Recepty na varené vajíčka 4x inak

Vajcia patria medzi dôležité potraviny svojím obsahom bielkovín, ktoré sa vyrovnajú masovým alebo mliečnym.

Okrem toho obsahujú rad vitamínov s výnimkou vitamínu C a nezanedbateľný nie je ani ich obsah minerálov.

Nie nadarmo sa vajcia považujú za dokonalú konzervu, hoci s obmedzenou trvanlivosťou.

Sú cenenou súčasťou výživy už po stáročia a ich primeraná spotreba je len na prospech. Najšetrnejšie a tým aj najzdravšie úprava je ich varenie.

A preto sme pre vás v tomto článku pripravili 4 skvelé recepty na varené vajcia.

Varené vajcia v škrupine do skla

Chcete si pripraviť jednoduchú a pritom veľmi chutné raňajky? Skúste vajcia do skla, ak sa vám ich príprava podarí, už nebudete chcieť raňajkovať nič iné.

INGREDIENCIE

  • 3 vajcia
  • 1 lyžica octu
  • soľ a korenie
  • pažítka

POSTUP

  1. Vajcia jedno po druhom vložíme do vriacej vody s lyžicou octu.
  2. Varíme 3 minúty potom je prelejeme studenou vodou.
  3. Pri každom vajíčka opatrne olúpeme vršok a potom ho pomocou lyžičky vyškrabneme do pohára.
  4. Osolíme, okoreníme a dozdobíme pažítkou.
  5. Môžeme podávať s nakrájanými toasty.
Varené vajcia v škrupine do skla
Zdroj: claireshomemade.com

Vajcia Benedikt varená bez škrupiny

Chcete potešiť cez víkend vašu drahú polovičku? Pripravte skutočne kráľovskú a lahodnou raňajkách v podobe týchto vajec s nádherne tekutým žĺtkom v kombinácii s opečenou žemľou, šunkou a holandskou omáčkou je jeden z dôvodov, prečo láska prechádza žalúdkom.

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

  • 4 ks vajec
  • 4 ks pečiva – bielych hrčiek
  • 4 plátky šunky
  • 100 ml octu
  • holandská omáčka

POSTUP

  1. Hrčky rozpolíme, natrieme maslom, navrch dáme silnejší plátok šunky a dáme zapiecť do rúry.
  2. Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu s octom.
  3. Stiahneme výkon, aby voda len prebublávala.
  4. Pomocou varešky vytvoríme v hrnci vír a rozklepneme do neho vajíčko.
  5. Vložíme vyklenuté vajíčko v naberačke a opatrne vyklopíme do vody.
  6. Necháme bielok obaliť celý žĺtok.
  7. Varíme 2 – 3 minúty.
  8. Rozpečené hrčky vytiahneme z rúry a na šunku opatrne položíme zastreté vajcia.
  9. Servírujeme obložené listom šalátu, preliate holandskou omáčkou a posypané nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Vajcia Benedikt varená bez škrupiny
Zdroj: recepty.blesk.cz

Varené vajcia na hniličku vo špenátové polievke

INGREDIENCIE

  • 1 kg čerstvého alebo 300 g mrazeného listového špenátu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • drvenú rascu
  • 3 vajcia
  • 150 ml smotany na varenie
  • celozrnné krutonky

POSTUP

  1. Špenát dáme variť do takého množstva vody, aby bol akurát pod hladinou a zároveň neplával v príliš veľkom množstve vody.
  2. Špenát varíme asi 10 min.
  3. Medzi tým na panvici orestujeme dozlata najemno nakrájanú cibuľu, ktorú potom pridáme do hrnca ku špenátu.
  4. Potom si orestujeme krutóny na dozdobenie a uvaríme vajíčko na hniličku.
  5. Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme 4 – 5 minút.
  6. Polievku prelejeme do mixéra.
  7. Pridáme 1 strúčik cesnaku, osolíme, okoreníme a pridáme drvenú rascu.
  8. Pridáme smotanu a všetko mixujeme 3 minúty dohladka.
  9. Špenátovou polievku bez múky podávame s restovanými chrumkavými krutónmi, vajíčkom na hniličku.
Varené vajcia na hniličku vo špenátové polievke
Zdroj: fitnessstrava.cz

Plnená varené vajcia citlivka

Väčšinou sa snažíme zužitkovať prebytočná vajcia z veľkonočné koledy, ale nie vždy to tak musí byť, plnená vajcia možno pripraviť aj ako veľmi chutné pohostenie pre hostí.

INGREDIENCIE

  • 10 ks vajec
  • 1 lyžica majonézy
  • citrónová šťava
  • štipka mletej papriky
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • pažítka

POSTUP

  1. Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme presne 9 minút.
  2. Vajcia vytiahneme a ochladíme prúdom studenej vody.
  3. Olúpeme ich a nakrájame na polovičky.
  4. Žĺtky opatrne vydlabeme do misky, pridajte mletú papriku, okoreníme a osolíme.
  5. Všetko rozmiešame.
  6. Pridáme lyžicu majonézy a citrónovú šťavu, premiešame dohladka.
  7. Zmes naplníme do cukrárskeho vrecka a polovičky vajec naplníme.
  8. Vajíčka ozdobíme nakrájanou pažítkou.
  9. Môžeme podávať na šalátových listoch s plátkami bagetky.
Plnená varené vajcia citlivka
Zdroj: jakvkuchyni.cz

Vajcia na tvrdo možno využiť aj ako súčasť hlavného chodu k omáčkam, varenými vajcami plníme mäsové či zeleninové rolády alebo závitky, môžeme ich použiť aj v zapekaných pokrmoch ako mäsových, tak zeleninových.

V studenej kuchyni majú varené vajcia svoje nezastupiteľné miesto. Pripravujeme z nich nátierky alebo šaláty a veľmi často ich využívame ako ozdobnú súčasť chlebíčkov, slaných tort alebo slávnostných obložených mís.

Toto boli naše 4 recepty na varené vajcia, ak chcete výdatné raňajky z vajec, ale nie varených, skúste naše recepty na zapekaná vajíčka .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.