Recepty sa pstruhom 4x inak! Zdravý a pritom veľmi chutný pokrm pripravený behom pár minút

Máte chuť na rybu, ale nenapadá vás spôsob, na aký ju uvariť?

Tak ste tu správne.

Práve pstruh má vysoký obsah omega-3 a je ideálny na letné dni alebo do ľahkých zdravých jedál.

Poďme si predstaviť jednoduché, ale pritom veľmi chutné recepty na pstruha, ktoré prispejú vášmu zdraviu.

Pstruh pečený v papieri na pečenie s bylinkami

Upečte si filety z pstruha a to v papieri na pečenie s aromatickými bylinkami a jemnou chuťou bieleho vína. Môžete podávať formou ľahkej večere alebo obeda a to so zemiakmi alebo čerstvým chrumkavým chlebom.

Ingrediencie

  • 1 ks vypitvaného pstruha
  • 1 ks citróna (1/2 na kolieska a 1/2 vcelku)
  • 1 ks cibuľky feniklu jemne nasekané
  • 2 ks šalotky na plátky
  • Kvalitné biele víno
  • Olivový olej
  • 1/2 balenia petržlenovej vňate jemne nasekané
  • Zemiaky

Postup

  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Pstruha naplňte plátkami citróna.
  • Do pekáča rozprestrite papier na pečenie, ktorý posypete nasekaným feniklom.
  • Na fenikel položte pstruha, posypte ho šalotkou a mierne pokvapkajte vínom a olivovým olejom.
  • Potom pstruha papierom obaľte a dajte piecť do rúry.
  • Pečte 25 minút na 180 °C.
  • Medzitým si uvarte zemiaky alebo pripravte inú prílohu podľa vašej chuti.
  • Po upečení stačí pstruha vybaliť a môžete podávať.

TIP: Máte tiež radi lososa? Inšpirujte sa receptami s lososom , po ktorých sa všetkým budú zbiehať sliny!

Upečený pstruh s bylinkami
Zdroj: olgasflavorfactory.com

Dusený pstruh s nakladanou uhorkou a ryžovými rezancami

Vyskúšajte tento ázijský variant receptu na lahodného pstruha. Zaberie vám iba 30 minút.

Ingrediencie

  • 4 ks filiet zo pstruha bez kože
  • 1 ks uhorka olúpaná a nakrájaná na rezančeky
  • 2 ks šalotky jemne nakrájané
  • Vínny ocot a práškový cukor
  • Chilli podľa chuti
  • 1 lyžička čiernych horčičných semienok
  • 100-150g ryžových rezancov

Postup

  • V miske zmiešajte uhorku, šalotku, chilli, horčicové semienka a octovú zmes a nechajte 10 minút odležať.
  • Medzitým uvarte ryžové rezance podľa pokynov na obale.
  • Filety z pstruha varte na pare asi 3-4 minúty.
  • Pstruha podávajte položeného na rezancoch a ozdobeného uhorkovou zmesou.
Pečená ryba na ázijský spôsob
Zdroj: chatelaine.com

Dusený pstruh so zázvorom a cesnakom

Vyskúšajte tento nový recept na filé z lososa s použitím zázvoru a cesnaku. Tento pokrm obsahuje plno zdraviu prospešných látok a môžete ho podávať s rezancami alebo ryžou.

Ingrediencie

  • 4 ks filétov zo pstruha bez kože
  • 1 strúčik drveného cesnaku
  • 1cm nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL Mirinu alebo saké (ryžové víno)
  • 1/2 šťavy z citróna
  • Hrsť listov koriandra
  • Olivový olej

Postup

  • Pstruha vložte do olejom vytretého pekáča.
  • V miske zmiešajte cesnak, zázvor, mirin a citrónovú šťavu.
  • Zmes nalejte na rybu a dajte piecť na 10-15 minút pri 180 °C.
  • Po upečení podávajte posypané koriandrom s ryžovými rezancami alebo ryžou.
Zázvorovo-cesnakový pstruh
Zdroj: biltmoreshop.com

Pečený maslový pstruh s cesnakom

Na tento recept na pstruha pečeného v alobale potrebujete iba pár prísad a zaberie vám menej ako 25 minút. Navyše je low-carb a bezlepkový.

Ingrediencie

  • 2 veľké filety zo pstruha
  • 50g masla
  • Oregano
  • Kôpor
  • Petržlen
  • Sladká paprika
  • Soľ a korenie
  • 1 strúčik drveného cesnaku

Postup

  • Predhrejte si rúru.
  • Odtrhnite si alobal dostatočne veľký na zabalenie pstruha.
  • Pekáčik vyložte alobalom a doprostred položte filety.
  • Pstruha najskôr osoľte a okoreňte.
  • Potom ho posypte bylinkami, cesnakom a korením.
  • Nakoniec polejte pstruha rozpusteným maslom a rovnomerne alobalom zabaľte.
  • Pečte približne 13 minút, potom otvorte alobal a pečte ešte 3 minúty.
  • Podávajte so zemiakmi, ryžou, či čímkoľvek, čo máte radi.
Maslový pstruh pečený v alobale
Zdroj: primaverakitchen.com

Zdravý a diétny spôsob plný chuti ponúka aj varenie pstruha v pare. Pozrite sa, čo všetko sa dá v parných elektrických hrncoch z našej recenzie ešte pripraviť.

Ryby by vám v jedálničku nemali chýbať, pretože zvyšujú energiu, posilňujú imunitný systém a ich konzumácia napomáha predchádzaniu infarktu.

Najmä pstruh patrí k rybám, ktoré sa hodia do jedálnička zástancov zdravého životného štýlu. Obsahujú vysokú dávku prírodného jódu a ten patrí medzi životne dôležité prvky. Práve jód posilňuje funkciu štítnej žľazy a chráni telo pred zlými baktériami.

Ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, teda pre fitness nadšencov či ľudí, ktorí sa rozhodli schudnúť je dôležité ich konzumovať. pravidelne.

Okrem pstruha si skúste uvariť aj niektoré iné ryby. Inšpirujte sa týmito zdravými receptami na makrelu a lososa.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.