Recepty na vianočné pečivo pre celiakov (bezlepkové) alebo ako aj bez múky to ide!

Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroví.

Možno ho ale pripraviť bez lepku?

Rozhodne áno!

S našimi tipmi na bezlepkovej cukrovinky tohtoročné Vianoce zvládnete ľavou zadnou!

Bezlepkové pekanové košíčky

ingrediencie

na cesto

  • 2 hrnčeky mandlí
  • 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek
  • 1 hrnček pekanových orechov
  • ¼ hrnčeka javorového sirupu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • na náplň

  • 1 hrnček nasekaných datlí
  • ⅓ hrnčeka vody
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnček nahrubo nasekaných pekanových orechov
  • soľ
  • celé pekanové orechy
  • postup

  • Mandle, vločky a pekanové orechy mixérom rozdrvte na prášok.
  • Pridajte javorový sirup, kokosový olej a soľ a miešajte, kým nevznikne tuhé cesto.
  • Formu na mini muffiny vyložte papierovými košíčkami (zhruba 25).
  • Do každého košíčka vložte lyžicou časť cesta – zhruba 1 zarovnanú lyžicu a cesto v košíčka rozprestrite tak, aby bol zaplnený zhruba z troch štvrtín.
  • Do každého takto pripraveného cesta vyhĺbte jamku – môžete použiť prst alebo napríklad koniec varešky.
  • Takto pripravené košíčky vložte do chladničky a pripravte náplň.
  • Plnka: V mixéri mixujte datle, vodu, škoricu, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, kým nevznikne jednotná hmota. Bude to trvať 3 – 4 minúty. Tip: oškrabte steny mixéra každých 30 minút, aby ste zabezpečili rovnomerné prepracovanie surovín
  • Pridajte nahrubo nasekané pekanové orechy a zľahka premiešajte – môžete len krátko zapnúť mixér.
  • Každý košíček naplňte lyžicou náplne a ozdobte celým pekanovými orechom. Pre menej tradičné chuť posypte malú štipkou soli.
  • Pekanové orechy môžete nahradiť lieskovými orieškami, vlašskými orechmi či mandľami a vychutnať si tak ďalšie druhy orechového cukroví bez múky.

    Foto www.evolvingtable.com

    Bezlepkové vianočné medovníčky

    ingrediencie

    na cesto

  • 250g medu
  • 150g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 150g masla
  • 350g svetlé bezlepkovej múky – príklady vhodné múky uvádzame nižšie
  • 100g pohánkovej múky
  • 1 lyžice múky z hroznových jadier
  • 100g mletých mandlí
  • ½ lyžičky xantanová gumy
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • na polevu

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 150 g práškového cukru
  • postup

  • V hrnci rozpustite maslo, primiešajte med, cukor a soľ a nechajte vychladnúť.
  • Zmiešajte múky, mleté ​​mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva.
  • Vyšľahajte vajcia a pridajte v maslové hmote. Pridajte sypkú zmes a dobre prepracujte v lepkavé cesto.
  • Cesto prikryte a nechajte 24 hodín odležať.
  • Cesto vyvaľkajte na približne ½ centimetra silný plán a vykrájajte požadované tvary.
  • Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte na 180 ° C 12-15 minút.
  • Poleva: Dôkladne premiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou. Takto vzniknutú polevou ozdobte bezlepkové perníčky.
  • Dotěstanabezlepkovévánočníperníčkymůžetepřidat2lžícekakaa.Těstotakbudetmavšíabílápolevananěmvícevynikne.  

    Foto glutenfrei-kochen.de

    Nechajte sa inšpirovať, ako ozdobiť Vaše bezlepková perníková srdiečka.

    Inšpiráciu na zdobenie perníkových hviezdičiek môžete získať napríklad v tomto videu

    Jednoduché kokosky pre celiakov

    ingrediencie

  • 3 vaječné bielky
  • 150 g cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 170 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Vaječné bielky vyšľahajte s polovicou cukru.
  • Pridajte citrónovú šťavu a zvyšok cukru a vyšľahajte v pevnú hmotu.
  • Potom opatrne primiešajte strúhaný kokos.
  • Lyžicou tvarujte na plechu placky a pečte, kým zľahka nezozlátnu.
  • Kokosky sú prirodzene bezlepkové cukroví! Slávnostnejšie tvar im môžete dať, keď hotovú hmotou naplníte zdobiace vrecko a budete vytvárať jemné špičky.

    Ak neviete, čo sa zvyšnými žĺtky, môžete vyskúšať recept na ďalšie prirodzene bezlepkové pečivo – žĺtkovej pusinky.

