Vajcia patria medzi dôležité potraviny svojím obsahom bielkovín, ktoré sa vyrovnajú masovým alebo mliečnym.
Okrem toho obsahujú rad vitamínov s výnimkou vitamínu C a nezanedbateľný nie je ani ich obsah minerálov.
Nie nadarmo sa vajcia považujú za dokonalú konzervu, hoci s obmedzenou trvanlivosťou.
Sú cenenou súčasťou výživy už po stáročia a ich primeraná spotreba je len na prospech. Najšetrnejšie a tým aj najzdravšie úprava je ich varenie.
A preto sme pre vás v tomto článku pripravili 4 skvelé recepty na varené vajcia.
Varené vajcia v škrupine do skla
Chcete si pripraviť jednoduchú a pritom veľmi chutné raňajky? Skúste vajcia do skla, ak sa vám ich príprava podarí, už nebudete chcieť raňajkovať nič iné.
INGREDIENCIE
- 3 vajcia
- 1 lyžica octu
- soľ a korenie
- pažítka
POSTUP
- Vajcia jedno po druhom vložíme do vriacej vody s lyžicou octu.
- Varíme 3 minúty potom je prelejeme studenou vodou.
- Pri každom vajíčka opatrne olúpeme vršok a potom ho pomocou lyžičky vyškrabneme do pohára.
- Osolíme, okoreníme a dozdobíme pažítkou.
- Môžeme podávať s nakrájanými toasty.

Objavte podobné tipy
Vajcia Benedikt varená bez škrupiny
Chcete potešiť cez víkend vašu drahú polovičku? Pripravte skutočne kráľovskú a lahodnou raňajkách v podobe týchto vajec s nádherne tekutým žĺtkom v kombinácii s opečenou žemľou, šunkou a holandskou omáčkou je jeden z dôvodov, prečo láska prechádza žalúdkom.
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- 4 ks vajec
- 4 ks pečiva – bielych hrčiek
- 4 plátky šunky
- 100 ml octu
- holandská omáčka
POSTUP
- Hrčky rozpolíme, natrieme maslom, navrch dáme silnejší plátok šunky a dáme zapiecť do rúry.
- Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu s octom.
- Stiahneme výkon, aby voda len prebublávala.
- Pomocou varešky vytvoríme v hrnci vír a rozklepneme do neho vajíčko.
- Vložíme vyklenuté vajíčko v naberačke a opatrne vyklopíme do vody.
- Necháme bielok obaliť celý žĺtok.
- Varíme 2 – 3 minúty.
- Rozpečené hrčky vytiahneme z rúry a na šunku opatrne položíme zastreté vajcia.
- Servírujeme obložené listom šalátu, preliate holandskou omáčkou a posypané nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Varené vajcia na hniličku vo špenátové polievke
INGREDIENCIE
- 1 kg čerstvého alebo 300 g mrazeného listového špenátu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- drvenú rascu
- 3 vajcia
- 150 ml smotany na varenie
- celozrnné krutonky
POSTUP
- Špenát dáme variť do takého množstva vody, aby bol akurát pod hladinou a zároveň neplával v príliš veľkom množstve vody.
- Špenát varíme asi 10 min.
- Medzi tým na panvici orestujeme dozlata najemno nakrájanú cibuľu, ktorú potom pridáme do hrnca ku špenátu.
- Potom si orestujeme krutóny na dozdobenie a uvaríme vajíčko na hniličku.
- Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme 4 – 5 minút.
- Polievku prelejeme do mixéra.
- Pridáme 1 strúčik cesnaku, osolíme, okoreníme a pridáme drvenú rascu.
- Pridáme smotanu a všetko mixujeme 3 minúty dohladka.
- Špenátovou polievku bez múky podávame s restovanými chrumkavými krutónmi, vajíčkom na hniličku.

Plnená varené vajcia citlivka
Väčšinou sa snažíme zužitkovať prebytočná vajcia z veľkonočné koledy, ale nie vždy to tak musí byť, plnená vajcia možno pripraviť aj ako veľmi chutné pohostenie pre hostí.
INGREDIENCIE
- 10 ks vajec
- 1 lyžica majonézy
- citrónová šťava
- štipka mletej papriky
- soľ a korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- pažítka
POSTUP
- Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme presne 9 minút.
- Vajcia vytiahneme a ochladíme prúdom studenej vody.
- Olúpeme ich a nakrájame na polovičky.
- Žĺtky opatrne vydlabeme do misky, pridajte mletú papriku, okoreníme a osolíme.
- Všetko rozmiešame.
- Pridáme lyžicu majonézy a citrónovú šťavu, premiešame dohladka.
- Zmes naplníme do cukrárskeho vrecka a polovičky vajec naplníme.
- Vajíčka ozdobíme nakrájanou pažítkou.
- Môžeme podávať na šalátových listoch s plátkami bagetky.

Vajcia na tvrdo možno využiť aj ako súčasť hlavného chodu k omáčkam, varenými vajcami plníme mäsové či zeleninové rolády alebo závitky, môžeme ich použiť aj v zapekaných pokrmoch ako mäsových, tak zeleninových.
V studenej kuchyni majú varené vajcia svoje nezastupiteľné miesto. Pripravujeme z nich nátierky alebo šaláty a veľmi často ich využívame ako ozdobnú súčasť chlebíčkov, slaných tort alebo slávnostných obložených mís.
Toto boli naše 4 recepty na varené vajcia, ak chcete výdatné raňajky z vajec, ale nie varených, skúste naše recepty na zapekaná vajíčka .