Lahodné recepty na rezy z perníka! Skúste ich na tri rôzne spôsoby

Lahodné sladké perníkové rezy nie sú medzi múčnikmi tak známe! Ale to je veľká škoda a chyba!

Najmä ak vyčerpáme inšpiráciu medzi piškótovými, trenými či inými rezami.

A to je pravý čas na vyskúšanie rezov s vôňou a chuťou perníka. Inšpirujte sa našimi receptami.

Perníkové rezy s lekvárom

Nadýchané a chutné rezy môžeme pripraviť na víkendové popoludnie alebo aj na sviatočnú chvíľu.

Čo budeme potrebovať

  • 460 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 100 g cukru múčka
  • 200 g medu
  • 2 vajcia
  • pohár slivkového lekváru
  • niekoľko fíg nakrájaných nadrobno
  • niekoľko nakrájaných datlí
  • 1/2 hrsti nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrsti olúpaných nasekaných mandlí
  • 3 lyžice rumu

Postup

  1. Do múky pridáme kypriaci prášok, korenie, cukor, vklepneme vajcia a pridáme med.
  2. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odležať do druhého dňa v chlade.
  3. Druhý deň cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme si dva pláty.
  4. Cesto si môžeme vyváľať priamo na papieri na pečenie, lepšie sa s ním pracuje.
  5. Pripravíme si náplň.
  6. Do lekváru vmiešame nadrobno nakrájané figy, datle, pridáme nasekané orechy a mandle.
  7. Nakoniec dochutíme rumom a dobre premiešame.
  8. Jeden plát preložíme aj s papierom na plech, potrieme náplňou a opatrne na náplň preložíme druhý plát.
  9. Na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou av stredne vyhriatej rúre upečieme zľahka dozlatista.
  10. Ešte teplé nakrájame na malé kocky asi 2 x 2 cm, necháme úplne vychladnúť a uložíme v chlade.

Viete, že lekvár obsahuje aj vlákninu, ktorá pozitívne podporuje činnosť hladkej svaloviny čriev pri prechode poživatiny tráviacim traktom.
V lekvároch sa nachádzajú aj minerálne látky. Z nich treba na prvom mieste spomenúť draslík – prvok znižujúci hodnoty krvného tlaku, prvok podieľajúci sa na syntéze glykogénových zásob. Pre jedincov s vysokým krvným tlakom je pozitívna aj prítomnosť horčíka a veľmi nízke množstvo sodíka.

Košíček plný nadýchaného perníka.
Zdroj: mindfood.com

Špeciálne perníkové rezy s orechmi

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí milujú chuť vianočných perníčkov, môžete pripraviť tieto perníkové rezy, ktoré sa hodia na každú príležitosť navyše doplnené sladkým marcipánovým krémom.

Čo budeme potrebovať

Cesto

  • 440 g masla (nakrájaného a zmäknutého)
  • 350 g cukru
  • 20 g jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 735 g múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • 20 g mletého zázvoru

Poleva

  • 260 g masla
  • 85 g javorového sirupu
  • 790 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 36 g mletého zázvoru
  • 150 g štvrtky vlašských orechov (alebo iných orechov)
  • 90 g kandizovaného zázvoru
  • 60 g horkej (70 %) čokolády

Postup

  • Vymažte dno a boky plechu.
  • Maslo a cukor spolu utrite.
  • Pridajte citrónovú kôru a premiešajte.
  • Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a zázvor a miešame, kým sa dobre nespoja a zmes nedrží pohromade.
  • Zmes odvážte a dajte bokom 400 g.
  • Zostávajúce cesto rozprestrite rovnomerne na plech.
  • Pečte 25 minút alebo dozlatista. Vyberte z rúry a položte na mriežku, aby vychladlo.
  • Na prípravu polevy dajte maslo, sirup, kondenzované mlieko a mletý zázvor do hrnca a zahrievajte na strednú teplotu.
  • Priebežne miešame, kým sa maslo nerozpustí a nespojí sa s kondenzovaným mliekom a zmes nezíska karamelovú farbu.
  • Nalejte na upečený základ a rovnomerne rozotrite.
  • Vezmite odložených 400 g cesta a nalámte ho na kúsky a rozprestrite ho po zázvorovom karameli.
  • Nakoniec všetko posypeme vlašskými orechmi a kandizovaným zázvorom.
  • Pečte 20 minút, alebo kým karamel nezíska tmavo zlatohnedú farbu a nestuhne.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Potom povrch ozdobte rozpustenou čokoládou.

