Recepty na mleté rezne z mäsa na holandský spôsob (vyprážané aj pečené)

Holanďan alias mletý rezeň je možno milo spájaný s Holandskom.

Receptúra ale naopak patrí nám, ide o rýdzo českú záležitosť.

Prečo je teda na tento rezeň nazývaný holandským?

Asi kvôli známej ingrediencii – syru eidamu.

Pokiaľ ho máte radi, určite vás poteší 5 luxusných receptov na holandský rezeň, ktorý sme pre vás pripravili.

Recept na holandský mletý rezeň so syrom

Holandský rezeň najlepšie chutí v podaní mletého bravčového mäsa. Najlepšie je vyberať prorastlejšie kúsky bravy, rezne tak budú šťavnatejšie.

INGREDIENCIA

  • 300 g bravčového boku
  • 300 g bravčového pleca
  • 15 g soli
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 150 g syra goudy alebo eidamu

Na obalenie:

  • 250 ml mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Obe mäsa si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
  • Mäso potom pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme mlieko, vajcia a zmiešame.
  • Pridáme tiež nahrubo nastrúhaný syr, opäť zamiešame a mäso si na noc (alebo aspoň na 2 hodiny) uložíme do chladničky.
  • Vajcia si zmiešame s mliekom, soľou a múkou.
  • Do druhej misky si dáme strúhanku.
  • Z mäsovej zmesi tvarujeme rezne, ktoré obaľujeme v zmesi mlieka, múky a vajcia a následne obaľujeme v strúhanke.
  • Vyprážame na rozpálenom oleji asi 6-8 minút z každej strany.
Mleté rezne so syrom.
zdroj: pixabay.com

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako využiť mleté mäso? Skúste zapečené recepty s mletým mäsom .

Mletý rezeň so syrom z rúry

Rezne z mletého mäsa v obdobe klasického holanďanu je možné upiecť aj v rúre. Tu máme jeden z receptov na ukážku.

INGREDIENCIA

  • 250 g mletej bravčovej plece
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 150 g eidamu
  • 1 vajce
  • 1 suchý rožok
  • mlieko
  • soľ
  • čierne korenie
  • pažítka
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Rožok si nakrájame na malé kocky, pokropíme ich mliekom a necháme sadnúť.
  • Potom k rožku pridáme obe mäsa si zmiešame so soľou, čiernym korením, nasekanou pažítkou, vajcom a najemno nakrájanou cibuľou.
  • Všetko dôkladne premiešame, pridáme lyžicu strúhanky a zahustíme.
  • Syr si nastrúhame nahrubo a tiež primiešame.
  • Z hotovej zmesi tvarujeme rezne, ktoré obaľujeme v strúhanke.
  • Plech si vymastíme olejom.
  • Dáme naň rezne, prikryjeme alobalom (nedoťahujeme) a pečieme na 220 °C.
  • Po 15 minútach k rezňom prilejeme horúcu vodu a pokračujeme v pečení ešte 35 minút.
  • Nakoniec zložíme alobal a dopečieme ešte 10 minút do chrumkava.
Hotový recept na rezeň z mletého mäsa so syrom
zdroj: pixabay.com

Z mletého mäsa si môžete urobiť mäsové guličky . Mrknite sa, ako na to!

Pravý holandský rezeň podľa Pohlreicha

Receptov na holandský rezeň je na svete už od jeho „stvorenia“ veľa. Ktorý z nich je ale ten pravý? Tento zodpovedá pôvodnej receptúre.

INGREDIENCIA

  • 1 kg bravčového bôčika
  • 1 veľké vajcia
  • 125 g mlieka
  • 250 g syra eidam
  • korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať

Na obalenie:

  • 2 veľké vajcia
  • 125 g strúhanky
  • 125 g hladkej múky
  • 125 g mlieka
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Bôčik si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
  • Následne si ho namelieme, osolíme ho, okoreníme, pridáme k nemu nasekanú petržlenovú vňať, nahrubo nastrúhaný syr a mlieko zmiešané s vajcom.
  • Cesto vypracujeme a dáme aspoň na hodinu odležať do chladničky.
  • Potom tvarujeme rezne, ktoré postupne obaľujeme v múke, osolených vajciach s mliekom a strúhanke.
  • Vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany zhruba 6-8 minút.
Poctivý rezeň z mletého mäsa so syrom.
bonvivani.sk

Diétne holandské rezne z rúry

Pokiaľ si radi pochutnávate na tejto kalorickej bombe a nemôžete si to dovoliť, potom pre vás máme recept na holandské rezne pečené v rúre. Sú trochu odľahčenejšie.

