Nechajte sa inšpirovať, ako ozdobiť Vaše bezlepková perníková srdiečka.
Inšpiráciu na zdobenie perníkových hviezdičiek môžete získať napríklad v tomto videu
Jednoduché kokosky pre celiakov
ingrediencie
3 vaječné bielky
150 g cukru
150 g strúhaného kokosu
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
postup
Najprv si predhrejte rúru na 170 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
Vaječné bielky vyšľahajte s polovicou cukru.
Pridajte citrónovú šťavu a zvyšok cukru a vyšľahajte v pevnú hmotu.
Potom opatrne primiešajte strúhaný kokos.
Lyžicou tvarujte na plechu placky a pečte, kým zľahka nezozlátnu.
Kokosky sú prirodzene bezlepkové cukroví! Slávnostnejšie tvar im môžete dať, keď hotovú hmotou naplníte zdobiace vrecko a budete vytvárať jemné špičky.
Ak neviete, čo sa zvyšnými žĺtky, môžete vyskúšať recept na ďalšie prirodzene bezlepkové pečivo – žĺtkovej pusinky.
Foto www.gutekueche.at
Luxusné čokoládové guľôčky bez lepku
ingrediencie
300g čokolády na varenie
30g masla
250ml smotany na šľahanie
štipka soli
100g sekaných orechov
postup
V parnom kúpeli rozpustíme čokoládu.
V osobitnom hrnci zohrejte smotanu tak, že sa bude takmer variť, nenechajte ju však prejsť varom! Stiahnite z platne a nechce asi 5 minút chladiť.
Smotanu nalejte do rozpustenej čokolády a miešajte, kým nevznikne jednoliata zmes, potom pridajte štipku soli.
Vyššia pekáčik vyložte papierom na pečenie a čokoládovú zmes do neho vlejte a nechajte vychladiť.
Keď bude čokoláda vychladená, pripravte si ďalšie pekáčik do ktorého nasypte nasekané orechy.
Z čokoládovej zmesi lyžičkou vydlabávejte guľôčky, dotvarujte v dlaniach a obaľte v nasekaných orieškoch.
Hotové guličky uchovávajte v chlade.
Na základnej čokoládovou hmotu môžete využiť rôzne druhy čokolády a čokoládových tyčiniek. Vznikne tak jedinečná chuť.
Na obalenie môžete využiť rôzne druhy orechov – krásne budú vyzerať napríklad pistácie.
Foto www.bbc.com
Bezlepkové linecké koláčiky
ingrediencie
na cesto
315g bezlepkovej múky – príklady vhodné múky uvádzame nižšie
1 lyžička xantanová gumy
150g práškového cukru
štipka soli
½ lyžičky mletej vanilky
Šťava z polovice citróna
250g zmäknutého masla
3 žĺtky
na dokončenie
ríbezľový lekvár
práškový cukor
postup
Všetky suroviny na cesto dobre pracujte a vytvorte tak hladké cesto.
Rozvaľkajte na zhruba 4 milimetre hrubý plát a vykrajujte požadované tvary. Kvôli následnému lepenie marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvoch, pričom do jedného vykrojte menším vykrajovačom otvor a druhý nechajte celý.
Pečte v predhriatej rúre na 190 ° C do dobu 8 minút.
Po miernom vychladnutí tvary zlepujte ríbezľovou marmeládou a poprášte cukrom.
Recept na linecké koláčiky bez lepku môžete ozvláštniť použitím inej marmelády. Napríklad marhuľová marmeláda dodá ľahko kyslú a pritom jemnú chuť, zatiaľ čo černicová zvýrazní Vykrojené tvary.
Foto freiknuspern.de
Medvedí packy z tapiové múky
ingrediencie
2 vajcia
125 g trstinového cukru
350g mandlí
1 tabuľka horkej čokolády
1 lyžica škorice
štipka soli
1 vrecúško vanilkového cukru
1-2 lyžice tapiokový múky (jedná sa vlastne o škrob získaný z hľúz manioku jedlého)
2 lyžice griotky
postup
Mandle prelejte vriacou vodou, ošúpeme a nechajte uschnúť.
Suché mandle a čokoládu najemno nameľte.
Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
Do vyšľahaného vajcia pridajte zmes pomletých mandlí a čokolády, škoricu, griotku a tapiokový múku. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny odležať.
Z vychladeného cesta tvarujte malé placky.
Pečte na 160 ° C 18-20 minút.
Namiesto mandlí môžete použiť mandľovou múku a ušetriť si tým prácu s lúpaním a mletím celých mandlí.
Tvarovanie medvedích labiek môže byť jednoduchšie, keď najprv vytvarujete guličky a tie na plechu Rozmáčkněte vidličkou.
Foto glutenfrei-kochen.de
Tipy na záver
Vianoce sa môžu ľahko premeniť v období stresu, toto vianočné bezlepkové pečivo si však môžete pripraviť aj niekoľko týždňov dopredu a cez sviatky si užívať zaslúženého pokoja a pohody.
Na trhu existuje mnoho druhov múky bez lepku. Na pečenie vianočného bezlepkového pečiva sa najviac hodia tie druhy, ktoré sú pripravované mletím orechov či semien. Sú nimi napríklad kokosová múka, mandľová múka, ľanové či konopná múka.
Na sladké pečenia sa tiež výborne hodí aj múka ryžová, pohánková alebo bezlepková ovsená múka. Pri pečení môžete jednotlivé druhy kombinovať a vytvárať tak rôzne varianty bezlepkového pečiva.
Recepty na bezlepkové vianočné cukrovinky môžete využiť aj pri iných príležitostiach počas roka, stačí zmeniť tvar, finálna zdobenie či spôsob servírovania a máte nádherné bezlepkové cukroví potrebné na narodeninovú párty!
Ako sa Vám recepty podarili a kedy ste ich využili?