K chutným perníkovým rezom a popoludňajšej sieste s nimi patrí rozhodne výborná káva alebo čaj. Skvele doplní sladký víkendový alebo sviatočný relax a oddych.

Kávu si vychutnáte aj vďaka kávovarom Dolce Gusto . Mrknite na našu recenziu.
V teplých letných dňoch si dajte zdravé studené nápoje , čerpať môžete z našich receptov.

Plátky perníkové rezy s orechmi a čokoládovou polevou.
Zdroj: justamumnz.com

Obrátené perníkové rezy s jablkami

Máte chuť na rýchle a chutné perníkové rezy? Skúste tento recept na jablčné rezy, ktorý pripravíte počas krátkej chvíle bez zbytočného váženia.

Čo budeme potrebovať

  • 30 g masla, rozpusteného
  • 40 g hnedého cukru
  • 2 veľké jablká, olúpané a nakrájané na plátky

Na perník

  • 60 g masla, zmäkčeného
  • 60 g cukru
  • 40 g hnedého cukru
  • 1 veľké vajcia, izbová teplota
  • 50 ml melasy
  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 80 ml uvareného čaju

Postup

  • Nalejte maslo do pekáča a posypte ho hnedým cukrom.
  • Položte jablká na cukor.
  • Na perník vo veľkej mise utrite maslo a cukry, kým nebudú svetlé a nadýchané.
  • Rozšľaháme vajcia, potom pridáme melasu a zmiešame s cukrovou zmesou.
  • Zmiešajte suché prísady a postupne ich pridávajte do cukrovej zmesi striedavo s čajom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  • Zmes nalejte cez jablká.
  • Pečte pri 180 °C po dobu 45-50 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
  • Pred vyklopením na tanier 10 minút ochlaďte. Podávajte teplé.

Popri klasických receptoch na perníkové rezy si skúste upiecť tento typický perník z Norimbergu a ochutnajte ten rozdiel!

Lahodné rezy s jablkami a karamelom.
Zdroj: thecupcakechronicles.com

História perníkových chalúpok

Tradícia zdobených perníkových chalúpok začala v Nemecku na začiatku 19. storočia, údajne sa spopularizovala po tom, čo v roku 1812 vyšla nie príliš vianočná rozprávka o Jankovi a Marienke.

Pôvodná rozprávka bratov Grimmovcov obsahuje vetu: „Keď prišli bližšie, videli že dom bol postavený z chleba a pokrytý koláčmi a okno bolo z priehľadného cukru.“ (V neskorších verziách sa stal skôr perníkom než len chlebom.)

Inšpirovaní týmto príbehom, začali nemeckí pekári vyrábať malé zdobené domčeky z perníka, korenených medových sušienok.

Pôvod perníka nie je presný. Koreň zázvoru bol prvýkrát pestovaný v Číne asi pred 5000 rokmi a mal sa za to, že má liečivé a magické vlastnosti.

Iní ho zaznamenali až v roku 992 nášho letopočtu, kedy sa predpokladá, že arménsky mních Gregory z Nicopolis učil kresťanských pekárov vo Francúzsku, ako ho vyrobiť.

Medovník v tvare osôb je často pripisovaný dvoru kráľovnej Alžbety I., kde sa vyrábali sušienky podľa podoby významných hostí.

V Shakespearovej knihe Love’s Labour’s Lost z roku 1598 sa o nej dokonca hovoril: „A pokiaľ máš na svete len jeden cent, mal by si ho mať na nákup perníka.“

V nasledujúcich storočiach sa tvarovaný perník stal populárnym v celej Európe, pričom figúrky a modely sa používali ako dekorácia okien alebo sa darovali k náboženským sviatkom alebo narodeninám.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.