    Foto www.gutekueche.at

    Luxusné čokoládové guľôčky bez lepku

    ingrediencie

  • 300g čokolády na varenie
  • 30g masla
  • 250ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 100g sekaných orechov
  • postup

  • V parnom kúpeli rozpustíme čokoládu.
  • V osobitnom hrnci zohrejte smotanu tak, že sa bude takmer variť, nenechajte ju však prejsť varom! Stiahnite z platne a nechce asi 5 minút chladiť.
  • Smotanu nalejte do rozpustenej čokolády a miešajte, kým nevznikne jednoliata zmes, potom pridajte štipku soli.
  • Vyššia pekáčik vyložte papierom na pečenie a čokoládovú zmes do neho vlejte a nechajte vychladiť.
  • Keď bude čokoláda vychladená, pripravte si ďalšie pekáčik do ktorého nasypte nasekané orechy.
  • Z čokoládovej zmesi lyžičkou vydlabávejte guľôčky, dotvarujte v dlaniach a obaľte v nasekaných orieškoch.
  • Hotové guličky uchovávajte v chlade.
  • Na základnej čokoládovou hmotu môžete využiť rôzne druhy čokolády a čokoládových tyčiniek. Vznikne tak jedinečná chuť.

    Na obalenie môžete využiť rôzne druhy orechov – krásne budú vyzerať napríklad pistácie.

    Foto www.bbc.com

    Bezlepkové linecké koláčiky

    ingrediencie

    na cesto

  • 315g bezlepkovej múky – príklady vhodné múky uvádzame nižšie
  • 1 lyžička xantanová gumy
  • 150g práškového cukru
  • štipka soli
  • ½ lyžičky mletej vanilky
  • Šťava z polovice citróna
  • 250g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky
  • na dokončenie

  • ríbezľový lekvár
  • práškový cukor
  • postup

  • Všetky suroviny na cesto dobre pracujte a vytvorte tak hladké cesto.
  • Rozvaľkajte na zhruba 4 milimetre hrubý plát a vykrajujte požadované tvary. Kvôli následnému lepenie marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvoch, pričom do jedného vykrojte menším vykrajovačom otvor a druhý nechajte celý.
  • Pečte v predhriatej rúre na 190 ° C do dobu 8 minút.
  • Po miernom vychladnutí tvary zlepujte ríbezľovou marmeládou a poprášte cukrom.
  • Recept na linecké koláčiky bez lepku môžete ozvláštniť použitím inej marmelády. Napríklad marhuľová marmeláda dodá ľahko kyslú a pritom jemnú chuť, zatiaľ čo černicová zvýrazní Vykrojené tvary.

    Foto freiknuspern.de

    Medvedí packy z tapiové múky

    ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 125 g trstinového cukru
  • 350g mandlí
  • 1 tabuľka horkej čokolády
  • 1 lyžica škorice
  • štipka soli
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1-2 lyžice tapiokový múky (jedná sa vlastne o škrob získaný z hľúz manioku jedlého)
  • 2 lyžice griotky
  • postup

  • Mandle prelejte vriacou vodou, ošúpeme a nechajte uschnúť.
  • Suché mandle a čokoládu najemno nameľte.
  • Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
  • Do vyšľahaného vajcia pridajte zmes pomletých mandlí a čokolády, škoricu, griotku a tapiokový múku. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny odležať.
  • Z vychladeného cesta tvarujte malé placky.
  • Pečte na 160 ° C 18-20 minút.
  • Namiesto mandlí môžete použiť mandľovou múku a ušetriť si tým prácu s lúpaním a mletím celých mandlí.

    Tvarovanie medvedích labiek môže byť jednoduchšie, keď najprv vytvarujete guličky a tie na plechu Rozmáčkněte vidličkou.

    Foto glutenfrei-kochen.de

    Tipy na záver

    Vianoce sa môžu ľahko premeniť v období stresu, toto vianočné bezlepkové pečivo si však môžete pripraviť aj niekoľko týždňov dopredu a cez sviatky si užívať zaslúženého pokoja a pohody.

    Na trhu existuje mnoho druhov múky bez lepku. Na pečenie vianočného bezlepkového pečiva sa najviac hodia tie druhy, ktoré sú pripravované mletím orechov či semien. Sú nimi napríklad kokosová múka, mandľová múka, ľanové či konopná múka.

    Na sladké pečenia sa tiež výborne hodí aj múka ryžová, pohánková alebo bezlepková ovsená múka. Pri pečení môžete jednotlivé druhy kombinovať a vytvárať tak rôzne varianty bezlepkového pečiva.

    Recepty na bezlepkové vianočné cukrovinky môžete využiť aj pri iných príležitostiach počas roka, stačí zmeniť tvar, finálna zdobenie či spôsob servírovania a máte nádherné bezlepkové cukroví potrebné na narodeninovú párty!

    Ako sa Vám recepty podarili a kedy ste ich využili?

    Další výborné recepty:

    Napsat komentář

    Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.