Najlepšie recepty na kura k Veľkej noci 5x inak. Akú variantu vyskúšate?

Na veľkonočné sviatky dnes volíme na sviatočný obed ako hlavný chod skôr niektorý z ľahších pokrmov. Ideálne je kura, či už celé alebo porciované, prípadne aj zbavené kostí.

Môžeme ich pripraviť na rad spôsobov as najrôznejšími ingredienciami. Najčastejšie to asi bude kura pečené, ktoré je veľmi obľúbené a nie inak je to aj s pečeným kuraťom na Veľkú noc.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočné kura , z ktorých si určite vyberiete!

Pečené kura s plnkou

Kurča s plnkou patrí k veľmi obľúbeným pokrmom. A prečo kura nadívať?

Keď sa pečie mäso v celku, býva niekedy suchšie. Plnka vnútri dutiny zaisťuje, že mäso počas pečenia nevysychá a je možné ho piecť potrebnú dlhšiu dobu. Šťava z mäsa nasiakne do plnky a korenie z nej zase trochu dodá chuť mäsu.

Ingrediencie

  • 1 ks celé kura
  • 6 ks starších rožkov
  • 2 ks vajec
  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla
  • soľ a korenie
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • 2 – 3 lyžice čerstvej sekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Kurča umyjeme, osolíme a pripravíme do pekáča alebo misky na pečenie.
  2. Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
  3. Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
  4. Z bielkov urobíme hustý sneh.
  5. Do rozotreného masla vmiešame vylisované rožky (nie úplne suché) a sneh z bielkov.
  6. Plnkou naplníme kura vo vnútri.
  7. Pokiaľ nám plnka zostane, vložíme ju do pekačku vedľa kurčaťa a pečieme spoločne.
  8. Na koži kurčaťa položíme malé kúsky masla.
  9. Podlejeme trochou vody.
  10. Priklopíme vekom a necháme piecť na 180 ° C asi 1,5 – 2 hodiny.
  11. Ku koncu pečenia odklopíme a necháme prepiecť kôrku do chrumkava.
Veľkonočné kura s plnkou
Zdroj: www.whatsfordinner.com

Ak máte ako my radi Veľkú noc, tak si prečítajte tento článok s 5 skvelými receptami na plnku . Toto sviatočné jedlo stojí za to 🙂

Veľkonočné pečené kura s cesnakom a rozmarínom

Nemáte chuť na kura s plnkou , radšej dávate prednosť niečomu ľahšiemu ? Pečené kura s cesnakom a rozmarínom bude tá pravá voľba pre Vás, jeho príprava je úplne nenáročná.

Ingrediencie

  • 1 kura v celku
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1 hlavička cesnaku, rozkrojená napoly
  • 3 strúčiky cesnaku, rozotreného
  • 2 citróny (chemicky neošetrené), nakrájané na polovicu
  • 1 citrón, nakrájané na plátky
  • 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 4 lyžice masla
  • 200 ml bieleho vína
  • 2 cibule, nakrájané na štvrtky
  • morská soľ
  • drvené korenie

Postup

  1. Maslo zmiešame so sekaným rozmarínom, s 3 strúčikmi cesnaku, soľou, korením a citrónovou kôrou.
  2. Zmes natlačte pod kožu kurčaťa, predovšetkým pod prsia.
  3. Časť zmesi dajte aj dovnútra kurčaťa, pridajte 2-3 cibule, 1/2 cesnaku, plátky citróna a vetvičky rozmarínu.
  4. Kurča vložte do pekáča, pridajte zvyšok citróna, cibule, cesnaku a byliniek.
  5. Pridajte víno a trošku vody, pečte pri 180 ° C asi 1,5 – 2 hodiny do zlatista.
  6. Z upečeného kurčaťa vyberte cibuľu a korenie.
  7. Veľkonočné pečené kura môžeme servírovať so zemiakmi dusenými vo vlastnej šťave alebo zapečenou zemiakovou kašou.
Veľkonočné pečené kura s cesnakom a rozmarínom
Zdroj: www.foodiecrush.com

Vyskúšajte napríklad naše skvelé recepty na zemiaky dusené vo vlastnej šťave , ktoré si môžete ku kurčaťu dať ako prílohu.

Plnka do kurčaťa s pečeňou a vínom

Menej tradičná ale výživovo hodnotná plnka z pečene. Viete že, pečeň obsahuje všetky vitamíny rady B , zvlášť spomínaný vitamín B12 , ktorý sa vyskytuje iba v živočíšnych produktoch, sú zároveň potravinou s najvyšším obsahom vitamínu A a nájdeme v nich aj veľké množstvo dobre využiteľného železa, zinku, medi a chrómu .

