Tie najlepšie recepty na pečivo bez lepku alebo aj bez klasickej múky to ide!

Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroviniek.

Je možné ho ale pripraviť bez lepku?

Rozhodne áno!

S našimi receptami na bezlepkové pečivo tohtoročné Vianoce zvládnete ľavú zadnú!

Pekanové košíčky

Toto pečivo nielen že luxusne chutí, ale je aj zdravé, vegánske, bez lepku a bez rafinovaného cukru! Vyskúšajte tento rok niečo nové a uvidíte, že to ocení celá vaša rodina.

Ingrediencie

Na cesto

  • 2 hrnčeky mandlí
  • 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek
  • 1 hrnček pekanových orechov
  • ¼ hrnčeka javorového sirupu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • ¼ lyžičky soli

Na náplň

  • 1 hrnček nasekaných datlí
  • ⅓ hrnček vody
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnček nahrubo nasekaných pekanových orechov
  • soľ
  • celé pekanové orechy

Postup

  • Mandle, vločky a pekanové orechy mixérom rozdrvte na prášok.
  • Pridajte javorový sirup, kokosový olej a soľ a miešajte, kým nevznikne tuhé cesto.
  • Formu na mini muffiny vyložte papierovými košíčkami (zhruba 25).
  • Do každého košíčka vložte lyžiacu časť cesta – zhruba 1 zarovnanú lyžicu a cesto v košíčku rozprestrite tak, aby bol zaplnený zhruba z troch štvrtín.
  • Do každého takto pripraveného cesta vyhĺbte jamku – môžete použiť prst alebo napríklad koniec varešky.
  • Takto pripravené košíčky vložte do chladničky a pripravte náplň.
  • Náplň: V mixéri mixujte datle, vodu, škoricu, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, kým nevznikne jednotná hmota.
  • Bude to trvať 3 – 4 minúty.
  • Tip: oškrabajte steny mixéra každých 30 minút, aby ste zaistili rovnomerné prepracovanie surovín
  • Pridajte nahrubo nasekané pekanové orechy a zľahka premiešajte – môžete len krátko zapnúť mixér.
  • Každý košíček naplňte lyžicou náplne a ozdobte celým pekanovým orechom.
  • Pre menej tradičnú chuť posypte malou štipkou soli.

Pekanové orechy môžete nahradiť lieskovými orieškami, vlašskými orechmi či mandľami a vychutnať si tak ďalšie druhy orechových cukroviniek bez múky.

Orieškové nepečené košíčky.
www.evolvingtable.com

Bezlepkové vianočné perníčky

Tieto vianočné perníčky bez lepku majú dokonalú textúru a úplne skvelú chuť! Vychutnajte si ich len tak samotné, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.

Ingrediencie

Na cesto

  • 250g medu
  • 150g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 150g masla
  • 350g svetlej bezlepkovej múky – príklady vhodnej múky uvádzame nižšie
  • 100g pohánkovej múky
  • 1 lyžica múky z hroznových jadier
  • 100g mletých mandlí
  • ½ lyžičky xantánovej gumy
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vajce

Na polevu

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 150 g práškového cukru

Postup

  • V hrnci rozpustite maslo, primiešajte med, cukor a soľ a nechajte vychladnúť.
  • Zmiešajte múky, mleté mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva.
  • Vyšľahajte vajcia a pridajte k maslovej hmote.
  • Pridajte sypkú zmes a dobre prepracujte na lepkavé cesto.
  • Cesto prikryte a nechajte 24 hodín odležať.
  • Cesto vyvaľkajte na zhruba ½ centimetra silný plán a vykrájajte požadované tvary.
  • Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte na 180°C 12-15 minút.
  • Poleva: Dôkladne premiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou.
  • Takto vzniknutou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.

Do cesta na bezlepkové vianočné perníčky môžete pridať 2 lyžice kakaa. Cesto tak bude tmavšie a biela poleva na ňom viac vynikne.

Perníčky bez lepku tradične zdobené bielkovou polevou.
www.glutenfrei-kochen.de

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Jednoduché kokosky pre celiakov

Kokosky sú prirodzene bezlepkové pečivo! Slávnostnejší tvar im môžete dať, keď hotovou hmotou naplníte zdobiace vrecko a budete vytvárať jemné špičky.

Ingrediencie

  • 3 vaječné bielky
  • 150 g cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Vaječné bielky vyšľahajte s polovicou cukru.
  • Pridajte citrónovú šťavu a zvyšok cukru a vyšľahajte v pevnú hmotu.
  • Potom opatrne primiešajte strúhaný kokos.
  • Lyžicou tvarujte na plechu placky a pečte, kým ľahko nezozlátnu.
Kokosové pečivo na tanieri.
www.gutekueche.at

Máme pre vás aj ďalších 6 top receptov na vianočné pečivo s kokosom : guličky, linecké a ďalšie!

Luxusné nepečené čokoládové guličky

Tak toto je úplná pecka! Na základnú čokoládovú hmotu môžete využiť rôzne druhy čokolády a čokoládových tyčiniek. Vznikne tak jedinečná chuť. Na obalenie potom môžete využiť rôzne druhy orechov – krásne budú vyzerať napríklad pistácie.

