Premýšľate o tom, čo si uvariť papiniaku?
Existuje množstvo najrôznejších receptov z tlakáča, ktorými zaručene nesklamete svojich stravníkov, ba naopak. Navyše sú hotové veľmi rýchlo a sú oveľa chutnejšie ako z klasického hrnca.
Predstavíme si pár jednoduchých receptov v tlakovom hrnci od mäsových pokrmov, po vynikajúce prílohy.
Hovädzí guláš v tlakovom hrnci
Tradičný hovädzí guláš v papiňáku pripravíte do 50 minút. Podávať ho je najlepšie s žemľovou knedľou. Môžete však aj s chlebom, cestovinami či zemiakmi.
Ingrediencie
- 500-700g hovädzieho mäsa
- 4 menšie cibule (1 bude na posypanie hotového jedla)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice masti (alebo masla)
- 1 kocka masox (hovädzí vývar)
- 2-3 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička pálivej papriky
- Drvená rasca, korenie, soľ, majorán
- Ješka (tmavá)
Postup
- Hovädzie mäso si umyte, očistite a nakrájajte na kocky.
- 3ks cibule nakrájajte na drobné kúsky.
- V tlakovom hrnci rozohrejte masť, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a nechajte ju zosklovatieť.
- Potom pridajte papriku a miešajte max. pol minúty.
- Pridajte nakrájané mäso a nechajte zatiahnuť.
- Mäso opekajte kým nepustí šťavu, potom ho osoľte, okoreňte, okmínujte, podlejte vodou, zavrite hrniec a duste.
- Duste asi 30 minút, aby sa príliš mäso nerozpadalo, potom pridajte vriacu vodu s rozpusteným masoxom (guláša by malo byť cca 2-2,5l).
- Chvíľu povarte a potom do vriaceho guláša nasypte primerane zápražku.
- Nakoniec primiešajte prelisovaný cesnak a majorán podľa chuti.
- Podávajte s knedľou, posypanou čerstvo nakrájanou cibuľkou.

TIP: Nechajte sa inšpirovať 10 receptami na poctivý guláš a pripravte ho v papiňáku!
Králik na smotane v papiniaku
Pripravte si tento recept veľmi podobný sviečkovej, ktorý máte hotový do hodinky.
Ingrediencie
- 1kg králičieho mäsa
- 2,5 lyžice masla
- 1-2 väčšie cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 koreň petržlenu
- 4 guličky nového korenia
- 4 bobkové listy
- 5 guličiek celého korenia
- Soľ
- Hladká múka na zahustenie
- 250ml smotany na varenie (alebo na šľahanie)
Postup
- Očistite a umyte králičie mäso a nakrájajte alebo nechajte vcelku.
- Nakrájajte cibuľu nadrobno.
- Mrkva s petržlenom olúpte/ostrúhajte a nakrájajte na väčšie kúsky.
- Rozohrejte si v tlakovom hrnci maslo a na ňom nechajte zosklovatieť cibuľku s rascou.
- Potom pridajte králičie mäso a chvíľu restujte z oboch strán.
- Po chvíli podlejte vodou (aby všetko bolo po vodou) a pridajte všetko guličkové korenie aj s bobkovým listom, mrkva aj petržlen.
- Zaklapnite hrniec a nechajte dusiť, kým mäso nezmäkne (asi 30-40 minút).
- V polovici dusenia pridajte prelisovaný cesnak.
- Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním smotany s hladkou múkou (2-3 lyžice).
- Po udusení vyberte mäso a dajte bokom na tanier. Tiež vyberte všetky guličkové korenie (preto je dobré si pamätať množstvo, ktoré ste použili) a bobkový list.
- Mrkva, petržlen v omáčke nechajte a všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
- Zahustite pripravenou zátrepkou a povarte.
- Králika si oberte alebo nechajte vcelku, vložte späť do hrnca a ešte povarte.
- Pridajte soľ podľa chuti a podávajte s akoukoľvek prílohou.

Objavte podobné tipy
Zemiaky v tlakovom hrnci
Teraz si predstavíme recept na výbornú prílohu k akémukoľvek pokrmu. Bambory si môžete pripraviť aj na spôsob gratinovaných. Stačí ich pred zaklopením hrnca poliať trochou smotany a posypať syrom.
Ingrediencie
- 1kg olúpaných zemiakov
- 2 lyžice masla
- Soľ, rasca, korenie podľa chuti
Postup
- Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky (asi 0,5 cm).
- V papiniaku rozohrejte maslo a potom pridajte nakrájané zemiaky.
- Bambory potom osoľte, okoreňte, okmínujte či posypte korením, ktoré máte najradšej.
- Všetko riadne premiešajte, aby zemiaky boli obalené maslom a korením zo všetkých strán.
- Zaklopte hrniec a pečte na strednom plameni.
- Papiňák by mal začať syčať, tak ho stlmte na najnižší plameň a potom dopekajte ešte 5 minút.
Pokiaľ pridávate smotanu so syrom, smotanu prilejte ihneď pred pečením a syrom posypte akonáhle začne papiňák syčať.