INGREDIENCIA

  • 500 g bravčového stehna
  • 1 vajce
  • 90 g eidamu
  • soľ
  • korenie
  • petržlen alebo pažítka
  • kukuričné cereálie na obalenie
  • olej

POSTUP

  • Bravčové mäso si umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky a namelieme.
  • Pridáme k nemu vajcia, soľ, pažítku či petržlenovú vňať, korenie a nastrúhaný syr.
  • Cesto dôkladne prepracujeme, vytvarujeme rezne, ktoré obalíme v roztlačených cereáliách.
  • Rezne dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme alebo postriekame olejom.
  • Pečieme na 200 °C.
  • Po 15 minútach teplotu znížime na 175 ° C a dopekáme zhruba ďalších 20 minút.
Hotový recept na fitness pečený mletý rezeň.
pinterest.com

Holandský sekaný rezeň z bôčika

Kde kto by povedal, že z bôčika sú mleté rezne na holandský spôsob jednoducho najchutnejšie. A nemôžeme to poprieť.

INGREDIENCIA

  • 750 g bravčového bôčika (pre diétnejšiu verziu môže byť aj pliecko)
  • 375 ml mlieka
  • 300 g eidamu
  • petržlenová vňať
  • korenie
  • soľ

Na obalenie:

  • vajcia
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Mäso si pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme k nemu mlieko, nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný syr.
  • Necháme v chladničke odležať ideálne do druhého dňa.
  • Druhý deň tvarujeme rezne, ktoré ešte obalíme v osolenom vajci av strúhanke
  • Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán po dobu 6-8 minút.
Vyprážaný bravčový rezeň z mletého bôčika.
dobruchut.aktuality.sk

TIP: Na prípravu nielen týchto receptov môžete využiť panvice – inšpirujte sa recenziou keramických panvíc .

Holandským rezňom nemusíme pridávať príliš veľa surovín. Niekomu sa možno zdá tento postup chudobnejší, ale ako sa hovorí, niekedy je menej naozaj viac. Stačí vybrať to správne mäso. V tomto prípade volíme prerastené kusy mäsa. Rezeň tak bude krásne šťavnatý.

Pokiaľ ale nechcete, nemôžete, alebo nemáte radi, toľko tučného, môžete nahradiť polovicu mäsa mäsom ľubovejším. V tomto prípade voľte napríklad bôčik so stehnom alebo pliecko so stehno. Stehná nie je až taká tučná, ale sama o sebe nie je veľmi šťavnatá.

Bravčové tiež môžete zameniť za hovädzie, aj keď v tomto prípade už budeme hovoriť o mletom rezne.

Na tomto pokrme by sa nemalo nič zvrtnúť. Najväčšou zákernosťou je však aj doba vyprážania. Dávajte pozor, aby sa rezne riadne presmažili. Istota je nejakých 8 minút z každej strany. Voľte radšej mierny plameň, nech z nich po chvíli nemáte černochov. Pomôcť môže aj vyprážanie pod pokrievkou.

A nakoniec si ešte môžeme povedať niečo o ideálnych prílohách. Úplná klasika je zemiaková kaša, ale potešia aj odľahčené varianty v podobe zemiakovo-celerového pyré alebo pyré v kombinácii s inými druhmi koreňovej zeleniny.

Rezne z mletého mäsa môžeme dopĺňať aj zeleninou, dusenými hubami, údeninou alebo syrom. Zelenina by mala byť už tepelne upravená a rozomletá.

Vhodnejšie je ale použiť zeleninu ako oblohu. To potom môžeme odporučiť napríklad aj svieži jarný šalát .

Dúfame, že vám recepty na holandské rezne priniesli mnoho inšpirácie. Napíšte do komentárov, či sa podarili.

Pripravujete si pokrmy z mletého mäsa radi a často? Na výrobu domáceho mletého mäsa sa hodí kvalitný stroj. Mrknite, ako si vybrať naozaj dobrý mlynček na mäso .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.