Najlepšie recepty na polievky za studena alebo zdravie a osvieženie v jednom

Recepty na studené polievky sú jednoduché a hlavne rýchle!

Obsahujú množstvo zeleniny, ale aj milovníci mäsa si prídu na svoje.

Pripravte si vitamínovú bombu v podobe originálnej osviežujúcej dobroty.

Tarator – uhorková polievka trochu inak

Recept na túto polievku pochádza zo stredného východu. Môžete si na nej pochutnať samostatne alebo k nej prikusovať chutný čerstvý chlieb.

Výhodou polievky je, že ju nemusíte variť a máte ju hotovú za pár minút.

Ingrediencie

  • 1 šálka tahini (sezamová pasta)
  • 2 strúčiky cesnaku (drveného)
  • ¾ šálky citrónovej šťavy (čerstvo vylisované)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 lyžice vody
  • ½ čajovej lyžičky petržlenovej vňate (jemne nasekané)

Postup

  • V kuchynskom robote zmiešajte pastu tahini, cesnak, citrónovú šťavu a soľ.
  • Postupne do zmesi pridávajte vodu a mixujte, kým nevznikne hladký tekutý krém.
  • Do hotového krému pridajte ďalšiu vodu podľa toho, ako si prajete mať polievku hustú.
  • Na záver polievku dochuťte a vmiešajte do nej nasekanú petržlenovú vňať.
  • Vaša studená uhorková polievka je hotová.
Studená polievka tarator z uhorky v hnedej miske.
zdroj: thespruceeats.com
TIP: Máte radi uhorkové polievky? Potom vyskúšajte recept na kôprovú polievku s uhorkou .

Recept na studenú polievku Gazpacho

Pravidelná spotreba paradajok pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Pre túto a množstvo ďalších pozitívnych účinkov na zdravie vám odporúčame vyskúšať, snáď najznámejšiu, španielsku studenú polievku.

Pokiaľ nie ste fanúšikom ostrých chutí, nepoužívajte jalapeño papričku.

Ingrediencie

  • 4 veľké čerstvé paradajky
  • pár cherry paradajok
  • 1 vykôstkovaná jalapeno paprička
  • ½ šalátové uhorky
  • ½ červenej papriky
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica vínneho octu
  • 1 menšia limetka
  • štipka oregana
  • soľ a mleté korenie

Postup

  • Sparené a vykôstkované paradajky vložte do misy spoločne s najemno nakrájanou uhorkou, paprikou, cibuľou, jalapeno a cesnakom.
  • Do mixéra vložte cherry paradajky, olivový olej, ocot a vyžmýkajte limetku. Mixujte do hladka.
  • Hladkú zmes, cez sitko, vložte do zmesi paradajok a uhoriek a poriadne premiešajte.
  • Tretinu odoberte a opäť mixujte do hladka.
  • Zmesi spojte dohromady a poriadne premiešajte.
  • Do hotovej zmesi pridajte oregano a dochuťte soľou a korením.
  • Polievku nechajte aspoň dve hodiny v chladničke vychladiť.
  • Studená paradajková polievka Gazpacho je chutná samostatne. Môžete ju ale oživiť pridaním krehkých a chrumkavých krutónov .
Polievka Gazpacho s opečenými krutónmi a bylinkami.
zdroj: gimmesomeoven.com
TIP: Máte doma tyčový mixér, alebo využívate multifunkčné šľahače s nástavcami? Mrknite na veľkú recenziu elektrických šľahačov a mixérov .

Studená polievka z červenej repy

Držíte diétu? Potom je pre vás tento recept s červenou repou ako stvorený.

Recept je jednoduchý. Stačí len nakrájať a nastrúhať ingrediencie a potom ich všetky zmiešať dohromady.

Ingrediencie

  • 500 g varené červené repy
  • 500 ml kefíru
  • 2 veľké zemiaky
  • 4 vajcia
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • soľ a korenie
  • pažítka (kôpor)
  • kyslá smotana na dozdobenie

Postup

  • Repu postrúhajte a zmiešajte ju s kefírom.
  • Pridajte, na kocky nakrájanú, uhorku.
  • Osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájaný kôpor a pažítku.
  • Podľa potreby zrieďte vodou a dajte vychladiť do chladničky.
  • Studenú polievku z červenej repy môžete podávať s natvrdo vareným vajcom a uhorkou, nakrájanou na kocky.
  • Na záver polievku posypte kôprom.
Krémová polievka z červenej repy v bielej miske, zdobená smotanou a pažítkou.
zdroj: taste.com.au
TIP: Repa je skvelá nielen v polievke, ale aj v nápojoch. Vyskúšajte výborné smoothie z červenej repy .

Krémová hrachová polievka

Zeleniny nie je nikdy dosť, ale čo tak ju oživiť nejakou tou údeninou?

Pripravte si polievku, ktorá obsahuje výbornú slaninu!

A prečo zvoliť polievku z hrášku? Hrach pomáha znižovať cholesterol, krvný tlak a pomáha posilňovať vlasy, kosti, svaly, nervy a srdce.

Prečo si teda taký zázrak nedopriať v podobe, skvele chutiacej, polievky?

