Recepty na polievky za studena: zdravie a osvieženie v jednom

Studené polievky. U nás v Česku nie sú toľko populárne, ako napríklad v štátoch južnej Európy. A to je škoda!

Zelenina v surovom stave je pre človeka najzdravší a ak sa niektorým z našich receptov inšpirujete, určite si navyše veľmi pochutnáte.

Studená uhorková polievka

Prvý recept sa hodí hlavne do teplých dní, práve uhorky sa totiž radí medzi nejosvěžující zeleninu.

V kombinácii s cesnakom, citrónovou šťavou a petržlenom ide o ideálny a zdravý letné pokrm.

INGREDIENCIE

  • 1 ks šalátová uhorky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvý kôpor
  • 1/2 l acidofilného mlieka
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • citrónová šťava
  • zelená petržlenová vňať

POSTUP

  1. Šalátovú uhorku umyjeme (nelúpeme) a nahrubo nastrúhame.
  2. Za stáleho miešania pridávame olivový olej.
  3. Potom vmiešame aj nastrúhanú uhorku, nasekaný čerstvý kôpor so zelenou petržlenovou vňaťou, rozotrený cesnak so soľou, acidofilné mlieko a biely jogurt.
  4. Podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou.
  5. Polievku dáme vychladiť.
  6. Riadne vychladenú ozdobíme posekaným kôprom a ihneď podávame.

Studená uhorková polievka frekvence1.cz

Studená polievka Gazpacho

Paradajky v pravidelnej strave pomáhajú s prevenciou rakoviny.

Pre to a pre veľa ďalších liečivých funkcií paradajok vám môžeme odporučiť snáď najznámejšia studenú polievku – Gazpacho.

Ak nie ste fanúšikom ostrých chuťou, nepoužívajte jalapeno papričku.

INGREDIENCIE

  • 4 veľká čerstvé paradajky
  • pár cherry paradajok
  • 1 vykôstkované jalapeno paprička
  • polovica šalátové uhorky
  • polka červenej papriky
  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica vínneho octu
  • 1 menšia limetka
  • štipku oregana
  • soľ a mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Sparené a vykôstkované paradajky vložíme do misy spoločne s najemno nakrájanou uhorkou, paprikou, cibuľou, jalapeno a cesnakom.
  2. Do mixéra vložíme cherry paradajky, olivový olej, ocot a vytlačíme limetku. Mixujeme do hladka.
  3. Hladkú zmes cez sitko vložte do zmesi paradajok a uhoriek a poriadne premiešajte.
  4. Tretinu odoberte a opäť mixujte do hladka.
  5. Zmesi spojte dohromady a poriadne premiešajte.
  6. Do hotovej zmesi pridajte oregano a dochuťte soľou a korením.
  7. Polievku nechajte aspoň dve hodiny v chladničke vychladiť.

Studená polievka gazpacho cooksillustrated.com

Studená polievka z červenej repy

Tiahnu Ak k dietnějším pokrmom, určite vyskúšajte náš tip na polievku z červenej repy.

Nemusíte mať strach z neznáma, rovnako ako v predchádzajúcich receptoch sa aj tu hlavne strúha, krája a nakoniec všetko zmieša dohromady.

INGREDIENCIE

  • 500 g varenej červenej repy
  • 500 ml kefíru
  • 2 veľké zemiaky
  • 4 vajcia
  • 1 menšia šalátová uhorka
  • soľ a korenie
  • pažítka (kôpor)
  • kyslá smotana na podávanie

POSTUP

  1. Repu nastrúhame.
  2. Zmiešame s kefírom, pridáme na kocky nakrájanú uhorku
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájaný kôpor a pažítku.
  4. Podľa potreby zriedime vodou a dáme vychladiť do chladničky.
  5. Môžeme podávať s natvrdo vareným vajcom a uhorkou na nakrájanú na kocky, posypeme kôprom.

Studená polievka z červenej čapy madameedith.com

Ak vám polievka z repy chutí, odporúčame tiež nemenej dobré smoothie z červenej repy.

Na prípravu nielen studených zeleninových polievok určite navštívte naše ďalšie polievkové recepty.

Skúsili ste niektorý z našich receptov? Napíšte nám do komentárov, ako vám chutilo :).

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.