Výhoda mletého mäsa je, že je veľmi skoro hotové a pripravené k jedlu.
Na rezne zvyčajne kupujeme kompaktný mäso v celku, ale keď použijeme mleté mäso, chybu tiež neurobíme.
Navyše môžeme takéto mäso doplniť napríklad strúhaným syrom alebo inými prísadami, a zlepšiť tým chuť mletého mäsa.
Mleté rezne a vhodné mäso
Na mleté rezne možno použiť všetky druhy mäsa, ktoré vyberáme podľa chuti alebo možností. Z bravčového mäsa budú rezne tučnejšie, ale dá sa týmto spôsobom spracovať aj bôčik.
Z hovädzieho mäsa budú o niečo suchšie a menej tučné, ale dajú sa úsporne pripraviť aj z predného mäsa. Hodí sa aj hydinové vykostené mäso, kde spracujeme aj odrezky od kostí.
Rovnako tak môžeme použiť vykostené rybie mäso. So správnou úpravou sa dajú mleté rezne urobiť aj z baranieho mäsa alebo diviny.
U mletých odrezkov možno jednotlivé druhy mäsa aj ľubovoľne miešať, čo sa hodí predovšetkým na prípravu zmesi z mäsa tučnejšieho a libovějšího.
Holandský rezeň z mletého mäsa
Pri prípravu tohto receptu si vystačíte iba s mletým mäsom a syrom. Ostatné prísady sú podobné ako u klasického rezňa.
Pre chuť výsledného pokrmu bude dôležitý hlavne výber mäsa a syra, preto je vyberajte obzvlášť starostlivo.
INGREDIENCIE:
- mleté bravčové mäso
- syr Gouda
- hladká múka
- vajcia
- strúhanka
- olej
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Mleté mäso dáme do misky a pokvapkáme pár kvapkami vody.
- Mäso osolíme a okoreníme a dobre v ruke prepracujeme, až sa nám všetky prísady dobre spojí.
- Potom pridáme strúhaný syr nahrubo a vytvarujeme rezne, ktoré obaľujeme v klasickom trojobale – teda vrstva hladkej múky, rozšľahané vajce a nakoniec vrstva strúhanky.
- Mleté rezne budeme smažiť vo vyššej vrstve oleja pekne do zlatej farby a do chrumkava.
- Mleté holandskej rezne najlepšie chutia so zemiakovou kašou.
pixabay.com
Objavte podobné tipy
Rezeň z mletého mäsa so syrom
Syr bude tiež hlavnou ingredienciou u ďalšieho receptu, tentoraz ale zvolíme syr Eidam, ktorý doplníme sušenú zelenou vňaťou petržlenu.
INGREDIENCIE:
- mleté mäso asi pol kilogramu
- 1 dl mlieka
- 1 vajce
- 200 g tvrdého syra Eidam
- korenie na mleté mäso
- soľ
- sušené zelené petržlenová vňať
- strúhanka
- tuk na vyprážanie
POSTUP:
- Mleté mäso dáme do misky, osolíme a ochutíme a premiešame s mliekom.
- Necháme asi hodinu odležať.
- Potom vmiešame vajcia, strúhaný syr a petržlenovú vňať a opäť premiešame.
- Z mäsovej hmoty vytvarujeme placky, ktoré obaľujeme v strúhanke.
- Smažíme v tuku z oboch strán a podávame so zemiakovou kašou.
pixabay.com
Zapečené rezne z mletého mäsa
Rezne z mletého mäsa môžeme nielen smažiť na panvici, ale aj zapekať na pekáčiku v rúre.
INGREDIENCIE:
- 500 g mletého mäsa
- 2 vajcia
- rasca drvený alebo mletý
- soľ
- provensálske korenie
- hladká múka
- strúhanka
- olej
- cibuľa
POSTUP:
- Do misky dáme mleté mäso, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu a koreniny.
- Všetko veľmi dobre premiešame.
- Potom tvoríme placky, ktoré obaľujeme v klasickom trojobale – hladká múka, vajce a strúhanka.
- Obalené rezne najprv osmažíme na panvici na oleji.
- Potom ich prerobíme do pekáča vymasteného olejom a podlejeme vodou.
- Priklopíme a dáme zapiecť do horúcej rúry na 200 ° C asi 25 minút.
- Keď sú rezne mäkké, môžeme šťavu zahustiť zápražkou.
- Tieto zapečené mleté rezne chutia s kašou zo zemiakov.
pixabay.com
Rezne z mletého mäsa môžeme dopĺňať tiež zeleninou, dusenými hubami, údeninou alebo syrom. Zelenina by mala byť už tepelne upravená a rozdrvené.
Vhodnejšie je ale použiť zeleninu ako oblohu. To potom môžeme napríklad i svieži jarný šalát. Údeninu a huby vopred namelieme. Syr možno použiť aj mäkký, ale vhodnejšie je tvrdý, ktorý nastrúhame.