríte? Neznie to náročne, že?

Už máte svoj pomalý hrniec, alebo sa stále obzeráte? Ako si vybrať ten najlepší, ktorý bude vyhovovať práve vám, vám poradíme v našej recenzii hrncov na pomalé varenie .

A prečo si nakoniec takýto spotrebič zaobstarať? Najmä šetria vitamíny a nutričné hodnoty jedla, zachovávajú sa chute a vône a navyše poskytuje takmer bezstarostnú prípravu.

Ráno si nachytáte suroviny, dáte ich variť, nastavíte čas, odskočíte si do práce a vrátite sa do obedom prevoňaného domova. Neznie to lákavo?

Napíšte do komentárov, ako sa vám recepty z hrnca na pomalé varenie, pečenie a dusenie darí.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.