Recepty s cícerom ako prílohou i hlavným chodom

Radi by ste doplnili svoj jedálniček o zaujímavú potravinu?

Potom vyskúšajte naše recepty s cícerom.

Patrí medzi strukoviny a podobá sa hrachu . Ostatne aj preto sa jej niekedy hovorí rímsky hrach.

Čítajte 6 najlepších pokrmov z cícera práve v tomto článku!

Cícerová polievka

Najjednoduchšie úprava cíceru je ako polievka. Môžete ju podávať ako ľahké poludňajšie hlavné jedlo. Táto polievka vás totiž výdatne zasýti.

INGREDIENCIE

  • cícer
  • soľ
  • zápražka
  • zelenina
  • korenie

POSTUP

  1. Cícer vopred namočíme cez noc.
  2. Cícer uvaríme v hrnci domäkka.
  3. Potom k nej pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu a opäť mierne povaríme.
  4. Ochutíme soľou, korením alebo korením – tymián, koriander, bazalka či rozmarín.
  5. Polievku zahustíme zápražkou a krátko ešte povaríme.
  6. Krémová polievka: pre jej prípravu polievku rozmixujeme.
  7. Stredomorská polievka : do polievky pridáme ešte čerstvé alebo konzervované paradajky a papriky.

Hotový recept na Cícerová polievku

Cícer po Indická

Ak chcete mať nie príliš tradičné prílohu, môžete použiť cícer po indickej. Je to mierne pikantná variant, ktorá skvele doplní kus mäsa. Dá sa samozrejme jesť aj samotná.

INGREDIENCIE

  • cícer
  • soľ
  • korenie – rasca, koriander, tymian, bazalka, tymian, chilli, kurkuma
  • cibuľa
  • cesnak

POSTUP

  1. Cícer vopred cez noc namočíme a uvaríme domäkka.
  2. Potom ju scedíme a rozmixujeme na kašu alebo prepasírujeme cez sitko. Týmto sa ale zbavíme dôležité vlákniny, mixovanie je ďaleko zdravší spôsob prípravy.
  3. Rozmixovanú cícer ochutíme korením. Možno použiť rasca, koriander, tymian, bazalka, tymian alebo exotickejšie chilli a kurkuma.
  4. Pred podávaním osmažíme na tuku cibuľku a tú pridáme k cíceru. Možno doplniť tiež cesnakom.

Hotový recept na Cícerová prílohu

Cícer na smotane

Cícer sa hodí nielen na prípravu polievku či prílohy, ale aj ako hlavný chod. Získate tak výživné jedlo, ktoré výdatne zasýti.

INGREDIENCIE

  • cícer
  • soľ
  • zelenina
  • cibuľa
  • údenina alebo mäso
  • smotana
  • kečup
  • korenie – rasca, koriander, tymian, bazalka, tymian, chilli, kurkuma
  • cibuľa

POSTUP

  1. Cícer namočíme cez noc do vody.
  2. Cícer uvaríme v hrnci domäkka.
  3. Tesne pred jej uvarením pridáme do hrnca povariť tiež zeleninu – mrkvu, zeler, cukety, karfiol alebo brokolicu.
  4. Môžeme pridať aj na kúsky nakrájanú údeninu alebo varené mäso.
  5. Ochutíme korením.
  6. Hotové jedlo môžeme zjemniť smotanou alebo ochutiť kečupom.
  7. Ak rozdrvíme takto pripravenú cícer na kašu a zahustíme je strúhankou, pripravíme z nej ľahko placky alebo karbonátky, ktoré osmažíme na oleji.

Hotový recept na cícer ako hlavný chod

Cícerový šalát

Ľahké jedlo získame tým, keď si pripravíme Cícerový šalát.

INGREDIENCIE

  • sterilizovaná cícer
  • zelenina
  • cibuľa
  • údenina alebo rybie mäso z konzervy
  • korenie
  • citrónová šťava

POSTUP

  1. Otvoríme konzervu sa sterilizovanú cícerom a zlejeme nálev.
  2. Odkvapkanú cícer dáme do misky a pridáme nakrájanú cibuľu a zeleninu.
  3. Môžeme pridať aj nakrájanú údeninu alebo rybie mäso z konzervy.
  4. Okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou.

Hotový recept na cícer ako šalát

Nátierka z cícera

Netradičné, ale dobrý je hummus z cíceru.

INGREDIENCIE

  • sterilizovaná cícer
  • olej alebo jogurt
  • korenie
  • cesnak
  • citrónová šťava
  • sezamové pasta

POSTUP

  1. Otvoríme konzervu sterilizovanej cíceru a obsah vysypeme do misky.
  2. Všetko poriadne rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej hmoty spoločne s trochou oleja alebo jogurtu.
  3. Môžeme pridať zeleninu a hlavne cesnak a tiež rozmixujeme.
  4. Pre spestrenie chuti možno pridať sezamovú pastu a citrónovú šťavu, čím nám vznikne tzv. Hummus, populárnej arabské jedlo.
  5. Túto skvelú strukovinové nátierku potom natierame ideálne na tmavé pečivo.

Hotový recept na nátierku z cíceru

Cícerová kaša

Výborným spestrením jedálnička je tiež cícerová kaša. S opraženou cibuľkou chutí náramne, a keď k nej naservírujete varené údené mäso, potom výsledok bude ešte lepší.

INGREDIENCIE:

  • cícer
  • údené mäso
  • cibuľa
  • soľ
  • olej
  • múka

POSTUP:

  1. Cícer cez noc namočíme do vody.
  2. Na druhý deň ju uvaríme domäkka, čo trvá približne hodinu a pol.
  3. Vo vode uvaríme tiež údené mäso.
  4. Mäkkú cícer osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu.
  5. Do cizrnové kaše vmiešame osmaženú nadrobno nakrájanú cibuľu.
  6. Ak je kaša riedka, zahustíme ju zápražkou z múky a oleja.
  7. Kašu podávame s vareným údeným mäsom.

Hotový recept na Cícerová kašu

Zdroj: Tripadvisor.co.uk

Aby sa nám cícer dobre domäkka uvarila, je potrebné ich vopred máčať vo vode, a to minimálne 10 – 12 hodín. Najlepšie je teda namočiť ju cez noc a potom dať ešte len variť. Cícer solíme až nakoniec.

Pretože ku zmäknutia potrebuje cícer var trvajúce aspoň 1 a pol hodiny, je lepšie ju variť v tlakovom hrnci.

Využitie v kuchyni

Cícer používame predovšetkým do polievok alebo ako prílohu k mäsovým alebo iným jedlám. Môžeme ju samostatne podávať spolu so zeleninou, vajcami alebo mäsom. Z rozomletej môžeme pripravovať rôzne karbonátky alebo placky.

Cícer sa dá využiť aj v studenej kuchyni, pretože aj po uvarení si uchováva chrumkavosť. Hodia sa preto do šalátov, kde môže tvoriť základnú surovinu alebo doplnok. Rozdrvené sa využíva aj do nátierok.

Ak ste si nátierku z cíceru (tzv. Hummus) zamilovali, vyskúšajte aj naše ďalšie tipy na strukovinové nátierky .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.