Ingrediencie

  • 8 plátkov slaniny
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 1 pór (len biele a jemné zelené časti, nakrájané na tenké plátky)
  • 5 šálok kuracieho vývaru
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ
  • biele korenie
  • 3 lyžice cukru
  • 280 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
  • ¼ šálky petržlenu
  • 31% smotana na varenie
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku

Postup

  • Na strednom plameni osmažte slaninu. Vymažte ju asi 6 minút, kým nezhnedne.
  • Slaninu vyberte a odložte bokom.
  • Do rovnakého hrnca nalejte olivový olej, rozpáľte ho a pridajte cibuľu a pór. Za občasného miešania všetko smažte asi 7 minút, kým ingrediencie nezmäknú a trochu nezhnednú.
  • Prilejte kurací vývar, plátky vyprážanej slaniny (pár kúskov si nechajte bokom na záverečné dozdobenie), rozmarín, štipku soli a korenia.
  • Všetko duste, kým nie je zelenina jemná. Trvá to asi 15 minút.
  • Túto zmes rozmixujte ponorným mixérom, alebo ju rozmixujte v robote.
  • Pripravte si hrniec, v ktorom priveďte do varu slanú vodu.
  • Do vody dajte cukor a varte asi 3 minúty.
  • Následne pridajte hrášok a petržlen a varte, kým sa nezačne rozpadať.
  • Pomocou ponorného mixéra zmes rozmixujte do hladkého krému.
  • Pridajte niekoľko lyžíc vývaru, aby zmes nebola príliš hutná.
  • Do rozmixovaného krému vmiešajte prvú pripravenú zmes.
  • V panvici rozohrejte smotanu, vložte do nej rozlisovaný cesnak a pomaly varte asi 5 minút. Tento cesnakový krém odložte bokom a nechajte vychladnúť.
  • Akonáhle je hrachová polievka vychladená, ozdobte ju cesnakovým krémom a zvyškami osmaženej slaniny, ktorú ste si odložili bokom.
  • Teraz môžete vašu hrachovú polievku so slaninou podávať.
Hrachová polievka so slaninou, zdobená smotanou, v bielej miske.
zdroj: foodandwine.com
TIP: Máte radi hrášok, ale uprednostňujete ten tepelne spracovaný? Inšpirujte sa našimi skvelými receptami na hrachovú polievku 4x inak .

Studená feniklová polievka

Feniklová polievka sa väčšinou podáva teplá. Prečo ale nevyskúšať novú studenú alternatívu, po ktorej sa len zapráši? Pusťte sa do toho!

Ingrediencie

  • 2 lyžice citrónového olivového oleja
  • 500 g feniklu
  • soľ
  • 3 šálky vody
  • ¼ šálky plus 2 lyžice čerstvej grapefruitovej šťavy
  • 1 štipka cukru

Postup

  • V hrnci rozohrejte citrónový olej.
  • Pridajte na kocky nakrájaný fenikel a štipku soli.
  • Všetko, za stáleho miešania, smažte asi 10 minút, kým fenikel nezmäkne.
  • Prilejte vodu a priveďte do varu. Hrniec prikryte pokrievkou a duste na miernom plameni, kým nie je fenikel jemný. Potrvá to asi 20 minút.
  • Zmäknutú zmes rozmixujte pomocou ponorného mixéra a následne ju nechajte chladiť (min 1 hodinu).
  • Do polievky primiešajte grapefruitovú šťavu, pridajte cukor a dochuťte soľou.
  • Polievku podávajte v miskách a ozdobte ju trochou olivového oleja s príchuťou citróna a umytými a nasekanými lístkami feniklu.
Feniklová polievka v bielej miske, zdobená kôprom a olivovým olejom.
zdroj: foodandwine.com

Prečo pripravovať recepty na studené polievky?

Polievky sa pripravujú od dávnoveku. Pôvod chladivých polievok pochádza z krajín s teplým podnebím, kde sa ľudia snažia polievkami osviežiť.

Polievky tohto typu bývajú ľahšie ako zimné polievky, obsahujú menej tuku a tiež mäsa.

Niektoré z polievok sú čisto zeleninové, ale stretnúť sa môžete aj s obohatením vo forme ľahkého kuracieho mäsa alebo rýb.

Prečo jesť zeleninu?

Jednoducho preto, že zelenina má veľa benefitov pre zdravie .

  • pomáha s chudnutím, pretože obsahuje minimum kalórií
  • znižuje riziko srdcových ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice
  • zvyšuje hladinu vlákniny a draslíka v tele
  • znižuje riziko srdcových ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice

Receptov na studené polievky je mnoho. My sme pre vás vybrali také, ktoré budete mať hotové za pár minút. Nielen, že ušetríte čas. Doprajete svojmu telu aj množstvo vitamínov a svojim hosťom gurmánsky zážitok.

Pokiaľ vaše deti zeleninu odmietajú, môžu byť práve tieto zaujímavé polievky vhodnou príležitosťou, ako im zeleninu priblížiť.

V lete sú navyše polievky na studeno skvelým osviežením av zime prídu vhod zase ako príjemná zmena.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.