Ingrediencie

  • 300g čokolády na varenie
  • 30g masla
  • 250ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 100g sekaných orechov

Postup

  • V parnom kúpeli rozpustite čokoládu.
  • V zvláštnom hrnci zahrejte smotanu tak, že sa bude takmer variť, nenechajte ju však prejsť varom! Stiahnite z platne a nechce asi 5 minút chladiť.
  • Smotanu nalejte do rozpustenej čokolády a miešajte, kým nevznikne jednoliata zmes, potom pridajte štipku soli.
  • Vyšší pekáčik vyložte papierom na pečenie a čokoládovú zmes do neho vlejte a nechajte vychladiť.
  • Keď bude čokoláda vychladená, pripravte si ďalší pekáčik do ktorého nasypte nasekané orechy.
  • Z čokoládovej zmesi lyžičkou vydlabávajte guličky, dotvarujte v dlaniach a obaľte v nasekaných orieškoch.
  • Hotové guličky uchovávajte v chlade.
Guľôčky z čokolády servírované na Vianočnej tabuli.
www.bbc.com

Bezlepkové linecké pečivo

Aj linecké pečivo možno pripraviť bez lepku a chutí úplne skvele! Skúste tento rok nasledujúci recept a uvidíte, že si na ňom všetci pochutnajú.

Ingrediencie

Na cesto

  • 315g bezlepkovej múky – príklady vhodnej múky uvádzame nižšie
  • 1 lyžička xantánovej gumy
  • 150g práškového cukru
  • štipka soli
  • ½ lyžičky mletej vanilky
  • šťava z polovice citróna
  • 250g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky

Na dokončenie

  • ríbezľová marmeláda
  • práškový cukor

Postup

  • Všetky suroviny na cesto dobre pracujte a vytvorte tak hladké cesto.
  • Rozvaľkajte na zhruba 4 milimetre hrubý plát a vykrajujte požadované tvary.
  • Kvôli následnému lepeniu marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvoch, pričom do jedného vykrojte menším vykrajovačom otvor a druhý nechajte celý.
  • Pečte v predhriatej rúre na 190 ° C do 8 minút.
  • Po miernom vychladnutí tvary zlepujte ríbezľovou marmeládou a poprášte cukrom.

Recept na linecké pečivo bez lepku môžete ozvláštniť použitím inej marmelády. Napríklad marhuľová marmeláda dodá ľahko kyslú a pritom jemnú chuť, zatiaľ čo černicová zvýrazní vykrájané tvary.

Linecké pečivo plnené marmeládou.
www.freiknuspern.de

Máme pre vás tie najlepšie recepty na vianočné linecké pečivo na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Medvedí packy z tapiovej múky

Už ste niekedy piekli s tapiokovou múkou? Pokiaľ nie, mali by ste to rozhodne vyskúšať! Toto pečivo je jednoduché na prípravu a výsledok veľmi chutný.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 125 g trstinového cukru
  • 350g mandlí
  • 1 tabuľka horkej čokolády
  • 1 lyžica škorice
  • štipka soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1-2 lyžice tapiokovej múky (jedná sa vlastne o škrob získaný z hľúz manioku jedlého)
  • 2 lyžice griotky

Postup

  • Mandle prelejte vriacou vodou, olúpte a nechajte uschnúť.
  • Suché mandle a čokoládu na jemno nameľte.
  • Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
  • Do vyšľahaného vajca pridajte zmes namletých mandlí a čokolády, škoricu, griotku a tapiokovú múku.
  • Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny odležať.
  • Z vychladeného cesta tvarujte malé placky.
  • Pečte na 160 ° C 18-20 minút.

Namiesto mandlí môžete použiť mandľovú múku a ušetriť si tým prácu s lúpaním a mletím celých mandlí.

Tvarovanie medvedích páčok môže byť jednoduchšie, keď najprv vytvarujete guličky a tie na plechu roztlačíte vidličkou.

Cukrovie z tapiokovej múky na plechu.
www.glutenfrei-kochen.de

Akú múku na bezlepkové pečivo zvoliť?

  • Vianoce sa môžu ľahko premeniť v období stresu, toto vianočné bezlepkové pečivo si však môžete pripraviť aj niekoľko týždňov dopredu a počas sviatkov si užívať zaslúžený pokoj a pohodu.
  • Na trhu existuje mnoho druhov múky bez lepku .
  • Na pečenie vianočných bezlepkových cukroviniek sa najviac hodia tie druhy, ktoré sú pripravované mletím orechov či semien .
  • Sú nimi napríklad kokosová múka, mandľová múka, ľanová či konopná múka .
  • Na sladké pečenie sa tiež výborne hodí aj múka ryžová, pohánková alebo bezlepková ovsená múk a.
  • Pri pečení môžete jednotlivé druhy kombinovať a vytvárať tak rôzne varianty bezlepkového pečiva.

Recepty na bezlepkové vianočné pečivo môžete využiť aj pri iných príležitostiach počas roka, stačí zmeniť tvar, finálne zdobenie či spôsob servírovania a máte nádherné bezlepkové pečivo napríklad na narodeninovú párty!

A ako sa Vám recepty podarili a kedy ste ich využili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.