Týchto 6 výborných receptov z papiňáka musíte určite vyskúšať!

Premýšľate o tom, čo si uvariť papiniaku?

Existuje množstvo najrôznejších receptov z tlakáča, ktorými zaručene nesklamete svojich stravníkov, ba naopak. Navyše sú hotové veľmi rýchlo a sú oveľa chutnejšie ako z klasického hrnca.

Predstavíme si pár jednoduchých receptov v tlakovom hrnci od mäsových pokrmov, po vynikajúce prílohy.

Hovädzí guláš v tlakovom hrnci

Tradičný hovädzí guláš v papiňáku pripravíte do 50 minút. Podávať ho je najlepšie s žemľovou knedľou. Môžete však aj s chlebom, cestovinami či zemiakmi.

Ingrediencie

  • 500-700g hovädzieho mäsa
  • 4 menšie cibule (1 bude na posypanie hotového jedla)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice masti (alebo masla)
  • 1 kocka masox (hovädzí vývar)
  • 2-3 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • Drvená rasca, korenie, soľ, majorán
  • Ješka (tmavá)

Postup

  • Hovädzie mäso si umyte, očistite a nakrájajte na kocky.
  • 3ks cibule nakrájajte na drobné kúsky.
  • V tlakovom hrnci rozohrejte masť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a nechajte ju zosklovatieť.
  • Potom pridajte papriku a miešajte max. pol minúty.
  • Pridajte nakrájané mäso a nechajte zatiahnuť.
  • Mäso opekajte kým nepustí šťavu, potom ho osoľte, okoreňte, okmínujte, podlejte vodou, zavrite hrniec a duste.
  • Duste asi 30 minút, aby sa príliš mäso nerozpadalo, potom pridajte vriacu vodu s rozpusteným masoxom (guláša by malo byť cca 2-2,5l).
  • Chvíľu povarte a potom do vriaceho guláša nasypte primerane zápražku.
  • Nakoniec primiešajte prelisovaný cesnak a majorán podľa chuti.
  • Podávajte s knedľou, posypanou čerstvo nakrájanou cibuľkou.
Tanier guláša s cestovinami
Zdroj: lecker.de

TIP: Nechajte sa inšpirovať 10 receptami na poctivý guláš a pripravte ho v papiňáku!

Králik na smotane v papiniaku

Pripravte si tento recept veľmi podobný sviečkovej, ktorý máte hotový do hodinky.

Ingrediencie

  • 1kg králičieho mäsa
  • 2,5 lyžice masla
  • 1-2 väčšie cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 koreň petržlenu
  • 4 guličky nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 5 guličiek celého korenia
  • Soľ
  • Hladká múka na zahustenie
  • 250ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)

Postup

  • Očistite a umyte králičie mäso a nakrájajte alebo nechajte vcelku.
  • Nakrájajte cibuľu nadrobno.
  • Mrkva s petržlenom olúpte/ostrúhajte a nakrájajte na väčšie kúsky.
  • Rozohrejte si v tlakovom hrnci maslo a na ňom nechajte zosklovatieť cibuľku s rascou.
  • Potom pridajte králičie mäso a chvíľu restujte z oboch strán.
  • Po chvíli podlejte vodou (aby všetko bolo po vodou) a pridajte všetko guličkové korenie aj s bobkovým listom, mrkva aj petržlen.
  • Zaklapnite hrniec a nechajte dusiť, kým mäso nezmäkne (asi 30-40 minút).
  • V polovici dusenia pridajte prelisovaný cesnak.
  • Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním smotany s hladkou múkou (2-3 lyžice).
  • Po udusení vyberte mäso a dajte bokom na tanier. Tiež vyberte všetky guličkové korenie (preto je dobré si pamätať množstvo, ktoré ste použili) a bobkový list.
  • Mrkva, petržlen v omáčke nechajte a všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
  • Zahustite pripravenou zátrepkou a povarte.
  • Králika si oberte alebo nechajte vcelku, vložte späť do hrnca a ešte povarte.
  • Pridajte soľ podľa chuti a podávajte s akoukoľvek prílohou.
Smotanová omáčka s králičím mäsom
Zdroj: chefkoch.de

Zemiaky v tlakovom hrnci

Teraz si predstavíme recept na výbornú prílohu k akémukoľvek pokrmu. Bambory si môžete pripraviť aj na spôsob gratinovaných. Stačí ich pred zaklopením hrnca poliať trochou smotany a posypať syrom.

Ingrediencie

  • 1kg olúpaných zemiakov
  • 2 lyžice masla
  • Soľ, rasca, korenie podľa chuti

Postup

  • Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky (asi 0,5 cm).
  • V papiniaku rozohrejte maslo a potom pridajte nakrájané zemiaky.
  • Bambory potom osoľte, okoreňte, okmínujte či posypte korením, ktoré máte najradšej.
  • Všetko riadne premiešajte, aby zemiaky boli obalené maslom a korením zo všetkých strán.
  • Zaklopte hrniec a pečte na strednom plameni.
  • Papiňák by mal začať syčať, tak ho stlmte na najnižší plameň a potom dopekajte ešte 5 minút.

Pokiaľ pridávate smotanu so syrom, smotanu prilejte ihneď pred pečením a syrom posypte akonáhle začne papiňák syčať.

Opečené zemiaky posypané petržlenovou vňaťou
Zdroj: eatwell101.com

Silný kurací vývar varený v papiniaku

V papiniaku sa najlepšie pripravujú polievky. Ak máte chuť na poctivý kurací vývar, smelo do toho.

