Recepty na utopence nielen z párkov: k pivu a chlebu

Utopenci sú obyčajnou, ale pritom pikantné ľudovú pochúťkou s trochu zvláštnym názvom.

Sú ponúkané predovšetkým v krčmách, kde sa nevarí vôbec alebo len málo, pretože svojou prípravou to je vlastne konzervácia, hoci s obmedzenou trvanlivosťou.

V domácnostiach potom poskytujú výdatnejšie desiatu alebo jednoduchú večeru. A prečo názov utopenci? Pretože základ z údeniny alebo iných surovín sa zalieva pikantným kyslým nálevom a použité suroviny musia byť vždy úplne potopené.

Domáce utopenci zo špekáčikov

Máte chuť na túto krčmové lahôdku? Títo utopenci sú príjemne pikantné, nálev je tak akurát kyslý a medzi priateľmi sa po nich zaručene zapráši.

INGREDIENCIE

  • 1 kg špekáčikov
  • 2 cibule
  • plnotučná horčica
  • sladká paprika
  • feferónka

základný nálev

  • 20 guličiek korenia
  • 8 guličiek celého nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička horčičných semienok
  • 300 ml octu
  • 600 ml vody

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme nálev.
  2. Korenie, soľ, ocot a vodu privedieme k varu a necháme asi 5 minút prebublávať.
  3. Stiahneme z plameňa.
  4. Špekáčiky olúpeme, prekrojíme, ale úplne nedokrajujeme.
  5. Zvnútra potrieme horčicou a posypeme jemne paprikou.
  6. Cibuľa nakrájame na polovičné kolieska.
  7. Do každého špekáčikov vložíme plátok cibule.
  8. Vo vrstvách skladáme do pohárov striedavo so zvyšnou cibuľou a feferónkami.
  9. Na záver všetko prelejeme ešte teplým nálevom.
  10. Po vychladnutí necháme v chladničke asi 5 dní odležať.

Domáce utopenci zo špekáčikov napady.iprima.cz

Pikantné utopenci zo syrov

INGREDIENCIE

  • 5 ks syra hermelínu
  • 2 červené cibule
  • plnotučná horčica
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 feferónka
  • 1 kapia
  • 1 lyžička sekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ingrediencie na základný nálev

POSTUP

  1. Pripravíme si nálev podľa predchádzajúceho receptu.
  2. Cibuľu a cesnak si nakrájame na plátky.
  3. Syr rozkrojíme na polovicu a prekrojíme.
  4. Zvnútra potrieme horčicou a vložíme kapiu a feferónku nakrájanú na prúžky.
  5. Spevníme špáradlom.
  6. Vo vrstvách skladáme do pohárov striedavo so zvyšnou cibuľou, cesnakom, kapiou a feferónkami.
  7. Na záver všetko prelejeme ešte teplým nálevom.
  8. Po vychladnutí necháme v chladničke asi 5 dní odležať.

Pikantné utopenci zo syra video-recipes.net

 TIP : Pro nakládání můžeme použít skoro jakýkoli sýr. Vhodnější jsou čerstvé, zrající nebo plísňové sýry, ale nakládat můžeme i polotvrdé nebo tvrdé sýry. Můžeme použít romadur, olomoucké tvarůžky nebo pivní sýr.  

Pikantné nakladanie utopenci z vajec

Nakladaná vajcia môžete použiť na chlebíčky, studené misy, alebo obložiť nakladanú zeleninou a pokvapkať majonézou.

INGREDIENCIE

  • 10 ks nakladaných uvarených vajec na tvrdo
  • 6 ks cherry paradajok
  • 2 ks feferóniek
  • 1 ks červenej mäsitej papriky
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • základný nálev

POSTUP

  1. Vajcia uvaríme natvrdo, vychladnuté olúpeme
  2. Naskladáme je do pohára, pritom vajcia preložíme pokrájanou paprikou, cibuľou, tvrdými cherry paradajkami a prúžkami alebo kolieskami feferóniek.
  3. Prelejeme vajcia nálevom, necháme vychladnúť, do pohárov preložíme aj korenie z nálevu.
  4. Nádobu dôkladne uzavrieme, dáme do chladničky, po 3 dňoch môžeme konzumovať.

Pikantné nakladanie utopenci z vajec receptyonline.cz

Veľmi obľúbení sú tiež utopenci z mletého rybieho mäsa a zeleniny. Najlepší prílohou k utopencům je domáci chlieb.

Podarilo sa utopenci? Čo ešte utápate vo vašej kuchyni vy? Pochváľte sa v komentároch.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.