Lahodné sladké rezy sú ako múčnik veľmi obľúbené.
Ale občas už vyčerpáme inšpiráciu medzi piškótovým, třenými či inými rezy a hľadáme nejakú nemenej lahodnú obmenu.
A to je pravý čas na vyskúšanie rezov s vôňou a chuťou perníka. Inšpirujte sa našimi receptami.
Perníkové rezy plnené lekvárom
Nadýchané a chutné rezy môžeme pripraviť k víkendovému popoludní alebo aj k sviatočné chvíľu.
Viete, že lekvár obsahujú tiež vlákninu , ktorá pozitívne podporuje činnosť hladkej svaloviny čriev pri priechode požívatiny tráviacim traktom.
V lekvár sa nachádza tiež minerálne látky. Z nich je potrebné na prvom mieste spomenúť draslík – prvok znižujúce hodnoty krvného tlaku, prvok podieľajúce sa na syntéze glykogénových zásob. Pre jedincov s vysokým krvným tlakom je pozitívny tiež prítomnosť horčíka a veľmi nízke množstvo sodíka.
INGREDIENCIE
- 460 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka
- 1 lyžička perníkového korenia
- 100 g cukru múčka
- 200 g medu
- 2 vajcia
- pohárik slivkového lekváru
- niekoľko fíg nakrájaných nadrobno
- niekoľko nakrájaných datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských orechov
- 1/2 hrsti olúpaných nasekaných mandlí
- 3 lyžice rumu
POSTUP
- Do múky pridáme kypriaci prášok, korenie, cukor, vklepneme vajcia a pridáme med.
- Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odležať do druhého dňa v chlade.
- Druhý deň cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme si dva pláty.
- Cesto si môžeme vyvaľkať priamo na papieri na pečenie, lepšie sa s ním pracuje.
- Pripravíme si náplň.
- Do lekváru vmiešame nadrobno nakrájané figy, datle, pridáme nasekané orechy a mandle.
- Nakoniec dochutíme rumom a dobre premiešame.
- Jeden plát preložíme aj s papierom na plech, potrieme plnkou a opatrne na náplň preložíme druhý plát.
- Na niekoľkých miestach popicháme vidličkou av stredne vyhriatej rúre upečieme zľahka dozlatista.
- Ešte teplé nakrájame na malé kocky asi 2 x 2 cm, necháme úplne vychladnúť a uložíme v chlade.

Objavte podobné tipy
Perníkové rezy s marcipánovým krémom
Ak patríte k ľuďom, ktorí milujú chuť vianočných medovníčkov, môžete pripraviť tieto perníkovej rezy, ktoré sa hodia ku každej príležitosti navyše doplnené sladkým marcipánovým krémom.
INGREDIENCIE
cesto
- 2 vajcia
- 150 g cukru
- 30 g oleja
- 270 ml mlieka
- 230 g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku do perníka (Dr. Oetker)
- 1 polievková lyžica kakaa
Krém
- 800 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 130 g marcipánu
- 1 čajová lyžička citrónovej arómy (Dr. Oetker)
- 1 sáčok krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker)
- 60 g masla pokrájaného na kocky
- 1 malý pohárik marmelády
POSTUP
-
- Predhrejte rúru na 180cm.
- Hlboký plech vyložte papierom na pečenie tak, aby okraje papiera dosahovali nad okraje formy.
-
- V míse prošleháme vejce s cukrem.
-
- Přilijeme olej, mléko a promícháme.
-
- Poté do směsi důkladně vmícháme sypké směsi.
-
- cesto nalijeme do formy a pečeme 30 minut při 180°C.
-
- Odlijeme si 100ml mléka.
-
- Zbytek mléka nalijeme do hrnce a přidáme do něj na malé kousky nadrobený marcipán a cukr.
-
- Mícháme, dokud se marcipán nerozpustí.
-
- Přidáme citronové aroma.
-
- Ve 100ml mléka rozmícháme krémový prášek a nalijeme jej do téměř vroucí mléčné směsi.
-
- Vaříme 2 minuty.
-
- Vmícháme máslo.
-
- Korpus překrojíme středem na polovinu.
-
- Potřeme marmeládou a poté krémem.
-
- Slepíme.
- Zbylým krémem potřeme vrchní část perníku, můžeme ozdobit marcipánovou ozdobou.

Hrníčkové perníkové rezy
Máte chuť na rýchle a chutné perníkové rezy? Skúste tento recept, ktorý pripravíte behom krátkej chvíle bez zbytočného váženia.
INGREDIENCIE
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 hrnček oleja
- 1 a 1/2 hrnčeka cukru
- 1 vajce
- 2 lyžice kakaa
- 1 čokoládový pudingový prášok
- 1 škoricový cukor
- 1 prášok do perníka
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Do misy dáme všetky sypké suroviny a pridáme mlieko a olej.
- Riadne všetko vymiešame.
- Pripravíme si plech s vyšším okrajom, vymažeme a vysypeme plech alebo vložíme papier na pečenie
- Nalejeme na plech cesto a dáme do rozohriatej rúry.
- Pečieme pri 180 ° C asi 30 – 40 minút.
- Či je cesto upečené, kontrolujeme vpichnutím špajdle do cesta – až sa cesto na špajľu nelepí, je upečené.
- Až perník vychladne, posypeme práškovým cukrom.

K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.
V teplých letných dňoch si dajte zdravé studené nápoje, čerpať môžete z našich receptov.