Pýtate sa, ak je možné pripraviť obed bez toho, aby ste museli stráviť celé dopoludnie pri sporáku?
Ak použijete tie správne suroviny, možno obed uvariť aj počas necelej hodiny!
Kúpte si bravčovú kotletu a pripravte ju ako minútku alebo jej zapečte v rúre.
Inšpirujte sa našimi receptami.
Bravčové kotlety na hubách
Huby obvykle dodajú pokrmu svoju charakteristickú chuť i vôňu. Na prípravu bravčových kotliet na hubách použite radšej huby čerstvé – buď vlastnoručne nazbierané v lese alebo kupované šampiňóny.
INGREDIENCIE
- 750 g bravčových kotliet
- 200 g čerstvých húb
- soľ
- mleté čierne korenie
- cibuľa
- olej
- hladká múka
POSTUP
- Kotlety umyjeme, osušíme a naklepeme.
- Potom ich osolíme a okoreníme a na okrajoch niekoľkokrát narežeme, aby sa pri opekaní neskrútili.
- Huby očistíme a nakrájame nadrobno.
- V panvici rozpálime olej a kotlety na ňom sprudka z oboch strán opečieme a ihneď po opečení prerobíme na tanier.
- Potom vo výpeku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na ňu pridáme nakrájané huby.
- Stále miešame a restujeme.
- Huby potom zaprášime múkou, podlejeme, pridáme opečené kotlety a dusíme asi 25 minút.
- Podávame s rôzne upravenými zemiakmi.

Zapečené bravčové kotlety
Kotlety môžeme aj zapekať spoločne so zemiakmi v rúre. Vznikne lahodný pokrm, po ktorom sa na obede len zapráši.
INGREDIENCIE
- bravčové kotlety
- zemiaky
- sladká smotana
- syr Eidam
- cibuľa
- cesnak
- soľ
- korenie
- olej alebo maslo
POSTUP
- Zapekaciu misku vymažeme olejom alebo maslom.
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
- Kotlety umyjeme a naklepeme.
- Do zapekacej misky navŕšime zemiaky, ktoré osolíme a okoreníme a zalejeme smotanou.
- Na zemiaky položíme naklepané, osolené a okorenené kotlety.
- Všetko posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do rúry domäkka.

Objavte podobné tipy
Kotlety na smotane
Chutnú variantom sú kotlety pripravené spoločne so smotanou. Ich chute sa vzájomne preženú a vykúzli jedlo, ktoré môžete predložiť i vašej návšteve.
INGREDIENCIE:
- 4 bravčové kotlety
- téglik sladkej smotany
- 100 g syra Eidam
- cibuľa
- olej
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Najprv si pripravíme kotlety, ktoré opláchneme studenou vodou, osušíme a naklepeme paličkou.
- Potom ich osolíme a okoreníme.
- Pekáčik vymažeme olejom, položíme do neho naklepané kotlety, posypeme na krúžky nakrájanou cibuľou a zalejeme sladkou smotanou.
- Navrch pridáme strúhaný syr.
- Všetko zapečieme v rúre domäkka.

Grilovaná bravčová kotleta
Grilovanie patrí k obľúbeným úpravám mäsa. Ideálnym mäsom pre toto je bravčová kotleta, ktorá je veľmi rýchlo pripravená.
INGREDIENCIE
- 4 plátky bravčové kotlety
- celý farebný korenie
- soľ
- cesnak
- rozmarín
- olej
POSTUP
- Na grilovanie si pripravíme hrubšie plátky bravčové kotlety – asi 3 cm, aby sa počas grilovania mäso príliš nevysušilo.
- Kotlety umyjeme, osušíme.
- Pripravíme si marinádu z drveného farebného korenia, pretlačeného cesnaku, rozmarínu a oleja a do nej dáme mäso asi na 2 hodiny marinovať.
- Potom si prichystáme gril, rozpálime ho a kotletu na ňom z oboch strán ugriluje, pričom stále ju potierame marinádou.

Porciovanie a príprava
Ak nemáme kúpené mäso už naporciované, tak si ho nakrájame podľa potreby. Kotlety môžeme vykostiť. Ak je ponechávame s kosťou, tak mäso pri kosti narežeme, aby sa lepšie prepieklo.
Naporciované kotlety opláchneme, osušíme a jemne naklepeme, najlepšie zabalené do fólie alebo uložené v mikroténovom sáčku, aby sa šťava z mäsa nevpíjela do dosky.
Jednotlivé porcie potom ešte narežeme aj po okrajoch, aby sa pri opekaní neskrútili. Aj kotlety samozrejme môžeme krájať na rezance, ktoré sa pripravujú ešte rýchlejšie ako porcie v plátkoch.
Odporúčané prílohy
K rýchlo upraveným kotletám sa hodia najrôznejšie druhy príloh. Predovšetkým varené, dusené alebo pečené zemiaky alebo vyprážané alebo pečené zemiakové hranolky a krokety.
Hodí sa aj dusená ryža, ktorú pre ozvláštnenie môžeme dochutiť korením alebo zeleninou. Nie sú vylúčené ani cestoviny. K týmto rýchlym úpravám často podávame tatársku omáčku alebo niektorú inú vybranú studenú omáčku.
Vhodné sú aj teplé prelivy z kečupu, horčice a podobných ingrediencií. K tomu nezabudneme na niektorý zo zeleninových šalátov. Ak masové jedlo s prílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získame takmer slávnostne vyzerajúce jedlo a to bez vynaloženia veľkej námahy a s minimom času stráveným v kuchyni.
Ak vám chutia práve grilované kotletky, určite navštívte naše ďalšie články s receptami a inšpirujte sa napríklad grilovanými kotletky z diviaka.