Silný kurací vývar varený v papiniaku
V papiniaku sa najlepšie pripravujú polievky. Ak máte chuť na poctivý kurací vývar, smelo do toho.
Ingrediencie
- Skelet alebo odrezky z kurčaťa
- 1 mrkva
- 1/2 zeleru
- 1 väčšia cibuľa
- Zelerová vňať
- Celé korenie
- Bobkový list
- Nové korenie
- Soľ
- 2l vody
Postup
- Skelet umyte, zeleninu očistite a nakrájajte na väčšie kusy.
- Do hrnca nalejte 2l vody a pridajte všetky ingrediencie.
- Papiňák zaklopte a varte asi 30 minút (40 aj so zahrievaním).
- Po uvarení by mäso malo ísť dobre od kosti. Pokiaľ nie, varte ešte dlhšie.
- Polievku preceďte, vyberte teda guličkové korenie, bobkový list a zeleninu.
- Zeleninu môžete nakrájať a vrátiť do polievky, alebo použite čerstvú (nutné povariť ešte 10 minút do zmäknutia).
- Pridajte obrané mäso, dochuťte a podávajte napríklad s rezancami či knedličkami.

A čím polievku najlepšie zahustiť? Mrknite na týchto 5 rýchlych zavárok do polievky a určite si vyberiete.
Segedínsky guláš v tlakáči
Segedínsky guláš je známy svojou lahodnou kyslosťou. Ešte lepší výsledok pri varení tohto jedla docielite práve jeho varením v tlakovom hrnci. Kapusta bude mäkšia a mäso sa bude rozpadať na jazyku. No, vyskúšajte sami.
Ingrediencie
- 500g bravčového mäsa (chudého)
- 500g kyslej bielej kapusty
- 2 cibuľa
- 1 PL sladkej papriky
- 2 lyžice masti (alebo masla)
- 2-3 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 4 guličky celého korenia
- Soľ a rasca
- 250ml smotany na varenie
- Hladká múka na zahustenie
Postup
- Mäso umyte, očistite a nakrájajte na kocky.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a nechajte speniť na rozohriatej masti v papiňáku.
- Vložte nakrájané mäso a restujte zo všetkých strán do zatiahnutia.
- Posypte sladkou paprikou a chvíľku restujte.
- Podlejte aspoň hrnčekom teplej vody, pridajte guličkové korenie a bobkový list.
- Osoľte podľa chuti, pridajte odkvapkanú kapustu av zaklapnutom papiňáku nechajte dusiť asi 30 minút.
- Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním smotany s 2-3 lyžicami hladkej múky.
- Po udusení vyberte guličkové korenie s bobkovým listom, vmiešajte zátrepku a ešte chvíľku povarte.
- Podávajte najlepšie s žemľovou knedľou alebo s chlebom.

Tradičné kura na paprike
Posledným receptom, na ktorý sa zameriame je kuriatko na paprike. To môžete podávať taktiež s akoukoľvek prílohou, a síce s knedľou, ryžou, cestovinami, zemiakmi alebo len tak s chlebom. Recept je veľmi rýchly a jednoduchý, resp. pripravíte ho do hodiny.
Ingrediencie
- 4-5ks kuracích stehien, štvrtok (môžete použiť aj kuracie paličky)
- 2 ks menšie cibule
- 2 PL sladkej papriky
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 2-3 PL hladkej múky na zahustenie
- 250ml smotany na varenie
- Maslo
- Soľ a korenie
Postup
- Kuracie mäso umyte, osušte.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a nechajte na rozohriatom masle s trochou korenia speniť.
- Posypte sladkou paprikou a ihneď pridajte kuracie kúsky a sprudka orestujte z oboch strán.
- Potom mäso dostatočne podlejte vodou, aby bolo ponorené a rozdrobte bujón.
- Duste v zaklopenom tlakáči asi 30 minút.
- Medzitým si pripravte zátrepku zmiešaním 2-3 lyžíc múky so smotanou.
- Udusené mäso vyberte, do hrnca vlejte zátrepku a krátko povarte.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte, prípadne zrieďte vývarom alebo mliekom.
- Mäso môžete obrať a vložiť priamo do omáčky alebo podávajte k omáčke vcelku aj s kosťou.

Prečo práve tlakový hrniec?
Jedna zo zručností papiňáka je jeho udržanie všetky páry vo vnútri. Vďaka tomu vo vnútri vystúpi vysoká teplota a tlak počas chvíľky. Varenie jedál sa tak vďaka rýchlosti stúpania teploty skráti z hodiny až na desiatky minút.
Práve varenie pod tlakom je rýchlejší, teda ekologickejší a tiež zdravší variant, pokiaľ nepridáte toľko tuku.
Dajú sa v ňom pripraviť najrôznejšie pokrmy od mäsa, zemiakov, polievok, zeleninových zmesí až po detské príkrmy.
Oproti vareniu v klasickom hrnci, v ktorom varenie trvá o niečo dlhšie, práve tlakový hrniec dokáže v potravinách zachovať všetky vitamíny a zdraviu prospešné látky.
Súhrn výhod varenia v papiniaku:
- varenie trvá znateľne krátku dobu
- zachovanie dôležitých živín v potravinách
- mäso je z papiňáka krehké a rozpadajúce sa
- pokrmy sú chutnejšie
- pri varení neušpiníte svoju kuchyňu
Pri výbere toho najlepšieho papiňáka sa môžete inšpirovať našimi skúsenosťami a hodnotením tlakových hrncov.