Studené polievky. U nás v Česku nie sú toľko populárne, ako napríklad v štátoch južnej Európy. A to je škoda!
Zelenina v surovom stave je pre človeka najzdravší a ak sa niektorým z našich receptov inšpirujete, určite si navyše veľmi pochutnáte.
Studená uhorková polievka
Prvý recept sa hodí hlavne do teplých dní, práve uhorky sa totiž radí medzi nejosvěžující zeleninu.
V kombinácii s cesnakom, citrónovou šťavou a petržlenom ide o ideálny a zdravý letné pokrm.
INGREDIENCIE
- 1 ks šalátová uhorky
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvý kôpor
- 1/2 l acidofilného mlieka
- 300 ml bieleho jogurtu
- citrónová šťava
- zelená petržlenová vňať
POSTUP
- Šalátovú uhorku umyjeme (nelúpeme) a nahrubo nastrúhame.
- Za stáleho miešania pridávame olivový olej.
- Potom vmiešame aj nastrúhanú uhorku, nasekaný čerstvý kôpor so zelenou petržlenovou vňaťou, rozotrený cesnak so soľou, acidofilné mlieko a biely jogurt.
- Podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou.
- Polievku dáme vychladiť.
- Riadne vychladenú ozdobíme posekaným kôprom a ihneď podávame.

Objavte podobné tipy
Studená polievka Gazpacho
Paradajky v pravidelnej strave pomáhajú s prevenciou rakoviny.
Pre to a pre veľa ďalších liečivých funkcií paradajok vám môžeme odporučiť snáď najznámejšia studenú polievku – Gazpacho.
Ak nie ste fanúšikom ostrých chuťou, nepoužívajte jalapeno papričku.
INGREDIENCIE
- 4 veľká čerstvé paradajky
- pár cherry paradajok
- 1 vykôstkované jalapeno paprička
- polovica šalátové uhorky
- polka červenej papriky
- 1 šalotka alebo menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- 1 menšia limetka
- štipku oregana
- soľ a mleté čierne korenie
POSTUP
- Sparené a vykôstkované paradajky vložíme do misy spoločne s najemno nakrájanou uhorkou, paprikou, cibuľou, jalapeno a cesnakom.
- Do mixéra vložíme cherry paradajky, olivový olej, ocot a vytlačíme limetku. Mixujeme do hladka.
- Hladkú zmes cez sitko vložte do zmesi paradajok a uhoriek a poriadne premiešajte.
- Tretinu odoberte a opäť mixujte do hladka.
- Zmesi spojte dohromady a poriadne premiešajte.
- Do hotovej zmesi pridajte oregano a dochuťte soľou a korením.
- Polievku nechajte aspoň dve hodiny v chladničke vychladiť.

Studená polievka z červenej repy
Tiahnu Ak k dietnějším pokrmom, určite vyskúšajte náš tip na polievku z červenej repy.
Nemusíte mať strach z neznáma, rovnako ako v predchádzajúcich receptoch sa aj tu hlavne strúha, krája a nakoniec všetko zmieša dohromady.
INGREDIENCIE
- 500 g varenej červenej repy
- 500 ml kefíru
- 2 veľké zemiaky
- 4 vajcia
- 1 menšia šalátová uhorka
- soľ a korenie
- pažítka (kôpor)
- kyslá smotana na podávanie
POSTUP
- Repu nastrúhame.
- Zmiešame s kefírom, pridáme na kocky nakrájanú uhorku
- Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájaný kôpor a pažítku.
- Podľa potreby zriedime vodou a dáme vychladiť do chladničky.
- Môžeme podávať s natvrdo vareným vajcom a uhorkou na nakrájanú na kocky, posypeme kôprom.

Ak vám polievka z repy chutí, odporúčame tiež nemenej dobré smoothie z červenej repy.
Na prípravu nielen studených zeleninových polievok určite navštívte naše ďalšie polievkové recepty.
Skúsili ste niektorý z našich receptov? Napíšte nám do komentárov, ako vám chutilo :).