Ingrediencie

  • Skelet alebo odrezky z kurčaťa
  • 1 mrkva
  • 1/2 zeleru
  • 1 väčšia cibuľa
  • Zelerová vňať
  • Celé korenie
  • Bobkový list
  • Nové korenie
  • Soľ
  • 2l vody

Postup

  • Skelet umyte, zeleninu očistite a nakrájajte na väčšie kusy.
  • Do hrnca nalejte 2l vody a pridajte všetky ingrediencie.
  • Papiňák zaklopte a varte asi 30 minút (40 aj so zahrievaním).
  • Po uvarení by mäso malo ísť dobre od kosti. Pokiaľ nie, varte ešte dlhšie.
  • Polievku preceďte, vyberte teda guličkové korenie, bobkový list a zeleninu.
  • Zeleninu môžete nakrájať a vrátiť do polievky, alebo použite čerstvú (nutné povariť ešte 10 minút do zmäknutia).
  • Pridajte obrané mäso, dochuťte a podávajte napríklad s rezancami či knedličkami.
Polievka z kuracieho mäsa s haluškami
Zdroj: bildderfrau.de

A čím polievku najlepšie zahustiť? Mrknite na týchto 5 rýchlych zavárok do polievky a určite si vyberiete.

Segedínsky guláš v tlakáči

Segedínsky guláš je známy svojou lahodnou kyslosťou. Ešte lepší výsledok pri varení tohto jedla docielite práve jeho varením v tlakovom hrnci. Kapusta bude mäkšia a mäso sa bude rozpadať na jazyku. No, vyskúšajte sami.

Ingrediencie

  • 500g bravčového mäsa (chudého)
  • 500g kyslej bielej kapusty
  • 2 cibuľa
  • 1 PL sladkej papriky
  • 2 lyžice masti (alebo masla)
  • 2-3 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 4 guličky celého korenia
  • Soľ a rasca
  • 250ml smotany na varenie
  • Hladká múka na zahustenie

Postup

  • Mäso umyte, očistite a nakrájajte na kocky.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a nechajte speniť na rozohriatej masti v papiňáku.
  • Vložte nakrájané mäso a restujte zo všetkých strán do zatiahnutia.
  • Posypte sladkou paprikou a chvíľku restujte.
  • Podlejte aspoň hrnčekom teplej vody, pridajte guličkové korenie a bobkový list.
  • Osoľte podľa chuti, pridajte odkvapkanú kapustu av zaklapnutom papiňáku nechajte dusiť asi 30 minút.
  • Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním smotany s 2-3 lyžicami hladkej múky.
  • Po udusení vyberte guličkové korenie s bobkovým listom, vmiešajte zátrepku a ešte chvíľku povarte.
  • Podávajte najlepšie s žemľovou knedľou alebo s chlebom.
Hrniec plný segedínskeho gulášu
Zdroj: lecker.de

Tradičné kura na paprike

Posledným receptom, na ktorý sa zameriame je kuriatko na paprike. To môžete podávať taktiež s akoukoľvek prílohou, a síce s knedľou, ryžou, cestovinami, zemiakmi alebo len tak s chlebom. Recept je veľmi rýchly a jednoduchý, resp. pripravíte ho do hodiny.

Ingrediencie

  • 4-5ks kuracích stehien, štvrtok (môžete použiť aj kuracie paličky)
  • 2 ks menšie cibule
  • 2 PL sladkej papriky
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 2-3 PL hladkej múky na zahustenie
  • 250ml smotany na varenie
  • Maslo
  • Soľ a korenie

Postup

  • Kuracie mäso umyte, osušte.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a nechajte na rozohriatom masle s trochou korenia speniť.
  • Posypte sladkou paprikou a ihneď pridajte kuracie kúsky a sprudka orestujte z oboch strán.
  • Potom mäso dostatočne podlejte vodou, aby bolo ponorené a rozdrobte bujón.
  • Duste v zaklopenom tlakáči asi 30 minút.
  • Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním 2-3 lyžíc múky so smotanou.
  • Udusené mäso vyberte, do hrnca vlejte zátrepku a krátko povarte.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte, prípadne zrieďte vývarom alebo mliekom.
  • Mäso môžete obrať a vložiť priamo do omáčky alebo podávajte k omáčke vcelku aj s kosťou.
Kuracie mäso na paprike varené v tlakáči
Zdroj: whatsinthepan.com

Prečo práve tlakový hrniec?

Jedna zo zručností papiňáka je jeho udržanie všetky páry vo vnútri. Vďaka tomu vo vnútri vystúpi vysoká teplota a tlak počas chvíľky. Varenie jedál sa tak vďaka rýchlosti stúpania teploty skráti z hodiny až na desiatky minút.

Práve varenie pod tlakom je rýchlejší, teda ekologickejší a tiež zdravší variant, pokiaľ nepridáte toľko tuku.

Dajú sa v ňom pripraviť najrôznejšie pokrmy od mäsa, zemiakov, polievok, zeleninových zmesí až po detské príkrmy.

Oproti vareniu v klasickom hrnci, v ktorom varenie trvá o niečo dlhšie, práve tlakový hrniec dokáže v potravinách zachovať všetky vitamíny a zdraviu prospešné látky.

Súhrn výhod varenia v papiniaku:

  • varenie trvá znateľne krátku dobu
  • zachovanie dôležitých živín v potravinách
  • mäso je z papiňáka krehké a rozpadajúce sa
  • pokrmy sú chutnejšie
  • pri varení neušpiníte svoju kuchyňu

Pri výbere toho najlepšieho papiňáka sa môžete inšpirovať našimi skúsenosťami a hodnotením tlakových hrncov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.