Ingrediencie

  • 200 g chudého bravčového alebo morčacieho mäsa
  • 100 g krutia pečeňou
  • 2 lyžice oleja
  • 1 ks cibuľa
  • 2 lyžice červeného vína
  • štipka mletej papriky
  • soľ a korenie

Postup

  1. Pečeň a mäso pomelieme.
  2. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  3. Pridáme mäso, korenie, víno a nakoniec pečeň.
  4. Premiešame a naplníme kura.
  5. Plnku je možné piecť aj zvlášť v pekáčiku pri 180 ° C asi 30 – 45 min.
Plnka do kurčaťa s pečeňou a vínom
Zdroj: talesfrommyplate.wordpress.com

Pečené veľkonočné kura so slaninou

Je skvelá voľba pre sviatočný obed. Naplnené jarnou plnkou, teda rožkovou plnkou ochutenou napríklad mladými lístkami žihľavy či špenátu s ďalšími bylinkami, to chutí dvojnásobne.

Ingrediencie

  • 1 ks kura v celku
  • soľ a korenie
  • maslo

Ingrediencie na plnku

  • 2 rožky
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 100 ml mlieka
  • 150 g slaniny
  • hrsť sekanej petržlenu
  • 1 hrsť sekanej mladej žihľavy alebo špenátu
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie

Postup

  1. Rožky nakrájame na kocky, vložíme do veľkej misy a zalejeme mliekom
  2. Cibuľu a slaninu nakrájame najemno a opražíme na masle. Keď je zmes opečená dozlatista, vložíme ju do misy k rožkom.
  3. Pridávame vajcia, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.
  4. Kurča opláchneme a naplníme pripravenou plnkou.
  5. Z oboch strán okoreníme, dobre osolíme a dáme do pekáča, na mäso poukladáme kúsky masla, ktoré môžeme opatrne vložiť aj pod kožu, kura tak zostane šťavnaté.
  6. Pečieme v predhriatej rúre cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.
  7. Môžeme podávať s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo s provensálskymi zemiakmi.
Veľkonočné kura s jarnou plnkou
Zdroj: fresh.iprima.cz

Morčacia roláda plnená pečeňou

Nebojte sa spojenia morčacieho mäsa s pečeňou, naopak priamo sa to nabáda.

Pečeň pre mnoho ľudí nie je tou najobľúbenejšou lahôdkou, pritom ale obsahujú veľké množstvo pre telo dôležitých látok a pomáhajú napríklad aj správnemu fungovaniu nervového systému.

Ingrediencie

  • 1 väčšie kruté prsník
  • 1 balíček kuracej pečene (350 g)
  • 2 vajec
  • 2 cibuľa
  • soľ a korenie
  • horčica
  • bylinky podľa chuti – pažítka, petržlen

Postup

  1. Krutie mäso nakrojíme v polovici a do strán nakrajujeme a rozvinieme, až vznikne približne rovnako silný plát.
  2. Plát mäsa jemne naklepeme.
  3. Osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
  4. Na panvici zosklovatíme na jemno nakrájanú cibuľu.
  5. Rozmrazená kuracia pečeň, umyjeme, prekrojíme na menšie časti.
  6. Okoreníme, dáme na panvicu k cibuľke a dusíme ich domäkka.
  7. Potom v nich rozmiešame vajcia, počkáme, kým sa zrazí.
  8. Zmes osolíme a rozotrieme ju na plát mäsa.
  9. Opatrne zvinieme a omotáme niťou.
  10. Roládu prenesieme na pekáč, osolíme ju a podlejeme vodou.
  11. Pečieme pri 200 ° C necelú hodinu.
  12. Počas pečenia podlievame roládu výpekom.
  13. Môžeme podávať so zemiakovou kašou alebo zemiakovými plackami.
Veľkonočné morčacie roláda plnená pečeňou
Zdroj: raisedonaroux.com

Ako inšpiráciu vám prinášame báječné recepty na zemiakové placky , na ktorých si iste pochutnáte.

A aké prílohy k veľkonočnému kurčaťu?

Väčšinou to budú zemiaky v najrôznejšej úprave. Môžu byť nielen tie najjednoduchšie varené, ale aj zemiaky pečené, hranolky či krokety alebo zemiaková kaša.

Varené zemiaky si môžeme pritom pri varení ochutiť niekoľkými vetvičkami obľúbených byliniek, zemiakovú kašu pripraviť s cibuľou, jablkami alebo inou ingredienciou, pečené zemiaky, hranolky a krokety zase dochutiť korením. Všetko podľa vlastnej chuti.

Tip: Premýšľate nad nákupom štvorcovej panvice? Pozrite sa na našu recenziu tých najlepších hranatých panvíc !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.